25 Mart 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Güncel

TRT, Menderes belgeseli yaptı

27 Mayıs darbesi sonrası idam edilen merhum Başbakan Adnan Menderes’in hayatı ve hizmetleri TRT tarafından 9 bölümlük belgesel haline getirildi. Belgeselin ilk bölümü 30 Mart’ta TRT ekranlarında gösterilecek.

TRT’den Menderes belgeseli

27 Mayıs darbesinin ardından idam edilen Başbakan Adnan Menderes’in hayatı belgesel oldu. 9 bölümden oluşan “Ali Adnan-Başvekil” ismini taşıyan Drama-Belgesel, 30 Mart Salı günü TRT-1 ekranlarından start alacak. 27 Mayıs 1960 darbesi tam 50 yılı geride bırakırken yayına girecek olan belgeselde Adnan Menderes’in biyografisi yansıtılıyor. Sait Bey Polat’ın yapımcılığını üstlendiği programın Yönetmeni Yaşar Taşkın Koç ve Cengiz Göktaş. Belgeselin Danışmanı ise Menderes’le ilgili kitap çalışmaları bulunan gazeteci Erdal Şen. Geniş bir ekibin yer aldığı belgeselin senaristi Yaşar Taşkın Koç, Genel Koordinatörü Efe Polat, Editörü Figen Urasoğlu, Drama Yönetmeni Yusuf Güven. Özgün müzikler Cenk Yeles’e, seslendirme Payidar Tüfekçioğlu’na, dijital kurgu ise Ayhan Demir’e ait. “Ali Adnan-Başvekil” belgeselinde klâsik röportaj ağırlıklı bir belgesel yerine canlandırma kullanılıyor. Menderes’in gençliğini Efe Polat, büyüklüğünü de tiyatro san'atçısı Ali Davutoğlu oynuyor. Celal Bayar’ı canlandıran isim de Hakan Salınmış. Belgeseli benzerlerinden farklı kılan en önemli özelliği, yıllardır saklı tutulan ve hiçbir yerde yayınlanmayan Menderes’e ait canlı görüntü ve konuşmalara yer veriliyor olması. Belgeselin ana mesajı ise ilk bölümün girişinde veriliyor. 27 Mayıs’ta düşen ateşin sadece Menderes’e değil ülkeye düştüğü ve bedelini Türkiye’nin ödediği vurgusu yapılıyor.

TRT-1’de yayınlanacak olan belgeselin ilk bölümünde 27 Mayıs öncesi ortaya çıkartılan sun'i gerilim, Menderes’in bu oyunu radyo konuşmalarıyla bozma çabaları, buradan yola çıkarak cunta oluşumlarının ne zaman başladığı ve iktidardan indirilmeye çalışılan DP’nin 1946’daki doğuşu anlatılıyor. İkinci bölümde 1946-50 arası mücadeleler ve Menderes’in Başvekilliğe getirilişi süreci işleniyor. “Peki kimdi bu Türkiye’nin yeni Başbakanı?” sorusuyla birlikte üçüncü bölümde Menderes’in çocukluk ve gençlik yıllarına dönülüyor. Menderes’in öksüz ve yetim olarak büyüdüğü çocukluk günleri, İzmir’de geçirdiği gençlik yılları aktarılıyor. Belgeselin en ilgi çekici kısımlarından biri de Menderes’in Aydın’ı Yunan işgalinden kurtarmak için gösterdiği çabaların hikâyesi. CHP milletvekili olduğu 31 yaşına kadar Aydın’daki ‘Çiftçi Adnan Bey’ portresi de bu bölüm de işleniyor. Sonraki bölümlerde de Menderes’in iktidar günleri, kişiliği, Türkiye’deki dönüşüm, gelişen olayları da içine alarak irdeleniyor.

Yapılan çalışmanın bir insan hikâyesi olduğunu belirten Yapımcı Sait Bey Polat, “İdam sehpasındaki ‘cezalandırılmış Başbakan’ portresi geçmişte bilinçli olarak zihinlere kazıldı. İşte biz tam aksini, yani gerçek Menderes’i ve 1950-60 arasında ülkenin dönüşümünü anlatıyoruz” dedi.




Gündemin nabzını tutmak için tıklayın!
www.sentezhaber.com

FATİH KARAGÖZ

25.03.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  Çiçek: Biz de yeterli diyemeyiz

  SİVİL ÖRGÜTLERDEN ORTAK AÇIKLAMA

  YAŞ mağdurları umutlandı

  Avukatlardan HSYK hakkında suç duyurusu

  Diyanet Teşkilât Kanunu, alt komisyona sevk edildi

  Meclis Genel Sekreteri Koca, görevinden ayrıldı

  Genç kaymakamlar kur'a çekti

  İmtiyazlı ortaklık fevkalâde rencide edici

  Darbe anayasasını savunan hesap verir

  TRT, Menderes belgeseli yaptı

  Arınç: Yüksek yargının açıklamalarını özenle not ediyoruz

  AKP fire beklemiyor

  4/c için AYM’ye iptal talebi

  Cansuyu’ndan Darfur’a yardım

  SGK önünde yumurtalı protesto

  Bediüzzaman coşkusu

  Esnafa tiyatro ile Ahilik dersi

  Gençler, interneti aşırı ve gereksiz kullanıyor

  Görme engellilere sensörlü baston

  Safran'ın güneş saatini yaptılar

  Yeni dinozor türü keşfedildi

  İlköğretim öğrencileri camiyi nakşettiler

  Vanlıların çay kültürü TÜBİTAK’a konu oldu

  Bardız kilimleri kitaplaştı

  Rüşvet, toplumun gelişmesine engel

  İmece usûlü fidan diktiler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl