30 Nisan 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Yurt Haber

 

Trafik tescilde yeni dönem

Emnİyet Genel Müdürlüğü’nün 81 ilin emniyet müdürlüğüne gönderdiği genelgeyle, 1 Mayıs’ta trafik tescil işlemlerinde yeni dönem başlıyor.

Alınan bilgiye göre, 1 Mayıs itibariyle yürürlüğe girecek uygulamayla mevcut tescilli araçlar plâka numaraları ile ilk defa tescil edilecek araçlara verilecek plâka numaraları, bazı haller dışında hurdaya ayrılıncaya kadar değiştirilemeyecek. Tescil plâka numaralar, sadece can ve mal güvenliğinin gerekli kıldığı hallerde ve araç sahibinin yazılı müracaatına bağlı olarak, ikamet ettiği yerin mülki amirinin talebi ve İçişleri Bakanlığının onayı ile değiştirilebilecek.

Genelgeye göre yeni dönemde, satış veya devir işlemleri noterlerce yapılacak. Satış veya devir işlemi yevmiye tarihi ve numarası ile birlikte, siciline işlenmek üzere noter tarafından elektronik sistemle Emniyet Genel Müdürlüğü bilgi sistemine iletilecek. Elektronik sistemle temin edilen satış veya devir işlemleri ile birlikte araç tescil bilgileri de Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından elektronik sistem üzerinden Maliye Bakanlığı’na iletilecek. Bildirimlerin elektronik sistemle gönderilmesine ilişkin Emniyet Genel Müdürlüğü ve Maliye Bakanlığı arasındaki sistem oluşturuluncaya kadar, noter tarafından üç iş günü içerisinde Maliye Bakanlığına veya ilgili vergi dairesine bildirimde bulunulacak.

Yapılan satış veya devir işlemi üzerine ilgili noter tarafından, yeni malik adına bir ay süreyle geçerli ‘’Tescile İlişkin Geçici Belge’’ adıyla iki suret olarak düzenlenecek, belgeler noterce onaylandıktan sonra, bir sureti araç sahibine verilecek, bir sureti ise satış sözleşmesi ve diğer belgelerle birlikte noterde muhafaza edilecek. Aracın alıcısı adına düzenlenecek olan araç tescil belgesi ile gerekmesi halinde motorlu araç trafik belgesi ücreti, satış veya devir esnasında noter tarafından tahsil edilecek ve tahsil bilgisi elektronik sistemle Emniyet Genel Müdürlüğü’ne iletilecek. Noterde işlemleri tamamlananların tescil belgeleri vatandaşların istemesi durumunda 15 gün içerisinde trafik tescil büroları tarafından elden teslim edilecek. Bu süre içerisinde elden teslim alınmayan araç tescil belgeleri, 16. gün gönderi ücreti teslimat sırasında araç sahibince ödenmek üzere, araç sahibinin ikamet adresine postayla gönderilecek.

SATIŞ VEYA DEVİR İŞLEMİ NOTERDE YAPILACAK

Tescİllİ araçların her çeşit satış ve devirleri, araç sahibi adına düzenlenmiş araç tescil belgesi veya geçerlilik süresi bitmemiş olması şartıyla tescile ilişkin geçici belge, bu belgelerin zayi olduğunun anlaşılması halinde ise trafik tescil bilgisayar kayıtları esas alınarak yapılacak. Satış sırasında araç sahibi adına düzenlenmiş araç tescil belgesinin zayi olduğunun beyan edilmesi ve zayi bilgisinin trafik tescil bilgisayar kayıtlarında görülmemesi halinde, araç sahibi trafik tescil kuruluşlarına yönlendirilecek, zayi bilgisi tescil kuruluşunca bilgisayar kayıtlarına eklendikten sonra aracın satış veya devir işlemi noter tarafından yapılacak. Genelgeye göre, satış veya devri yapılacak araçtan dolayı motorlu taşıtlar vergisi, gecikme faizi, gecikme zammı, vergi cezası ve trafik idarî para cezası borcu bulunup bulunmadığı ile araç üzerinde satış veya devri kısıtlayıcı herhangi bir tedbir veya kayıt bulunup bulunmadığı Emniyet Genel Müdürlüğü bilgisayar sistemi aracılığıyla Gelir İdaresi Başkanlığı bilgi sisteminden kontrol edilecek, borç veya kısıtlayıcı şerh bulunmadığının anlaşılması halinde aracın satış veya devir işlemi yapılabilecek.

30.04.2010


 

Hasankeyf, Çalışma Kurulu’na emanet

Batman Valisi Ahmet Turhan, Hasankeyf Bilimsel Çalışma Kurulu’nun antik kentte bulunan eserlerden aldıkları örnekleri inceleyerek eserlerin taşınıp taşınamayacağına karar vereceğini bildirdi.

Turhan, yaptığı açıklamada, Zeynelbey Türbesi, Artuklu Hamamı ve Büyüksaray’da bulunan eserlerde restorasyon çalışmalarının sürdüğünü ve eserlerin taşınıp taşınmayacağına, asıl taşınacağına yardımcı olmak üzere teknik çalışmalar yapması için bir Bilimsel Çalışma Kurulu oluşturulduğunu belirtti. Kurulda uzman bilim adamlarının yer aldığını ifade eden Turhan, kurul tarafından başlatılan teknik çalışmaların devam ettiğini ve bazı eserlerden alınan numunelerin incelenmekte olduğunu ifade etti. Turhan, şöyle konuştu: ’’Hasankeyf Bilimsel Çalışma Kurulu antik kentte bulunan eserlerden aldıkları örnekleri inceleyerek eserlerin taşınıp taşınamayacağına karar verecektir. Hasankeyf’te bulunan mevcut yerleşim yerlerinde kamulaştırmaya ilişkin henüz resmi bir girişim olmadı. Kamulaştırmaların tamamlanmasının ardından kazı çalışmaları bu alanlarda da yapılacaktır. Mevcut yerleşim yeri alanı boşaltıldığında o alanlarda gerekli çalışmalar yapılarak olası tarihî eserlerin ortaya çıkartılması sağlanacaktır. Bu kapsamda mevcut kazı ekibinin kapasitesi ve bütçesi arttırılarak en kısa zamanda daha geniş bir çalışma yapılması sağlanacaktır.’’ Turhan, Hasankeyf ilçesinin yeniden inşa edileceği alanın mevcut yerleşimin karşısında Raman Dağı eteklerindeki düzlük alan olarak belirlendiğini hatırlatarak, bu alanla ilgili gerekli altyapı araştırmalarının yapıldığını ve yerleşime uygun olduğunun tesbit edildiğini, yeni alandaki konutların en geç 2 yıl içerisinde tamamlanmasının planlandığını anlattı.

30.04.2010


 

Kampüste ticareti öğreniyorlar

Ercİyes Üniversitesinde (ERÜ) başlatılan ‘’Kampüs Pazarı’’ uygulaması, öğrencilere ticareti öğrenme ve gelir elde etme imkânı sağlıyor.

İktisadî ve İdarî Bilimler Fakültesi öncülüğünde başlatılan uygulama için Rektörlük bünyesinde oluşturulan komite, kurulan kampüs pazarında çalışmak isteyen gönüllü öğrencileri belirledi. Bahar şenliklerinin düzenlendiği alanlarda oluşturulan stantlar, talebe göre eğitim birimlerine tahsis edilirken, stantlar için herhangi bir ücret de talep edilmedi. Üniversitede eğitim gören öğrenciler ise tahsis edilen stantlarda satış yapmaya başladı. Öğrencilerin hem uygulamalı olarak ticareti öğrenmesi, hem de ekonomik kazanç elde etmelerini amaçlayan uygulamada, öğrenciler evlerinde yaptıkları yiyecekler ve bazı el işi ürünleri ile toptancılardan aldıkları giyim, kozmetik ve süs eşyalarını satışını yapıyorlar. İktisadî ve İdarî Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ekrem Erdem, yaptığı açıklamada, her yıl düzenlenen bahar şenlikleri öncesi ilk kez böyle bir uygulamayı hayata geçirdiklerini anlattı. Erdem, uygulama sayesinde öğrencilerin ticaret ortamını öğrendiklerini, gelir elde ettiklerini ve sosyal anlamda kendilerini geliştirdiklerini kaydetti.

30.04.2010


 

Kur’ân kursu yardım bekliyor

Mersİn’İn Erdemli ilçesine bağlı Akpınar Köyünde faaliyelerini sürdüren Kur’ân kursunun Yaptırma Yaşatma ve Hayırişleri Derneği Başkanı Hasan Sarıbacak, hayırseverlerden yardım beklediklerini söyledi.

Şimdiye kadar yaklaşık 450 bin TL harcandığını kursun bitirilerek hizmete açılması için 100 bin TL’ye daha ihtiyacın bulunduğunu belirten Sarıbacak, 5 dönüm arsa üzerine yaptırılan kursun bahçesinde öğrencilerin sosyal ihtiyaçlarını da karşılayacak bir futbol bir de voleybol sahasının bulunuyor. Sarıbacak, “Torosların en modern Kur’ân kursu yaptırıldı. İnşallah eksikler tamamlanırsa bu yaz açılışını da Diyanet İşleri Başkanı tarafından yapılacak” dedi.

30.04.2010


 

Zengin-fakir kardeş olacak

Beykoz Belediyesi, toplumsal duyarlılığın güçlendirilerek yardımlaşma ve dayanışma kültürünün gelişmesini sağlamak amacıyla “Kardeşlik Köprüleri” projesi başlattı.

Zengin aileler ile maddî durumu yetersiz aileler arasında yakınlaşma kurmayı amaçlayan Kardeş Aile Projesi’nin tanıtımı Hidiv Kasrı’nda düzenlenen programla tanıtıldı. Projenin tanıtım toplantısana İBB Başkanı Kadir Topbaş’ın eşi Özleyiş Topbaş, İstanbul Valisi Muammer Güler’in eşi Neval Güler, İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın’ın eşi Nurten Çapkın, san'atçı Seren Serengil, Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek’in eşi Ayşe Çelikbilek, Çekmeköy Belediye Başkanı Ahmet Poyraz’ın eşi Vildan Poyraz ve hayırsever kadınlar katıldı. Şebnem Kısaparmak’ın sunuculuğunu yaptığı toplantıya katılan Türk San'at Müziği San'atçısı Ayşe Tunalı da katıldı. Projeye destek olan hayırsever aileler koruyuculuğunu üstlendikleri aileleri bir yıl boyunca aylık nakdi yardım yaparak ya da iş imkânı sağlayarak destekleyecek. Yardım miktarı artabileceği gibi, yardımın süresini de hâmi aileler tarafından uzatılabilecek. Programda kısa bir konuşma yapan Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek, projeyle toplumsal değerlerimizden olan dayanışma ve yardımlaşma bilincini yaygınlaştırılmasının hedeflendiğini kaydetti.

30.04.2010


 

İmamlara hizmet içi eğitim semineri veriliyor

Hatay’In Dörtyol ilçesinde müftülük tarafından ilçe merkezi beldeler ve köylerde görev yapan imamlara yönelik seminer veriliyor.

Müftülük binasında başlayan programla ilgili bilgi veren Müftü Ali Yazıcı, seminerin 1 ay süre ile 20’şer kişilik gruplar halinde 40 kişinin katılımı ile yapılacağını belirtti. İlçe Müftüsü Ali Yazıcı, kursta din görevlilerine Kur’ân-ı Kerim’i güzel okuma, tecvit (mahrec), kıraat, İmam Hatip müfredat ezber program tekrarı, yüzünden okuma, din hizmetlerinde imam hatiplik, ezan ve müezzinliğin önemi, duaların tekrarı konularında imamlara seminer verileceğini söyledi.

30.04.2010


 

Toplu taşımada bisiklet dönemi

Türkİye’de ilk kez Kayseri’de raylı sistem projesinin devamı olarak kent merkezinde bisikletlerle ulaşım sağlanacak.

Alınan bilgiye göre, Büyükşehir Belediyesinin geçen yıl hizmete soktuğu raylı sistem projesinin devamı olarak bu kez bisikletlerle şehir içinde ulaşımı sağlayacak olan uygulama hizmete giriyor. Kay-Bis adı verilen sistem, Avrupa ülkelerinden uygulanan sistemler model alınarak geliştirildi. Barcelona, Zaragoza, Viyana ve Milano gibi şehirlerde uygulanan sistem incelenerek, Türkiye şartlarına uygulandı. Proje kapsamında İngiltere’den alınan 300 adet bisiklet Kayseri’ye getirildi ve sistem için şehir merkezinde vatandaşın yoğun olarak bulunduğu 25 merkezde ‘’bisiklet park istasyonları’’ oluşturuldu. Son hazırlıkları yapılan sistemin Mayıs ayında hizmete girmesi planlanıyor. Büyükşehir Belediyesi Raylı Sistem İşletme Müdürü Enver Sedat Tambacı, bisikletli ulaşım hizmetinden yararlanmak isteyen vatandaşların, bilet gişelerinden özel kart temin etmeleri gerektiğini bildirdi. Bu kartları alan vatandaşların istedikleri istasyondan alacakları bisikletleri, belirli sürelerle kullanabilecek. Sistem, 25 istasyonda 300 bisiklet ile hizmet verecek.

30.04.2010


 

Sarıkamış ve Ardahan beyaza büründü

Ardahan’da ve Kars’ın Sarıkamış ilçesinde aralıklarla etkisini sürdüren kar yağışı hayatı olumsuz etkiledi.

Sarıkamış’ta sabah saatlerinde etkisini arttıran kar yağışı ile birlikte, ilçe merkezinde kar kalınlığı 5 santimetreye ulaştı. Gece hava sıcaklığının eksi 3 dereceye kadar düştüğü ilçede, kış lastiklerini değiştiren sürücüler, karla kaplı yollarda zorlandıkları gözlendi. Sabah saatlerinde kar yağışının etkili olduğu Ardahan’da da il merkezinde kar kalınlığı 3 santimetreye ulaştı. Kar yağışı dolayısıyla sabah erken saatlerinde okula gitmeye çalışan minik öğrenciler, zor anlar yaşadılar.

30.04.2010


 

Adana’da parkomat uygulaması başladı

Adana’da şehir merkezindeki caddelerde parkomat uygulaması başladı. Esnaf ve vatandaşlar, sabah saatlerinde neye uğradıklarını şaşırarak Büyükşehir Belediyesi’ne tepki gösterdi.

Vatandaşlar, Ulaşım Koordinasyon Merkezi’nden fiyatların aşağı çekilmesini istedi. Mavi kıyafetleriyle sabah saatlerinde park eden araçlardan 2 lira ücret alan görevlilerle esnaf ve vatandaşlar karşı karşıya geldi. Gerginlikler, zaman zaman polisin araya girmesiyle önlendi. Görevlilerin, işyeri önündeki araçlardan, kısa süreli alış veriş yapmak isteyenlerden ve evinin kenarına aracını çeken vatandaştan 2 lira talep etmesi büyük tepki gördü.

30.04.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Yeni Asya Gazetesi - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat-Promosyon - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım