21 Mart 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

 

Diyalog teklifimiz geçerli

ABD Başkanı Barack Obama, yönetiminin Tahran’a yönelik diplomatik temas ve diyalog teklifinin hala geçerli olduğunu söyledi.

Obama, geçen yıl Nevruz Bayramı’nda yayımladığı video mesajında İran’la “taze bir başlangıç” teklifinde bulunmasından tam bir yıl sonra, yine aynı vesileyle yayımlanan mesajında, Tahran’a diyalog ve diplomasi teklifini yineledi. Beyaz Saray tarafından, internet sitesinde Farsça altyazıyla yayımlanan videoda Obama, ülkesinin Tahran’la diplomatik diyalog teklifinin hâlâ geçerli olduğunu, ancak İran hükümetinin izolasyonu seçtiğini belirtti. Obama, “ABD’nin, her bir insanoğlunun haysiyetine ve İranlıların haklarını kullanabilecekleri, küresel ekonomiye tam biçimde katılabilecekleri ve ülke sınırları ötesinde eğitim ve kültürel değişimler yoluyla dünyayı zenginleştirebilecekleri bir geleceğe inandığını” dile getirdi. “(İran’a yönelik) kapsamlı diplomatik temas ve diyalog teklifimiz masada duruyor” ifadesini kullanan Obama, “ancak geçen yılın akışı içinde, İran hükümetinin kendisini izole etmeyi seçtiğini ve daha iyi bir gelecek yerine kendi kendini baltalayacak biçimde geçmişe odaklandığını” kaydetti. Ülkesinin İran hükümetiyle arasındaki farklılıklara rağmen, İran halkı için “daha umutlu” bir geleceğe bağlı olduğunu bildiren Obama, “İran hükümetinin sorumlu tutulması için uluslar arası toplumla birlikte çalışıyoruz, çünkü onlar uluslar arası yükümlülüklerini yerine getirmeyi reddetti” dedi.




Gündemin nabzını tutmak için tıklayın!
www.sentezhaber.com

21.03.2010


 

ABD, nüfusunu sayacak

AMERİKA Birleşik Devletleri’nde 2010 Nüfus sayımı için ön hazırlıklar başladı. Evlere gönderilen nüfus sayımı 2010 formlarını sadece ABD vatandaşları değil, ABD’de yaşayan herkes dolduruyor.

Türk-Amerikan Birlikleri Derneği’nin (ATAA) başlattığı girişim ile 2000 yılındaki sayım ile belirlenen 170 bin Türk rakamının çok daha yüksek bir seviyeye ulaşması bekleniyor. ATAA Baskanı Günay Evinch, “9. soruya herkesi Türk yazmaya teşvik ettik. Kampanyamız hem yerel kuruluşlar sayesinde ilerliyor, hem de merkezimiz Washington DC’den halkımıza destek veriyorum. Tahminlere göre 500 bin kişiyiz” dedi. 2010 yılı nüfus sayımının neden bu kadar yüksek bir rakam ile sonuçlanacağı konusunda ise Evinch, “Bu sefer sayının daha yüksek çıkacağını düşünüyoruz, çünkü Say-Türk kampanyasına Azeriler de katılıyor, Kırımlı Türkler de katılıyor, Türkmenler katılıyor, Balkanlardan, Kafkaslardan, Orta Doğu ve Orta Asya’dan kişiler Türk olarak yazıyor. İsterseniz Azerî Türkü yazın, isterseniz Turkish yazın. Federal Devlet ile yaptığımız anlaşmaya göre o dört harfi yazınca Türk olarak sayacaklar” dedi.

21.03.2010


 

Doğu Türkistan’ın kapıları dünyaya açılsın

İSTANBUL'DA düzenlenen Doğu Türkistan Sempozyumu yurt içinden ve yurt dışından bir çok önemli ismi bir araya getirdi. Sempozyuma Türkiye’de yaşayan Doğu Türkistan vatandaşlarından da yoğun katılım oldu.

Sempozyumda Çin’in Doğu Türkistan’ı dünyaya açması ve insan hakları ihlâllerine son vermesi istendi. Aralarında İHH İnsanî Yardım Vakfı’nın da bulunduğu İstanbul Barış Platformu tarafından düzenlenen Doğu Türkistan Sempozyumu Zeytinburnu Sanat ve Kültür Merkezi’nde başladı. Sempozyum Türkiye’deki Doğu Türkistanlıları bir araya getirdi. Yerel kıyafetleriyle sempozyuma katılan bazı Uygur kadınların, Doğu Türkistan’daki katliâmları anlatan fotoğraflara bakarken gözyaşı dökmesi dikkat çekti. Sempozyuma farklı ülkelerden gelen Doğu Türkistan kökenli akademisyenler katıldı. Sempozyumun açılış konuşmasını İHH Genel Başkanı Bülent Yıldırım yaptı. Yıldırım, Doğu Türkistan’da yaşanan baskıları ve insan hakları ihlâllerini dünyaya duyurmak için böyle bir sempozyum düzenlediklerini ifade etti. Yıldırım, “Biz Çin’in Doğu Türkistan’ın kapılarını dünyaya açmasını, aktivistlerin, sivil toplum kuruluşlarının, insan hakları kuruluşlarının bölgeye gidip durumu yerinde incelemesini istiyoruz. Doğu Türkistan’da bizim bilmediğimiz çok katliâmlar, işkenceler yaşandı. Biz bunları artık bilmek istiyoruz. Buradaki insan hakları ihlâlleri artık bitsin diyoruz. Müslüman Uygur Türklerinin insanca yaşamasını talep ediyoruz. Ve buradan BM’ye, İKT’ye ve Arap Birliği’ne çağrıda bulunuyoruz" dedi.

21.03.2010


 

Putin: ABD ile ilişkilerde temel değişime ihtiyaç var

Moskova’da temaslarda bulunan ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Rusya Başbakanı Vladimir Putin’le Novo Ogoryova’daki devlet rezidansında biraraya geldi.

Putin, görüşmede Rusya-ABD ilişkilerinde sıcak gelişmelerin yaşandığını, ancak bunun yeterli olmadığını söyledi. Rusya Başbakanı’na göre, ikili ilişkilerde temel değişime ihtiyaç var.Açık ve şeffaf bir şekilde konuların müzakere edildiği görüşmede Putin, “ABD yönetiminin inisiyatifi ile başlayan ve iki tarafın da katkıları ile gelişen ‘ilişkilerde yeni bir sayfa açma politikası’ olumlu gelişmeler sağladı. Ancak ikili ilişkilerde temel bakış açılarında değişime ihtiyaç var” şeklinde konuştu. Görüşmeden bilgi aktaran kaynaklar, Putin’in hangi konularda değişiklik teklif ettiği ile ilgili detay vermedi.

DTÖ ÜYELİK SİTEMİ

İKİ ülke ilişkilerinde önemli bir sorunun 17 yıldır bir türlü sonuçlanmayan Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) üyeliği olduğuna işaret eden Putin, “Üç konu üzerinde sorun kaldı. Gerçekte bunlar ne Rusya ne de Amerikan ekonomileri için temel problem oluşturmuyor” eleştirisini yaptı. Clinton da cevabında Rusya’nın DTÖ üyeliği sürecini desteklediklerini ve hükümet toplantılarında da konunun ele alındığına dikkat çekti. Putin ve Clinton’ın görüşmede İran’ın nükleer programı, Ortadoğu sorunu, Afganistan, füze kalkanı ve nükleer silâhlarda indirim anlaşması ile ilgili konuları ele aldıkları kaydediliyor. İran’a yaptırım konusuna yeşil ışık yakmayan Putin, Buşehr şehrindeki nükleer santral inşaatının da yaz döneminde aktif hale getirileceğini açıkladı. Putin, füze kalkanı sisteminin, nükleer silâhlarda indirim anlaşması ile ilişkili hale getirilmesini savunuyor. Clinton, Moskova temasları çerçevesinde Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’la da ikili görüşmeler gerçekleştirdi. Clinton, Cuma günü Ortadoğu sorunun çözümü ile ilgili toplanan ‘Ortadoğu Dörtlüsü’ zirvesinde de yer aldı.

21.03.2010


 

Pakistan’ın en büyük ödülü İhsanoğlu’na

İSLÂM Konferansı Teşkilâtı (İKT) Genel Sekreteri Prof. Ekmeleddin İhsanoğlu’na, Pakistan’ın en büyük ödülü olan ‘Pakistan Hilâli’ verilecek.

Pakistan’ın Bağımsızlık Günü olan 23 Mart tarihinde Devlet Başkanı Asıf Ali Zerdari tarafından İhsanoğlu’na takdim edilecek ödül aynı zamanda ülkenin en yüksek sivil unvanı özelliğini de taşıyor. Genel Sekreter İhsanoğlu’nun Pakistan ile olan kadim dostluğu ve özellikle Keşmir sorunundaki uluslar arası çabaları sonucunda bu ödüle lâyık görüldüğü açıklandı. Pakistan Başkanlık sarayında yapılacak ödül verme törenine birçok yabancı temsilci ile birlikte önemli bir izleyici kitlesinin de katılması bekleniyor. İKT Genel Sekreter İhsanoğlu’na daha önce de önemli unvanlar takdim edilmişti. Malezya’da en yüksek unvan olan Tan Sri unvanı takdim edilen İKT Genel Sekreteri, ayrıca Türkiye Devlet Üstün Hizmet Madalyası, Ürdün Birinci Derece İstiklâl Madalyası, İKT Şeref ve Liyakat Sertifikası ve Mısır Cumhuriyeti Sanat ve Kültür Nişanı ile ödüllendirilmişti.

21.03.2010


 

Sırbistan, Balkan zirvesine katılmıyor

SIRBİSTAN, Slovenya’da yapılan Balkan zirvesine katılmayı reddetti.

Sırbistan Devlet Başkanı Boris Tadiç, Slovenya’da bugün Batı Balkan ülkelerinin liderleriyle yapılacak zirveye, Kosova’nın dâvet edilmesini protesto etmek amacıyla katılmama kararı aldıklarını açıkladı. Slovenya ve Hırvatistan tarafından organize edilen zirvede, Yugoslavya’nın dağılmasından sonra ilk kez bütün Balkan ülkelerinin liderlerinin bir araya getirilmesi amaçlanıyordu. Zirvede, ortak hedef olan AB üyeliği için Balkan ülkelerinin birbirlerine ne şekilde yardım edecekleri konusunun ele alınmasının beklendiği belirtildi. Slovenya, 2004 yılında AB üyesi olmuştu.

21.03.2010


 

Pekin’de kum fırtınası

ÇİN'DE etkili olan şiddetli kum fırtınaları, ülkenin iç kesimlerindeki çöl-den tonlarca kumu başşehir Pekin’e taşıdı. Pekin, sarı sisle kaplanırken, yetkililer havanın kalitesini ‘zararlı’ olarak duyurdu.

Pekin’de etkili olan kum fırtınası hayatı olumsuz etkiliyor. Pekinliler evlerinden dışarı çıkmaya çekinirken, buna cesaret edenler de yüzlerini kapatmak zorunda kalıyor. Başşehri kaplayan ince sarı toz bulutu, sokaklarda yürüyen insanların ayak izlerini arkasında bırakacak kalınlığa ulaştı. Pekin Hava Tahmini Bürosu, hava kalitesinin nadir olarak belirtilen ‘5’ veya zararlı olarak açıklarken, havanın sabah egzersizleri için uygun olmadığı uyarısında bulundu. Kum fırtınasının Pekin’de gece saatlerinden itibaren etkili olduğu bildirildi. Tonlarca kum taşıyan fırtınanın güney doğuya doğru ilerlediği belirtiliyor. Ülkenin kuzeyindeki Changping eyaletinde ise rüzgâr hızının saatte 100 kilometreye ulaştığı kaydedildi.

21.03.2010


 

Yunanistan’da 67 kaçak göçmen yakalandı

YUNANİSTAN'DA, ülkeye yasadışı yollardan girdikleri belirlenen 67 göçmen yakalandı. Atina haber ajansı ANA, kaçak göçmenlerden 58’inin, Sisam (Samos) adasına 2 deniz mili uzaklıkta plastik botla karaya ulaşmaya çalışırken yakalandığını duyurdu. Kaçakların, bölgede devriye gezen sahil güvenliğe ait bir helikopter tarafından tesbit edildiği ve aralarında bulunan, insan taciri olduğu belirlenen 17 yaşındaki kişinin gözaltına alındığı kaydedildi.

21.03.2010


 

Atina’da bomba patladı

YUNANİSTAN'IN başşehri Atina’da Pakistanlılar cemaati lideri Enver İkbal’in evinin bulunduğu binada patlama meydana geldi. Yunan basını, Patisia semtinde Patmos caddesindeki binanın giriş bölümüne bırakılan el yapımı zaman ayarlı bombanın saat 02.00 sularında patladığını duyurdu. Patlama öncesinde kimliği belirsiz bir kişinin, Elefterotipia gazetesini arayarak bomba ihbarında bulunması üzerine, polisin çevrede güvenlik tedbirleri aldığı, saldırının can kaybına yol açmadığı kaydedildi. Olayla ilgili terörle mücadele ekiplerinin soruşturma başlattığı belirtildi.

21.03.2010


 

Filipinler Dışişleri Bakanı, Türkiye’ye geliyor

FİLİPİNLER Dışişleri Bakanı Alberto Romulo, 23 Mart 2010 tarihinde Türkiye’ye çalışma ziyaretinde bulunacaktır. Filipinler Dışişleri Bakanı Romulo, temasları çerçevesinde Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile görüşecek. Romulo - Davutoğlu görüşmesinde, ikili ilişkilerin yanı sıra, uluslar arası kuruluşlarda işbirliği ve Filipinler’in İslâm Konferansı Örgütü’ne (İKÖ) gözlemci üyelik başvurusu konularının masaya yatırılacağı belirtiliyor.

21.03.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl