02 Mayıs 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Güncel

 

KARAKOL KOMUTANI DA ŞEHİT OLDU

Tunceli'nin Nazimiye ilçesi Sarıyayla Jandarma Karakoluna teröristlerce düzenlenen saldırıda 4 asker şehit oldu, 7 asker yaralandı. Bir yıllığına oraya atandığı belirtilen Karakol Komutanı Jandarma Başçavuş Hasan Özüberk (40) ile, beş yıldır bölgede görev yapan Uzman Çavuş Kemal Koçyiğit (28) de şehitler arasında.

TERHİSLERİNE AZ BİR ZAMAN KALMIŞTI

Erlerden Adem Şimşek'in (21) terhisine 18 gün, Ahmet Eyci'nin dört ay kala şehit düştüğü ifade edilirken, Hakkari Çukurca'da mayın patlaması sonucu şehit olan Halil İbrahim Ertaş'ın 5 ay önce askere alındığı ve acemiliğini Isparta'da tamamladıktan sonra Hakkari Çukurca'daki birliğine katıldığı öğrenildi.

Karakola saldırı: 4 şehit

Tuncelı’nın Nazimiye ilçesi Sarıyayla Jandarma Karakoluna teröristlerce düzenlenen saldırıda aralarında karakol komutanının da bulunduğu 4 asker şehit oldu, 2’si ağır 7 asker yaralandı.

Alınan bilgiye göre, Sarıyayla Jandarma Karakoluna teröristlerce düzenlenen saldırı gece yarısı başladı ve askerlerin karşılık vermesiyle çıkan çatışma sabah saatlerine kadar sürdü. Saldırıda, karakol komutanı dahil 4 asker şehit oldu, 2’si ağır 7 asker yaralandı. Saldırının ardından il merkezi ve Nazimiye ilçesindeki birliklerden çok sayıda asker, operasyon için helikopterlerle bölgeye intikal ettirildi.

Teröristlerin uzun namlulu silâhlarla yaptığı saldırıda yaralanan ve Tunceli Devlet Hastanesine kaldırılan askerlerden durumu ağır olan 2’si, helikopterle Elazığ Askeri Hastanesine sevk edildi.

1 MAYIN ŞEHİDİ DAHA

Öte yandan, önceki gün akşam Hakkâri Çukurca’da askerlik görevini yapan Halil İbrahim Ertaş, Çukurca ilçesi Kavuşak bölgesi dağlık arazi kesiminde terör örgütü PKK’ya yönelik yürütülen arazi arama tarama faaliyeti sırasında, mayına basarak şehit oldu. Şehit er Ertaş’ın Manisa’nın Gördes ilçesine bağlı Karayakup Köyünden 5 ay önce vatanî görevini yapmaya gittiği öğrenildi. Gördes Askerlik Şubesi yetkilileri, Karayakup Köyüne giderek, Halil İbrahim Ertaş’ın şehit olduğunu ailesine bildirdi.

TRAFİK KAZASINDA 1 ASKER ÖLDÜ

Bu arada, Bursa’daki trafik kazasında, Hakkâri’nin Şemdinli ilçesinde komando er olarak görev yapan Garip Çelik (24) vefat etti, Suzan (78) ve Nebiye Tezcan (58) da yaralandı. Çelik’in birliğinden izinli olduğu öğrenildi.

02.05.2010


 

TÜRK-İŞ BAŞKANINI KONUŞTURMADILAR

Kutlamalarda Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu'ya yönelik protesto gösterisinin ardından itiş-kakış oldu. Kumlu kürsüye çıktığında bir grup protesto gösterisinde bulundu. Bunun üzerine çıkan gerginliğin sürmesi üzerine Kumlu, konuşmasına başlayamadan kürsüden inerek AKM binasına götürüldü.

BAZI SENDİKALAR MEYDANI TERK ETTİ

Atılan taşlar ve izdiham sonucu AKM'nin bazı camlarının kırıldığı görüldü. Gerginliğin devam ettiği 45 dakika boyunca kürsüde konuşma yapılamadı. Bazı sendikalar tören alanını terk etti. Mitingde bazı grupların slogan atarak ortamı gerginleştirmeye çalışmaları da dikkat çekti.

Taksim’de 1 Mayıs

1 MayIs Emek ve Dayanışma Günü, 32 yıl sonra Taksim Meydanı’nda kutlandı.

Türk-İş, DİSK, KESK ile Hak-İş ve Memur-Sen önderliğindeki kortejler sabah saatlerinde alandaki yerlerini almaya başladı. Dolmabahçe’de, İnönü Stadı önünde sabahın erken saatlerinden itibaren toplanan, davul zurna eşliğinde, halaylar çekip, şarkı söyleyerek bekleyişini tamamladıktan sonra, Gümüşsuyu yönünden Taksim Meydanı’na doğru yürüyüşe geçen Hak-İş, Memur-Sen ve TKP’nin oluşturduğu grup da Alman konsolosluğu önünde oluşturulan polis güvenlik noktasından geçti. TKP ile KKTC’den Kamsu-Sen üyeleriyle, KardemirKarabükspor futbolcularının da katıldığı kortej Taksim Meydanı’na ulaştı.

Türk-İş’in kortejinde yer alan gruplar, Beyoğlu İlçe Emniyet Müdürülüğü önünde oluşturulan 12 ayrı giriş noktasından kutlama alanına geçti. Arama noktalarında polis tarafından geniş güvenlik önlemleri alındığı görüldü. Yürüyüş güzergahına yalnızca Türk-İş’in minibüsü alındı ve bu araç da polis tarafından arandı. Korteje bu noktada, Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız ve CHP İstanbul Milletvekili Bayram Meral de katıldı.

Konfederasyonların kortejlerinin alana girmesinin ardından Atatürk Kültür Merkezi önüne kurulan platformda sanatçı Timur Selçuk ve Ruhi Su Korosu, 1 Mayıs Marşı’nı seslendirdi. Kutlamalara katılanlar da koroya eşlik etti. Alanı dolduran gruplar, davul-zurna eşliğinde halay çekerek 1 Mayıs coşkusunu yaşadı. Programda, konfederasyon başkanları beşer dakikakılım konuşma yaptı. ‘’1 Mayıs Bildirisi’’, Türk-İş ve DİSK’in belirlediği birer işçi tarafından okundu.

YOĞUN GÜVENLİK TEDBİRLERİ ALINDI

Taksim Meydanı’nda alınan tedbirler kapsamında, özel eğitimli polis köpeklerinin de katılımıyla genel güvenlik taraması gerçekleştirildi. Meydana bakan yüksek binaların çatılarına da polisler yerleştirildi. Alana girişler için 3 ayrı yerde güvenlik noktası oluşturuldu. Bu noktalarda ve alanda polislerce üst aramaları yapıldı. Cumhuriyet Anıtı’nın çevresi de bariyerlerle kapatılırken, buradaki bayrak direğinin tırmanmayı engellemek amacıyla yağlandığı dikkat çekti. İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın, 1 Mayıs dolayısıyla alınan güvenlik tedbirleri konusunda, ‘’Bu sıkı güvenliğin hepsi, işçilerimizin bu 1 Mayıs’ı barış ve kardeşlik içinde kutlamalarına dönük’’ dedi. 1 MAYIS ANITINA KARANFİL BIRAKILDI Türk-İş’in de aralarında bulunduğu 6 memur ve işçi konfederas- yonunun başkanları, Taksim’de 1 Mayıs 1977’de çıkan olaylarda ölenleri, Kazancı Yokuşu’nun başındaki 1 Mayıs anıtına karanfiller bırakarak andı. Konfederasyon başkanları adına açıklama yapan Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, şunları kaydetti: ‘’Bugün 1 Mayıs, dünya emekçilerinin meydanlarda kol kola girdiği, ekmek, barış, özgürlük taleplerini dayanışma içinde dile getirdiği, coşkulu kutlamanın günü. Bugün yıllardan beri 1 Mayıs’larda yaptığımız gibi yine Taksim’deyiz, yine Kazancı Yokuşu’na karanfiller bıraktık. Yine 1977’de kaybettiğimiz arkadaşlarımızı en içten duygularımızla anıyoruz, ama bu anmanın geçmiş 33 yıldaki anmalardan çok büyük farkı var. Biz bugün emekçilere Taksim Meydanı’nın 1 Mayıs kutlamaları için açılmasının sevincini ve onurunu yaşıyoruz. Bu yolda mücadele eden herkese, kaybettiğimiz canlara bir borcumuz daha vardır ki o da 1977’de yaşanan acı olaylara sebep olanların belirlenip adalete teslim edilmesidir.’ Kumlu ve diğer konfederasyon başkanları ile AKP Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Tanrıverdi’nin de aralarında bulunduğu bazı AKP İstanbul milletvekilleri de Kazancı Yokuşu’na karanfil bıraktı. Karanfil bırakanlar arasında, eski başbakanlardan merhum Bülent Ecevit’in eşi, DSHP Genel Başkanı Rahşan Ecevit de yer aldı. MEYDANA ÇIKAN YOLLAR KAPATILDI Geniş bir şekilde bariyerlerle çevrilen meydana çıkan bütün yollar, araç trafiğine kapatıldı. Alandaki gruplar da Taksim’den Şişli istikametine, Tarlabaşı üzerinden Aksaray yönüne, Mete Caddesi’nden de Beşiktaş yönüne doğru dağıldı Bu üç noktanın dışında diğer bütün güzergâhlar yaya ve araç trafiğine kapatıldı. UÇAKLA TAKVİYE POLİS KUVVETİ 1 Mayıs sebebiyle artırılan güvenlik tedbirleri çerçevesinde İstanbul polisine destek vermek amacıyla Adana, Adıyaman, Antalya, Erzurum, Malatya’nın da aralarında bulunduğu bazı şehirlerden uçakla takviye polis kuvveti getirtildi. Atatürk Havalimanına inen polis kuvvetleri, Devlet Konukevi yakınındaki çıkıştan otobüslere alınarak görev yapacakları yerlere dağıtıldı.

KRİZ MERKEZİ OLUŞTURULDU

İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nün Vatan Caddesi’ndeki yerleşkesinde İstanbul Vali Yardımcısı Ali Bakoğlu başkanlığında oluşturulan kriz merkezinde, emniyet, jandarma, MİT, belediye, sağlık ve ilgili diğer kuruluşlardan yetkililer yer aldı. Merkezde, kutlamaların yapılacağı Taksim Meydanı’na çıkan yollar ve güzergâhlar ile diğer bazı bölgelerdeki katılım noktaları ‘’MOBESE’’ ve gezici emniyet araçlarından elde edilen kamera görüntüleri izlendi. Ayrıca, uçuş yapan bir polis helikopteri de elde ettiği bilgileri bu merkeze iletti.

KUMLU, PROTESTO EDİLDİ

Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu, konuşmasını yapmak üzere kürsüye çıktığında, kalabalığın arasındaki TEKEL, İSKİ ve itfaiye işçilerinden oluşan bir grup protesto gösterisinde bulundu. Bu sırada arbede yaşandı. Gerginliğin sürmesi üzerine Kumlu, konuşmasına başlayamadan kürsüden inerek, beraberindekiler tarafından AKM binasına götürüldü. Atılan taşlar sebebiyle AKM'nin bazı camlarının kırıldığı görüldü. Kumlu, AKM binasında tutulurken, kürsüde bir süre an konuşma yapılamadı.

SENDİKA BAŞKANININ KOLU KIRILDI

Platform çevresindeki gerginliğin arbedeye dönüşmesi sonucu Sağlık-Sen Başkanı Mahmut Kaçar’ın kolu kırıldı.

YUMRUKLAR KONUŞTU

DİSK ve KESK kortejinin ilerleyişini sürdürdüğü Şişli ile Taksim Meydanı arasındaki korteje katılmak için Mecidiyeköy’den Şişli’ye doğru ilerleyen ve kendilerini ‘’Halk Cephesi’’ olarak nitelendiren grup arasında yaşanan tartışma, daha sonra yumruklaşmaya dönüştü. Olay, aynı grupta bulunan bazı kişilerin araya girmesiyle büyümeden yatıştı.

ANKARA'DA MİTİNG 45 DAKİKA GEÇ BAŞLADI

Ankara'dakİ 1 Mayıs mitingi katılımcıların Sıhhiye Meydanı'nda yerini almasıyla planlanandan 45 dakika geç başladı. İşçi ve memur konfederasyonlarının çağrısıyla Ankara Garı'nda toplanan katılımcılar, taleplerini içeren dövizler taşıyıp sloganlar atarak Sıhhiye Meydanı'na ulaştı. Katılımcılar, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi önünde oluşturulan polis noktasında üzerleri aranarak meydana alındı. Bütün grupların alana girmesiyle miting planlanandan 45 dakika gecikmeyle başladı. Mitingin açılışı hep bir ağızdan söylenen 1 Mayıs Marşı'yla yapıldı.

02.05.2010


 

“Kara siteler” asker işiymiş

Mahkemenin kabul ettiği dördüncü Ergenekon iddianamesine göre, kara propaganda yapmak amacıyla kurulan bazı internet sitelerinin IP numaralarının Genelkurmay’a ait olduğu tespit edildi. Soruşturmayı yürüten savcıların talebi doğrultusunda araştırma yapan TR.NET Orta Doğu Yazılım Hizmetleri AŞ, Millî Savunma Bakanlığı’na ait IP numaralarını kullanan bu sitelerin Genelkurmay’a ait olduğunu ortaya çıkardı...

“nursi.info” sitesi askere aitmiş

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen “İrtica İle Mücadele Eylem Planı” iddianamesinde “kara propaganda” yapmak amacıyla kurulan aralarında “irtica.org, nursi.info’nun da bulunduğu çok sayıda internet sitesinin Genelkurmay’a ait olduğunun tespit edildiği belirtildi. 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin hakkında yakalama kararı çıkardığı Albay Dursun Çiçek, önceki gün İstanbul Adliyesi’ne teslim oldu. İfadesi alınan Çiçek, ‘kuvvetli suç şüphesi’ bulunduğu gerekçesiyle tutuklanarak cezaevine konuldu. Millete komplo belgesinde imzası bulunan Albay Çiçek, daha önce de iki kez tutuklanarak cezaevine gönderilmişti. Ancak nöbetçi hâkimler Oktay Kuban ve Faik Saban, Çiçek’i aynı gün tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakmıştı. Zaman’ın haberine göre, iddianamede ‘kara propaganda’ yapmak amacıyla kurulan internet siteleriyle ilgili önemli bilgiler veriliyor. Soruşturmayı yürüten savcıların talebi doğrultusunda araştırma yapan TR.NET Orta Doğu Yazılım Hizmetleri AŞ, Millî Savunma Bakanlığı’na ait IP numaralarını kullanan bu sitelerin Genelkurmay’a ait olduğunu tesbit etti. İddianame ile birlikte ortaya çıkan bu bilgiler, dönemin Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Hasan Iğsız ve Adlî Müşavir Tuğgeneral Hıfzı Çubuklu’nun da altına imza attığı Nisan 2009 tarihli kara propaganda sitelerinin Genelkurmay Karargâhı’ndan yönetildiği, yüzlerce internet sitesinin ise andıçla fişlendiği iddialarını tescillemiş oldu.

İŞTE KAMUOYUNU YÖNLENDİREN SİTELER

Ergenekon savcılarına ulaştırılan ihbar mektubuyla ortaya çıkan ve kamuoyunu yönlendirmek maksadıyla illegal bir şekilde işletilen internet siteleri şunlar: terorizm.info, irtica.org, nursi.info, geocities.com/fethullahgercegi, irtica.net, ozgurgenc.net, genclik.info, gencizbiz.net, aslar.org, askeriz.info, stratejik.info, tskasker.com, turkatak.gen.tr, turkuz.info, turkler.info, turkses.com, turkeyturks.com, turksturkey.com, turkses.net, turkses.org, pkkgercegi.net, pkkapo.com, apopkk.com, pkkgercegi.com, pkkgercegi.org, armenianreality.com, turkishgenocide.net, turkishmassacre.com, terorveguvenlik.net, terorizm.info, terorgercegi.com, terorveguvenlik.com, terorveguvenlik.org, greekmurderers.net, members.tripod.com/camerian-volunteer, cameria.org, yunanli.com, pontuslu.com, gurbetciler.info, turkuzbiz.org, hepimizturkuz.org, bizturkler.org.

02.05.2010


 

Baba ocaklarına ateş düştü

Şehıt karakol komutanı Jandarma Başçavuş Hasan Özüberk’in (40) Kilis’teki baba evinde büyük üzüntü yaşanıyor.

Kilis Jandarma Alay Komutanı Albay Mehmet Kadan, psikolog ve sağlık ekipleri nezaretinde aileye oğullarının şehit olduğu bilgisini verdi. Haberi aldıktan sonra fenalaşan anne Sultan ve baba İsmail Özüberk’e sağlık ekipleri müdahale etti.

Baba İsmail Özüberk gazetecilere, ‘’Başımız sağolsun’’ diyebildi.

Şehit jandarma başçavuş Hasan Özüberk’in 18 yıllık asker olduğu, eşi Çiçek, oğlu Metehan (16) ve kızı Nehir’in (6) İzmit’te yaşadıkları belirtilirken, İzmit’te görevliyken 1 yıllık görev için Tunceli’nin Nazimiye ilçesi Sarıyayla Jandarma Karakolu’na atandığı bildirildi.

ACILI BABA: VATAN SAĞOLSUN

Saldırıda şehit olan Uzman Çavuş Kemal Koçyiğit’in (28) Kayseri’deki baba evinde büyük üzüntü yaşanıyor. Acı haberi alan yakınları, şehit uzman çavuş Koçyiğit’in babası Mustafa Koçyiğit’in evine gelerek taziye ziyaretinde bulundu. Mustafa Koçyiğit, ‘’Haberi sabah aldık. Vatan sağolsun. En son Kurban Bayramı’nda görüşmüş, geçen haftalarda da konuşmuştuk. Az bir süresi kalmıştı, tayini çıkacaktı. Yattığı yer cennet olsun’’ diye konuştu.

AİLENİN TEK ERKEK ÇOCUĞUYDU

Şehit olan askerlerden Adem Şimşek’in Muğla’nın Fethiye ilçesindeki evinde de gözyaşı hakim. Şehit Adem Şimşek’in (21) Eşen beldesine bağlı Alaçat Köyünde yaşayan ailesine acı haberi, Fethiye Jandarma Komutanı Binbaşı Halil Özçelik verdi. Şehidin annesi Müzeyyen Şimşek, evin tek erkek çocuğunun şehit olduğunu belirterek, ‘’Türkiye’yi vatan evlâtlarını şehit ederek bölemezler. Kuzumu vatana şehit verdim. En son Kurban Bayramı’nda izne geldiğinde bol bol sarılıp öptüm. Tek oğlumu vatana şehit verdim, bir oğlum daha olsa onu da vatan için feda ederdim. Bir tek kızım var, çok ihtiyaç olursa bu vatan hainlerinin üzerine kızımda gitsin’’ dedi.

Şehit askerin evinin bulunduğu sokağa Türk bayrakları asıldığı gözlendi.

TEZKERESİNE 4 AY KALMIŞTI

Teröristlerce düzenlenen saldırıda şehit olan Sivaslı jandarma komando er Ahmet Eyce’nin tezkeresine 4 ay kaldığı öğrenildi. Jandarma komando er Ahmet Eyce’nin (21) şehit düştüğü haberi, Sivas’taki ailesini ve yakınlarını yasa boğdu. Şehidin babası Bekir ve annesi Nebahat Eyce, çocuklarının şehit olduğunu öğrenince gözyaşlarını tutamadı. Şehidin ailesinin yaşadığı evin girişi ile çevredeki konutların balkonları ve pencerelerinin Türk Bayraklarıyla donatıldığı görüldü.

Öte yandan, ailenin, çocukları Ahmet Eyce ile en son dağıtım izninde yüzyüze görüştüğü öğrenildi. Eyce’nin tezkeresine 4 ay kaldığı belirtildi.

02.05.2010


 

Kutan: Anayasa’da değişiklikler yeterli değil

Saadet Partisi eski Genel Başkanı, Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi (ESAM) Genel Başkanı Recai Kutan, Anayasa değişikliği konusunda atılan adımların yetersiz olduğu nu kaydetti.

ESAM Genel Başkanı Kutan hareketlerinin 40. yıldönümü faaliyetleri hakkında bilgi vermek amacıyla Ankara’daki gazeteci ve yazarlarla, Uluslararası Gençlik Forumu Genel Merkezi’nde bir araya geldi. Gazetecilerin soruları üzerine Anayasa değişikliği konusunda değerlendirmelerde bulunan Kutan, “Atılan adımları olumlu buluyorum ama Türkiye’de gerçek anlamda yeni ve sivil bir Anayasa yapılmasında zorunluluk var” dedi. Kutan, münferit değişikliklerle ideal bir anayasaya ulaşmanın mümkün olmadığını belirterek, toptan yeni bir Anayasa yapılması gerektiğini kaydetti. Kutan, “Bu binanın temeli çürük. Çürük temel üzerine, sağlam bina yapılmaz” diyerek, devletin değil milletin ve fertlerin ihtiyaçlarını her şeyin üstünde tutan bir Anayasa yapılması gerektiğini söyledi. 12 Eylül darbecilerine yargı yolunu açan Geçici 15. maddenin kaldırılmasını da değerlendiren Kutan, “Geçici 15. maddenin kaldırılması iyi de. Matematikte gerek ve yeter diye bir şart vardır: Bu gerekli, ama yeterli değil” dedi. CHP ve MHP’nin uzlaşmaz tutumunu da eleştiren Kutan, “CHP ve MHP yapıları itibariyle, devlet partileridir. ırf muhalefet olsun diye karşı çıkıyorlar. Ha CHP, ha MHP” diye konuştu.

02.05.2010


 

Türker: AB’den hiçbir zaman vazgeçilmesin

DSP Genel Başkanı Masum Türker, Türkiye’nin, Avrupa Birliği’ne (AB) üye olma fikrinden hiçbir zaman vazgeçmemesi gerektiğini söyledi.

Almanya’nın Frankfurt şehrinde ‘’AB yolunda yürüyen Türkiye’de neler oluyor’’ konulu toplantıya katılan Türker, yaptığı konuşmada, AB’ye çağdaşlık projesi olarak yaklaşılması gerektiğini belirtti. Türker, ‘’Türkiye Cumhuriyeti AB üyesi olma fikrinden hiçbir zaman vazgeçmemelidir. Bazen, ‘Ne AB, ne ABD’ diye klasik sol slogan söylüyorlar, bu yanlıştır. Hatta bu Avrupa’lı olma fikrini ısrarla istemek lâzım. Bazen attığımız adımların iki, üç nokta sonrasını düşünmeden atarsak, kaybediyoruz. Biz parti olarak Helsinki’de Türkiye’nin AB’ye üyelik kabulünü sağlamış bir partiyiz. Bunu Kıbrıs’ı tartışma konusu yapmaksızın sağladık’’ dedi.

02.05.2010


 

Otomobil Zap Suyu’na uçtu

HakkÂrİ’de bir otomobilin Zap Suyu’na düşmesi sonucu aynı aileden 1 kişi öldü, 3’ü çocuk 5 kişi de yaralandı. Edinilen bilgiye göre, Hakkâri’den Şırnak’a giden Sıddık Bilen yönetimindeki otomobil, Hakkâri-Çukurca kara yolunun 50. kilometresindeki Taşbaşı Köyü yakınlarında Zap Suyu’na düştü.

Sürücü Bilen (38) ile çocukları İsmail (4), Ayşenur (10), Kofi (1) ve eşi Fehime Bilen’in (35) yaralandığı kazada, kardeşinin eşi Hazal Bilen (25) suda boğularak vefat etti. Arama kurtarma ekipleri ve çevredekilerin yardımıyla sudan çıkarılan yaralılar, ambulanslarla Hakkâri Devlet Hastanesine kaldırıldı. Tedavi altına alınan yaralıların sağlık durumunun iyi olduğu, kazada ölen Hazal Bilen’in cenazesinin ise Devlet Hastanesi morguna bırakıldığı bildirildi. Güvenlik güçleri, kazayla ilgili soruşturma başlattı.

02.05.2010


 

Trafik canavarıyla mücadelenin tek yolu, kurallara uymak

KARAYOLU Güvenliği ve Trafik Haftası münasebetiyle 01–07 Mayıs tarihleri arasında çeşitli faaliyetler düzenlenerek vatandaşlar bilinçlendirilecek.

Kutup Yıldızı Toplumsal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (KUTUPDER) Genel Başkanı Murat Çalık, “Trafik canavarıyla mücadele etmenin tek yolu, trafik kurallarına uymaktır” dedi. Karayolu Güvenliği ve Trafik Haftası sebebiyle bir açıklama yapan KUTUPDER Genel Başkanı Murat Çalık, şu görüşleri dile getirdi: ”Trafik denilince aklımıza taşıtlar gelir. Oysa trafik, sadece taşıtlardan ibaret değildir. İnsanlar ve hayvanlar da trafiği oluşturan olgular içindedir. Taşıtların, insanların ve hayvanların, yollar üzerindeki her türlü hareketlerine trafik diyoruz.” Hızla artan taşıt sayısıyla birlikte, trafik sorunu da arttığına dikkat çeken Çalık, şunları kaydetti: ”Ülkemizde her yıl binlerce insan trafik kazalarıyla hayatını kaybetmektedir. Trafik canavarıyla mücadele etmenin tek yolu, trafik kurallarına uymaktır. Bilgisiz ve cahil insanlar, trafik kurallarına uymayarak ölen insan sayısının artmasına sebep olmaktadır. Trafik Haftası, trafik kurallarının anlatılmasında önemli bir zaman dilimidir. Trafik kurallarını öğrenerek ve çevremizdeki insanlara öğreterek, bu haftanın amacına ulaşmasına yardımcı olabiliriz.”

02.05.2010


 

Hastalıklar önceden tahmin edilebilecek

Stanford Üniversitesi uzmanları bir insana ait gen haritasını tamamıyla deşifre ederek kişinin hangi hastalıklara yakalanma riski taşıdığını belirlemeyi başardı.

Bu gelişmenin tıpta çığır açacağı belirtiliyor. Amerikan Stanford Üniversitesi Tıp Fakültesi uzmanları, meslektaşları Prof. Stephen Quake’in gen haritasını deşfire ederek, gelecekte hangi hastalıklara yakalanma riski taşıdığını ortaya koydu. The Lancet Tıp Dergisi'nde yayımlanan çalışma sonucunda, 40 yaşındaki profesörün potansiyel bir kalp hastalığı, diyabet ve prostat kanseri tehlikeleriyle yüz yüze olduğu belirlendi. Araştırmada, Quake’in obez olma riskinin yüzde 65, depresyon riskinin yüzde 24, prostat kanseri riskinin yüzde 23 olduğu tesbit edildi. Prof. Quake, “Yeni bir çağın şafağındayız. Bu tür bilgiler, doktorların kişiselleştirilmiş sağlık hizmeti sunmasını mümkün kılacak” dedi.

haber7.com

50 BİN DOLARA HAZIRLANDI

Tarİhİn ilk genom sıralamasını hazırlamak, 3 milyar dolara mal olmuştu. Prof. Quake’in genom sıralaması ise 50 bin dolara hazırlandı. Uzmanlara göre önümüzdeki birkaç yıl içerisinde gen haritaları 1000 dolardan daha düşük bir fiyata çıkarılabilecek. Bu sayede insanlar, gelecekte gen haritalarını çıkarttırıp analiz ettirerek, yakalanabilecekleri muhtemel hastalıkları öğrenebilecek ve tedbir alabilecek. Halen bazı ülkelerde piyasada bulunan testler, kişinin genomlarının ancak bir kısmını okuyabiliyor ve ancak 50 yaygın hastalığa dair risk oranları verebiliyor. Bir insanın DNA’sının tamamen çözümlenip hastalık risklerinin tek tek tesbit edilmesi, bazı etik tartışmalara da sebep oldu. Söz konusu testin gelecekte ortaya koyduğu veriler bakımından sorun teşkil edebileceği ve bu kadar hassas bilgilerin gün ışığına çıkarılmasının tehlikeli olabileceği öne sürüldü.

02.05.2010


 

Han Çadırı, Temmuz’da açılıyor

Kazakİstan’In yeni sembolü Han Çadırı Alışveriş ve Eğlence Merkezi, dünyaca ünlü markalara ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor.

Orta Asya’nın en büyük alış veriş ve eğlence merkezi Han Çadırı’nın 5 Temmuz “Astana Günü”nde yapılacak görkemli açılışına dünyadan çok sayıda devlet başkanı, san'atçı, siyaset ve iş adamı katılacak. Benzersiz mimarisiyle merak uyandıran Han Çadırı Astana Alışveriş ve Eğlence Merkezi, Haziran ayında kapılarını aralamaya hazırlanıyor. Yatırımını Türk Sembol İnşaat ve Rus Coalco Real Estate firmalarının üstlendiği, dünyaca ünlü İngiliz Mimar Lord Norman Foster’ın imzasını taşıyan Han Çadırı, Sembol İnşaat tarafından inşa edildi. Han Çadırı’nın aynı zamanda Astana Günü olan 5 Temmuz’da yapılacak resmî açılışı, 10 devlet başkanı, uluslar arası / ulusal medya, siyaset ve iş dünyasından dâvetlilerin de aralarında bulunduğu 10 binlerce kişinin katılımıyla gerçekleşecek.

02.05.2010


 

Pirinç kabuğundan su geçirmez kumaş

skerİ hava lisesi öğrencileri, pirinç kabuğunda saklı ‘’prolamin’’ adlı maddeyi kullanarak su geçirmez kumaş üretti. Burak Aslan ve Mehmet Çiçek adlı öğrencilerin ürettiği kumaş, askerî üniformalarda ya da cerrahlar tarafından ameliyathanelerde kullanılabilecek.

TÜBİTAK tarafından ortaöğretim öğrencileri arasında düzenlenen araştırma projeleri final sergisi, birbirinden ilginç projelere ev sahipliği yapıyor. Sergide yer alan ve Işıklar Askerî Hava Lisesi öğrencileri Burak Aslan ile Mehmet Çiçek’in Hava Öğretmen Yüzbaşı Mustafa Şevik ile Hava Öğretmen Teğmen Çetin Akca gözetiminde hazırladığı proje, dikkatleri üzerinde topluyor. Öğrenciler, ‘’Su hayattır, su yok, mikroorganizma yok’’ anlayışı ile ürettikleri anti bakteriyel kumaşı çok uzun ömürlü hale getirmek için yola çıktıklarını söyledi. ‘’Oryza Sativa’’ bitkisinin pirinç taneleri sayesinde nesillerini devam ettirdiğini aktaran öğrenciler, bitkinin kısmen suyun içinde olduğu için yaşamasının amacı olan tohumlarını çimlenme büyüklüğüne erişene kadar su ve nem olmak üzere her türlü kötü şarttan koruduğunu ifade etti. Öğrenciler, ‘’Pirinç tohumları çürümediğine göre bunu kabuğuna borçludur diye düşünerek yola çıktık. Bu maddeyi araştırdıkça aradığımız özelliklere sahip olduğunu gördük ve yurtdışı kökenli kimyasal maddelerle prolaminin, değişik kumaşlarda oluşturduğu su geçirmez-tutmazlık performansını karşılaştırdık’’ ifadelerini kullandı.

02.05.2010


 

18 asırlık kapıyı koruma çabası

Anadolu’da 20 asırdır çok sayıda medeniyete ev sahipliği yapan Adana’nın Kozan ilçesindeki Anavarza Antik Kenti’nin sembolü olan ve yıkılma tehlikesi altındaki ‘’Ala Kapı’’nın kurtarılması için çalışmaların sürdüğü bildirildi.

İstanbul Teknik Üniversitesi ve Alman Arkeoloji Enstitüsü İstanbul Şubesinden bir ekip tarafından önceki yıl Anavarza Antik Kenti’nde rölöve ve belgelendirme çalışmaları yapıldı. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Eskiçağ Tarihi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Hamdi Sayar’ın başkanlığındaki çalışmalar sonucunda, yıkılma tehlikesi bulunduğunu belirlenen Ala Kapı’nın kurtarılması için en kısa sürede kapsamlı bir restorasyonunun yapılması gerektiği belirlendi. Adana Valiliği ve İl Özel İdare Müdürlüğü, tesbiti dikkate alarak, 1948 yılında batı kemeri yıkılan, 1998 Ceyhan depreminde önemli bölümü hasar gören 18 asırlık Ala Kapı’nın restorasyonu başlayana kadar kalan kısmının yağmur ve rüzgâr gibi dış etkilerden etkilenmesini önlemek için demir askılarla güçlendirme yaparak kısmî tedbir alınmasını sağladı. İl Özel İdaresi, restorasyonu öngörülen kapının en azından şu anki haliyle korunabilmesi için geçen yılki çalışmalara ek olarak, bu yıl da yapı dondurma ve güçlendirme çalışması başlattı. Ala Kapı’nın onarımını üstlenen firmanın yetkilisi Zülfikar Tümer, mevcut yapının dondurulması ve güçlendirilmesinin sağlanması amacıyla İl Özel İdaresinin 170 bin lira ödenek ayırdığını, çalışmanın yaklaşık 6 ay süreceğini belirtti.

02.05.2010


 

Fatih Üniversitesi'nde 7 kıt'a 7 renk buluşuyor

7 kIt'anIn kültürü Fatih Üniversitesi’nde buluşuyor. 7 Kıt'a 7 Renk Kültür Festivali kapsamında kendi kültürlerini, hayat tarzlarını ve yemeklerini tanıtacak yabancı uyruklu öğrenciler festival boyunca, barış ve dostluk köprülerini güçlendirecek.

Fatih Üniversitesi’nde okuyan yabancı uyruklu öğrenciler tarafından bu yıl 6. sı düzenlenen ‘7 Kıt'a 7 Renk Kültür Festivali’ dünyanın bütün renklerini bir araya getiriyor. Kıt'aların kardeşliğini simgeleyen festival; dünya halkları, kültürleri, inanışları, renkleri ve hayatları tek bir çatı altında buluşturuyor. 74 ülkeden 697 öğrencinin katılımıyla düzenlenen festival, 4 Mayıs 2010 Salı günü başlayacak ve 3 gün devam edecek.

02.05.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Yeni Asya Gazetesi - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat-Promosyon - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım