07 Nisan 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

 

İsrail’e roket atmaya son

Londra’da yayınlanan El Kuds El Arabî gazetesinin haberine göre, Gazze’deki silâhlı dört grup olan Hamas, İslâmî Cihad, Filistin Halk Kurtuluş Cephesi ve Demokratik Kurtuluş Cephesi temsilcileri, İsrail ordusunun bölgeye yönelik müdahalelerine gerekçe oluşturmamak için roket saldırılarını durdurma kararı aldılar.

Roketli saldırılara mola

GAZZE Şeridi’ndeki silâhlı dört grubun, İsrail’e roket saldırılarını durdurma konusunda anlaşmaya vardığı bildirildi. Londra’da yayımlanan El Kuds El Arabi gazetesinin Filistinli kaynaklara dayandırdığı haberine göre, Hamas’ın talebi üzerine, Hamas ile İslâmî Cihad, Filistin Halk Kurtuluş Cephesi ve Filistin Demokratik Kurtuluş Cephesi temsilcileri Cumartesi günü bir araya geldiler. Toplantıda, bu 4 grubun temsilcilerinin “İsrail ordusunun bölgeye yönelik müdahalelerine gerekçe oluşturmamak için roket saldırılarını durdurma konusunda görüş birliğine vardığı” bildirildi.

Söz konusu toplantıya El Fetih yetkililerinin de davet edildiği, ancak son andaki bir gerekçeyle toplantıya katılamadıkları ifade edildi. Toplantının Gazze Şeridi’ndeki son gelişmeleri ele almak için düzenlendiği belirtilirken, İslâmî Cihad lideri Halid El Batsh, toplantı öncesi gündemlerinde roket saldırıları konusunun bulunmadığını, ancak yine de grupların direniş mücadelesine zarar vermeyecek şekilde Filistin halkının çıkarlarını dikkate alacaklarını söylemişti.

Filistin Demokratik Kurtuluş Cephesi’nden Salih Zeydan da, alınan kararlarla ilgili olarak “bunun İsrail’e karşı direnişi durdurma anlamına gelmediğini” vurgularken, “Biz, halkımızın çıkarlarını gözönünde bulundurarak, çeşitli gruplarla koordinasyon içinde çalışıyoruz” ifadesini kullandı. İsrail’in Kanal 10 televizyonu da, önceki gün İslâmî Cihad sözcüsü Davud Şihab’ın örgütün kendi radyosuna yaptığı açıklamada, Filistin halkının çıkarları doğrultusunda roket saldırılarını durdurma kararı aldığını söylediğini duyurmuştu. Ancak, İslâmî Cihad bu haberlerin ardından derhal bir açıklama yayımlayarak, örgütün böyle bir karar almadığını bildirmişti. Açıklamada, “İslâmî Cihad, halkımızı savunmaya ve her anlamda direnişe büyük önem vermektedir” demişti.

İslâmî Cihad’dan gelen yalanlamanın, Filistinlilere, Hamas’ın bu konuda yaptığı baskılara boyun eğmedikleri izlenimini verme amaçlı olduğu öne sürülüyor. Son günlerde İsrail-Gazze Şeridi’nde artan tansiyonun ardından Hamas’a yakın kaynaklar, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un, Hamas’ın Şam’daki lideri Halid Meşal’i aradığını ve Gazze Şeridi’ni hedef alan büyük bir operasyona sebep olabileceği için Gazze’den düzenlenen roket saldırılarının durdurulmasını istediğini açıklamışlardı. Mısır’ın da aynı konuda devreye girdiği, İsrail ve Gazze’deki yetkililerle, bölgede yeni bir gerilimi önlemek için yoğun çaba sarf ettiği kaydedilmişti.




Gündemin nabzını tutmak için tıklayın!
www.sentezhaber.com

07.04.2010


 

İslâm, şiddeti reddeder

Rusya’daki Müslüman ülke büyükelçileri, ülkede 29 Mart’tan sonra arka arkaya düzenlenen terörist saldırıları sonrasında, Rusya Federasyonu Müftüler Konseyi tarafından düzenlenen konferansa katılarak “İslâm dininin şiddeti kesinlikle yasakladığı” mesajı verdiler.

Müslüman ülke elçileri şiddet ve terörü kınadı

RUSYA’DAKİ Müslüman ülke büyükelçileri, Rusya’da 29 Marttan sonra arka arkaya düzenlenen terörist saldırıların ardından, Rusya Federasyonu Müftüler Konseyi tarafından düzenlenen konferansa katılarak “İslâm dininin şiddeti kesinlikle yasakladığı” mesajı verdi. Rusya Müftüler Konseyi Başkanı Ravil Gaynuddin’in başkanlık ettiği “İslâm: Hoşgörü ve Barış Yanlısı, Şiddet Karşıtı Din” başlığıyla düzenlenen konferansa katılan Türkiye’nin Moskova Büyükelçisi Halil Akıncı, burada yaptığı konuşmada, İslâm’ın şiddeti kesinlikle yasakladığını söyledi. Konferansın sonunda kabul edilen ortak bildirgede, İslâm’ın barış ve hoşgörü yanlısı, şiddet karşıtı bir din olduğunun altı çizilerek, İslâm’ı Rusya’daki son terörist saldırılarla ilişkilendirmeye çalışacak girişimlerin kabul edilemez olduğu vurgulandı. Rusya’daki terörist saldırılara katılanların yanı sıra bunları organize edenlerin suçlu olduğu ve suçluların hukuk kurallarına göre mutlaka yargı karşısına çıkarılması gerektiği kaydedilen bildirgede, teröristlerin herhangi bir ulusal veya dinî kimlikleri olamayacağından, suçluların ulusları ve dinleriyle ilgili bilgilerin yayılmasının engellenmesi gerektiğine dikkat çekildi. Terörizmin en basit tanımıyla Allah’a ve onun yarattıklarına karşı suç olduğu olduğu ifade edilen bildirgede, “Şiddeti herhangi bir dini gerekçeyle haklı göstermeye yönelik girişimler İslâm’ın öğretilerine terstir ve bunun yasaklanması gerekir. İslâm’ın doğru olarak daha geniş kitlelere öğretilmesi gerekiyor. Bu amaçla medya aracılığıyla eğitici ve aydınlatıcı programlar daha derinlemesine yapılmalı” denildi. Gençler için kapsamlı bir programın eğitim, medya ve internet aracılığıyla verilmesi gerektiğini kaydedilen bildirgede, “Bu tip terörist eylemleri gelecekte engelleyebilmek için, terörizmin temel nedenleri hükümetler ve toplum tarafından tesbit edilmeli. Bu ortak bildirge, Rus ve diğer ülke liderlerine iletilecek” ifadesi kullanıldı.

07.04.2010


 

İsrail Dışişleri’nden Erdoğan’a tepki

İSRAİL Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın İsrail'in Gazze ve Kudüs'e yönelik son eleştirilerinin ardından, Erdoğan'in "giderek, Libya lideri Muammer Kaddafi'ye dönüştüğünü" öne sürdü.

Lieberman, İsrail'in Ynet haber sitesine yaptığı açıklamada, "Erdoğan'ın yavaş yavaş (Libya lideri Muammer) Kaddafi veya (Venezüela Devlet Başkanı) Hugo Chavez'e dönüştüğüne inandığını" söyledi. Lieberman, "Bu onun seçimi, sorun Türkiye değil, Erdoğan" diye de ekledi. Başbakan Erdoğan’ın TRT Arapça kanalının önceki günkü açılış töreninde yaptığı konuşmada dile getirdiği eleştiriler üzerine açıklama yapan İsrail Dışişleri Bakanlığı, “İsrail, Türkiye dahil, hiçbir ülkeyle gerginlik peşinde değil. Ama görünen o ki Türkiye Başbakanı, İsrail ile ilişkiler pahasına İslâm dünyasıyla bütünleşmeyi hedefliyor” ifadelerini kullandı. Başbakan Erdoğan, TRT’nin Arapça kanalının açılışında yaptığı konuşmada, ‘’Sadece bölgemizde değil, dünyanın neresinde olursa olsun masum çocukların, masum insanların katledilmesine göz yummayız, yumamayız, feryatlarına kulak tıkayamayız” demişti. Erdoğan, “Nasıl Haiti için yüreklerimizi birleştirdiysek, nasıl Şili için dualarımızı yolladıysak, Gazze yanarken, medeniyetimizin göz bebeği Kudüs üzerinde kara bulutlar dolaşırken, buna tepkisiz kalamayız, bunu görmezden gelemeyiz, elimiz, kolumuz, dilimiz bağlı duramayız” ifadelerini kullanmıştı.

07.04.2010


 

Suudî din adamı El Arifi, Kudüs’ü ziyaret edecek

SUUDİ Arabistan’ın önde gelen din adamlarından Şeyh Muhammed El Arifi, şehirdeki Müslümanlara destek vermek için Kudüs’ü ziyaret edeceğini açıkladı.

El Arifi, dinî yayınlar yapan uydu televizyon kanalı İkra’da yaptığı konuşmada, gelecek hafta Kudüs’ü ziyaret edeceğini söyledi, ancak kesin tarih vermedi. Suudi Arabistan’daki din adamları arasında nispeten ılımlı görüşleriyle tanınan El Arifi’nin gezisi, önde gelen bir Suudi din adamının yapacağı bu türden ilk ziyaret olacak. Müslüman ülkelerin çoğu gibi Suudi Arabistan da İsrail’e seyahat yasağının da aralarında olduğu boykot uyguluyor.

07.04.2010


 

Kudüs’te gerginlik sürüyor

DOĞU Kudüs’ün Arap mahallelerinden Şeyh Cerrah’ı hedef edinen Yahudi yerleşimcilerle mahalle sakinleri ve onlara destek veren protestocular arasında meydana gelen olaylarda biri yerleşimci 6 kişi yaralandı.

Filistinli kaynakların verdiği bilgiye, evlerinden edilen Filistinli ailelere destek için mahalleye gelen bir grup sol eylemci ile beraberindeki Hıristiyan grup, bir grup aşırı dinci Yahudi’nin taşlı saldırısına uğradı. Sol eylemcilerle Hıristiyan grubun, bir evin bahçesine kaçarak yardım istedikleri bildirildi. Mahalledeki Arapların da olaya karışmasıyla gruplar arasında taşlı saldırılar meydana geldiği, olaylarda iki Filistinli ile Dünya Kiliseler Konseyinin 3 üyesinin yanı sıra başına taş isabet eden bir aşırı dinci Yahudi’nin yaralandığı belirtildi. Olay yerine gelen İsrail polisi 45 yaşındaki bir Filistinli’yi gözaltına aldı. Şeyh Cerrah’taki evlerinden atılmak istenen Filistinlilere destek amacıyla yaklaşık yedi aydır uluslar arası eylemciler ve İsrailli sol gruplar gösteriler yapıyor. Şeyh Cerrah’ta mahkeme kararıyla boşaltılan Filistinlilerin evlerine Yahudi yerleşimciler el koyuyor.

07.04.2010


 

NATO kuvvetleri 4 sivili öldürdü

AFGANİSTAN’DA NATO kuvvetlerinin düzenlediği operasyonda 4 sivil vefat etti.

NATO tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre, ülkenin güneyindeki Helmand vilayetinde Nehr-i Saraç bölgesinde isyancıların mevzilendiği söylenen bir eve dün hava harekâtı düzenlendi. Çatışma bittikten sonra eve giren NATO ve Afgan kuvvetleri, evde iki kadın, bir çocuk ve yaşlı bir adamın cesediyle karşılaştı. Bir NATO yetkilisi, AFP muhabirinin, “Siviller hava harekâtı sırasında NATO tarafından açılan ateşle mi ölmüştü” şeklindeki sorusuna “Evet” cevabını verdi. Afgan hükümeti ve halkı, uluslar arası kuvvetlerin operasyonlarında sivillerin ölmesinden sık sık şikâyet ediyor. Amerikalı General Stanley McChrystal, birliklerin sivil kayıpları asgariye indirebilmek için uyanık olmalarını istemişti. BM’ye göre, Afganistan’da 2009 yılında NATO operasyonlarında 2400’den fazla sivil öldü.

07.04.2010


 

Maocu gerillalar 40 Hint askerini öldürdü

HİNDİSTAN’IN Chhattisgarh eyaletinde Maocu gerillaların düzenlediği iki saldırıda ölen asker sayısının 40’a yükseldiği bildirildi.

Eyalet bakanlarından Raman Singh, Sadhna televizyonuna yaptığı açıklamada, gerillaların kalesi konumundaki Dantewada’da devriye görevindeyken saldırıya uğrayan birlikteki asker sayısının en az 120 olduğunu, saldırıda askerlerden 40’ının öldüğünü söyledi. Singh, konuyla ilgili olarak daha fazla ayrıntı vermedi. Eyaletin İçişleri Bakanı Ram Kanwar ise yerel bir televizyona, saldırıda ölen asker sayısının 50-60 civarında olduğu açıklamasını yaptı. Bunun son yıllarda Maocu gerillalar tarafından düzenlenen en kanlı saldırılardan biri olduğu belirtiliyor.

07.04.2010


 

Bağdat’ta 5 büyük patlama

IRAK’IN başşehri Bağdat’ta meydana gelen 5 büyük patlamada, ilk bilgilere göre toplam 11 kişi öldü, 72 kişi yaralandı.

Sivil savunma ve polis yetkilileri, Bağdat’ın Şula ve Çakuk bölgelerinde koordineli bir şekilde meydana gelen patlamalarda en az 4 binanın hasar gördüğünü belirtti. İçişleri Bakanlığı’ndan bir kaynak, patlamalardan birinin eski İngiliz Büyükelçiliği yakınında meydana geldiğini, bu eylemi bir intihar komandosunun düzenlediğini kaydetti. Saldırılarda ölü ve yaralı sayısının artmasından endişe edildiği belirtildi.

07.04.2010


 

Avrupa Kur'ân Okuma Yarışması sonuçlandı

İSLÂM Toplumu Millî Görüş (IGMG) tarafından düzenlenen Avrupa Kur'ân-ı Kerim Tilâvet Yarışması’nın 22.’si Almanya’nın Wuppertal kentinde yapıldı.

Yarışma 10-13 ve 14-18 olmak üzere 2 ayrı yaş grubunda düzenlendi. 10-13 yaş grubu yarışmasına Lyon bölgesinden Mahmut Büyüker, Viyana bölgesinden Mehmet Papak, Hessen bölgesinden Emre Değer, Hamburg bölgesinden Yunus Emre Demirci katıldı. Bu yaş grubundaki yarışmanın birinciliğini Demirci kazanırken, ikinciliği Papak, üçüncülüğü de Değer elde etti. Güney Hollanda bölgesinden Ali Rıza Yaman, Rhein-Saar-Neckar bölgesinden İsmail Melih Tuzlacı, Berlin bölgesinden Mustafa Yanç, Kuzey Bavyera bölgesinden de Muhammed Topçu’nun katıldığı 14-18 yaş grubu yarışmasının birinciliğini de Yaman kazanırken, Tulacı ikinci, Yanç da üçüncü oldu. IGMG Gençlik Teşkilâtı Eğitim Başkanı Ünal Ünalan’ın sunduğu 22. Avrupa Kur'ân-ı Kerim Tilâvet Yarışması, Hafız İlhan Tok’un okuduğu salat-ı selâm ve tekbirin ardından Papak’ın okuduğu Kur'ân-ı Kerim ile başladı. Yarışmada konuşan Almanya İslâm Konseyi Başkanı Ali Kızılkaya da gençlere toplumsal yaşama aktif şekilde katılmaları çağrısında bulunarak, Almanya’da 800 bin Müslüman öğrencinin din dersleri alamadığına dikkat çekti. Program, yarışmayı kazananlara ödüllerinin verilmesinin ardından IGMG İrşad Başkan Yardımcısı Hulusi Ünye’nin yaptığı dua ile sona erdi.

07.04.2010


 

Şiî isyancılar serbest bırakıldı

YEMEN’DE önceki ay sağlanan ateşkes anlaşması kapsamında 161 Şiî isyancının daha serbest bırakıldığı bildirildi.

İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, kuzeydeki Şiilerle yıllarca süren çatışmaların ardından Şubat ayında imzalanan anlaşma çerçevesinde 161 direnişçinin daha serbest bırakıldığı belirtildi. Yemen hükümeti, iki hafta önce de 75 isyancıyı serbest bırakmıştı. İsyancıların sözcüsü ise serbest bırakılmayla ilgili bilgisinin olmadığını, ancak doğruysa bunun olumlu bir adım olduğunu ifade etti. Yemen hükümetinin kendilerini ihmal ettiğini ve mezhep ayrımı yaptığını ileri süren Şiî isyancılar, aralıklarla da olsa yıllardır güvenlik görevlileriyle çatışıyordu. İki taraf, Şubat ayında, isyancıların silâhsızlanmayı kabul etmesinin ardından ateşkes anlaşmasına varmıştı. İsyancılar Mart sonuna kadar 445 rehineyi serbest bıraktıklarını açıklamıştı.

07.04.2010


 

İngiltere Mayıs’ta genel seçime gidiyor

İNGİLTERE’DE genel seçimlerin 6 Mayısta yapılmasının kararlaştırıldığı bildirildi.

Başbakan Gordon Brown’un İşçi Partisinden bir yetkilinin verdiği bilgiye göre Brown, bu konudaki karara ilişkin bugün Buckingham Sarayı’nda Kraliçe Elizabeth II ile görüşmesi bekleniyor. Görüşmede, parlamentonun feshedilmesi ve genel seçimlere gidilmesi kararının alınması bekleniyor. Kararın alınması halinde parlamentonun 12 Nisanda feshedileceği belirtiliyor. Kamuoyu yoklamalarında birinci çıkan muhalefetteki Muhafazakâr Parti, 13 yıl aradan sonra iktidarı almayı umut ediyor. Bununla birlikte bazı kamuoyu yoklamaları, hiçbir partinin çoğunluğu elde edemeyeceğini gösteriyor.

07.04.2010


 

Müşerref, yeni parti kurmaya hazırlanıyor

PAKİSTAN’IN eski Devlet Başkanı Pervez Müşerref’in, yeni bir siyasî parti kurmak için çalışmalar başlattığı bildirildi.

Pakistan’da yayım yapan Dünya News TV’nin haberinde, eski Devlet Başkanı Müşerref’in yeni bir siyasî oluşum için yakın çalışma arkadaşlarını Birleşik Arap Emirlikleri’nin başşehri Abu Dabi’de topladığı belirtildi. Haberde, ‘’Bütün Pakistan İslâm Birliği’’ adını taşıyan siyasî hareketin Abu Dabi’deki toplantısına, Müşerref’in devlet başkanlığı sırasında iktidarda bulunan İslâm Birliği-Kaid Partisi’nin (PML-Q) önde gelen isimlerinden Hamid Nasir Cattha, Seher Afgan, Faysal Salih Hayat, Amcad Çödri Şahbaz ve Raşid Kureyşi gibi isimler katıldı. Müşerref’e yakın kaynaklara göre, ülkesine dönme planları yapan eski Devlet Başkanı, toplantı öncesi ülkenin önde gelen isimlerini arayarak kuracağı yeni siyasî oluşum için destek istedi.

07.04.2010


 

BM Peşaver Ofisini geçici olarak kapattı

BİRLEŞMİŞ Milletler (BM), Pakistan’ın Peşaver şehrindeki ofisini güvenlik gerekçesiyle geçici olarak kapattı.

BM sözcüsü İşrat Rızvi, Peşaver’deki Amerikan Konsolosluğuna dün düzenlenen saldırıdan sonra şehirde bulunan BM ofisinin geçici süreyle kapatıldığını açıkladı. Personelin güvenliği için bu kararı aldıklarını belirten Rızvi, ofisin kısa bir süre sonra yeniden açılması için çalışmalara başlayacaklarını söyledi. Peşaver şehrinde dün Taliban militanları tarafından ABD Konsolosluğunun da hedef alındığı saldırılarda 8 kişi ölmüştü.

07.04.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl