07 Nisan 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Kültür-Sanat

‘Minik hayalî’ler perde arkasında

SOMUT olmayan kültürel mirasın korunması amacıyla geliştirilen proje çerçevesinde, ilköğretim okulu öğrencilerinin ‘’Karagöz ve Hacivat’’ı oynatarak hayali (Karagözcü) olma hayalleri gerçeğe dönüştü.

2006 yılında Türkiye’nin taraf olarak kabul ettiği ‘’Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi’nin eğitimle ilgili 13. ve 14. maddeleri kapsamında Millî Eğitim Bakanlığı, ilköğretim okullarındaki öğrencilerin kültürel birikime ait san'atsal beceri, yetenek ve özgünlüklerini ortaya çıkarmak amacıyla ‘’İlköğretim Okullarında Sanata Teşvik-Karagöz’’ adlı projeyi başlattı. Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğünün işbirliğiyle ve UNESCO Türkiye Millî Komisyonunun desteğiyle pilot uygulaması Bursa’da yapılan proje çerçevesinde, ilköğretim okullarından başvuran 20 öğretmene, ‘’Gölge Oyunu ve Özellikleri’’ ile ‘’Gölge Oyunu Perdesinde Karagöz Oynatımı’’ konulu seminerler verildi. Hayali Nevzat Çiftçi’den hem karakterlerin yapım sürecini hem de ortaya çıkardıkları karakterlerle ‘’Karagöz ve Hacivat’’ oyununu sahnelemeyi öğrenen öğretmenler, 2’şer öğrenciyle ekip oluşturdu. Öğretmen ve ikişer öğrenciden oluşan 20 ekip, Demirtaş Endüstri Meslek Lisesi’nde düzenlenen yarışmada senaryosunu birlikte yazdıkları Karagöz oyunuyla hünerlerini ortaya koyarak, birinci olmak için yarışıyor.

İZLEMESİ DE CANLANDIRMASI DA ZEVKLİ

YARIŞMAYA Setbaşı İlköğretim Okulundan katılan ekipten öğretmen Gamze Özkan Ersöz, projenin ‘’Karagöz ve Hacivat’’ın yeni nesillere tanıtılmasında önemli olduğunu söyledi. Büyük ilgi gösteren öğrencilerden tiyatroya yatkın olanları arasında seçim yaparak ekip oluşturduklarını anlatan Ersöz, ‘’Öğrenciler çok istekliydi. Hiç zorluk çıkarmadılar, koşa koşa geldiler’’ dedi. ‘’Minik hayali’’ 7. sınıf öğrencisi Arif Burak Demirel de hazırlık sürecinde çok eğlendiklerini belirterek, ‘’Karagöz ve Hacivat, çizgi filmlere göre çok farklı. Hem eğlendiriyor hem bilgi veriyor. İzlemesi de canlandırması da çok zevkli. Bundan sonra da devam etmeyi düşünüyorum’’ diye konuştu. Hayalinin yardımcısı ‘’Yardak’’ Oğuz Kağan Civelek ise senaryoyu öğretmeninden yardım alıp arkadaşıyla birlikte hazırladıklarını ifade ederek, seyirci karşısına ilk kez çıkacakları için heyecanlı olduklarını dile getirdi.

07.04.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  SULUOVA’DA BEDİÜZZAMAN GÜNÜ

  ‘Minik hayalî’ler perde arkasında

  Avrupa Edebiyatı İstanbul’da son buluyor

  Cafcaf ‘tan “Anayasa” kapaklı 35. sayı

  Florya Gençlik Merkezi’nden sergi

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl