21 Mart 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Kültür-Sanat

1877-1920 Meclis’i DOLMABAHÇE’DE

MİLLÎ Saraylar Daire Başkanlığınca, ilk Osmanlı Meclisinin 133. açılış yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen ‘’Belge ve Fotoğraflarla Meclis-i Mebusan 1877-1920’’ sergisi, Dolmabahçe Sarayı Camlı Köşk Galerisi’nde açıldı.

Ağırlıklı olarak Millî Saraylar arşivinde bulunan ve ilk kez araştırmaya açılan belgelerden oluşan serginin açılışında konuşan, TBMM Genel Sekreteri Ali Osman Koca, TBMM’nin, Kurtuluş Savaşı’nı yöneten ve zafer yolunda adım atan bir meclis olduğunu söyledi. Serginin, ‘’Türk kültür mirasının eşsiz örneklerinden’’ olan Dolmabahçe Sarayı’nda gerçekleşmesinin bir tesadüf olmadığını ifade eden Koca, bundan 133 yıl önce Osmanlı Parlamentosu’nun bu sarayda açıldığını hatırlattı.

TBMM Millî Saraylar Daire Başkanı Yasin Yıldız da Osmanlı Devleti’nin 600 yıldan fazla bir süre hükümdarlık sürdüğünü, üç kıt'ada pek çok yerde yönetim sergileyen bir devlet olduğunu belirtti. Osmanlı Devleti’nin 19. yüzyılla beraber yönetim anlayışında değişiklik ve yeniliklere gitme ihtiyacı duyduğunu dile getiren Yıldız, 19 Mart 1877’de ilân edilen 1. Meşrûtiyet sürecinde ilk defa Osmanlı Devleti’nde parlamenter sisteme geçiş denemesi yapıldığını kaydetti.

Dolmabahçe Sarayı’nın, parlamenter sisteme ev sahipliği yapan bir mekân olduğunu vurgulayan Yıldız, ‘’Bu serginin böyle bir anlamı var. 1. Meşrûtiyet dönemini takip eden 2. Meşrûtiyet döneminin de Osmanlı’nın modernleşmesinde çok önemli bir yeri var. Ülkemizde çok partili demokrasi denemesinin ilk örneği olan 2. Meşrûtiyet dönemi, Osmanlı İmparatorluğu’nun çözülüşüyle sonuçlanan sürece tanıklık etmiştir. 19 Mart 1877’de bu sarayda ilk Osmanlı Parlamentosu, ilk toplantısını gerçekleştirmişti. Bu sergi, bunu anma törenidir’’ diye konuştu.

SERGİDE NELER VAR?

SERGİDE, milletvekillerinin seçim mazbataları, sicil dosyaları, Meclis Başkanlık Divanının teşekkülü ve işleyişinin yanı sıra Meclis-i Mebusan başkanlarına ilişkin belgeler ile bilgi panoları üzerine basılı belge ve fotoğraflarla 1. Meşrûtiyet ve 2. Meşrûtiyet süreçlerinin önemli aşamalarını, Meclis-i Mebusan’ın kurumsal ve idarî yapısını ortaya koyan belgeler yer alıyor. Ayrıca, 2. Meşrûtiyet döneminde kullanılan seçim sandığı, demokrasiye geçiş ve millet iradesini simgeleyen bir unsur olarak serginin en dikkat çekici objeleri arasında bulunuyor. Sergi, 11 Nisan’a kadar gezilebilecek.

21.03.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  1877-1920 Meclis’i DOLMABAHÇE’DE

  Halil Uslu cezaevinde konferans verdi

  Blues’dan Sufi Rock’a bir serüven

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl