30 Nisan 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Kültür-Sanat

 

Sırp gençlerin ‘ebru’ ilgisi

SIRBİSTAN'IN başşehri Belgrad’da Türk girişimcilerce açılan kursta Türkçe öğrenen Sırp gençler, ayrıca burada öğretilen Ebru san'atına yoğun ilgi gösteriyor.

Belgrad’ın merkezindeki Vuka Karaciç caddesinde 2007 yılından bu yana hizmet veren Türkçe Eğitim Merkezine, özellikle üniversitede öğrenim gören Sırp gençler devam ediyor. Kursa katılan Sırp gençlerin, Türkçe öğrenmenin yanı sıra Türkiye’yle ilgili önyargılarının ortadan kalktığını ifade eden kurs yetkilileri, bu sayede birçok Sırp gencinin yaz tatilini Türkiye’de geçirmeyi tercih ettiğini kaydetti.

Kursta 2007 yılından bu yana yüzlerce Sırp gencine Türkçe öğrettiklerini belirten yetkililer, ayrıca kurs bünyesinde ebru eğitimi, Türk yemek günleri gibi aktiviteler düzenleyerek, Türk kültürünü sevdirmeye çalıştırdıklarını söyledi. Kurs yetkilileri, halen Türkçe Eğitim Merkezinde 80 kursiyerin bulunduğunu ve Türkçe öğrendiklerini bildirdi.

EBRU SAN'ATINA YOĞUN İLGİ

Türkçe Eğitim Merkezi bünyesinde açılan ebru kursuna da Sırp gençleri büyük ilgi gösteriyor. İstanbul’dan gelip Belgrad’a yerleşen ve gençlere ebru san'atını öğreten Melek Koç, şu ana kadar onlarca Sırp gencine ebru öğretmenin mutluluğunu yaşadığını söyledi. Ebru yapmanın hem keyifli hem de dinlendirici bir uğraş olduğunu vurgulayan Koç, ‘’Sırp gençleri ebruyu ilk gördüklerinde çok şaşırdı. Bu şaşkınlık daha sonra ilgiye dönüştü. Bir anda onlarca öğrencim oldu. Özellikle hafta sonları bu gençlerle ebru yaparak keyifli vakit geçiriyoruz’’ dedi. Belgrad Üniversitesi İktisadî ve İdarî Bilimler Fakültesi öğrencisi Duşiça Ostoyiç, Türkiye’yi merak ettiği için Türkçe öğrendiğini belirterek, ‘’Ayrıca kursta Türkçe’nin yanı sıra ebru san'atını da öğrendiğim için çok mutluyum’’ diye konuştu. Üniversite öğrencisi Zoriça Lazareviç ise daha önce tatil için gittiği Türkiye’yi çok beğendiğini, bunun üzerine Türkçe öğrenmeye karar verdiğini kaydetti. Türkçe’yi öğrendiği sırada ebru san'atıyla karşılaştığını ve ilk önce çok şaşırdığını belirterek, ‘’Daha önce bana ‘mürekkebi suyun üzerine dökerek resim yaparsın’ deselerdi inanmazdım. Ama şimdi çok güzel eserler ortaya koyuyorum. Yaptığım eserleri görenler de ebru kursuna katılıyor. Artık çevremde Türklere karşı önyargılı kimse kalmadı. Bu da beni çok sevindiriyor’’ şeklinde konuştu. Batıda ‘’Türk kâğıdı’’ olarak adlandırılan ebru, koyulaştırıcı bir madde ile kıvamı arttırılmış suyun üzerine, içine öd katılmış, suda erimeyen boyaların serpilmesi ve su yüzeyinde meydana gelen şekillerin bir kâğıda geçirilmesi ile yapılıyor.

30.04.2010


 

YETİŞKİNLER İÇİN ATÖLYE

İSTANBUL Modern Sanat Müzesi’nde, yetişkinlere yönelik atölye ve seminer programı olarak hazırlanan AtölyeModern başlıyor.

İstanbul Modern, katılımcılarına fotoğraftan videoya, performanstan şiire, edebiyattan müziğe çeşitli san'at dallarını içeren seminer ve atölye uygulamalarıyla yeni deneyimler sunuyor. Yazar Mario Levi, 5 Mayıs-9 Haziran tarihleri arasında 6 hafta sürecek olan “Yazarlık” atölyesi gerçekleştirecek. İstanbul Modern, Uluslararası Sanat Eleştirmenleri Derneği (AICA) Türkiye işbirliğiyle Sanat Tarihi Seminerleri başlatıyor. “Batı Resim Sanatı Tarihi” başlıklı ilk seminer, 5 Mayıs 2010’da başlayacak ve 7 hafta sürecek, 22 Haziran’da başlayacak olan “Türk Resim Sanatı Tarihi” başlıklı ikinci seminerin süresi ise 5 hafta. Seminerlere Burcu Pelvanoğlu (Uluslararası Sanat Eleştirmenleri Derneği (AICA) Türkiye Başkanı, Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü, yardımcı doçent doktor), Osman Erden (Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü, araştırma görevlisi, Uluslararası Sanat Eleştirmenleri Derneği (AICA) üyesi), Uşun Tükel (İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü, profesör), Ahmet Kâmil Gören (İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü, doçent) ve Nermin Saybaşılı (Kültür kuramcısı, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü, öğretim üyesi) konuşmacı olarak katılacaklar. ([email protected])

30.04.2010


 

Meslek edindirmek için kermes düzenleniyor

Kimse Yok Mu Derneği, düzenlediği kermesle bu yıl farklı bir projeyi hayata geçiriyor.

Dernek, gerçekleştirdiği kermesten elde edeceği gelirle, toplumumuzda eşinden ayrılmış, maddî sıkıntılar yüzünden çocuklarını Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumuna (SHÇEK) vermek isteyen annelere meslek edindirmeyi ve bu sayede çocuklarıyla beraber kendi ayakları üzerinde durmalarını ve hayata tutunmalarını sağlamayı amaçlıyor. Altunizade Bağlarbaşı Kültür Merkezi’nde düzenlenecek olan kermesin muhtevasında bu yıl, giyimden ev tekstiline, yöresel ürünlerden, züccaciyeye, halı ve kilime kadar bol ürün çeşidi yer alıyor. 29 Nisan ve 2 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan kermese katılarak alış veriş yapan yardımseverler, yuvası dağılmak üzere olan annelere destek olabiliyor. Kimse Yok Mu Derneği, maddî sıkıntılar yüzünden çocuklarını SHÇEK’e vermek isteyen annelere yönelik açtığı ‘Meslek Edindirme Kursu’yla ahşap hediyelik işlemeciliği ve oymacılığı eğitimi veriyor. Verilen eğitimden sonra annelerin üretim yapabilmeleri için kendi evlerinde atölye kuruluyor. Bir annenin evinde atölye kurmanın maliyeti ise 3 bin lira. Kermesten elde edilen gelirle, kurs alan annelerin evlerine atölyeler kurulacak. Kermes 29 Nisan 2010’da açıldı. (www.kimseyokmu.org.tr)

30.04.2010


 

Genç yönetmenler Tarık Zafer’de

SON beş yılın bol ödüllü filmlerinin yönetmenleri sinemaseverlerle bir araya geliyor. Katıldıkları ulusal ve uluslar arası festivallerde büyük ilgi gören, anlatımlarıyla Türk sinemasına yeni bir soluk getiren filmlerin yönetmenleri Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi’nde filmlerinin hangi fikirden yola çıkarak, nasıl bir sinema diliyle gerçekleştirildiğini dinleyenlerle paylaşacak.

Türk Sinemasında Yeni Bakışlar programlarının beşincisi 30 Nisan 2010 Cuma günü saat 18.00’de Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek. Faysal Soysal’ın yöneteceği açık oturumun konukları Atalay Taşdiken, Mahmut Fazıl Coşkun, Özcan Alper ve Yüksel Aksu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş’nin organizasyonuyla gerçekleştirilecek faaliyete katılım ücretsiz. Türk Sinemasında Yeni Bakışlar programına önceki aylarda Reha Erdem, Zeki Demirkubuz, Derviş Zaim ve Semih Kaplanoğlu konuk olmuşlardı.

30.04.2010


 

Ödüllü Na't yarışması

ÂŞIKLAR Yazarlar Şairler Derneği büyük bir edebiyat yarışması düzenledi.

İki cihanın güneşi Peygamber Efendimizle ilgili NA’T şiir yarışmasında, hece vezinli şiirler kabul edilerek, serbest vezinli şiirler yarışma dışı kalacak. Peygamber sevgisini dile getiren en güzel 5 şiire çeşitli ödüller verilerek, jüri önüne gelen bütün şiirler, gerekirse bir kitap halinde bastırılacak. Sayfa tahdidinin olmadığı yarışmaya herkes katılabilir. Şiirlerin başka bir yerde yayınlanmaması gerekiyor. Şiirler beş nüsha olacak, RUMUZ kullanılacak, ayrı bir zarf içerisinde şiir yazarının kısa hayatı, adresi, telefonu ve bir adet resmi yer alacak. Derece alan şiirlerin birkaçının seslendirileceğini belirten yetkililer, Posta Kutusu 166 ve Hacı İlyas Mahallesi Kıbrıs Şehitleri caddesi, Uluyol, Uluçarşı, Kat: 1 No: 112 –Osmangazi/Bursa ve [email protected] adreslerine şiirlerini gönderebilecekler. Son katılım tarihinin 31 MAYIS 2010 olarak belirlendi.

30.04.2010


 

Bilim san'at şenliği

ÖZEL Birikim Okulları 3. Bilim Sanat Şenliği 8 Mayıs 2010 Cumartesi günü başlıyor.

Şenlik, iki gün boyunca gezilebilecek Bilim Sanat Projeleri ve Sergilerden oluşan Fuaye’den ve izlenebilecek Konuşmalar, En Ödülleri Töreni, Sahne Programları bölümlerinden oluşuyor. Herkese açık olan şenlik, bilim ve san'ata değer veren insanlar yetiştirmek dışında öğrencilerin ve bütün katılımcıların bilimsel düşünme becerilerine katkıda bulunmak ve estetik duyarlılıklarını pekiştirmek amacını da taşıyor.

YILIN ENLERİ ÖDÜLLERİ

Öğrencilerimizin iyi işleri takdir etme bilincine sahip olmalarını, büyük başarılara imza atan insanlarla tanışmalarını sağlamak ve bir araya gelmenin olumlu enerjisini paylaşmak amacıyla, Özel Birikim Okulları öğrenci, öğretmen ve idarecileri tarafından bilim, san'at, spor, siyaset, fikir dünyası, medya, edebiyat erbabı ve sivil toplum kuruluşları arasından seçilen yılın en başarılı kişi, program ve kurumları ödüllendirilmektedir. 2010 Enler Ödülleri 25 kategoriden oluşmaktadır. Enler Ödülleri, 3. Bilim Sanat Şenliği Açılış Programı’nda sahiplerine takdim edilecektir.

NE ZAMAN?

Özel Birikim Okulları 3. Bilim Sanat Şenliği 8–9 Mayıs 2010 Cumartesi-Pazar günlerinde Çemberlitaş Fırat Kültür Merkezi’nde yapılacak. 8 Mayıs 2010 Cumartesi günü saat 11.00’de yapılacak açılış programıyla başlayacak olan Bilim Sanat Şenliği sahne programları ve fuayesi Pazar akşamı 19.00’a kadar bütün ziyaretçilere açık olacaktır.

30.04.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Yeni Asya Gazetesi - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat-Promosyon - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım