30 Nisan 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Güncel

 

Dursun Çiçek için yakalama emri çıkarıldı

ISLAK İMZA iddianamesi mahkeme tarafından kabul edildi. Albay Dursun Çiçek hakkında yakalama emri çıkarıldı.

Albay Çiçek’e yakalama emri ‘’İrtıca ile Mücadele Eylem Planı’’ iddialarına ilişkin soruşturma kapsamında yedi şüpheli hakkında hazırlanan iddianame, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.Alınan bilgiye göre, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Yeditepe Üniversitesi Kurucusu Bedrettin Dalan, Albay Dursun Çiçek ve avukat Serdar Öztürk’ün de aralarında bulunduğu yedi şüpheli hakkında hazırlanan iddianame üzerindeki incelemesini tamamladı.Mahkeme, 165 sayfa olduğu belirtilen iddianamenin kabulüne karar verdi. Davanın ilk duruşmasının 28 Haziranda yapılmasına karar veren mahkeme heyeti, Albay Dursun Çiçek hakkında oy çokluğuyla yakalama emri çıkardı.

30.04.2010


 

Anayasada ikinci tur Pazar günü

Anayasa değişikliğinde ilk tur tamam. Maddelerin yanı sıra teklifin tümüyle birlikte 31 gizli oylamanın yapılacağı ikinci tur 2 Mayıs Pazar günü başlayacak.

Gözler 2. turda

TBMM Genel Kurulunda, Anayasa değişikliği teklifi üzerindeki görüşmelerin 1. turu, yaklaşık 134 saat süren çalışmalarla tamamlandı.

Anayasa değişikliği teklifine ilişkin birinci tur görüşmelerde maddeler üzerindeki gizli oylamalara katılım 405-414 arasında değişti. ‘’Kabul’’ oylarının sayısı ise 331-340 arasındaydı. En çok ‘’Kabul’’, 340 oy ile ‘’Ekonomik ve Sosyal Konsey’’i Anayasa kapsamına alan 24. maddeye çıktı. Bu maddeye 69 ‘’ret’’ verildi. En düşük ‘’kabul’’ oyu ise 331 ile Anayasa Mahkemesinin yeniden yapılandıran 17. maddeye verildi. Madde için 72 ret, 2 boş oy kullanıldı; 2 üye ise çekimser kaldı.

Kullanılan ‘’ret’’ oyları ise 68-72 arasında değişti. Birinci turda, belirlenen günlük takvim uyarınca, her gün teklifin 3-4 maddesi görüşüldü. 1. turda, teklifin maddelerine geçilmesi, maddeler, 3 geçici madde ve bunları içeren çerçeve madde olmak üzere toplam 31 gizli oylama yapıldı. Genel Kuruldaki görüşmelere ilişkin her gün 100 sayfayı aşkın tutanak tutuldu. Son gün görüşmeleri dışındaki tutanakların sayfası sayısı 973’e ulaştı.

TBMM Genel Kurulunun Anayasa değişikliği teklifinin 1. turundaki mesaisi, 19 Nisan Pazartesi günü başladı, 23 Nisan günü yapılan özel gündemli toplantı dışında, aralıksız 9 gün sürdü. Birleşimlerin başında, gündeme ilişkin, 18’i muhalefet partilerine ait olmak üzere toplam 20 grup önerisi verildi. Görüşülen maddeler üzerindeki değişiklik önergeleri 450’ye yaklaştı, ancak İçtüzük hükümleri gereğince her madde için 7 önerge işleme konuldu. Genel Kurul, belirlenen takvim uyarınca 12-18 saat arasında değişen günlük görüşme sürecinde toplam 134 saat çalıştı. Toplam 33,5 saati bulan bu süre genel çalışma zamanından düşüldüğünde teklif üzerindeki görüşmeler toplam 100,5 saat sürdü.

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, 27. maddeye ilişkin oylama sonuçlarının açıklanmasının ardından, teklif üzerindeki 1. tur görüşmelerin tamamlandığını ifade ederek, birleşimi kapattı.

2. tur oylaması 2 Mayıs Pazar günü yapılacak.

2. TUR OYLAMA 2 MAYIS’TA

TBMM Genel Kurulunda, Anayasa değişikliği teklifinin 2. tur oylaması 2 Mayıs Pazar günü başlayacak ve 9 Mayıs Pazar gününe kadar sürecek. 2. tur oylamasına ilişkin takvim uyarınca, Genel Kurul, 4 Mayıs Salı günü 15.00-24.00, diğer günler ise 12.00-24.00 saatleri arasında çalışacak. Yaklaşık 8 günde tamamlanması öngörülen 2. tur oylamada maddeler üzerinde konuşma olmayacak. Ancak, maddeler üzerinde verilen değişiklik önergeleriyle ilgili konuşma yapılabilecek. 2. turda da maddelerin yanı sıra teklifin tamamıyla birlikte 31 gizli oylama yapılacak.

BAKAN ERGİN: BAYKAL

YAKIŞIKSIZ BİR ÜSLÛP KULLANDI

Adalet Bakanı Sadullah Ergin,TBMM Genel Kurulunda, anayasa değişikliği teklifinin geçici 19. maddesi üzerindeki soruları cevapladı. CHP Genel Başkanı Baykal'a verdiği cevabı gündeme getiren milletvekilinin sorusu üzerine, Ergin, "Sayın Baykal, hem grupta hem daha önceki konuşmasında, uzlaşma ihtimaline yönelik bir soruya verdiğim cevabı, maalesef yakışık olmayan bir üslupla cevaplamıştır" diye konuştu.

30.04.2010


 

Engin Alan da cezaevinde

‘’Balyoz Planı’’ iddialarına ilişkin soruşturma kapsamında hakkında çıkarılan yakalama emri yüzüne okunan emekli Korgeneral Engin Alan tutuklandı.

Beşiktaş’taki İstanbul Adliyesine avukatıyla birlikte gelen emekli Korgeneral Engin Alan’ın yakalama emri yüzüne karşı okundu. Alan, daha sonra Adliyedeki Adlî Tabiplikte sağlık kontrolünden geçirilmesinin ardından cezaevine gönderildi. Soruşturma kapsamında hakkında yakalama emri çıkarılan Engin Alan, bir süredir tansiyonundaki düzensizlik sebebiyle Ankara Gülhane Askerî Tıp Akademisi Hastanesinde tedavi görüyordu.

30.04.2010


 

Ersöz’ün de ifadesi hastanede alınacak

İkıncı ‘’Ergenekon’’ dâvâsının tutuklu sanıklarından emekli Tuğgeneral Levent Ersöz’ün savunması video konferans yöntemiyle alınacak.

Edinilen bilgiye göre, tutuklu olarak yargılanan ve bir süredir çeşitli rahatsızlıklarının tedavisi dolayısıyla hastanede bulunan emekli Tuğgeneral Levent Ersöz’ün savunmasının video konferans yöntemiyle alınması için avukatlarının yaptığı başvuru daha önceki bir ara kararla kabul edildi. Video konferans yönteminin kullanılabilmesi için Ersöz’ün halen tedavisinin yapıldığı Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi Acil Cerrahi Polikliniği’ndeki odasında teknik donanımın kurulmasına başlandı. Teknik donanım konusundaki masrafların, sanık tarafından karşılanacağı öğrenildi.

30.04.2010


 

TİB Hukuk Müşaviri hakkında dâvâ

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığındaki (TİB) keşfi sırasında Ankara 1. Sulh Ceza Mahkemesi Hakimi Hayri Keskin’e ‘’fiili engellemede bulunduğu’’ iddia edilen TİB Hukuk Müşaviri hakkında dava açtı.

Cumhuriyet Savcısı Alp Arslan’ın hazırladığı iddianamede, Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesinin kararı doğrultusunda Hakim Keskin ile mahkeme katibi Mehmet Uygun ve mübaşir Mehmet Öngür’ün 5 Kasım 2009’da TİB’e keşfe gittiği belirtildi. Keskin, Uygun ve Öngür’ün düzenlediği tutanakta, keşif sırasında TİB Hukuk Daire Başkanı Mustafa Akar’ın, mahkemenin işlemlerinin hukuka aykırı olup, müsaade etmeyeceğini söyleyerek müdahale ettiğininin tutanak altına alındığı bildirildi. Akar ise ifadesinde, mukavemette bulunmadığını ve keşif hakimini engellemediğini söyledi. Akar, Ankara 12. Sulh Ceza Mahkemesinde yargılanacak.

30.04.2010


 

Türkiye AB’ye üye olmalı

İsveç’İn Ankara Büyükelçisi Christer Asp, ‘’Türkiye, Avrupa’ya dahil olan bir ülke ve Avrupa Birliği’ne üye olmalıdır’’ dedi.

Asp, yaptığı açıklamada, Türkiye’nin Avrupa’ya ait bir ülke olduğunu düşündüğünü, farklı yörelerdeki gezilerinin de bu düşüncesine katkı sağladığını ifade ederek, ‘’Türkiye’nin neden Avrupa Birliği’ne girmesi gerektiğiyle ilgili birçok faktörden bahsedebilirim. Bence Türkiye, Avrupa’ya dahil olan bir ülke ve Avrupa Birliği’ne üye olmalıdır. Özellikle stratejik açıdan, bulunduğu konum itibariyle Türkiye’nin çok önemli olduğunu düşünüyorum’’ dedi. Türkiye’nin AB’ye üye olmasının, hem Türkiye hem de Birlik için olumlu sonuçları olacağına dikkati çeken Asp, şöyle konuştu: ‘’Ekonomik olarak da çok önemli olduğunu düşünüyorum. Son 10 yılda Türkiye ekonomik açıdan çok önemli bir gelişme gösterdi ve bu gelişmenin devam edeceğini düşünüyorum. Bu açıdan düşünürsek tam üyelik iki taraf için ekonomik açıdan çok önemlidir. Bu önem, kültürel konularda da vardır. Örneğin benim ülkemde Türkiye’nin kültürel olarak çok büyük etkisi var. Ülkemdeki uygarlığın gelişmesi Türkiye yoluyla olmuştur.’’ Büyükelçi Asp, AB’nin parolasının ‘’farklı kültürlerin dayanışması ve bir arada olması’’ olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti: ‘’Bu açıdan Türkiye’nin AB’ye üyeliği çok önemlidir. Her zaman aday olan ülkelerin müzakere süreci zor olmuştur, sıkıntılı olmuştur. Ben de kendi ülkemdeki müzakere sürecinde bulunan, o süreci çok yakından takip eden biri olarak bunu biliyorum. Ancak Türkiye’nin başarılı olacağına ve bunun sonucunda tam üyelik hak edeceğine inanıyorum.’’

30.04.2010


 

İSTANBUL 1 MAYIS’A HAZIRLANIYOR

1 MAYIS Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla İstanbul’da alınacak güvenlik tedbirleri ile kapanacak yollar ve alternatif güzergahlar belirlendi İstanbul Emniyet Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre 1 Mayısta saat 08.00’den itibaren Mecidiyeköy Metro’dan başlayarak Halaskargazi ve Cumhuriyet caddeleri, Taksim Alanı’na girişe kadar olan güzergâh araç trafiğine kapatılırken, alternatif güzergah olarak E-5 Karayolu ile Piyalepaşa Bulvarı, Fişekhane Deresi Caddesi-Kasımpaşa belirlendi. Fatih Unkapanı Köprüsü’nden, Tarlabaşı Bulvarı’nı takiben Taksim Alanı’na kadar olan güzergah trafiğe kapatılacak.

Buna alternatif olarak, Atatürk Bulvarı’ndan Unkapanı Köprüsü’ne girmeden Ragıp Gümüşpala Caddesi’ni takiben Galata Köprüsü üzerinden Kemaraltı Caddesi’nden Beşiktaş’a gidilebilecek. Atatürk Havalimanı’na gitmek isteyen sürücüler Bakırköy sahil yolunu kullanabilecek, Eyüp’e gitmek isteyenler ise Atatürk Köprüsü’ne girmeden sağdan Kadir Has Caddesi’ni kullanacak. Dolmabahçe önü ve İnönü Stadyumu’nun bulunduğu yerden İnönü Caddesi’ni takiben Taksim Alanı’na kadar olan güzergah araç trafiğine kapatılacak. Alternatif olarak Beşiktaş-Karaköy-Eminönü-Sahil Yolu istikameti kullanılabilecek. Osmanbey’den, Taksim arası, metro başta olmak üzere Taksim Meydanı’na çıkan ve yukarıda belirtilen toplanma ve yürüyüş güzergahlarında tramvay, füniküler sistem, tarihi tramvay ve benzeri araçlar çalışmayacak. Hastaneler, alışveriş merkezleri ve benzeri yerlerin çalışmalarıyla ilgili olarak herhangi bir kısıtlamaya gidilmeyecek. Köprü geçişleri ile deniz ulaşımında herhangi bir aksaklığın yaşanmaması için gerekli önlemler alınarak, vatandaşların kullanımı için Beşiktaş-Eminönü-Sahil Bulvarı’nın trafiğe açık olması sağlanacak.

22 BİN 361 POLİS GÖREV YAPACAK

1 MAYIS’TA Şişli Camisi önünde toplanacak grup, Halaskargazi ve Cumhuriyet caddeleri istikametinden Taksim Meydanı'na girecek ve bu grup için arama noktası, TRT binası ile Divan Kavşağı arasındaki otobüs duraklarının bulunduğu yere kurulacak. Şişhane'de toplanacak grup, Refik Saydam ve Tarlabaşı caddeleri istikametinden Taksim Meydanı'na girecek, Beyoğlu İlçe Emniyet Müdürlüğü önünde aramadan geçirilerek alana ulaşacak. Dolmabahçe'de toplanacak grup da İnönü Caddesi ve Gümüşsuyu istikametinden Taksim Meydanı'na girecek. Söz konusu grup Gümüşsuyu Parkı önü ile Kültür Sokağı çıkmazı arasında oluşturulacak noktalarda aramadan geçirilecek. Etkinlik alanının güvenliği, sendika konfederasyonlarının görevlendireceği kişiler tarafından alınırken, konuşma platformunun ve alanın iç güvenliğinden sendika konfederasyonları sorumlu olacak. Sıraselviler ve İstiklal caddeleri ile Kazancı Yokuşu istikametinden Taksim Alanı'na gösteri amaçlı girişlere kesinlikle izin verilmeyecek. İl dışından 3 bin 500 Çevik Kuvvet polisiyle birlikte 1 Mayıs'ta görevli personel sayısı 22 bin 361'e ulaşacak.

30.04.2010


 

Şehitler dualarla

HAKKARİ'NİN Şemdinli ilçesinde terör örgütü PKK üyelerince açılan ateş sonucu şehit olan Uzman Çavuş Erkan Ayas, Amasya’nın Suluova ilçesinde Er Selman Özay’ın cenazesi ise memleketi Samsun’da toprağa verildi.

Şemdinli’nin dağlık arazi kesiminde arama tarama faaliyeti yürüttükleri sırada terör örgütü PKK üyelerince ateş açılması sonucu şehit olan Uzman Çavuş Erkan Ayas için ailesinin yaşadığı Suluova ilçesinde tören yapıldı. Şehit uzman çavuşun Suluova Devlet Hastanesi morgundan alınan cenazesi, Şeker Mahallesindeki baba evine getirildi. Burada toplanan kalabalık terör örgütü aleyhine slogan attı. Daha sonra cenaze, Türk bayrağı taşıyan kortej eşliğinde Hacı Mustafa Cami’ne getirildi. Buradaki törende şehidin eşi Özlem, ‘’Eşime söz verdim ağlamayacağım’’ diyerek bir süre tabutu tuttu. Şehidinin annesi Rahime ve babası Enver’i yakınları teskin etmeye çalışırken, 4 yaşındaki kızı Benan’ı ise bir yakını taşıdı. Daha sonra İl Müftüsü Ali Maraşlıgil’in kıldırdığı namazın ardından cenaze İlçe Mezarlığındaki şehitliğe defnedildi.

SAMSUN’DA TERÖRE LÂNET YAĞDI

ŞEHİT Er Selman Ayaz için ise Samsun’da tören düzenlendi. Esentepe Kışlasındaki Askeri Hastanenin morgundan alınan şehit erin cenazesi, Adalet Mahallesinde bulunan evinin önüne getirildi. Burada cenaze bir süre bekletilirken, toplanan kabalık terör örgütü aleyhine slogan attı. Şehit erin yakınları tabuta sarılarak gözyaşı döktü. Şehit erin kardeşi Ahmet ile baba Rahim ve anne Kadriye’yi yakınları teskin etmeye çalıştı. Cenaze, daha sonra büyük boy Türk bayrağı taşıyan kortej eşliğinde Büyük Cami’ye taşındı. Cenazenin taşınması sırasında Samsun-Ordu kara yolunun bir bölümü bir süre trafiğe kapalı tutuldu. Büyük Camide kılınan namazın ardından şehit erin cenazesi Kıranköy Mezarlığına götürülerek Garnizon Şehitliği’ne defnedildi. Cenaze arabasının arkasında bulunan kortej yaklaşık 5 kilometre uzaklıktaki mezarlığa yürüdü. Mezarlık içine yetkililer ile şehit yakınları dışında kalan çok sayıda kişi alınmadı.

30.04.2010


 

3. KÖPRÜ AÇIKLANDI

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, 3. Boğaz Köprüsü geçişinin de dahil olduğu Kuzey Marmara Otoyolu Projesinin Garipçe ve Poyraz mevkileri arasında olduğunu bildirdi. Yıldırım, 3. Boğaz Köprüsü de dahil Kuzey Marmara Otoyolunun maliyetinin kamulaştırma bedelleri dahil olmak üzere 6 milyar dolar civarında olacağını kaydetti.

3. köprü güzergâhı açıklandı

ULAŞTIRMA Bakanı Binali Yıldırım, 3. Boğaz Köprüsü geçişinin de dahil olduğu Kuzey Marmara Otoyolu Projesi’nin Garipçe ve Poyraz mevkii arasında olduğunu bildirdi. Yıldırım, üçüncü köprünün güzergâhıyla ilgili yaptığı açıklamada, 3. Boğaz Köprüsü de dahil Kuzey Marmara Otoyolu’nun maliyetinin kamulaştırma bedelleri de dahil olmak üzere 6 milyar dolar civarında olacağını söyledi. Bakan Yıldırım, 3. Boğaz Köprüsü’nün Garipçe ve Poyrazköy mevkii arasında olduğunu belirterek, şöyle konuştu: ‘’Kuzey Marmara Otoyolu, İstanbul’un batı sınırından 41 derece enlem, 28 derece boylamındaki Kınalı mevkiinde TEM otoyolu kavşağında başlamakta. 41 derece enlem 28 derece boylamdan başlayan Kömür ocakları mevkiini katetmekte, İstanbul Boğazı’nı ise 41 derece enlem 29 derece boylamda 1275 ana açıklığı olan bir asma köprüyle geçmekte. Daha sonra 41 derece enlem 29 derece boylamdaki Paşaköy mevkiine ulaşarak, 40.8 derece enlem 29.4 derece boylamda Gebze civarında İzmir otoyolu ayrımına ulaşmaktadır. Kuzey Marmara Otoyolu, 40.7 derece enlem, 30 derece boylamla İzmit’in kuzeyini katederek Adapazarı’na yönelmektedir. 40.8 derece enlem, 30.3 derece boylamında Adapazarı’ndan Eski Adapazarı ile Yeni Adapazarı-Yeni Kent arasında geçen güzergâh, 40.7 derece enlem, 30.6 derece boylamda Ak Yazı ile Hendek ilçe sınırları içerisinde TEM otoyolu ile buluşmaktadır.’’

Bakan Yıldırım, Kuzey Marmara Otoyolu projesinin kamu-özel sektör ortaklığıyla gerçekleştirileceğini belirterek, ''Diğer iki köprünün aksine doğrudan kamu kaynağı kullanmadan gerçekleştirilecek bir projedir. Bu yönüyle de bir ilktir. Projenin tamamı ihaleyle gerçekleşip yüklenici firma bulunduktan sonra etap etap gerçekleşecek ve ilk etapta 3 yıl içerisinde en geç birinci bölümünü tamamlamış olacağız. Tamamını da 4-5 yıl içerisinde bitirmiş olacağız'' dedi.

30.04.2010


 

Polatlı’da kaza: 25 yaralı

ANKARA'NIN Polatlı ilçesinde E-90 kara yolunun 12. kilometresinde meydana gelen trafik kazasında ilk belirlemelere göre 2’si ağır 25 kişi yaralandı. Alınan bilgiye göre, Antalya’dan Ankara’ya gitmekte olan İsmail Arıer yönetimindeki 06 CCU 11 plakalı yolcu otobüsü, aynı istikamette giden Hamdi Cügen idaresindeki 06 ARR 76 plakalı kamyona arkadan çarptı.

Çarpışmada direksiyon hakimiyetinin kaybedilmesiyle her iki araç da yol kenarındaki bariyerlere çarparak şarampole yuvarlandı. Kazada, 2’si ağır olmak üzere 25 kişi yaralandı. Yaralılar, Polatlı’da bulanan Duatepe Devlet Hastanesi’nde tedaviye alındı.

30.04.2010


 

4 terörist teslim oldu

BÖLÜCÜ terör örgütünün Irak’ın kuzeyinde bulunan barınma alanlarından kaçan dört teröristin, Şırnak’ın Silopi ilçesinde güvenlik güçlerine teslim olduğu bildirildi.

Genelkurmay Başkanlığının internet sitesindeki duyuruya göre, Hakkâri’nin Çukurca ilçesi dağlık arazi kesiminde, güvenlik güçlerince önceki gün yapılan faaliyet esnasında, bölücü terör örgütü mensuplarına ait bir el yapımı mayın ile iki el yapımı mayın düzeneği bulundu. Bulunan mayın ve mayın düzeneklerinin imha edildiği belirtildi.

30.04.2010


 

569 kişiye ifade özgürlüğü kapsamında ceza verildi

İNSAN Hakları Derneği (İHD) Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, 2009’da düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında 569 kişinin ceza aldığını, 36 gazetecinin tutuklu yargılandığını bildirdi.

İHD ile Türkiye İnsan Hakları Vakfı’nın (TİHV), 2009 yılı Hak İhlalleri Raporları, İHD Genel Merkezi’nde düzenlenen toplantı ile açıklandı.Toplantıda konuşan İHD Genel Başkanı Türkdoğan, 2009 yılında silahlı çatışmalarda yaşamını yitirenler hariç diğer hak başlıklarında ihlallerin artarak devam ettiğini söyledi. Koruculuk sisteminin kaldırılması gerektiğini belirten Türkdoğan, cezaevlerinde ve gözaltı merkezlerinde ölümlerin devam ettiğini söyledi. 2009’da mayın ve sahipsiz bomba patlaması sonucu çok sayıda sivilin öldüğünü ve yaralandığını ifade eden Türkdoğan, ülke içindeki mayınlı sahaların temizlenmesi ile ilgili tedbir alınmasını istedi. Kadına ve çocuğa yönelik yaşam hakkı ihlallerinin azalmadığını dile getiren Türkdoğan, ‘’2009 yılında işkence ve kötü muamele, onur kırıcı ve küçük düşürücü davranış ve cezalandırmalarda ihlal iddialarında artış olmuştur’’ görüşünü dile getirdi. 2009’da düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında 569 kişinin ceza aldığını, 36 gazetecinin tutuklu yargılandığını, 44 kez gazete, dergi ve televizyon yayınlarının durdurulduğunu anlatan Türkdoğan, 11 Mayıs 2009’a kadar 2 bin 601 internet sitesinin kapatıldığını iddia etti.Geçen yılın sonu itibariyle toplam 118 bin kişinin cezaevlerinde tutulduğunu söyleyen Türkdoğan, ‘’Tutuklu yargılama oranı ilk defa bu kadar yüksek bir orana ulaşmıştır’’ dedi.

30.04.2010


 

Özdemir Özok, son yolculuğuna uğurlandı

KANSER tedavisi gördüğü Amerika’da vefat eden Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı avukat Özdemir Özok, Cebeci Asri Mezarlığı’nda toprağa verildi. Özok için TBB önündeki törenin ardından Kocatepe Camisi’nde tören yapıldı.

Törende, Özok’un eşi Neşe Özok, kızları Ayşe Özok ve Ayça Özok Ener, TBB Başkan Yardımcısı Berra Besler ile TBB Yönetim Kurulu üyeleri taziyeleri kabul etti. Özok için kılınan cenaze namazına, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Dokuzuncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, Danıştay Başkanı Mustafa Birden, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, ile çok sayıda eski bakan, milletvekili, yargı mensubu, baro başkanı ve avukat katıldı. Özok’un Türk bayrağına sarılı tabutunun üzerine avukat cübbesi konuldu. Öğle namazının ardından kılınan cenaze namazından sonra Özok’un tabutu cenaze aracına konuldu. Bu sırada cenazeye katılanlar, alkışlar ve karanfillerle Özok’u son yolculuğuna uğurladı. Özdemir Özok’un cenazesi daha sonra Cebeci Asri Mezarlığı’nda toprağa verildi.

30.04.2010


 

AB’de el bagajlarına sıvı yasağı kalkıyor

AB, uçak yolcularının el bagajlarında sıvı maddeler bulundurmaları konusundaki kısıtlamaları 2013 yılında kaldıracak.

Avrupa Komisyonundan yapılan bir açıklamada, en geç 29 Nisan 2013 tarihine kadar el bagajlarında sıvı maddenin taşınmasına izin verileceği, ancak bu maddelerin kontrol edileceği bildirildi. Açıklamada, “Bu tarihten itibaren el bagajında sıvı taşınması konusunda şu anda uygulanmakta olan kısıtlamalar sona erecektir” denildi.

30.04.2010


 

Havalar 8 derece ısınacak

POYRAZIN hafta sonunda etkisini yitireceği Marmara Bölgesi’nde hava sıcaklıklarının 6-8 derece artacağı bildirildi.

Meteoroloji Genel Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, poyrazın etkisi hafta sonunda azalacak ve sıcaklıklar 6-8 derece arasında artacak. Özellikle 2 Mayıs Pazar günü hava sıcaklıklarının Bursa ve Balıkesir’de 26 dereceye, İstanbul’da 24 ve Çanakkale’de ise 23 dereceye kadar ulaşması bekleniyor. Poyrazın etkisini kaybetmesiyle birlikte 3 Mayıs Pazartesi gününden itibaren hava sıcaklıklarının daha da artacağı bildirildi.

30.04.2010


 

Suya 2,5 yılda yüzde 175 zam

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya, iki buçuk yılda enflasyon oranı yüzde 24 olarak gerçekleşmişken, İstanbul'da su fiyatlarının yüzde 175’e varan oranlarda zamlandığını bildirdi. 2007'deki kuraklık sebebiyle su fiyatlarına zam yapıldığını hatırlatan Kaya, bu yıl barajların doluluk oranının yüzde 98,5’e ulaştığını hatırlattı.

İstanbul’daki su fiyatlarına tepki

TÜKETİCİLER Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya, İstanbul halkının, suyu çok yüksek fiyatlardan tükettiğini, tabiî zenginlik ve su rezervi açılarından dünyanın sayılı şehirlerinden olan İstanbul’da yaşanan bu durumun kabul edilemez boyuta ulaştığını bildirdi. Kaya, yaptığı yazılı açıklamada, 2007 yılında yaşanan kuraklık ve barajlardaki doluluk oranlarının yüzde 20’lere düşmesiyle İSKİ’nin su fiyatlarında yeniden düzenleme yaparak kademeli ücretlendirmeye geçtiğini ve fiyatlara yüzde 17 ile yüzde 134 arasında değişen oranlarda zam yaptığını hatırlattı.

Bu zammın gerekçesinin ise barajlarda azalan su miktarı ve tasarrufu teşvik etmek olduğunu belirten Kaya açıklamasında, ‘’Bugün itibariyle, barajlardaki doluluk oranı yüzde 98.5 olduğu ve doluluk oranı artarak devam ettiği halde, İSKİ su fiyatlarını düşürmek bir yana, küçük, ama sık zamlar yapmaktan geri durmamıştır. İki buçuk yıllık süreçte enflasyon oranı yüzde 24 olarak gerçekleşmişken, aralarda gelen zamlarla birlikte su fiyatları yüzde 175’e varan oranlarda zamlanmıştır. Aynı dönemde barajların doluluk oranı ise iki katına çıkmıştır. Son yıllarda tamamen fırsatçı bir anlayışla, enflasyon oranının çok üzerinde yapılan zamlar, yetkililerin samimiyetini ve becerisini sorgulatacak niteliktedir. Su fiyatlarındaki diğer çarpıklık ise kademeli ücretlendirmedir’’ ifadelerini kullandı.

30.04.2010


 

Atina’ya 500 kişilik cami

YUNANİSTAN Hükümet Sözcüsü Yorgo Petalotis, başşehir Atina’da 500 kişi kapasiteli bir cami yapımının kararlaştırıldığını söyledi.

Yunan medyasının haberine göre Petalotis, caminin, şehrin Votanikos semtinde inşa edileceğini belirtti. Deniz Kuvvetleri’nin mülkiyetindeki bir arsaya yapılacak olan cami için devlet ödeneklerinden faydalanılacağı vurgulandı.

Cami inşaası projesinin ayrıntılarının, Başbakan Yardımcısı Theodoros Pangalos’un başkanlığını yapacağı, Din İşleri ve Eğitim, İçişleri, Dışişleri, Savunma ve Kamu Güvenliği Bakanları’nın katılacağı bir heyet tarafından belirleneceği açıklandı. Öte yandan, basın - yayın organları, Atina’da cami yapımı işlemlerinin ‘’hızlandırıldığına’’ dikkat çektikleri haberlerinde, söz konusu proje tamamlandığında caminin, başşehre iki asır sonra faaliyete geçecek Müslümanlara ait ilk resmî ibadet yeri olacağını vurguladılar.

Hükümetin amacının, ister Yunan vatandaşı isterse göçmen olsun, binlerce Müslüman ile ilgili toplumsal bir sorunu ele almak olduğu değerlendirmesinde bulunulan haberlerde, bu çerçevede son dönemde ilgili makamların konuyu daha sık ele aldıkları ve cami için ayrılan alanla alakalı hukukî konuları inceledikleri belirtildi. Eğitim Bakanlığı ile Atina Çevre Planlaması Organizasyonu arasında varılan anlaşma sonucunda caminin, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın tedarik edeceği 17 dönümlük bir alana inşa edilmesine karar verildiği kaydedildi.

30.04.2010


 

YGS sonuçları bugün 10.30’da açıklanıyor

ÖĞRENCİ Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) 11 Nisan 2010 Pazar günü gerçekleştirilen Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) sonuçlarını bugün açıklayacak.

Alınan bilgiye göre ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, YGS sonuçlarına ilişkin bilgi vermek amacıyla saat 10.00’da YÖK’de basın toplantısı düzenleyecek. Sınav sonuçları saat 10.30’dan itibaren ÖSYM’nin internet sitesinden öğrenilebilecek. YGS’nin değerlendirilirken her bir aday için YGS-1, YGS-2, YGS-3, YGS-4, YGS-5 ve YGS-6 olmak üzere altı ayrı puan türü oluşturuluyor. Sınavda 140-180 arası puan alan adaylar sadece meslek yüksekokulu ön lisans programları ile açıköğretim programlarını tercih edebilecek. YGS puanlarının en az biri 180 olan adaylar LYS’ye girmeye hak kazanabilecek. Sınavda 180 ve üzeri puan alanlar, hem meslek yüksekokulu ön lisans programları ile açık öğretim programlarını hem de YGS puanı ile öğrenci alan lisans programlarını tercih edebilecek. Özel yetenek sınavıyla öğrenci alan yükseköğretim programlarına başvurabilmek için ise YGS puanlarından en az birinin 140 ve üzeri olması gerekecek.

30.04.2010


 

Artan çalışma süreleri işsizliği büyütüyor

Türkiye’de son yıllarda giderek uzayan çalışma saatleri işsizlik sorununun daha da büyümesine sebep oluyor. DİSK’e bağlı Sosyal-İş Sendikası, Türkiye’de fiili çalışma sürelerinin uzaması, sebepleri ve sonuçlarını içeren bir rapor hazırladı. Raporda, Türkiye’de yasal düzenlemelere rağmen çalışma sürelerinin aşılmasının sık sık yaşanan bir uygulama olduğu ifade edildi.

Türkiye’de fiilî çalışma sürelerinin son 20 yıldır arttığına dikkatin çekildiği raporda, iş kanunlarında haftalık çalışma süresinin 45 saat olarak tanımlandığı, bir yılda yapılacak fazla çalışmaların toplam süresinin ise 270 saat ile sınırlandırıldığı belirtildi. Fazla çalışmaların üst sınırı olan 270 saatin haftada ortalama 5,2 saate karşılık geldiğine yer verilen raporda, dolayısıyla işçilerin bir yıl içinde haftalık ortalama çalışma süresinin en fazla 50,2 saat olabildiğine işaret edildi. Raporda, kamu personelinin haftalık çalışma süresinin ise 40 saat olduğu kaydedildi. Raporda, calışma süresi ve fazla çalışma sürelerinin sınırlandırılmasının, işçilerin sağlığının korunması açısından önem taşıdığı vurgulandı.

30.04.2010


 

Taksim’de öğrenci buluşması

TÜRKİYE'DE okuyan yabancı öğrencilere eğitim ve rehberlik hizmeti sunan dernek, hem öğrencilere organizasyon kabiliyeti kazandırmak adına hem de ülkemizde okuyan yabancı öğrencilerle ülkemiz insanı arasında kültür alış verişine zemin oluşturmak adına 2007’den beri bu organizasyonu düzenliyor.

Her sene bahar aylarında Taksim Metro Sergi Salonunda gerçekleştirilen faaliyette Türkiye’de okuyan öğrenciler kendi ülkelerine ait kültürel objelerin, yöresel kıyafetlerin sergilendiği masalar açıyorlar. Bu sene 28-29 Nisan tarihlerinde gerçekleştirilen faaliyette 50 ülkenin öğrencisi masa açtı.

Saat 10:00’daki açılışta Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu, İHH Genel Başkan Yardımcısı Yavuz Dede, İl Millî Eğitim Müdürlüğü Yurtdışı Eğitimden sorumlu müdür yardımcısı Süleyman Aykaç ve Bâb-ı Âlem Uluslararası Öğrenci Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Veysel Başar birlikte kurdela kestiler. Açılışın ardından hep beraber masalar gezildi. Ardından oturum düzeni alınarak kısa bir program yapıldı.

İslâm, herkesi insan paydasında birleştirdi

Program Iraklı bir öğrencinin Kur’ân-ı Kerim okumasıyla başladı. Ardından Bâb-ı Âlem faaliyetlerinin anlatıldığı bir sinevizyon izlendi. Sinevizyonun ardından kısa bir konuşma yapan Veysel Başar bu organizasyonda emeği geçen öğrencilere ve mesai arkadaşlarına teşekkür ettikten sonra ülkemizde okuyan yabancı öğrencinin az olması konusuna dikkat çekti. Ardından konuşan Esenler Belediye Başkanı Dünyada 5 medeniyetin hayat sürdüğüne ve mensubu olduğumuz İslâm medeniyetinin herkesi insan olma paydasında birleştirdiğine değindi. Ardından konuşan Süleyman Aykaç ise devletin, yabancı öğrencinin Türkiye’ye gelişini kolaylaştırmak adına birçok uygulamayı yürürlüğe koyduğunu belirtti. Protokol konuşmalarının ardından misafirler, Kafkas bölgesinden öğrencilerin Kafkas dans gösterisi ve Doğu Türkistanlı bir öğrencinin “tembur” dinletisiyle mest oldular. Dernek yetkilileri 1 Mayıs 2010 Cumartesi akşamı saat 19:30’da Fatih Ali Emiri Kültür Merkezinde gerçekleştirilecek olan Mezuniyet Gecesi’ne bütün Türkiye’yi beklediklerini ifade ettiler.

30.04.2010


 

AB’de alkol endişesi

AB dönem başkanlığını yürüten İspanya’nın organize ettiği Avrupa Birliği Uyuşturucu ile Mücadele Ulusal Koordinasyon toplantısına katılan yetkililer, gençlerde alkol kullanımının endişe verici boyutta olduğuna dikkati çekti.

Madrid’deki toplantıdan sonra yapılan yazılı açıklamada, AB ülkelerinde lise çağlarındaki gençlerde (14-18 yaşları arasında) yapılan ve son 1 yılı kapsayan bir araştırma sonucunda, gençlerin yüzde 72,9’unun alkol, yüzde 47,6’sının alkol ve sigara, yüzde 3,9’unun alkol, sigara ve esrar, yüzde 2,5’inin de alkol ve sigaranın yanında kokain, ekstazi gibi diğer uyuşturucuları da kullandığı kaydedildi.

“Alkol kullanımı, esrar içimini 6 kat, kokain kullanımını da 9 kat artırıyor. Alkol bütün gençlerin sevdiği bir uyuşturucu ve başka tip uyuşturucuların kullanımına yönelik açılan bir kapı olabilir” diyen uzmanlar, özellikle 15-16 yaşları arasındaki Avrupalı gençlerin yüzde 36’sının geçen ay içinde en az bir kez sarhoş olduğuna ilişkin istatistiği basınla paylaştı.

Verilen bilgilerde, İspanya, Almanya, Belçika, Kıbrıs Rum Kesimi, Estonya, Fransa, Yunanistan, İrlanda ve Portekiz’in üyesi olduğu AB Uyuşturucu ile Mücadele Ulusal Koordinasyon grubunun, 18 yaşın altındakilerde alkol kullanımını önceden önleyebilmek için eylem planı hazırlanmasını karara bağladığı ifade edildi.

Bu arada, AB Komisyonu’nun açıkladığı bir rapora göre de AB nüfusunun yüzde 15’inin sağlığa zarar verecek boyutta düzenli olarak alkol tükettiği bildirildi. AB’de kadına şiddet olaylarının yüzde 16’sında aşırı alkol görüldüğü, alkol kullanımın her yıl 60 bin çocuğun az kilolu doğmasına sebebiyet verdiği belirtildi. İstatistiklerde ayrıca, 19-25 yaşları arasında aşırı alkol kullanımın kadınlarda yüzde 10, erkeklerde yüzde 25 civarında ölüme yol açtığı da görüldü.

30.04.2010


 

Gösteri havuzları ömürlerini kısaltıyor

Birçok ülkede kanunî düzenlemelerle faaliyetleri yasaklanan veya kısıtlanan gösteri merkezlerindeki yunusların tabiattaki hemcinslerine göre daha kısa yaşadıkları ve bu merkezlerin Türkiye’deki sayısının ise her geçen yıl arttığı bildirildi.

WWF-Türkiye Genel Müdürü Tolga Baştak, yunus ve balinaların gösteri hayvanları yapılmak üzere acımasız yöntemler kullanılarak yakalanması ve havuzlarda tutsak edilmesinin son yıllarda dünya gündemine yerleştiğini söyledi. Balinalar gibi gösteri amaçlı kullanılan yunusların koloni halinde yaşadıkları tabiî ortamlarından alınarak kapalı havuzlarda adeta ‘’tutsak’’ hale getirilmesinin kabul edilemeyeceğini belirten Baştak, bu konuda yasal düzenleme yapılması gerektiğini bildirdi.

BİR ÇOK ÜLKEDE YASAKLANMIŞ DURUMDA

WWF-Türkİye Genel Müdürü Tolga Baştak, Türkiye’nin, yunus havuzları sayısının hızla arttığı ülkeler arasında ilk sıralarda yer aldığını belirterek, şöyle konuştu: ‘’Balina ve yunusların gösteri amaçlı kullanıldığı su havuzları pek çok ülkede yasak. Ancak ülkemizdeki yasal boşluklar nedeniyle, gösteri parklarının sayısı gün geçtikçe artıyor. Yunus gösteri havuzlarının sayısı ülkemizde 12’ye ulaştı. Yunusların ömrünün ortalama 30 yıl olduğu bilinmekte. Ancak, yapılan çalışmalar, yakalanma sırasında birçok yunus ve balinanın öldüğünü, ayrıca tutsak olarak yaşatılabilenlerin ise doğadaki hemcinslerine göre ömrünün oldukça kısa olduğunu göstermektedir. Gösteri merkezlerindeki yunusların ölü balıklarla beslenmeye alıştıkları için aynı zamanda avcılık yeteneklerinin köreldiği de tesbit edildi.’’

30.04.2010


 

Uzay yelkenlisi güneş enerjisiyle yol alacak

Japonya, yakıt kullanmadan güneş ışınlarının itici gücüyle hareket edecek IKAROS uzay yelkenlisinin 18 Mayıs’ta fırlatılacağını duyurdu.

Ülkenin Havacılık ve Uzay Araştırmaları Merkezi (JAXA)’nın, 1,5 milyar yen (17,3 milyon dolar)’a geliştirdiği ‘Gezegenlerarası Güneş Radyasyonu Tarafından Hızlanan Uçurtma Gemisi’ (IKAROS), feza yolculuklarında yeni bir çığır açacak. En geniş hali yaklaşık 14 metre olan yelkenli, kendisini taşıyan bir roketle birlikte Japonya’nın güneyindeki Tanegaşima üssünden fırlatılacak. Önümüzdeki 5 yıl içerisinde Ay’a tekerlekli bir robot göndermeyi planlayan JAXA, 2020 yılında Ay’daki ilk uzay üssünü kurmayı da planlıyor.

30.04.2010


 

Türkiye din özgürlüklerini ihlâl konusunda izleniyor

Amerİkan Uluslararası Dini Özgürlükler Komisyonu, “ciddi din ihlallerinin” yapıldığı 13 ülkeyi ve izlemeye aldığı 12 ülkeyi açıkladı.

Türkiye, komisyonun izlemekte olduğu ülkeler arasında yer aldı. Komisyon raporunda, hem bir önceki hem de şu anki Amerikan yönetimini de temel dini hakların evrenselleştirilmesi konusunda çaba göstermemekle suçladı. Amerikan Kongresi’nde alınan karar gereği 1998 yılında kurulan Uluslararası Dini Özgürlükler Komisyonu, dünyada dini özgürlüklerin tehlikede olduğu “sıcak noktalar” olarak belirlediği yerlerde araştırmalar yapıyor. Komisyon, Amerikan hükümetine bu ihlallerin giderilmesi konusunda tavsiyede bulunuyor. Raporda izlemeye alınan ülkeler ise şu şekilde: Afganistan, Belarus, Küba, Mısır, Hindistan, Endonezya, Laos, Rusya, Somali, Tacikistan, Türkiye ve Venezüella.

30.04.2010


 

Çiftçi, bir tıkla bahçe sulayacak

Afyonkarahİsar’In Sultandağı ilçesinde modern sulama sistemine geçen çiftçiler, meyve bahçelerinin sulamasını internet üzerinden bir tuşla yapabilecek.

Bölgede başlatılan damlama sulama sistemleri çalışmalarının hızla devam ettiğini belirten Yeşilçiftlik Toprak Sulama Kooperatifi Başkanı Mehmet Burhan, yeni sulama sistemlerinin internet üzerinden kontrol edilebildiğini söyledi. Hedeflerinin ilk etapta 10 bin dönüm arazinin damla sulama sistemi ile sulanabilir hale getirilmesi olduğunu ifade eden Burhan, ‘’Toplu damla sulama sisteminde ülkemizde internet üzerinden bilgisayar programı ile sulama yapan ilk kooperatiflerdeniz. Kooperatif yönetimi olarak ortaklarımızdan istediğimiz, yapılan sistemin kendi mülkiyetleri olarak görüp sahiplenmeleridir’’ dedi. Yeni sistemin çiftçiye büyük kolaylık getirdiğini belirten Burhan, çiftçilerin evlerindeki bilgisayarlar aracılığı ile internet üzerinden kolaylıkla sulama yapabileceklerini kaydetti.

30.04.2010


 

Annene kalbini gönder

PTT Genel Müdürlüğü, Anneler Günü dolayısıyla ‘’Ona Kalbini Gönder’’ mektup kampanyası başlattı.

PTT Genel Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, Mayıs ayının ikinci Pazar gününün Anneler Günü olarak kutlandığı hatırlatıldı. Kuruluşun, annelere olan sevgi ve minnettarlığı anlatmak için 30 Nisan-9 Mayıs arasında gerçekleştireceği ‘’Ona Kalbini Gönder’’ mektup kampanyası için 1 milyon mektup zarf ve kâğıdı bastırdığı bildirildi. Bu zarf ve mektup kağıtlarının Türkiye genelinde iş yerleri, üniversiteler, alış veriş merkezleri ve dershaneler gibi yerlerde kurulacak stantlarda ücretsiz olarak dağıtılacağı kaydedildi.

30.04.2010


 

72 milyon salâvat

Anadolu Gençlik Derneği Beylikdüzü Şubesi tarafından Rahmet Peygamberi Hz. Muhammed’in (asm), Kutlu Doğumu vesilesiyle başlatılan salâvat okuma kampanyasına halk yoğun bir katılım gerçekleştirdi.

‘72 milyon tek ses tek nefes’ sloganıyla Peygamber Efendimiz’e (asm) 72 milyon salâvat getirildi. Okunan salâvatların duâsı bugün akşam namazı sonrası Kur’ân-ı Kerim tilâvetiyle Beylikdüzü Fatih Sultan Mehmet Camii’nde Anadolu Gençlik Derneği Genel Başkanı İlyas Töngüç’ün ve Dünya 1.'si hafızların katılımıyla gerçekleştirilecek.

Okunan salâvatlar, internet üzerinden doldurulan formlarla takip edildi. salavatoku.org sitesinde yapılan açıklamada, “Bilindiği üzere Efendimiz (asm) Hazretleri’nin adının anıldığını duyan her Müslüman’ın salâvat getirmesi ihmal edilmez bir görevi, unutulmaz bir vefa borcudur. Bu sebepten dolayı insanlığa huzuru getiren Rahmet Peygamberini (asm) Kutlu Doğum vesilesiyle 72 milyon salâvatla anacağız. Çalışmayı, dünya genelinden hafızların Kur’ân ziyafetiyle sonlandırıp duasını yapacağız. Kıyamet gününde Resulullah’ın (asm) sancağı altında toplanmak duasıyla...” denildi.

Okunacak olan salâvatların duâsı, Abdurrahman Sadıen (Güney Afrika), Ahmed Ebul Kasımi (İran), Ahmet Cemil (Afganistan) gibi dünya 1.'si hafızların katılımıyla yapılacak.

30.04.2010


 

Bayan sürücüye 50 bin $ ceza

Bİrleşİk Arap Emirlikleri’nde yaşayan bir bayan sürücüye kesilen trafik cezalarının toplamının 50 bin 640 dolara ulaştığı bildirildi.

Dubai Genel Trafik İdaresi tarafından yapılan açıklamaya göre, Arap bayana trafik cezaları birkaç yıl içerisinde kesildi. Bayanın oturma iznini iptal ettirdiği ve ülkeden ayrıldığı ortaya çıktı. Dubai’de 11 binden fazla sürücünün trafik kuralları ihlâli sebebiyle polise olan borcu 27 milyon doları buluyor.

30.04.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Yeni Asya Gazetesi - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat-Promosyon - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım