28 Nisan 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

 

Başörtüsü de, haç da serbest olmalı

Köln kentinde bir açıklama yapan Almanya Müslümanlar Merkez Konseyi (ZMD) Başkanı Ayyub Axel Köhler, okullarda hem haçlara, hem başörtülerine izin verilmesi gerektiğini belirterek, “Din kamu alanında görülebilir olmalı, bu tüm dinler için geçerli” şeklinde konuştu.

HAÇA DA BAŞÖRTÜSÜNE DE İZİN

Köln şehrinde bir açıklama yapan Almanya Müslümanlar Merkez Konseyi (ZMD) Başkanı Ayyub Axel Köhler, okullarda hem haçlara, hem başörtülerine izin verilmesi gerektiğini savunarak, “Din kamu alanında görülebilir olmalı, bu bütün dinler için geçerli” şeklinde konuştu. Almanya gibi Hıristiyanlıktan büyük ölçüde etkilenen bir ülkede dinin görülebilir olması gerektiğini ifade eden Köhler, bunun dinî sebeplerle başörtüsü takmak isteyen Müslüman kadınlar için de geçerli olduğunu, dinin kamu yaşantısından uzaklaştırılması durumunda laik anayasadan şüphe duyulmuş olacağını, asıl büyük sorunu bu konuda gördüğünü söyledi. Devletin tarafsız olması gerektiğini, ancak dinî cemaatler ile işbirliği yapma yükümlülüğü bulunduğunu kaydeden Köhler, bunun için anayasanın ideal bir temel oluşturduğunu sözlerine ekledi.

28.04.2010


 

BÖYLE SAÇMA FİKİRLERLE BAKAN OLUNMAZ

Almanya'nın Aşağı Saksonya eyaleti Sosyal İşler, Kadın, Aile, Sağlık Bakanı Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) Partili Aygül Özkan'ın, okullarda dinî sembollerin kaldırılması önerisi yoğun tepki aldı. CDU'nun kardeş partisi olarak görülen Hıristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) Genel Sekreteri: “Böyle saçma fikirlerle Bavyera'da bakan olunamaz.”

PARTİLİ MİLLETVEKİLLERİNDEN ÖZÜR DİLEDİ

Tepkiler üzerine Özkan, sözleri için eyalet meclisindeki CDU'lu milletvekillerinden özür diledi. Alman gazeteleri, Özkan'ın özür dilemesini, eyalet Başbakanı Wulff'un isteği üzerine geri adım attığı şeklinde yorumladılar. Özür, eyalet meclisindeki 69 CDU milletvekilinin, Özkan'ın bakanlığına onay kararını vereceği toplantı öncesinde geldi.

Almanya’da yasakçı kafaya büyük tepki

CDU’nun Bavyera eyaletinde kardeş parti konumundaki Hıristiyan Sosyal Birlik (CSU) partisi Genel Sekreteri Alexander Dobrindt’in, Özkan’ın bu tür açıklamalarla, Hıristiyan Birlik partili (CDU/CSU) seçmenleri güvensizliğe sürüklediğini savunarak, “Böyle saçma fikirler ile Bavyera’da bakan olunamaz” dediği bildirildi. CSU’nun bir sözcüsü, Dobrindt’in, Özkan’ın bakan olarak atanmasından önce Aşağı Saksonya Eyaleti Başbakanı Christian Wulff’un Özkan ile “Hıristiyan demokrat politikası” konusunda bir görüşme yapması gerektiğine inandığını belirterek, haçların sınıflarda, büyük haçların da dağların zirvesinde kalacağını söylediğini ifade etti.

Kuzey Ren Vestfalya (KRV) eyaletinin CDU’lu Aile ve Uyum Bakanı Armin Laschet de, “Westdeutsche Allgemeine Zeitung” gazetesine yaptığı açıklamada, okullardaki dinî tarafsızlık konusunda Özkan ile aynı görüşte olmadığını belirterek, “KRV’de haçlar sınıflarda asılı kalacak” dedi.

Okullardaki Hıristiyanlık sembollerinin, kültürlerinin ve kimliklerinin bir parçası olduğunu ifade eden Laschet, Özkan ile sahip olduğu bazı görüş ayrılıklarına rağmen, CDU’nun bir Müslüman kadını bakan yapmasının, başarılı ve nitelikli göçmenlerin devlette üst düzeyde görev alabileceğini gösterdiğini, bu sebeple Özkan adına memnuniyet duyduğunu kaydetti.

Alman Federal Meclisi İçişleri Komisyonu Başkanı Wolfgang Bosbach (CDU) da, Hıristiyanlığın en önemli sembolünün hayatın dışında bırakılması için bir sebep olmadığını belirterek, KRV eyaletinde 9 Mayısta yapılacak eyalet meclisi seçimlerinden önce Özkan’ın yaptığı açıklamaların, parti üyelerinin ve seçmenlerin partiye duyduğu güvenin sarsılmasına katkı yaptığını savundu.

WULFF’TAN ÖZKAN’A DESTEK

AşağI Saksonya Eyaleti Başbakanı Wullf ise, Oldenburg şehrinde uyum ve yabancılar sorumlularının düzenlediği konferans çerçevesinde yaptığı açıklamada, Sosyal İşler, Kadın, Aile ve Sağlık Bakanlığı görevine getirdiği Özkan’ı savundu. Wulff, Özkan’ın, eyaletteki okullarda haçların istenildiği görüşünü kabul ettiğini ve bu sebeple tartışmanın sona erdirilmesi gerektiğini söyledi. Özkan’ı bakanlık görevine getirme kararını da savunan Wulff, “Özkan olağanüstü bir bakan olacak” dedi.

28.04.2010


 

Sivastopol tartışması

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Andrey Denisov, Ukrayna ile Kırım Yarımadasındaki Rus deniz üssünün kira süresinin uzatılmasıyla ilgili anlaşmayı, yalnızca “savaş veya herhangi beklenmeyen bir durumun ortaya çıkmasının durdurabileceğini” söyledi.

Denisov, Rus parlamentosunun alt kanadı Duma’da anlaşmanın onaylanması için yapılan oturumdaki konuşmasında, Kiev’in anlaşmanın hükümlerini yerine getirmemesi halinde uluslar arası hukuku açık şekilde ihlâl edeceğini söyledi. Bu arada Ukrayna eski Devlet Başkanı Viktor Yuşçenko, anlaşmanın parlamento tarafından onaylanmasının “ülkenin askeri olarak gasp edilmesi” olduğunu ileri sürdü. Ukrayna parlamentosundaki olayların “askerî gasp” olduğunu savunan Yuşçenko, “Bunun son olmadığına eminim. Bugünkü gelişmeler toplumun temelini sağlamlaştıracak” dedi. Ukrayna Başbakanı Nikolay Azarov da yaptığı açıklamada, anlaşmanın onayından sonra bir referanduma gerek olmadığını belirterek, “Oylamanın ardından bir referandum yapmaya gerek yok. Kamuouyu araştırmalarına göre halkın yüzde 60’ı düşmanca propagandaya inat bu kararı destekliyor. Bu kararın bir alternatifi yok, çünkü bu sayede düşük fiyatlı gaz gelecek” dedi.

28.04.2010


 

Batıyı Hıristiyanlaştırma bakanlığı mı kurulacak?

İtalya’da sağ çizgideki günlük gazetelerden Il Giornale, Roma Katolik Kilisesi’nin lideri Papa 16. Benediktus’un Batı’da Hıristiyanlığı yeniden canlandırma amacıyla Vatikan nezdinde bakanlık düzeyinde yeni bir kurum oluşturmaya hazırlandığını yazdı.

İddiaya göre, Alman Papa 16. Benediktus, kuruluşunu gelecek haftalarda yayımlayacağı bir mektupla duyurmayı planladığı yeni birimin başkanlığına da halen Papalık Laterano Üniversitesi Rektörü olarak görev yapan Başpiskopos Rino Fisichella’yı getirmeyi düşünüyor.

28.04.2010


 

Myanmar cuntası ordudan ayrılıyor

Cunta tarafından yönetilen Myanmar’da başbakan ve kabinedeki bakanların büyük bölümünün ordudan ayrılacağı bildirildi.

Adı açıklanmayan bir hükümet yetkilisi, en az 20 bakanın bu hafta ordudaki görevlerinden istifa edeceğini kaydetti. Yetkili, aralarında Başbakan Thein Sein’in de bulunduğu bu kişilerin sivil olarak görevlerine devam edeceğini söyledi. Ülkede bu yıl yapılacak genel seçimler öncesindeki bu adımın, kabineye sivil çehre kazandırmak amacını taşıdığı belirtiliyor.

28.04.2010


 

Belçika siyasî kaosta

Belçİka’da Hollandaca konuşan Flaman ve Fransızca konuşan Valon bölgelerinin Brüksel çevresindeki belediyelerin paylaşımında yaşadıkları anlaşmazlıklar üzerine 2. Yves Leterme hükümetinin geçen hafta yaptığı istifa başvurusunun Kral II. Albert tarafından kabul edilmesiyle son 3 yılda 4’üncü hükümet tüketilirken, “mu'cize hükümet formülü” ve “yasa dışı erken seçim” alternatifleri değerlendiriliyor.

Belçika basını, hükümetin istifasının ardından masada bu iki olduğunda birleşiyor.

28.04.2010


 

Fransa’da cami kurşunlandı

Fransa’nIn güneyindeki Istres şehrinde bir camiye ateş açıldı.

Sabah namazından önce düzenlenen saldırıda camiye 30 kurşun isabet ederken, ölen ya da yaralanan olmadı. Fransa Başbakanı Fransuva Fillon, olaydan duyduğu üzüntüyü dile getiren polisin de soruşturma başlattığı bildirildi.

28.04.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Yeni Asya Gazetesi - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat-Promosyon - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım