21 Mart 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Yurt Haber

 

BASİT TEDBİRLER, YANGINLARI ÖNLÜYOR

Evlerde yangın söndürme cihazı ve yaygın battaniyesi bulundurulmasının can kayıplarını önleyeceği bildirildi.

BİNALARIN inşasında uyulacak bazı kurallar ile evlerde alınacak kişisel tedbirler sayesinde yangınların ve can kayıplarının azaltılabileceği bildirildi. Türkiye Yangından Korunma ve Eğitim Vakfı ve Derneği (TÜYAK) Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Turanlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, raştırmalarda Türkiye’de her yıl ev, orman, iş yeri ve endüstriyel tesislerde çıkan yangınların büyük maddi zararlara yol açtığını, yangınlardaki can kayıplarının ise maddiyatla ölçülemeyeceğini belirtti.

Yangınların önüne geçebilmek, can ve mal kaybını aşağı çekmek için toplumu bilgilendirmek gerektiğine işaret eden Turanlı, hazırladıkları kitaplar, düzenledikleri toplantılarla halkı yangınlara karşı alınabilecek tedbirler konusunda bilinçlendirmeye çalıştıklarını söyledi.

Bazı yangınlardaki kayıpların maddî açıdan ele alınamayacağına, özellikle müzelerdeki yangınlarda telâfisi mümkün olmayan hasarların oluştuğuna, paha biçilemeyen tarihî eserlerin yandığına değinen Turanlı, binalarda, inşaat halindeyken alınacak ‘’pasif önlemler’’ ile yangının daha erken safhalarda kontrolünü sağlayacak ‘’aktif önlemler’’in yaygınlaştırılması gerektiğini vurguladı.

YANGINLAR BASİT TEDBİRLERLE

BÜYÜMEDEN SÖNDÜRÜLEBİLİR

Yangınların önlenmesinde kişisel tedbirler alınabileceğini belirten Turanlı, ev alırken mutfağına, banyosuna dikkat edildiği gibi evin konumuna, kullanılan yapı malzemelerinin özelliğine, yangın tedbirlerinin mevzuata uygun olup olmadığına da bakılması gerektiğine işaret etti.

Turanlı, şunları söyledi: ‘’Lodoslu havalarda soba yakılan evlerde oluşabilecek sıkıntıları biliyoruz, bunun önüne geçebilmek için mevzuata uygun, kesintisiz baca yapılması en önemli unsurlardan biridir. Her evde mutlaka bir portatif söndürme cihazı bulundurulmalıdır. Yeni başlayan küçük çaptaki bir yangına bu cihazlarla müdahale edilebilir. Yangını söndürmenin en kolay prensibi alevin oksijenle temasını kesmektir. Bunun için bir battaniye bile alevin üzerine atıldığında yangın söndürülebilir, ancak vatandaşlardan yangınla mücadelenin ciddî, profesyonellik gerektiren bir iş olduğunu bilerek hareket etmelerini, itfaiye görevlisi gibi davranmamalarını istiyoruz. Öncelikle gerekli önlemleri almalarını bekliyoruz. Vatandaşlarımıza önerebileceğimiz son derece ekonomik çözümlerden birisi de her mutfakta yangın battaniyesi bulundurulmasıdır. Yangın battaniyeleri geç tutuştuğundan söndürme işleminde etkilidirler. 35-40 TL arasında maliyeti olan bu battaniyelerin her evde bulunması önemli bir tedbirdir ve küçük mutfak yangınlarının daha erken kontrol edilmesi açısından son derece önemlidir.’’

ELEKTRİKLİ ISITICILAR İLE OCAKTAKİ

YEMEĞE DİKKAT

KIŞIN can kaybıyla sonuçlanan ev yangınlarının en önemli sebebinin gece açık bırakılan elektrikli ısıtıcılar olduğunu dile getiren Turanlı, elektrikli cihazların kablolarının uygun kesitte olup olmadığının muhakkak uzmanlarca denetlenerek monte edilmesi gerektiğini vurguladı. Turanlı, şunları kaydetti: ’’Evlerde en fazla yangın mutfakta çıkıyor, ancak ölüme sebebiyet veren yangınlar çoğunlukla gece fişe takılı bulunan ısıtma cihazlarından kaynaklanıyor. Mutfakta ocakta unutulan yemek, doğal gaz ya da likit petrol gazı (LPG) kullanılan hatlardaki kaçağın meydana getirdiği yangınlarla sıklıkla karşılaşıyoruz. Doğal gaz ya da LPG tüplerinin mutfak cihazlarına giden hatları periyodik olarak kontrol edilmelidir. Bu kontrol alevle değil köpükle yapılmalıdır.’’

21.03.2010


 

Fidanlar toprakla buluştu

MERSİN’İN merkez ilçesi Toroslar’da, ‘Orman Haftası’ kutlama faaliyetleri kapsamında 33 bin metrekarelik bir alanda toplam 500 adet fidanın toprakla buluşturulduğu bildirildi.

Çağdaşkent Lisesi ile Sosyal Bilimler Lisesi tarafından ortaklaşa organize edilen fidan dikim törenine, Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna, Halkkent Mahalle Muhtarı Evliya Yüksel’in yanı sıra kamu kurum ve kuruluş temsilcileriyle çok sayıda öğrenci katıldı. Burada konuşan Hamit Tuna, Toroslar’ı ‘yeşil ilçe’ konumuna dönüştürmek için çaba sarf ettiklerini belirterek, bu noktada da başlatılan çalışmalar kapsamında son 6 yıllık zaman diliminde yeşil alan miktarını 56 bin metrekareden 400 bin metrekareye ulaştırdıklarını anlattı. Konuşmaların ardından Tüm Muhtarlar Derneği Mersin Şubesi adına Çukurova Mahalle Muhtarı Muzaffer Filiz, katkı ve desteklerden dolayı Belediye Başkanı Hamit Tuna’ya, Halkkent Mahalle Muhtarı Evliya Yüksel de Toroslar Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürü İbrahim Erdinç’e bir teşekkür plaketi takdim etti. Daha sonra Hamit Tuna, beraberindeki diğer protokol üyeleriyle öğrencilerle birlikte meşe palamudu ve fıstık çamından oluşan toplam 500 fidanın dikimini gerçekleştirdi.

21.03.2010


 

Tunceli ve Kayseri’de hafif şiddetli depremler

TUNCELİ’DE, 4.0 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü’nden edinilen bilgiye göre, saat 23.13’te, merkez üssü Tunceli’nin Çemişgezek ilçesi Akçapınar olan, 4.0 büyüklüğünde sarsıntı kaydedildi.

Tunceli il merkezi ve Elazığ’da da hissedilen hafif şiddetli depremden korkan vatandaşlar, evlerinden dışarı çıktı. Öte yandan Kayseri’nin Bünyan, Yahyalı ve merkez Melikgazi ilçelerinde farklı saatlerde deprem meydana geldi. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü’nden alınan bilgiye göre, dün saat 17.34 sıralarında Melikgazi ilçesi Gesi mahallesinde 3.1, saat 17.56’da Bünyan ilçesinde 2.9, gece saat 01.02 sıralarında ise Yahyalı ilçesinde 2.8 büyüklüğünde deprem kaydedildi. Depremde, can ve mal kaybı olmadığı öğrenildi.

21.03.2010


 

Hırsızlık için çıktığı çatıdan düşerek öldü

SAMSUN’DA eski Yaprak Tütün İşletme Merkezi’nin çatısındaki yağmur oluklarını sökmeye çalıştığı sırada dengesini kaybederek düşen kişi öldü.

Edinilen bilgiye göre, adalet sarayı yapımı için Adalet Bakanlığı’na devredilen Kılıçdede Mahallesi’ndeki eski Yaprak Tütün İşletme Merkezi’nin çatısına çıkan Serhan Ay (29) ile kardeşi Selçuk Ay (22), çatıdaki metal yağmur oluklarını sökmeye çalıştıkları sırada ağabey Serhan Ay, dengesini kaybederek yaklaşık 6 metre yüksekten beton zemine düştü. Ağabeyinin başından ve ağzından kan geldiğini gören Selçuk Ay, durumu telefonla polise bildirdi. Olay yerine giden polis ve sağlık ekipleri, Serhan Ay’ın öldüğünü tesbit etti. Yapılan inceleme sonrasında Serhan Ay’ın cesedi otopsi yapılmak üzere Samsun Mehmet Aydın Eğitim ve Araştırma Hastanesi morguna kaldırıldı. Selçuk Ay, gözaltına alındı.

21.03.2010


 

İşçiler eylem yaptı, gazeteciler darbedildi

SAKARYA’NIN Arifiye ilçesinde maaşlarını alamadıkları gerekçesiyle çalıştıkları iş yerinin bahçesindeki elektrik direğine çıkan iki işçi, polisin çabasıyla ikna edilirken olayı görüntülemek isteyen iki muhabir bir iş yeri çalışanı tarafından darbedildi.

Edinilen bilgiye göre, Fatih Mahallesi Fatih Caddesi’nde Recep Çam’a ait vagon tamir atölyesinde çalışan Cevdet Yıldız ve Rıdvan Dinç, maaşlarını alamadıkları gerekçesiyle iş yerinin bahçesindeki elektrik direğine çıktı. 10 bin TL’yi bulan alacaklarının ödenmemesi durumunda intihar edeceklerini belirten işçiler, polisin ve yakınlarının çabasıyla eylemi sonlandırdı. Olay sonrası fenalık geçiren Yıldız’a ilkyardım ekipleri müdahale etti. Bu arada, atölyede ustabaşı olarak çalıştığı öğrenilen Suat Yıldız, görüntü almak isteyen İhlas Haber Ajansı (İHA) muhabiri Metin Demir ve Cihan Haber Ajansı muhabiri Duran Savaş’ı yumrukla darbetti. Gazeteciler, polisin olaya seyirci kaldığını belirterek tepki gösterdi. Hafif şekilde yaralanan muhabirler Demir ve Savaş, Arifiye İlçe Emniyet Müdürlüğüne giderek Yıldız’dan şikâyetçi oldu. Gazetecilerin şikâyeti üzerine Yıldız gözaltına alındı.

21.03.2010


 

Ucuz mobilya izdihamı

EDİRNE’DE bir mobilya firmasının indiriminden yararlanmak isteyen yaklaşık 5 bin Edirneli ucuz mobilyaları alabilmek için birbiriyle yarıştı.

Edirne-Kırklareli kara yolundaki bir firma 10 gündür ‘’Kapatıyoruz’’ ilanlarıyla indirimin olacağını duyurdu. 3’te 1 fiyatına mobilya almak isteyen yaklaşık 5 bin kişi ucuz mobilyalardan alabilmek için sabahın erken saatlerinden itibaren mobilyacının önünü doldurdu. Mobilyacının bulunduğu Edirne -Kırklareli kara yolunda yaklaşık 2 kilometre sağlı sollu araç kuyruğu oluştu. Zaman zaman kara yolunda trafiğin akışında aksaklıklar yaşandı. Trafik ekipleri araçların yol kenarına park etmesinden dolayı oluşan aksaklıkları gidermek için sık sık anonslarla araçlarını kaldırması yönünde sürücüleri uyardı.

Mobilyacının kapılarının açılmasının ardından, kapı önünde bekleyen binlerce kişi mobilyacıya girmek isterken izdiham yaşandı. İçeride de yaşanan yoğunluktan bazı vatandaşlar fenalık geçirdi.

21.03.2010


 

İŞKUR’un kursuna gittiler, iş sahibi oldular

TÜRKİYE İş Kurumu (İŞKUR) Ordu İl Müdürlüğü tarafından açılan istihdam garantili kurslarda başarılı olan 154 işsiz iş sahibi oldu.

İŞKUR İl Müdürlüğü tarafından yapılan İşgücü Piyasası Araştırma sonuçları ile kurul kararları sonucu açılan kurslar yüz güldürüyor. İstihdam garantili kursları başarı ile bitiren kursiyerler kısa sürede iş sahibi oluyorlar. Hem erkek hem kadınların katılabildiği kurslarda ayrıca kursiyerlere günlük ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla harçlık da veriliyor. En çok ihtiyaç duyulan meslek dallarının dikkate alındığı 12 farklı alanda kurs açıldı. Bu kursların içerisinde en çok kurs dikişi makinesi operatörlüğü için açıldı. Kurslara 225’i kadın, 70’i erkek olmak üzere toplam 295 kursiye katıldı. Kursu başarılı ilebitiren 78 kişi işe başladı. Yine en çok açılan tıbbi sekteterlik kursuna katılan toplam 98 kişiden kursu başarı ile bitiren 50 kişi çok bekledikleri işlere kavuştular.

21.03.2010


 

Dağ köyündeki traktöre Boğaz Köprüsü cezası

BURSA’NIN Keles ilçesine bağlı Gelemiç Köyünde bir çiftçiye, otobandan ve Boğaz Köprüsü’nden geçtiği iddiasıyla para cezası kesildi.

Gelemiç’te çiftçilikle uğraşan 70 yaşındaki Ahmet Yağlı’ya, Ulaştırma Bakanlığı’ndan köprüden geçiş ücreti ve ceza makbuzu gönderildi. 16 ED 003 plâkalı traktörü ile Boğaz Köprüsünden geçmesinin mümkün olmadığını belirten Yağlı, “4 Mart 2009’da İstanbul-Ankara oto yolu üzerinde hem Boğaz Köprüsünden, hem de otobandan geçtiğim gerekçesiyle 11 lira 50 kuruş geçiş ücreti, ayrıca 115 lira idari para cezası kesilerek adresime gönderildi. Ben bu traktörü 1997 yılında sattım ve resmî işlemlerini yapmadım. Fakat sattığım kişinin de otoyol ve Boğaz Köprüsünden geçmesinin imkânı yok. 70 yaşındayım, İstanbul’a hayatımda gitmedim. Gelen cezaya itiraz için İstanbulda Sulh Ceza Mahkemesine müracaat etmem gerekiyormuş. Ulaştırma Bakanlığının yaptığı hayatı düzelttirmem için avukat tutmam ve mahkemeye itiraz etmem lâzım. Güleyim mi ağlayayım mı bilemiyorum” dedi.

21.03.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl