29 Mart 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Yurt Haber

Cezaevleri ıslâh etmiyor

UYUŞTURUCU kaçakçılığıyla mücadelede büyük başarı yakalayan emniyetin başı cezaevine girenlerle dertte.

Operasyonla yakalanıp tutuklanan şahıslar, cezaevinden çıktıktan sonra yeniden uyuşturucu kaçakçılığına yöneliyor. Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Daire Başkanlığı, suçla mücadelede başarıyı, uzun vadeye yayılması; bireyleri suç işlemeye teşvik eden sebeplerin tesbiti, ortadan kaldırılmalarına yönelik faaliyetlerin faaliyetle yürütülmesine bağlıyor. İç tüketim için Türkiye’ye getirilen veya tüketilmek amacıyla üretilen uyuşturucu maddelerin yurtiçindeki dağıtım ve satışını yapan ülke içi uyuşturucu şebekelerine yönelik profesyonel çalışmalar, KOM Daire Başkanlığı tarafından 2005 yılı sonunda gerçekleştirilen Stratejik Araştırmalar Kurulu (SAK) toplantısında alınan stratejik bir karar doğrultusunda hayata geçirildi. İstatistiki verilere göre, ülke içi uyuşturucu şebekelerine yönelik operasyon yapan il sayısında sürekli bir artış gözleniyor. Bu şebekelere karşı en fazla operasyon 2007 yılında gerçekleştirildi. 2007 yılına göre 2008 yılında yüzde 3,4’lük azalma, 2008 yılına göre 2009 yılında ise yüzde 1,8’lik bir artış oldu. Yıllara göre, ülke içi uyuşturucu şebeklerine yönelik gerçekleştiren operasyonlarda yakalanan şahısların sayıları ise şöyle: 2007 yılında 4 bin 842, 2008 yılında 5 bin 271 ve 2009 yılında 5 bin 425 kişi.

Emniyet kaynakları, bu durumun ortaya çıkmasında; 2007 yılında yakalanan şahısların tekrar piyasada yer alma girişimlerinin etkili olduğunu değerlendiriyor. Suçla mücadelede başarının uzun vadeye yayılması; bireyleri suç işlemeye teşvik eden nedenlerin tesbitiyle, ortadan kaldırılmalarına yönelik faaliyetlerin faaliyetle yürütülmesine bağlanıyor. Bireyleri çıkar amaçlı suçları işlemeye motive eden en önemli unsur ise kazanç. Emniyetin raporuna göre; kazanç bir motivasyon unsuru olmaktan çıkarılmadığı sürece; klâsik suçla mücadele metotlarının uzun vadede etkisiz olması; suç örgütlerinin cezaevinden çıktıktan sonra bile illegal faaliyetlerine kaldıkları yerden devam etmesi kaçınılmaz. Çünkü hürriyeti bağlayıcı cezalarını çektikten sonra suçtan elde ettikleri kazançlara geri dönebileceğinin hesabını yaparak yakalanma riskini bile göze alan suç örgütleri, toplumda her zaman var olacak.

SUÇ ÖRGÜTLERİ, DEVLETİ VERGİ KAYBINA

UĞRATIYOR

ÇIKAR amaçlı suçlardan elde edilen ve maliklerinin elinden geri alınamayan suç gelirlerinin, sosyo-ekonomik yapı üzerindeki zararları; suç işleme motivasyonunun kırılamaması ve suç örgütlerinin eleman temininde sıkıntı yaşamaması hususları ile sınırlı değil. Mevcut vergi mevzuatına göre suçtan elde edilen gelirler vergilendirilemiyor. Suç gelirlerinin vergilendirilmemesi ile vergide eşitlik ve adalet ilkeleri ihlâl ediliyor, devlet hazinesi önemli miktarda vergi kaybına uğruyor. Vergilendirilmeyen suç gelirleri ekonomik sisteme sokulduğunda, aynı zamanda piyasalardaki adil rekabet kayıtlı mükellefler aleyhine bozuluyor, suç gelirlerinin yoğun olarak girdisi bulunan sektörlerde güvensizlik duygusu hakim oluyor. Suçtan elde edilen gelirlerden yasadışı zeminde de istifade edilebiliyor. Gelirler, çıkar ve terör amaçlı suç örgütlerinin organizasyonel-operasyonel kabiliyet ve kapasitelerinin arttırılması amaçlarına tahsis ediliyor ve yeni suç faaliyetlerinin finansmanında kullanılıyor.

29.03.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  Cezaevleri ıslâh etmiyor

  Köylüler: İnternet gelmezse oy yok

  Boğaziçi Köprüsünde çevre için karartma

  Manisa, Mesir Macunu Festivali ile coştu

  Beyoğlu'nun simgesi Ağa Camii restore ediliyor

  Otomobil ambulansa çarptı: 10 yaralı

  At arabasıyla kaza yaptılar

  Engelli çocuklar ağaç dikti

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl