22 Nisan 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Yurt Haber

 

Trafik polislerine ‘ilk yardım’ eğitimi

Muğla’da trafik polislerine, hazırlanan proje kapsamında ilk müdahale ve acil yardım eğitimi veriliyor. Muğla Emniyet Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen, ‘’Trafik Güvenliğinde Yeni Açılımlar, Hedefler ve Çözüm Projeleri ‘’ kapsamında bölge trafik ekiplerinde görev yapan polislere, Muğla Sağlık Müdürlüğünce görevlendirilen uzman eğitimciler tarafından ‘’ilk müdahale ve acil yardım’’ eğitimi veriliyor.

Gökova Bölge Trafik İstasyonu’ndaki eğitim çalışmasına katılan polislere verilen teorik eğitimin ardından düzenlenen tatbikatta trafik kazasında aracın içinde sıkışan bir sürücünün kurtarılması da uygulamalı olarak gösterildi. Muğla Sağlık Müdürlüğü 112 Acil Sağlık Hizmetleri Şube Müdürü Dr. Bekir Bayat, yaptığı açıklamada, Muğla ve ilçelerindeki 21 sağlık hizmet istasyonu ile acil vak'alara müdahale ettiklerini belirterek, ‘’Muğla bir turizm kenti ve turizm sezonu ile ildeki nüfus yoğunluğu artıyor, trafik kazaları da yoğun şekilde yaşanıyor. Trafik kazalarında, trafik polisleri ile birlikte hareket ediyoruz. Bugüne kadar Ortaca, Fethiye, Milas ve Bodrum’da görev yapan trafik polislerinin eğitimlerini tamamladık’’ dedi.

Proje kapsamında 150 polis memurunun eğitim alacağına işaret eden Bayat, ‘’Eğitime katılan polislere ilk yardım sertifikası ve ilk yardımcı kimlik belgesi vereceğiz. Eğitimli trafik polislerinin kazazedeye yapacağı ilk müdahale hayatî öneme sahip. İlk müdahale düzgün yapıldığı zaman kişinin normal hayata dönmesi daha kolay ve sakatlıklar önlenebilir’’ diye konuştu. Eğitim çalışmasına katılan polislerin Muğla-Marmaris kara yolunun Sakar mevkiinde, dün meydana gelen kazada yol kenarındaki kayalıklara çarpan otomobilde bulunan 5 kişinin kurtarılması çalışmasına katıldığı ve kazada yaralanan 2’si çocuk 5 kişinin hayatını 112 ekipleri ile ortaklaşa yürüttükleri çalışma ile kurtardıkları da öğrenildi.

22.04.2010


 

Acil yardıma tek numara geliyor

UlaştIrma Bakanlığı, pek çok ülkede kullanılan acil yardım hizmetlerine tek telefon numarasından erişim sağlayan sistemi Türkiye’de kuracak.

Ulaştırma Bakanlığı yetkililerinden aldığı bilgiye göre, Bakanlık, vatandaşların acil çağrı hizmetlerine ulaşımının kolaylaştırılmasına yönelik bir sistem üzerinde çalışıyor. Buna göre, acil durumlarda tek bir telefon numarasıyla kamu kurumlarının ortak çağrı merkezine erişilecek. Buradaki operatörler, gelen çağrıyı niteliğine göre sanal ortamda ‘’arayüzler’’ üzerinden ilgili kurumlara iletecek. Öte yandan Ulaştırma Bakanlığı, deprem, yangın, sel gibi olağanüstü durumlar için Acil Durum Haberleşme Sistemi altyapısını kuracak. Genelkurmay Başkanlığı, Millî İstihbarat Teşkilâtı ve Emniyet Genel Müdürlüğü analog olan haberleşme sistemlerini, bu altyapı üzerinde dijital olarak kurabilecek. Sistemin işletilebilmesi için her ilde en az bir tane acil durumlarda uydu üzerinden iletişim kurulabilmesini sağlayacak nitelikte baz istasyonu kurulacak. Böylece olağanüstü hallerde GSM veya sabit telefonla iletişim sağlanamazsa uydu üzerinden erişim mümkün olacak. Ulaştırma Bakanlığı, Ankara’da Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlık için de birer baz istasyonu kuracak.

2014’E KADAR TAMAMLANACAK

UlaştIrma Bakanlığı, en geç 2014’te devreye girmesi planlanan bu sistem tamamlanana kadar acil durumlarda kullanılmak üzere 81 il valiliğine uydu telefonu dağıtma kararı aldı. Buna göre ses, görüntü ve video iletimi yapabilecek telefonların, bu yıl sonuna kadar 81 il valiliklerine teslim edilmesi planlanıyor. Acil Durum Haberleşme Sistemi’ni ABD ve pek çok Avrupa ülkesi dijital ortama aktardı. Almanya, bu sistemi kurmak için yaklaşık 5 milyar avro harcadı. Ülkenin coğrafi durumu kurulum süresini belirlediği için dağlık alanlara sahip Türkiye’de sistemin kurulumunun, 3-4 yılda tamamlanması ve bütçesinin Evrensel Hizmet Fonu’ndan karşılanması öngörülüyor.

22.04.2010


 

İzinsiz maden ocağında patlayıcı madde bulundu

Kütahya’nIn Gediz ilçesinde, izinsiz çalıştırıldığı iddia edilen maden ocağında patlayıcı maddeler ele geçirildi.

Alınan bilgiye göre, jandarma ekipleri, Gökler beldesinin Yaren mevkisinde H.A. ve R.A. tarafından izinsiz çalıştırılan maden ocağında patlayıcı madde kullanıldığı bilgisine ulaştı. Ocakta yapılan aramada bulunan ve ruhsatsız olduğu bildirilen 11 adet dinamit lokumu ile 10 dinamit kapsülünün yanı sıra 500 kilogramlık kömür vagonu, jeneratör hilti ve 1,5 ton kömürü muhafazaya aldı. Gözaltına alınan H.A. ve R.A, jandarmada tarafından ifadelerine başvurulmalarının ardından Cumhuriyet Savcısının talimatıyla serbest bırakıldı. Olayla ilgili soruşturma sürdürülüyor.

22.04.2010


 

Tek ciğeri var, kalbi delik çocuğuna yanıyor

Bursa’da 8 yıldır devam eden hastalığı dolayısıyla akciğerlerinden biri alınan baba, 4 yaşındaki kalbi delik kızını ameliyat ettirmek için hayırseverlerden yardım bekliyor.

Bir deri fabrikasında işçi olarak çalışan Ramazan Çiçek (37), yaptığı açıklamada, 2002 yılında iş yerinde rahatsızlanması sonucu hastaneye kaldırıldığını söyledi. Akciğerlerinde tesbit edilen kistin ameliyatla alınmasından sonra 4 operasyon daha geçirdiğini ve sonunda ciğerlerinden birinin alındığını belirten Çiçek, ameliyatların ardından doğru dürüst çalışamadığını ifade etti. Çiçek, bu tarihten sonra eşi Meryem’in bir konfeksiyon atölyesinde asgarî ücretle çalışmaya başladığını dile getirerek, ‘’Çektiğim solunum rahatsızlığı nedeniyle çalışamıyorum. Sağlık durumumun bozuk olması nedeniyle zaten kimse de beni işe almak istemiyor’’ dedi.

22.04.2010


 

‘Tarih turizmi’ ön plana çıkarılacak

Muğla Kültür ve Turizm Müdürü Murat Süslü, Muğla ve ilçelerinde bu yıl ‘’tarih turizmi’’nin ön plana çıkarılacağını söyledi.

Murat Süslü, yaptığı açıklamada, Muğla ve ilçelerini ziyaret eden turistlerin tarihî mekânlarda farklı dünyalara yolculuk etmesi için çalışmalar yaptıklarını belirterek, ‘’Ören yerleri ile Muğla, Bodrum ve Milas’taki tarihî evlerin tarih turizmi açısından önemi büyük. Bu mekanların turizme kazandırılması için restorasyon çalışmaları yapılacak. Muğla’daki tarihî çarşı restorasyonu da bu amaçla hayata geçiriliyor. Bu çalışmalar Muğla Valiliği ve İl Özel İdaresinin desteğiyle sürdürülüyor’’ dedi. Süslü, amaçlarının deniz-kum-güneş turizminin dışına çıkarak bölgeyi ziyaret eden yerli ve yabancı turistleri ‘’tarih turizmi’’ ile tanıştırmak olduğunu belirterek, ‘’Bu çalışmayla alternatif turizm çeşitliliği sağlayacağız. Tarih turizmi açısından ön plana çıkacak Bodrum, Milas, Fethiye ve Yatağan’daki ören yerlerinde denetimleri arttıracağız. Ören yerlerinde denetimi ön plana çıkaracağız’’ diye konuştu. Süslü, tarihî mekânları ziyaret eden turistlerin ülkelerine Muğla’nın tabiî güzelliklerinin yanı sıra tarihî mekânlarını hatırlayarak dönmelerini hedefledikleri kaydetti.

22.04.2010


 

Samanlıkta define aradı

Kütahya’nIn Altıntaş ilçesinde, tarihî eser aramak amacıyla kendisine ait samanlıkta tünel kazdığı iddia edilen kişi yakalandı.

Alınan bilgiye göre, jandarma ekipleri, Yolçatı Köyünde yaşayan B.G’nin (36), tarihî eser aramak amacıyla evinin bitişiğindeki samanlığın tabanını kazdığı bilgisine ulaştı. Eve giden ekipler, B.G’nin samanlığın zeminine 3 metre derinliğinde ve 6 metre uzunluğunda tünel kazdığını tesbit etti. Olay yerinde bulunan ve kazıda kullanıldığı bildirilen 3 kürek, 2 kazma ve 4 demir çubuk, muhafazaya alındı, evde ve çevresinde tarihî esere rastlanmadı. Gözaltına alındıktan sonra adliyeye sevk edilen B.G, mahkemece tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

22.04.2010


 

Gökbük Kanyonu keşfedilmeyi bekliyor

Antalya’nIn Finike ilçesine bağlı Gökbük Köyü, kanyonu ve tabiat sporlarına elverişli coğrafyasıyla alternatif turizm için keşfedilmeyi bekliyor.

Gökbük Köyü’nde yaklaşık 1 kilometre uzunluğundaki kanyon ve dere yatağına paralel yürüyüş yolları, ziyaretçilere keyifli anlar yaşatıyor. İlerledikçe kanyona dönüşen derenin yanı sıra tabiat sporları içinde elverişli olan tabiatı dolayısıyla Gökbüklü vatandaşlar tarafından alternatif turizme aday gösteriliyor. Gökbük Köyü Muhtarı İsmail Aydıntaş, çevresinde yüzlerce yıllık sedir ormanları, Sarıkaya Yaban Hayatı Koruma Alanı ve 7 kilometre mesafede Arycanda Antik Kenti bulunan bölgeyi birçok faaliyetin yapılabileceği turizm cenneti olarak nitelendirdi. Aydıntaş, ‘’Buranın sadece coğrafyası değil halkı da turizme yatkın. Nüfusun yüzde 60’ı dışarıda turizm işi yapıyor. Altyapı oluşturulursa kalifiye eleman sıkıntısı olmaz’’ dedi. Aydıntaş, "Alternatif turizmi burada cazip hale getirmek için devletin desteğine ihtiyaç duyuyoruz’’ diye konuştu.

22.04.2010


 

Moda Çarşısında tüp patladı: 1 yaralı

KIzIlay’dakİ Moda Çarşısı’nda bulunan çay ocağında meydana gelen tüp patlaması sonucu bir kişi yaralandı.

Alınan bilgiye göre, Moda Çarşısı’nın Sümer Sokak tarafındaki girişinin alt katında bulunan Moda Çay Salonunda dün sabah saatlerine patlama meydana geldi. Patlamada, çay salonunda çalışan Faruk Şen yaralandı. Şen’in Numune Hastanesinde tedaviye alındığı belirtilirken, olayın çay ocağındaki tüpün patlamasıyla meydana geldiği öğrenildi. Çarşı girişine güvenlik şeridi çeken polis, sadece çalışanların içeri girmesine izin verildi.

22.04.2010


 

Yozgat’ta asansör kazası: 1 ölü, 2 yaralı

Yozgat’ta Yimpaş Alış Veriş Merkezi’nde meydana gelen asansör kazasında bir kişi öldü, iki kişi yaralandı. Alınan bilgiye göre, Yimpaş Alışveriş Merkezi’nin beşinci katında bulunan Kültür Merkezi Salonu’nda ‘’Kutlu Doğum Haftası’’ dolayısıyla düzenlenen faaliyete ilgi yoğun oldu.

Programa yetişmeye çalışan 11 kişilik bir grup 6 kişi kapasiteli asansöre binmeye kalkınca kaza meydana geldi. Asansör kapasite aşımı dolayısıyla çökerken, kaza binmek üzere sıra bekleyenler arasında paniğe sebep oldu. Bu arada olay yerine önce polis, ardından da Sivil Savunma ve 112 Acil Servis ekipleri gelerek, asansörde mahsur kalan tamamı 11 kadını çıkardı. Ağır yaralı Muteber Benekli (66) ile Serpil Gözüyaşlı (47) ve Tekmile Eser (46) ambulansla Yozgat Devlet Hastanesine kaldırılarak, tedavi altına alındı. Ameliyata alınan Muteber Benekli’nin vefat ettiği bildirildi. Diğer yaralılar ise tedavilerinin ardından taburcu edildi. Asansörde bulunanlar arasında Yozgat Belediye Başkanı Yusuf Başer’in eşi Neriman Başer ve yeğeni Fatma Kokmaz’ın da olduğu öğrenildi.

22.04.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Yeni Asya Gazetesi - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat-Promosyon - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım