02 Mayıs 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

 

Beyaz intifada giderek yayılıyor

Batı Şeria’da topraklarına gerek duvar inşaatı ile, gerekse yerleşimciler tarafından el konulan, duvar ve çitler sebebiyle tarlalarına ulaşamayan, hareketleri kısıtlanan Filistinlilerin ‘’beyaz intifada’’ olarak tanımlanan, şiddet içermeyen gösterileri giderek genişliyor. Bu intifadaya yabancı eylemciler ile İsrailli barış yanlıları da destek verirken, İsrail askerlerinin eylemcileri gözaltına aldığı bildirildi.

Beyaz intifada genişliyor

BATI Şeria’daki Filistin köylerinden Nebi Salih, genci yaşlısı, kadını erkeği ile ‘’beyaz intifada’’ olarak tanımlanan, şiddet içermeyen gösterilerin yeni mekânı oldu. Nebi Salihlilere, yabancı eylemciler ile İsrailli barış yanlıları da destek veriyor. Ramallah’ın yakınlarındaki Nebi Salih’te Cuma gösterilerinde, köyün gençleri, hatta yaşlıları ve kadınları, İsrail askerlerine taşlarla saldırdı. Askerlerin göstericileri dağıtmak için gözyaşartıcı bombalar ve plastik mermiler kullandığı gösteride, taş atanlardan 3 Filistinli ile bir İsrailli eylemci gözaltına alındı.

Hemen hepsi aynı aileden gelen, aynı soyadını (Tamimi) taşıyan Nebi Salihliler, öğle namazı sonrası köy meydanında toplandı. İşçi Bayramı sebebiyle düzenlenen toplantıda, Filistinli çocuklar da yer aldı. Göstericiler, daha sonra ellerinde Filistin bayraklarıyla köyü anayola bağlayan yolda yürümeye başladı. Ancak yakındaki Halamiş Yahudi yerleşimini tam tepeden gören noktada, İsrail askerleri, 5-6 askeri ciple gelerek, göstericilerin daha aşağı inmelerine engel oldu. Çevredeki evlerin, zeytin ağaçlarının arasına dağılan köy gençleri, sapanlarla askerlere, ciplere taş attı. Atılan onlarca gözyaşartıcı bombaya, bir ara askerlerin plâstik mermilerle açtıkları ateş de eklendi. Askerlerin bir kovalamaca sonucu saklandıkları evde yakaladıkları 3 Nebi Salihli genç ile bir İsrailli barış eylemcisi, askerlerce gözaltına alındı.

“BU TOPRAKLAR BİZİM”

Nebİ Salih Muhtarı Beşir Tamimi, son birkaç haftadır gösterilerin başladığı köyün 2 bin 500 dönüm toprağının yerleşimciler tarafından ‘’çalındığını’’ söyledi. Tamimi, 1967 öncesi sadece küçük bir askerî karakolun bulunduğu alana 1976 yılından itibaren yerleşimcilerin geldiğini, toprakları üzerinde Halamiş yerleşiminin böyle doğduğunu, hemen bir yıl sonra köylüler olarak İsrail Adalet Yüksek Mahkemesi’ne gittiklerini, mahkemenin de ‘’Bu topraklar Filistinlilerindir’’ diye karar aldığını bildirdi. Buna rağmen durumda bir değişiklik olmadığını belirten Muhtar, intifada döneminde köylerinden 38 kişinin öldüğünü, uzun bir süredir topraklarına el konulmasına karşı sessiz duran köylülerin nihayet silâhsız mücadelede karar kıldıklarını ifade etti. Köy muhtarı Tamimi, yerleşimcilerin köyün yakınındaki ‘’kutsal diye kabul ettikleri’’ pınara kadar gelerek kendilerine saldırdıklarını, etrafındaki zeytin ağaçlarını yakıp, söktüklerini belirterek, ‘’Bizi şiddet eylemlerine çekmek istiyorlar. Ama buna izin vermeyeceğiz. Biz inandığımız yolda, işgale karşı mücadelemizi sürdüreceğiz’’ diye konuştu.

02.05.2010


 

ABD: Dolaylı görüşmeler haftaya

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, ABD’nin arabuluculuk yaptığı İsrail ve Filistin arasındaki dolaylı görüşmelerin gelecek hafta yapılacağını söyledi.

Clinton, iki taraf arasında yakınlık sağlanmasına ilişkin müzakerelerin gelecek hafta başlayacağını, ABD’nin Ortadoğu Temsilcisi George Mitchell’in Orta Doğu’ya gideceğini kaydetti. Hillary Clinton, ayrıca ülkesinin İsrail-Filistin barış anlaşması hakkında eninde sonunda doğrudan görüşmeler yapılmasını istediğini ifade etti. ABD Başkanı Barack Obama’nın barış görüşmelerini yeniden canlandırma çabalarını Yahudi yerleşim inşaatı üzerine çıkan anlaşmazlık engellemiş ve bu Washington ile yakın müttefiki İsrail arasında gerginliğe sebep olmuştu.

02.05.2010


 

İsrail, İHH temsilcisini gözaltına aldı

İHH İnsani Yardım Vakfı’nın Batı Şeria’daki bürosunu açan ve temsilciliğini yürüten İzzet Şahin, İsrail tarafından 27 Nisan 2010 tarihinde gözaltına alındı. Şahin’den gözaltına alındığı tarihten beri haber alınamıyor.

İsrail güvenlik güçleri, Şahin’i Beytüllahim kontrol noktasında geçerken gözaltına aldı. Şabak’ın Petah Tikva’daki merkezine götürülen Şahin’den gözaltına alındığı günden beri haber alınamıyor. Aynı zamanda İbrani Üniversitesi’nde İbranice eğitim aldığı belirtilen İzzet Şahin’in gözaltına alınma sebebi henüz açıklanmadı. Şahin’in gözaltına alındığını, Tel Aviv’deki Türkiye Büyükelçiliği de doğruladı. İzzet Şahin’in, 4 Mayıs’ta mahkemeye çıkarılacağı ifade edildi. Bu arada İsrail güvenlik güçlerinin Şahin’in kaldığı evde arama yaptığı, bilgisayarına ve diğer eşyalarına el koyduğu bildirildi. Tamamen insani yardım amacıyla bölgede bulunan İzzet Şahin’in hiçbir gerekçe gösterilmeden İsrail tarafından gözaltına alınması tepkilere sebep oldu. Şahin’in gözaltında işkence ve kötü muameleye maruz kalmasından endişe ediliyor.

02.05.2010


 

Obama: Ekonomi bu yıl daha iyi

ABD Başkanı Barack Obama, ABD ekonomisinin bir yıl öncesine nazaran daha iyi durumda olduğunu söyledi.

ABD Çalışma Bakanlığının bu yılın ilk 3 ayında önceki yılın üç ayına göre yüzde 3,2 bir büyüme kaydeden raporunu yayımladıktan sonra ABD’nin başşehri Washington’daki Beyaz Saray’da bir konuşma yapan Obama, ABD ekonomisinin bir önceki yıla nazaran çok daha iyi halde olduğunu, ancak ekonominin yeniden canlanmasının zaman alacağını belirtti. Ekonomideki ilerlemeleri Amerikalıların günlük hayatlarında hissettiklerini ifade eden Obama, “Bir yıl önce işsizlik artıyordu, küresel krizin başlangıcından bugüne dek 8 milyon iş yok olmuştu, ama bugün iş oluşturuluyor, ekonomimiz daha güçlü, nabzı daha güçlü atıyor” dedi.

02.05.2010


 

Putin’den Kiev’e yeni teklif

Sİvastopol deniz üssü anlaşmasından sonra Moskova, Ukrayna ile ilişkileri geliştirmeye devam ediyor.

Ukrayna Başbakanı Nikolay Azarov başkanlığındaki heyeti Rusya’nın tatil beldesi Soçi’de ağırlayan Rusya Başbakanı Vladimir Putin ilginç bir teklifte bulundu. Görüşmelerin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında Ukrayna’nın enerji şirketi Naftogaz’la Rusya’nın dev enerji şirketi Gazprom’un birleştirilmesini öneren Putin, Ukraynalı heyet dahil herkesin şok yaşamasına sebep oldu. Putin’in teklifinin kendisi için de sürpriz olduğuna değinen Azarov, konuyu değerlendireceklerini ifade etti.

02.05.2010


 

Cidde’de bina çöktü

Suudİ Arabistan’ın Cidde şehrinde 3 katlı bir binanın çökmesi sonucu 2 kişi öldü, 24 kişi yaralandı.

Şehrin Mekke kapısı olarak bilinen bölgesindeki eski binada yaşayanların çoğunluğunun Somalili olduğu kaydedildi. Sivil Savunma ekiplerinin binada yaşayanların büyük bölümünü kurtardığı, ölenlerin çocuk olduğu belirtildi.

02.05.2010


 

Arnavutluk’ta siyasî gerginlik

Arnavutluk’ta ana muhalefet Sosyalist Parti’nin 28 Haziran 2009’da düzenlenen genel seçimde oy sayımı sırasında usulsüzlük yapıldığını ileri sürerek parlamentoyu boykot etmesiyle başlayan siyasî gerginlik, giderek tırmanıyor.

Sosyalist Parti’nin yönetiminde başşehir Tiran’da oyların yeniden sayılması için yapılan protesto gösterisinden birkaç saat sonra, Sosyalist Parti yönetim kurulu toplantısı düzenlendi. Toplantıda Sosyalist Parti’den 22 milletvekilinin açlık grevine girmesi kararlaştırıldı. Bu arada muhalefet yanlısı 200 kişi de açlık grevine girme kararı aldı. Açlık grevine girecek 22 milletvekili ile 200 vatandaş, Başbakanlık binası önünde kurulmakta olan çadırlarda oturacak.

02.05.2010


 

MAHKûMLAR TEMİZLEYECEK

Petrol tabakasının Perşembe akşamı kıyılarına ulaştığı Louisiana eyaletinin valisi Bobby Jindal, kıyıların temizlenmesi için mahkûmların çalıştırılmasını kararlaştırdı.

Vali Jindal yerel cezaevi yönetimi ile Fauna ve Balıkçılık İdaresi’nin, sahillerin petrolden temizlenmesi için mahkûmlardan oluşan ekiplerin oluşturulması amacıyla işbirliği yapacaklarını belirtti. Vali, Fauna ve Balıkçılık İdaresi’nin eyalette ilân edilen olağanüstü hal çerçevesinde duruma müdahale etmek için Ulusal Muhafız güçleri içinde yedek askerlerden oluşan bir kuvvet oluşturacağını da kaydetti. Çevre felâketiyle karşılaşan ve olağanüstü hal ilân eden eyaletlere Mississippi de eklendi. Louisina, Florida ve Alabama eyaletleri daha önce olağanüstü hal ilân etmişti. Beyaz Saray yetkilileri de ABD Başkanı Barack Obama’nın yakında deniz kirliliğinin ulaştığı Meksika Körfezi’ne kıyıları bulunan eyaletleri ziyaret edeceğini belirttiler.

02.05.2010


 

Meksika’daki çevre felâketi ciddî boyutlara ulaşabilir

AmerİkalI yetkililer, her gün milyonlarca litre hampetrolün denize karıştığı Meksika Körfezi’ndeki çevre kirliliğinin çok daha ciddî boyutlara ulaşmasından endişe ediyor.

National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA-Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi) tarafından hazırlanan ve The Mobile Press-Register gazetesinin ele geçirdiği gizli bir rapora göre, 22 Nisan’da patlama ve yangının ardından batan, ABD kıyılarının 70 km açığındaki, İngiliz petrol devi BP’nin petrol arama lisansına sahip olduğu bölgede bulunan, Transocean şirketine ait “Deepwater Horizon” petrol platformunun hasar gören sondaj borusunda iki yeni kaçak tesbit edildi.

Raporda, sondaj borusundaki hasar daha da büyürse hampetrol kaçağının kontrol edilemez hale geleceği ve düşünülenden çok daha fazla miktarda hampetrolün denize karışmasına yol açacağının altı çizildi. Gazetenin haberine göre, NOAA yetkilisi Scott Smullen, sondaj borusunda tesbit edilen yeni kaçakların kamuoyuna Çarşamba açıklanacağını söyledi. Bilim çevreleri, sondaj borusundaki yeni hasarla birlikte şimdikinden 10 kat fazla hampetrolün denize sızabileceğini belirttiler. Gazete, şu anda günde 800 bin litre hempetrolün denize karıştığını, bu durumda bunun 10 katı petrolün denize sızma ihtimali bulunduğunu yazdı.

02.05.2010


 

Rusya ve Yunanistan’da 1 Mayıs’a ilgi az oldu

Rusya’nIn başkenti Moskova’da 1 Mayıs, Emek ve Bahar Bayramı olarak 3 ayrı yerde kutlanırken, bu yılki faaliyetlere 40 bin dolayında kişi katıldı.

Moskova İşçi Sendikaları, sabah erken saatlerde yaklaşık 25 bin kişiyle Tverskaya Zastava Meydanı’ndan yürüyerek, Puşkin Meydanı’na doğru geldi. Rusya Federasyon Konseyi Başkanı Sergey Mironov da bandolu yürüyüşe eşlik etti. Yürüyüşe katılanların genellikle sarı ağırlıklı bayraklar taşıdığı dikkat çekerken Rusya Komünist Partisi taraftarları da Oktayabrskaya Meydanı’nda Lenin heykelinden Kızılmeydan’a doğru başlattığı yürüyüşte kızıl bayraklara ağırlık verdi. Komünist Parti’nin düzenlediği Kızılmeydan Yürüyüşü’ne katılan göstericilerin NATO aleyhine sloganlar attığı bildirildi. Yunanistan’ın başşehri Atina’nın merkezinde toplanan göstericiler ise, kriz sebebiyle uygulamaya konan kemer sıkma tedbirlerini protesto etti. Yunan hükümeti, 45 milyar dolarlık kredi paketini alabilmek için, aldığı tedbirleri daha da ağırlaştırmayı hedefliyor. IMF ve Avrupa Birliği, Atina’yı iflastan kurtarmak için söz konusu tedbirlerin alınmasını şart koşmuştu. Hükümetin yeni tedbir paketi kapsamında vergileri arttırması, ikramiyeleri azaltması bekleniyor. Sendikaların 1 Mayıs’ta yeniden alanlara dâvet ettiği işçiler alınan ve alınması planlanan tedbirlere karşı yürüyüş yaptı.

02.05.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Yeni Asya Gazetesi - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat-Promosyon - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım