25 Nisan 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Yurt Haber

DOĞRU SANILAN YANLIŞ BİLGİ MAĞDUR EDİYOR

Antalya Barosu eski Başkanı avukat Cengizhan Gököz, hukukta doğru sanılan yanlış bilgilerin kişilerin hukuk önünde mağdur olmalarına sebebiyet verebileceğini ifade etti.

GÜNLÜK hayatta dost, arkadaş sohbetlerinde sık sık konusu geçen, trafik kazaları, borç-alacak ilişkileri, boşanma dâvâları gibi pek çok olayda, hemen herkesin hemfikir olduğu kanaatlerin aslında pek de doğru olmadığı bildirildi. Antalya Barosunun eski başkanlarından Avukat Cengizhan Gököz, günlük hayatta hukuki konularda doğru sanılan yanlış bilgilerin, olumsuz hukukî sonuçlar doğurabileceğine dikkati çekti. Gököz, yaptığı açıklamada, insanın doğum öncesi, doğumu, hayatı ve ölümü sonrasını düzenleyen hukuk kurallarının kişilerin yaşarken karşılaşabilecekleri bütün sorunları kapsadığına işaret etti. Gököz, insan hayatı için bu kadar önemli bir yer tutan hukuk kurallarının, kişilerin hukukî konulara ilgisini arttırdığına değinerek, ‘’Bu nedenle bazen hukuken doğru sandığımız birçok kuralı, yanlışlığını bilmeden yaşamımızda uygulayınca bir takım sakıncalarla karşılaşıyoruz’’ dedi.

Toplumda ‘’tutuklama’’nın ‘’mahkumiyet’’, ‘’salıverilme’’nin ise ‘’beraat’’ olarak algılandığını dile getiren Gököz, ‘’Henüz yakalanan şüpheliyi, ‘cani, ırz düşmanı, sapık, canavar’ gibi sıfatlarla manşete taşıyıp, onların tutuklanmasını ‘adaletin gerçekleşmesi’, salıverilmesini ise ‘yargının ve yasaların aczi’ne bağlayan haberler, bizleri bu konuda yanlış düşünmeye itiyor’’ diye konuştu.

‘’Şüpheli’’nin ‘’sanık’’, sanığın ‘’suçlu’’ ilân edildiğinden yakınan Gököz, bu yanlışlıklara, ‘’ifade’’ye ‘’sorgu’’, ‘’gözaltına alma’’ya ise ‘’polis tarafından tutuklama’’ gibi kavramları yanlış kullanmanın eklendiğini belirtti.

Vatandaşlar arasında hukuka ilişkin, kaynağı net olmayan bazı inanışlar olduğunu aktaran Gököz, bu yanlış bilgilerin kişilerin hukuk önünde mağdur olmalarına sebebiyet verebileceğini ifade etti.

BUNLARI BİLİYOR MUYDUNUZ?

Gököz, ‘’doğru’’ sanılan bazı ‘’yanlış’’ bilgileri şu şekilde sıraladı:

lTrafikte direksiyon başına geçmenin 2/8 kusurluluk meydana getireceği düşüncesi tamamen yanlıştır. Kusur durumu her olaya göre ayrı belirlenir, salt araç kullanmak kusur teşkil etmez.

lTrafikte arkadan çarpmanın mutlak 8/8 kusurlu olmayı gerektirdiği düşüncesi tamamen yanlıştır. Kusur durumu her olaya göre ayrı belirlenir.

lEhliyetsiz araç kullananın her halükârda 8/8 kusurlu olması gerektiği düşüncesi tamamen yanlıştır. Ehliyetsiz araç kullanmak kusur tesbitinde dikkate alınmaz. Olayın oluş biçimine göre, ehliyetsiz kişi olayda kusursuz sayılabilir. Ehliyetsiz araç kullanma 2918 Sayılı Yasa’da ayrı düzenlenmiş cezaî yaptırımı olan bir ihlâldir.

lBoşanan eşlerin mallarının, boşanma sonucu yarı yarıya paylaştırılacağı görüşü yanlış olup, edinilmiş mallara katılma, resmî mal rejiminde eşlerin sahip oldukları mal varlıkları ve özellikle evlilik birliği edinilmiş mallar (tarafların şahsî malları dışında) katkı payları hesap edilip, bu malların edinilmesi için tarafların yaptıkları masraflar düşüldükten sonra hesaplanan miktar paylaştırılmaktadır.

lİhtar ile iki taraflı sözleşmenin tek taraflı feshedilebileceği düşüncesi de yaygın olarak bilinen hukukî yanlışlardandır. İhtar tek taraflı bir irade beyanı olup, iki taraflı bir sözleşmenin tek taraflı feshi kural olarak mümkün değildir.

lSusmanın ‘sükût ikrardan gelir’’ kanaati gereği kendisi hakkındaki iddiayı kabul etmiş anlamına geleceği düşüncesi, eski bir kurala dayanmakta olup, özellikle ceza hukukunda kişiye savunma hakkı olarak susma hakkının tanınmış olması, susmanın bir kabul anlamına gelmeyeceğini ortaya koymaktadır.

lBir kimsenin banka hesabına yatırılan paranın o kimseden alacaklı olunduğunun göstergesi veya delili olduğu da yanlış bilinen bir husustur. Bir kimsenin hesabına para yatırılması ondan alacaklı olunduğunu değil o kimseye borcun bulunduğu ve bu borcun ödendiği anlamına gelir.

25.04.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  DOĞRU SANILAN YANLIŞ BİLGİ MAĞDUR EDİYOR

  GDO’lu ürün yedirilen fareler üreme yeteneğini kaybetti

  Ardahan’da kar yağışı ve tipi

  Elazığ’da deprem

  Klima hırsızları yakalandı

  Belde belediyesi Romanlara kucak açtı

  Atığını teslim etmeyen hastane ceza ödeyecek

  Sera Gölü, artık “Tabiat Parkı’’ oldu

  5 gün önce başladığı işte vefat etti

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Yeni Asya Gazetesi - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat-Promosyon - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım