27 Mart 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Güncel

Başbuğ’a suç duyurusu

MAZLUMDER, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ hakkında, Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesince yargılaması yapılacak olan 3. Ordu Komutanı Orgeneral Saldıray Berk ile ilgili sözleriyle ‘’adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs ettiği’’ ve ‘’suçu ve suçluyu övdüğü’’ iddiasıyla suç duyurusunda bulundu.

Başbuğ’a suç duyurusu

İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği (MAZLUMDER), Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ hakkında, Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesince yargılaması yapılacak olan 3. Ordu Komutanı Orgeneral Saldıray Berk ile ilgili sözleriyle ‘’adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs ettiği’’ ve ‘’suçu ve suçluyu övdüğü’’ iddiasıyla suç duyurusunda bulundu.

Ankara Adalet Sarayı önünde basın açıklaması yapan MAZLUMDER Genel Başkan Yardımcısı Emrullah Beytar, son günlerde Orgeneral Başbuğ’un basına verdiği demeçlerin, gerek Anayasa’nın 138. maddesine, gerekse TCK’nın 288. ve 215. maddelerine aykırı olduğu saikiyle Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunduklarını söyledi.

‘’Başbuğ’un söz konusu demeçlerinde, Erzurum Başsavcılığınca hakkında dâvâ açılan ve Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesinde yargılaması yapılacak olan 3. Ordu Komutanı Saldıray Berk hakkındaki görüşlerini çok açık bir şekilde beyan ettiğini ve bu görüşlerin suç olduğunu’’ ifade eden Beytar, bu süreç içerisinde sivil savcıların herhangi bir işlem yapıp yapmadıkları konusunda bilgisi bulunmadığını, askerî savcıların da herhangi bir işlem yapmasının hukuken ve fiilen mümkün olmadığını söyledi.

‘’Daha önce ‘darbe günlükleri’ ile ilgili Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunduklarını ancak yetkisizlik ve görevsizlik kararı ile dosyanın, Genelkurmay Askerî Savcılığına gönderildiğini’’ hatırlatan Beytar, ‘’Askerî Savcılığın izin için Genelkurmay Adlî Müşavirliğine başvurduğunu ancak aradan geçen 2,5 yıla karşın herhangi bir işlem yapılmadığını’’ kaydetti. Beytar, bu sürecin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne aykırı olduğu gerekçesiyle AİHM’e başvurduklarını ve mahkemenin de başvurularını incelemeye aldığını belirtti. MAZLUMDER’in ‘’İrticayla Mücadele Eylem Planı’’ konusunda da suç duyurusunda bulunduğunu ancak yine aynı süreçlerin yaşandığını ifade eden Beytar, ‘’MAZLUMDER, uluslar arası arenada Türkiye’nin ‘darbe girişimlerinin cezalandırılamadığı bir ülke’ konumundan kurtulabilmesinin yolunun adlî savcılıklarca etkin bir soruşturma sürecinin işletilmesinden geçtiği düşüncesindedir’’ dedi.

Beytar, ‘’hukukun, darbecileri ve topluma komplo kuranları yargılayarak, onların topluma hesap vermesini sağlaması gerektiğini’’ ifade etti. Bir basın mensubunun ‘’bu suç duyurusundan ne bekliyorsunuz?’’ şeklindeki sorusu üzerine Beytar, ‘’Geçen uygulamalardan yola çıktığımız zaman, aslında çok fazla bir şey beklemiyoruz. Biz tarihe tanıklık olsun diye veya var olan haksızlık karşısında bir duruş sergilemek için buradayız’’ diye konuştu.

Suç duyurusu dilekçesinde, Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ’un, TCK’nın 288. maddesinde düzenlenen ‘’adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs’’ ve TCK’nın 215. maddesinde yer verilen ‘’suçu ve suçluyu övme’’ suçlarından cezalandırılması talep ediliyor.




Gündemin nabzını tutmak için tıklayın!
www.sentezhaber.com

27.03.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  Anayasa paketi eksik

  12 Eylül izleri silinmeli

  Menderes belgeseli ağlattı

  Kılıçdaroğlu: 12 Eylül’de kitap taşımaktan hapse girecektim

  DP Küçükçekmece’den Yeni Asya’ya ziyaret

  Din-Bir-Sen’den Diyanet Yasa Tasarısı’na eleştiri

  Türk-İş: İşçi-memur ayrımını net yapılsın

  Yerel dilde propaganda yapılabilecek

  “HİÇ KİMSE MENDERES KADAR SAHİCİ OLAMADI’’

  Başbuğ’a suç duyurusu

  Bağış: Müktesebatta “imtiyazlı ortaklık” yok

  Van’da 59 kaçak yakalandı

  Şırnak’ta köy korucusu şehit

  “Demokratik Açılım” paneli yarın İstanbul’da yapılıyor

  Bizim Radyo, paneli canlı yayınlayacak

  Saatler bu gece, 1 saat ileriye alınacak

  41 yeni üniversiteye 2 bin kişilik kadro

  Engelli öğrenciler YÖK’ün gündeminde

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl