05 Mayıs 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Kültür-Sanat

 

Ağlatan mektuplar

ÇANAKKALE savaşları sırasında cepheye ve cepheden de kimisinin eşine, kimisinin annesine yazdığı duygu yüklü mektuplardan oluşan “Çanakkale’den Mektup var” adlı kitabı okuyanlar, gurur ve hüznü bir arada yaşıyor.

Çankırı Karatekin Üniversitesi Öğretim Elemanı Yrd. Doç. Dr. Ömer Çakır’ın yıllar süren araştırmaları sonucunda elde ettiği cephe mektupları, Eceabat Kaymakamlığı tarafından kitap haline getirildi. Hafta sonları Çanakkale’de şehitlikleri gezen vatandaşlar, bu mektupları okuduklarında savaşın seyrini ve çekilen acıları birebir yaşamış gibi duygu seline kapılıyor.

Kitapta yer alan, bir şehidin annesinin cephedeki komutana yazdığı mektupta şöyle deniyor: “Kumandan beyefendi. Evvela saygılarımı sunarım. Oğlum Ömer Onbaşı’nın şehit olduğuna dair mektubunuzu aldım. Tekrar ve tekrar okudum, pek çok sevindim. Sevindim ki şehit validesi oldum. Allah yakın zamanda sizi de sevindirsin.” Kitapta toplam 33 mektubun yer aldığını belirten Eceabat Kaymakamı Bülent Uygur, “Çanakkale ile ilgili günümüzde yapılması gerekenlerin başında, savaşın birinci el kaynaklara dayalı çalışmalarla geniş kitlelere anlatılması gelmektedir. Cepheden yazılmış mektuplar, bu savaşla ilgili en önemli kaynaklardan biridir. Kaymakamlığımızca işte bu anlayış doğrultusunda, Çanakkale mektuplarından oluşan bir seçkiyi kitap halinde yayımlamak istedik. Mektuplar okunduğu zaman görüleceği üzere adeta savaşın kalbi cephe gerisinde, cephe gerisininki de Çanakkale’de atmıştır. Bu tek yürek olma, birlik ve beraberlik, Çanakkale ruhunun temel dinamiklerindendir. Askerlerimizin hangi duygu ve düşüncelerle savaştığını anlamanın en iyi yolu, mektuplarını okumaktan geçmektedir” diye konuştu.

Cepheden ve cepheye yazılmış onlarca mektubun orijinaline ulaştığını kaydeden araştırmacı Çakır ise, “Türk harp edebiyatında Çanakkale muharebeleri dendiğinde, bu savaşla ilgili mektupların dışarıda tutulması mümkün değildir. Hattâ büyük bir kısmının bizzat savaşanlar tarafından yazılmış olması bakımından diğer metinlere göre mektupların ayrı bir yeri ve önemi vardır. Çanakkale mektupları, savaşın tarih kitaplarına pek aksetmeyen, devrin insanının duygu, düşünce ve hayal dünyasını anlamaya imkân verir.” dedi.

05.05.2010


 

Yeni Asya Neşriyat Bilecik Kitap Fuarında

BİLECİK Belediyesi tarafından eski belediye binasında açılan 3. Kitap Fuarında Yeni Asya Neşriyattan çıkan yeni kitaplar büyük ilgi görüyor.

Kutlu Doğum Haftası vesilesiyle açılan fuar bir ay sürecek. Mevlana Kitapevi tarafından sergilenen Yeni Asya Neşriyat kitapları fuarda büyük ilgi görüyor. Kitapevi yetkilileri fuara ilginin büyük olduğunu ifade ederek, “Özellikle Kutlu Doğum vesilesiyle Yeni Asya Neşriyat’ın yeni çıkan Peygamberimiz (a.s.m) ile ilgili kitapları çok talep görüyor” değerlendirmesinde bulundu. Fuarın yapıldığı binanın camlarını da Yeni Asya Neşriyatın afişleri süslüyor.

05.05.2010


 

Osmanlı’nın dünyaya bakışını anlatan harita sergisi

KÜLTÜR ve Turizm Bakanlığı’nın, 2009 Uluslararası Kâtip Çelebi faaliyetleri çerçevesinde Kâtip Çelebi’nin 400. doğum yıl dönümü anısına düzenlediği ‘Piri Reis’ten Katip Çelebi’ye Osmanlı’nın Dünya’ya Bakışı’ haritaları sergisi Samsun’da açıldı.

Uydudan çekilmiş gibi hazırlanan 23 haritanın yer aldığı sergi, 9 Mayıs t arihine kadar açık kalacak.

Atatürk Kültür Merkezi Güzel Sanatlar Sergi Salonu’nda açılan Osmanlı’nın Dünya’ya bakışını anlatan harita sergisinde, birbirinden şaşırtıcı haritalar bulunuyor. 16. yüzyılda ünlü denizci Piri Reis ile başlayan haritalar, Osmanlı Devleti’nin gücünü ve vizyonunu göstermesi bakımından büyük önem arz ediyor. Sergide, 1517 tarihinde Piri Reis tarafından çizilerek Sultan 1. Selim’e sunulan dünya haritası, Kaşgarlı Mahmud’un dünya haritası ile Halife el Me’mun’un emriyle 9. yüzyılın ilk çeyreğinde yapılan dünya haritası da yer alıyor.

Bunların haricinde Japonya, Asya Kıt'ası, Orta Amerika ve Adalar, Çin ve Hint Adaları, Afrika Kıt'ası, Avrupa Kıt'ası, Karadeniz, Akdeniz ve Ege haritaları ile yerküre, Arabistan Yarımadası, Basra Körfezi ve yerleşimleri gösteren iklim haritaları da sergileniyor.

Serginin açılışını yapan İl Kültür ve Turizm Müdürü Yüksel Ünal, bu haritaların teknolojiden yararlanılmadan çizilmiş olunabilmesinin önemini vurguladı. Ünal, haritaların, Osmanlı denizcilerinin ve âlimlerinin ne denli yüksek eğitim ve bilgiye sahip olduklarını gösterdiğini de sözlerine ekledi.

05.05.2010


 

Kumbaradan kitap çıkacak

KOCAELİ’DE okullara konulan kumbaralara öğrenciler bağış yapıyor. Yapılan bağışlarla okullara kitap alınacak. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, bu sene 2. Kitap Fuarı hazırlıklarında son aşamaya gelirken öğrencilere kitap okuma sevgisini aşılamak için bir kampanya başlattı.

Kampanya kapsamında Kocaeli’de bulunan bütün liselere kumbara dağıtıldı. Öğrencilerin kumbaralara bağışladığı paralar ile okullara kitap alınması hedefleniyor. Bu kapsamda Büyükşehir yetkilileri Yarımca Lisesi’nde de kumbara dağıttı. Kampanyanın çok önemli olduğunu söyleyen Yarımca Lisesi Müdürü Hasan Özer, öğrencilerin kitap okumanın ne kadar önemli olduğunu bu kampanya sayesinde bir kez daha öğrenme fırsatı bulacaklarını söyledi. Özer, “Öğrenciler harçlıklarından biriktirdikleri paraları sınıflarındaki kumbaraya atarak kendi paralarıyla kitap satın almış olacak. Bu sayede hem okul kütüphanesine katkıda bulunacak hem de farklı kitapları okuma şansı yakalayacak” dedi. Öğrenciler, kampanyadan duydukları memnuniyeti dile getirerek, her okulda mutlaka kütüphane olması gerektiğini belirtti.

05.05.2010


 

Kur’ân-ı Kerim’i ve ezanı güzel okuyanlar ödüllendirildi

ERZURUM Palandöken Müftülüğü’nce düzenlenen Kur’ân-ı ve Ezan’ı Güzel Okuma Yarışması’nda dereceye girenler altınla ödüllendirildi.

Palandöken Müftülüğü’ne bağlı Kur’ân kursu öğreticileri, imam-hatip ve müezzin kayyımlar arasında Yenişehir Solakzade Camii’nde, Kur’ân-ı Kerim’i ve Ezanı Güzel Okuma Yarışması düzenlendi. Mısır Devleti’nin resmî kaarisi olarak görev yapan Hafız Ali Rıza Günay’ın Kur’ân-ı Kerim tilâvetiyle başlayan programa; Mütfü Mustafa Baytar ile çok sayıda vatandaş katıldı. Kur’ân-ı Kerim’i Güzel Okuma Yarışması’nda Uzun Ahmet Camii İmam-Hatibi Nihat Aktaş, Ezanı Güzel Okuma’da ise Evren Mevlânâ Camii İmam-Hatibi İdris Arasoğlu birinciliği elde etti. Hafızlık yarışmasında ise Tarbasar Camii İmam-Hatibi Mustafa Yılmaz birinci oldu. Ayrıca, bayan Kur’ân kursu öğreticileri arasında düzenlenen Kur’ân-ı Kerim’i Güzel Okuma Yarışması’nda ise Yenişehir Kız Kur’ân Kursu Öğreticisi Nefise Kıyıcı birinciliği elde etti. Yarışmalar sonrasında Palandöken Müftüsü Mustafa Baytar, dereceye girenlere altın ve bir miktar para ile çeşitli hediyeler takdim etti.

05.05.2010


 

Dünya yemekleri festivalde yarıştı

ÖZBEKİSTAN’IN başşehri Taşkent’te düzenlenen uluslar arası yemek festivalinde, onlarca ülkenin mili yemekleri görücüye çıktı.

Başşehirde faaliyet gösteren Uluslar arası Uluğbek Okulu tarafından düzenlenen yemek festivali, dünya devletlerini buluşturdu. Festivalde İsrail’den Rusya’ya, Almanya’dan Pakistan’a, Çin’den İran’a ve Türkiye’den Güney Kore’ye kadar değişik ülke mutfaklarından farklı damak tatları sergilendi. Yan yana dizilen değişik ülkelere ait bayrakların renk kattığı şenliğe Türkiye’nin Özbekistan Büyükelçisi Mehmet Sertaç Sönmezay da katıldı. Festivale gelişinde Okul Müdürü Alaattin Duman tarafından karşılanan Büyükelçi Sönmezay, festivalde aralarında Türkiye’nin de olduğu değişik ülke standlarını gezdi. Sergilenen yiyecekler hakkında bilgi aldı. Bu arada Türkiye standına gelenler gül suyu ile karşılandı. Burada kendilerine Türk mutfağının önde gelen yemekleri ve tatlıları ikram edildi. Okulda okuyan öğrenci ailelerince her yıl geleneksel olarak düzenlenen festivalde yer alan döner ise büyük ilgi gördü. Fuarda ev sahibi Özbekistan yemeklerinin sergilendiği stand birinci olurken, Pakistan ikinci, İran ise üçüncü oldu.

05.05.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Yeni Asya Gazetesi - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat-Promosyon - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım