15 Nisan 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Kültür-Sanat

 

“Bir şehrin şahlanışı” Berlin’de

İSTANBUL, Türkiye’den 7 fotoğrafçının objektifinden toplam 140 fotoğrafla, Almanya’nın başkenti Berlin’deki Willy Bradt Haus’ta 23 Nisan’da açılacak fotoğraf sergisi aracılığıyla sanatseverlerle buluşacak.

Berlin Freundeskreis Willy Brandt Haus Derneği ile serginin küratörlüğünü de yapan İstanbul Fotoğrafevi’nin organizatörü olan Hasan Şenyüksel’in ortak çalışması olan “Bir Şehrin Şahlanışı” başlıklı sergi, Ara Güler, Sabit Kalfagil, Kamil Fırat, Tahsin Aydoğmuş, Erdal Yazıcı, Ercan Aydeniz ve Mustafa Bilge Satkı’nın objektifinden İstanbul’u keşfe dâvet edecek. Serginin ana konuları olarak, İstanbul’u “insan” üzerinden anlatmak, geceleri uyumayan “sokaklar”, sonsuzluğun döngüsü olan “kubbeler” ve şehre hayat veren en önemli damarlardan olan “Boğaz”a ilişkin fotoğraflar ön plana çıkacak. Sergiyi açacak olan Alman Sosyal Demokrat Parti (SPD) Genel Başkanı Sigmar Gabriel, ayrıca bir konuşma yapacak. 30 Mayıs’a kadar açık kalacak olan sergi, Pazartesi günleri hariç 12.00-18.00 saatleri arasında ücretsiz olarak gezilebilecek.

15.04.2010


 

ESKADER’in Bâbıâli Sohbetleri sürüyor

ŞAİR ve yazar A. Rahim Balcıoğlu Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları’nın (ESKADER) düzenlediği “Bâbıâli Sohbetleri”nin konuğu olacak. Toplantı bu akşam Alayköşkü Caddesi, No.11 Timaş Kitap Kahve’de saat 18.00’de başlayacak.

A. Rahim Balcıoğlu yaklaşık 60 yıldan beri devam eden edebiyat ve yazı faaliyetleri hakkında bilgi verecek, şiir anlayışını dile getirecek, fikir kitaplarını anlatacak ve unutamadığı hâtıralarını dinleyicilerle paylaşacak. Özellikle Necip Fazıl Kısakürek ve Osman Yüksel Serdengeçti gibi öncü fikir ve san'at adamlarıyla yaşadıkları hâtıraları aktaracak olan Balcıoğlu, dinleyicilerin basın, edebiyat ve fikir hayatımıza dâir sorularına da cevap verecek. “Bâbıâli Sohbetleri”nde ayrıca mizah dünyamızda önemli bir çıkış yapan Cafcaf dergisi de ele alınacak. Derginin Genel Yayın Yönetmeni Asım Gültekin ve diğer yazar ile çizerlerinin de katılacağı toplantıda, dünden bugüne mizahçılığın durumu üzerinde durulacak. Katılımın serbest olduğu toplantı hakkında 0(212) 511 23 23 ve 511 23 24 numaralı telefonlardan ayrıntılı bilgi alınabilir.

15.04.2010


 

İstanbul’da da büyük fotoğraf arşivi kurulması lâzım

SANAT tarihçisi Prof. Dr. Semavi Eyice, İstanbul’da da Londra, Berlin ve Paris’te olduğu gibi büyük fotoğraf arşivi kurulması gerektiğini belirtti.

Marmara Belediyeler Birliğinden yapılan açıklamaya göre, Prof. Dr. Semavi Eyice, birliğe üye belediyelerin yöneticileri ile Marmara Üniversitesinin yeni kurulan lisans programı ‘’İstanbul Araştırmaları’’ bölümü öğrencilerine seminer verdi. Eyice, İstanbul’un Bizans Devri öncesinden başlanarak, İstanbul’daki şehirleşme aşamalarının şehre kattığı tarihî ve mimarî değerlerden kimisinin korunarak yaşatıldığına, kimisinin de ilgisizlik ve zamana yenik düşme sonucu gelecek nesillere aktarılamadığına dikkati çekti. ‘’İstanbul sadece bir metropol değil, aynı zamanda dünyanın kültür başkenti ve yaşayan bir insanlık mirasıdır’’ diyen Eyice, şehrin yönetiminde söz sahibi olan idarecilerin, bu değerli mirasın korunması hususunda daha titiz olması gerektiğini vurguladı. Dünyanın bütün metropollerinde, şehri anlatan büyük fotoğraf arşivlerinin olduğunu belirten Eyice, ‘’Kültürel mirasımızın gelecek nesillere aktarılabilmesi için fotoğraf arşivi kurmalıyız. İstanbul’da da Londra, Berlin ve Paris’te olduğu gibi büyük fotoğraf arşivi kurulması lâzım. Bu, İstanbul için çok büyük bir eksikliktir’’ görüşünü dile getirdi.

15.04.2010


 

“Okuma programı”nın yaşı yok!

İZMİTLİ yaşları elli ile yetmiş arasında olan emektarlar okuma programı için bu yıl İstanbul’u tercih ettiler.

Ahmet Zerey, Rıdvan Ercan, Mümin Çalgın, Hilmi Salih Çökren, Rıfat Sarı, Latif Kaymak, Erkan Türk, Ali Dönmez, M. Ali Emiştekin, Şevki Demirtaş, Hilmi Önbaş, Hasan Vardal’dan meydana gelen grup, Fatih Şekerci Han’da on günlük okuma programına katıldılar. Programla ilgili düşüncelerini paylaşan emektarlar, Üstadın 1907 yılında gelip bir müddet kaldığı ve ilmi sohbetlerin yapıldığı bir mekânın yakınında bulunmaktan çok mutlu olduklarını ve zamanlarının çok verimli geçtiğini söylediler. Planlı olarak yapılan okuma programlarının kendileri için çok yararlı olduğunu dile getiren emektarlar, uzun yıllar Amerika’da Risâle-i Nur hizmetleriyle meşgul olan Prof. Süleyman Kunter’in anlattığı faaliyetleri dinlemelerinin kendileri için ayrı bir şevk kaynağı olduğunu ifade ettiler. Geçtiğimiz yıl bu programın bir benzerini Bursa’da yaptıklarını, gelecek yıl eşleriyle böyle bir program yapmak istediklerini kaydeden emektarlar, “Okuma Program”larının yaşının olmadığını dile getirdiler.

15.04.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı- Yeni Asya Gazetesi- Bizim Radyo- Sentez Haber- Yeni Asya Neşriyat-Promosyon- Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım