30 Nisan 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

 

GAZZE İÇİN BULUŞTULAR

Gazze’ye gemiyle insanî yardım götürmek için hazırlık yapan uluslar arası yardım kuruluşları, Beyrut’ta bir araya gelerek, son durumu görüştü.

İsrail ablukası altındak Gazze Şeridi’ne Avrupa’dan ve Türkiye’den toplam 7 gemiyle insanî yardım götürmek için bir araya gelen yardım örgütlerinin üst düzey temsilcileri, Beyrut’ta Bristol Otel’de toplantı yaptı.

Toplantıya katılan İnsanî Yardım Vakfı (İHH) Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Oruç, toplantıda, organizasyona katılan çeşitli ülkelerden temsilcilerle hareketten önceki son durumu görüştüklerini belirtti. Oruç, şunları söyledi: “Biz toplam 7 gemiyle 15 Mayısta Gazze’ye hareket etmek üzere hazırlık yapıyoruz. Avrupa’dan gelecek olan diğer yardım kuruluşlarının hazırlıkları tamamlanmamış gözüküyor. Ancak haziran ayından önce mutlaka yardım gemileriyle Gazze’ye hareket etmeyi planlıyoruz. Bu toplantıda bu konudaki son gelişmeleri, nelerin yapılması gerektiğini ele alıyoruz.” Toplantıya Beyrut’ta bulunan Hamas’ın Lübnan Temsilcisi Usama Hamdan da katıldı.

30.04.2010


 

İsrail, Ermeni iddialarını görüşmeyi kabul etti

DIŞİŞLERİ Bakanlığı Sözcüsü Burak Özügergin, İsrail parlamentosu Knesset’in, 1915 Ermeni iddialarıyla ilgili genel görüşme açılmasını öngören Meretz Partisi Başkanı Haim Oron’un teklifini kabul etmesiyle ilgili olarak, “Geçmiş yıllarda olduğu gibi bu tür tasarıların akim kalmasını bekliyoruz” dedi.

Özügergin, Dışişleri Bakanlığındaki basın toplantısında konuya ilişkin soru üzerine, 1915 olaylarının Knesset’te görüşülmesi amacıyla geçmiş yıllarda da buna benzer tasarılar sunulduğunu belirterek, “Geçmiş yıllarda olduğu gibi bu tür tasarıların akim kalmasını bekliyoruz. Sadece İsrail parlamentosuyla ilgili değil, parlamenterlerin tarihi yargılamaları konusundaki görüşlerimiz bellidir. Tarihi tarihçiler yorumlasalar daha iyi olur” diye konuştu. Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu’nun da önümüzdeki günlerde İsrail’i olağan istişare mekanizması çerçevesinde ziyaret edeceğini söyleyen Özügergin, görüşmelerde Orta Doğu Barış Süreci ve Türk-İsrail ilişkilerinin ele alınmasının beklendiğini kaydetti.

30.04.2010


 

Putin petrolle yüzünü yıkadı

RUSYA Başbakanı Vladimir Putin, Rus petrol şirketi LUKoil’e ait Hazar Denizi’nden petrol çıkarılması için kurulan dev platformu işletmeye açtı. 2009 sonunda kurulan platformun açılışı için bölgeye helikopterle gelen Rusya Başbakanı’na, yardımcısı İgor Seçin ve LUKoil Başkanı Vagit Alekperov eşlik etti.

Putin açılış için düğmeye basmasının ardından tüplere petrol dolmaya başladı. İşçilerin getirdiği ilk petrolü Rusya Başbakanı ve diğer yetkililer elleri ile alarak yüzlerine sürdü. Hazar Denizi’nin Rusya’ya ekonomik alanında sadece petrol ve doğalgaz alanında değil, gemi üretim sanayi başta olmak üzere bir çok alanda değerlendirilmesini isteyen Putin, “LUKoil’in çevre konusunda duyarlı olduğunu biliyorum. Burada oluşturulan başarı standardının her bölgede kullanılması gerekiyor” dedi.

30.04.2010


 

Pentagon’dan Obama’ya olumsuz Afgan raporu

BATILI ülkeler Afganistan’daki Taliban rüzgârını tersine çevirebilmek için ek asker gönderip para musluklarını açarken, ülkedeki bazı grupların ise Devlet Başkanı Hamid Karzai’ye desteğinin çok az olduğu ortaya çıktı.

Pentagon’un hazırlayıp Başkan Barack Obama’ya sunduğu bir raporda, yolsuzlukla mücadele için “siyasi isteğin” de “şüpheli” olduğu vurgulandı. ABD Kongresi’ne gönderilen 152 sayfalık rapor, Karzai’nin gelecek ay Washington’a gerçekleştireceği ziyareti öncesinde açıklandı. Raporda, “Afganistan özellikle yasal ve kurumsal reformlarla yolsuzlukla mücadelede biraz ilerleme sağlamasına karşın ciddî bir değişiklik belirsiz ve özellikle siyasî istek de şüpheli” deniliyor. Rapor, halkın Kabil yönetimine, yolsuzlukla ilişkin bakışının da “kesinlikle olumsuz” olduğu uyarısında bulunarak, bu yüzden uluslar arası güçler ve toplum tarafından da eleştirildiğini aktarıyor.

30.04.2010


 

İspanyol Senatosu 5 dilli oluyor

İSPANYOL Senatosu’nun yönetmenliğinde yapılan değişiklikle, bundan sonra genel oturumlarda 5 dilin kullanılmasına imkân sağlandı.

Senato’da bulunan özerk bölgelerin milliyetçi partilerinin inisiyatifi ve iktidardaki Sosyalist İşçi Partisi’nin (PSOE) desteğiyle, bundan sonra Senato genel kurulunda yapılan görüşmelerde İspanyolca dışında Galiçyaca, Baskça, Katalanca ve Valensiyaca’nın da kullanılmasına olanak tanındı. 17 özerk yönetimden oluşan İspanya’da İspanyolca (castellano) bütün ülkede resmî dil olsa da Katalanca, Baskça, Galiçyaca, Valensiyaca gibi diller kullanıldıkları özerk yönetimlerde İspanyolca ile birlikte resmi dil olarak kabul ediliyor.

30.04.2010


 

Hindistan ve Pakistan liderleri biraraya geldi

HİNDİSTAN ve Pakistan başbakanları, iki ülke arasında 2008 yılından bu yana süren diplomatik açmaza son vermek için 9 ay sonra ilk kez bir araya geldi.

Yetkililer, Güney Asya Bölgesel İşbirliği Teşkilâtı liderler zirvesi için Butan’ın başşehri Thimpu’da bulunan Hindistan Başbakanı Manmohan Singh ile Pakistanlı muadili Yusuf Rıza Gilani’nin bir araya geldiklerini bildirdi. Bu görüşmenin, 1947 yılından bu yana 3 kez savaşan iki nükleer güç arasındaki ilişkiler açısından önem taşıdığını belirten yetkililer, toplantıdan çıkacak herhangi bir olumlu sonucun ülkeler arasındaki gerginlikleri azaltabileceğini vurguladı. ABD’nin Güney ve Orta Asya’dan Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Robert Blake, Thimpu’da gazetecilere yaptığı açıklamada, ABD’nin daima diyalogdan yana olduğunu belirterek, “Bu sebeple gerçekten de iki başbakanı, girişimlerinden dolayı takdir ediyoruz ve olumlu bir sonuç elde edilmesini umuyoruz” dedi.

30.04.2010


 

Mısır’dan Filistin tüneline gaz: 5 ölü

MISIR Silâhlı Kuvvetlerinin Filistinliler tarafından kazılan tünele zehirli gaz bombası atması sonucu 5 kişi vefat etti.

El Cezire televizyonunun internet sitesindeki habere göre, Filistinli bir yetkili, Mısır ile Gazze Şeridi arasındaki tünele Mısır Silâhlı Kuvvetleri tarafından atılan gaz bombası sebebiyle 5 kişinin öldüğünü, 8 kişinin yaralandığını belirtti. Olayın, Refah şehrinin güneydeki Salahaddin sınır kapısı yakınında meydana geldiğini ifade eden yetkili, yaralıların hastanelere kaldırıldığını ve durumlarının ciddiyetini koruduğunu kaydetti. Yetkili, Filistinlilerin olayı protesto ederek kınadığını da aktardı. Mısır-Gazze sınırındaki tüneller, Hamas’ın bölgenin kontrolünü ele geçirdiği 2007’den beri İsrail ve Mısır’ın ablukası altındaki Gazze’nin ekonomisi için hayatî önem taşıyor.

30.04.2010


 

Afgan kadın milletvekili: ABD askerleri evimi bastı

AFGANİSTAN parlamentosu milletvekili Safia Sedigi, ABD askerlerinin köyündeki evine baskın düzenleyerek, bir akrabasını öldürdüğünü bildirdi.

Afganistan’ın doğusundaki Nangarhar eyaleti milletvekili olan Sedigi, evine baskının gün gece yarısında önce yapıldığını belirtti. Afgan kadın milletvekili, yabacı askerlerin Nangarhar eyaletindeki evine baskında mobilyayı kırdığını belirtirken, aile üyelerinin de saatlerce elleri bağlı tutulduğunu ifade etti. Olay sırasında Sedigi’nin komşuları olan bir akrabasının da öldüğünü belirtti. Sedigi, “Ben bir parlamento üyesi olarak buradan sesimi yükseltiyor ve evimin korunması çağrısı yapıyorum. Ölen akrabamın beş çocuğu vardı. Amerikalılar şimdi beş düşman daha kazandı” dedi. Uluslararası Güvenlik Destek Gücü’nden (ISAF) yapılan açıklamada ise olay ile ilgili soruşturma başlatıldığını bildirdi.

30.04.2010


 

1 Mayıs'ta Sarkozy protestosu

FRANSA'DA işçi ve memur sendikaları, üyelerine yaptıkları ortak çağrıda, Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin başta emeklilik reformu olmak üzere uygulamak istediği sosyal ve ekonomik politikaları protesto için 1 Mayıs’ta seferber olmalarını istedi.

Beş büyük sendika yaptıkları ortak çağrıda, cumartesi günü düzenlenecek protesto yürüyüşlerine geniş katılım talebinde bulundu. Sosyal güvenlik sisteminin sürekli zarar ettiğini savunan Sarkozy, emeklilik yaşının 60’tan 65’e çıkartılmasını ve kamu harcamalarının düşürülmesini istiyor. Fransa’nın en büyük işçi sendikası ‘’CGT’’ basına yaptığı açıklamada, Cumartesi ülke genelinde 284 yürüyüşün düzenleneceğini bildirdi. Fransa’da geçen yılki 1 Mayıs gösterilerine 1.2 milyon kişi katılmıştı.

30.04.2010


 

Ukrayna Parlamentosundaki olaylara soruşturma

UKRAYNA'NIN başşehri Kiev’deki savcılık, Kırım Yarımadası’ndaki Rus askerî deniz üssünün kira süresini 2042 yılına kadar uzatılmasını öngören anlaşmanın parlamentoda onaylanması sırasında meydana gelen olaylar dolayısıyla soruşturma açtı.

Kiev savcılığı, parlamentoda anlaşmanın görüşülmesi sırasında meclis yetkililerine yumurta fırlatan ve sis bombası atan milletvekilleri hakkında soruşturma başlatıldığını belirterek, düzenin bozulmasına sebep olanlara karşı dâvâ açılabileceğini ve bu kişilerin 4 yıla kadar hapis cezası gerektiren holiganizm suçlamasıyla karşı karşıya olduklarını kaydetti. Ukrayna Parlamentosu önceki gün deniz üssü anlaşmasını, muhalefet parti milletvekillerinin attığı yumurta ve sis bombaları altında onaylamıştı.

30.04.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Yeni Asya Gazetesi - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat-Promosyon - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım