27 Nisan 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Yurt Haber

‘Zeytin gen bahçesi’ Hatay’da kuruldu

GÜNEYDOĞU, Doğu Anadolu ve Akdeniz Bölgesi’nde yetiştirilen zeytin çeşitleri, Hatay’da oluşturulan ‘’Gen Bahçesinde’’ toplandı.

Gen Bahçesinde, zeytinlerin, toprak ve iklim şartlarına uygunluğu araştırılarak, en verimli olanlar tespit edilip üreticiye önerilecek. Antakya Zeytinyağı Üreticileri Koruma Derneği Başkanı Yılmaz Dönmez, yaptığı açıklamada, kentte ‘’halhalı’’, ‘’savrani’’, ‘’elmacık’’, ‘’sarı haşebi’’, ‘’sarı ulak’’, ‘’karamani’’, ‘’sayfi’’, ‘’gemlik’’ gibi zeytin çeşitlerinin ekildiğini ancak, yöre çiftçilerinin son yıllarda toprak ve iklim şartlarına bakmaksızın Marmara Bölgesi ya da başka yörelere özgü çeşitleri yöreye uyarlamaya çalıştıklarını bildirdi.

Üreticilerin, toprak ve iklim uygunluğuna bakmaksızın bilinçsizce ektikleri zeytin fidanları hasada geldiğinde hayal kırıklığı yaşadıklarını ifade eden Dönmez, bunun önüne geçmek amacıyla çalışmalarını yürüttükleri ‘’Genç Bahçesi’’ kurma çabalarının sonuç verdiğini bildirdi.

Dönmez, zeytin ekiminin bilinçli bir şekilde yapılması, hangi tür zeytinden nasıl bir iklim ve toprak koşulunda daha iyi verim alındığını belirlemek için Antakya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) ile Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi ile işbirliği kurdukları Gen Bahçesi sayesinde toprak ve iklim koşullarına uygunluğu araştırılarak, en verimli olanlarının üreticilere önerileceğini kaydetti.

Proje kapsamında öncelikle Altınözü ilçesinde 20 dönümlük bir ‘’Gen Bahçesi’’ oluşturduklarını belirten Dönmez, ‘’Buraya Güneydoğu Anadolu, Doğu Anadolu ve Akdeniz bölgelerinde yetişen yüzlerce zeytin çeşidinin ekimini yaptık. Amacımız, kuraklığa, soğuğa dayanıklı türleri belirleyerek, bilinçli bir zeytincilik yapmak. Bu şekilde yüksek kesimlerdeki topraklarımızı da değerlendireceğiz. Birim alandan maksimum kalite ve maksimum verim elde edeceğiz’’ dedi.

27.04.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  Günde 215 litre su kullanıyoruz

  ‘Zeytin gen bahçesi’ Hatay’da kuruldu

  Senirkentli köylüler imar sıkıntısından dert yandı

  İlk defa fidan diktiler

  Antik İzmir’in kuruluş surları ortaya çıkarıldı

  Sivas’ta vatandaşların ‘VIP WC’ şaşkınlığı

  Akyazı’da hafif şiddetli deprem

  Şahinbey’e sosyal tesis yapılıyor

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Yeni Asya Gazetesi - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat-Promosyon - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım