31 Mayıs 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

 

Filistin için ölmeye hazırız

İngiltere’de Filistin Dayanışma Kampanyası üyesi olan Sarah Colborne, İsrail’in Gazze’ya yardım götüren İHH konvoyuna saldırması durumunda bütün dünyanın Filistin’e her gün yapılan zulmün bir zerresini göreceğini söyleyerek, “Bize saldırırlarsa ambargo kalkacak. Bunun için ölmeye hazırız” dedi.

31.05.2010


 

BİZ İKİ KARDEŞİZ, SENİNLE ÜÇ KARDEŞ OLDUK

Gazze'deki yetimlere sahip çıkan aileler yardım gemileriyle götürülmek üzere hediyeler de gönderdiler. Babası 2008'de vefat eden 4 yaşındaki Gazzeli Zeynep'e bir koli gönderen 6 yaşındaki Süheylâ Sevde Güler, kolinin içine bir de mektup koydu. Süheyla, içinde oyuncak bebek, kırtasiye ve giyim eşyası bulunan koliye eklediği mektubunda “Biz ablamla iki kardeşiz. Seninle üç kardeş olduk” dedi.

OYUN OYNARKEN HAYALİMİZE SENİ DE

KATIYORUZ

Süheylâ şöyle yazdı: “Resmini görünce çok heyecanlandım. Seninle ve Gazze'deki kardeşlerimle herşeyimi paylaşmak istiyorum. Gazze'yi çok merak ediyorum. Ben de gemiyle gelmeyi çok istedim. Ama çok küçük olduğum için annem izin vermedi. İnşallah bir gün geleceğim ve seninle oyun oynayacağım. Seninle, annenle ve kardeşinle tanışmış oluruz. Biz oyun oynarken hayalimize hep seni de katıyoruz."

Gazzeli yetimlere kardeş hediyeleri

“RotamIz Filistin Yükümüz İnsanî Yardım” kampanyası kapsamında Gazze’ye gitmek üzere Kıbrıs’tan yola çıkan “Challenger 1” gemisi de Kıbrıs açıklarındaki buluşma noktasına ulaştı.

Kıbrıs’tan yola çıkan “Challenger 1” gemisi, gece saatlerinde adanın yaklaşık 30 mil açıklarında belirlenen bekleme noktasına geldi. Böylece 6 gemi buluşma noktasına ulaşmış oldu.

Gemilerde gıda, inşaat malzemeleri, ilâç ve tıbbi malzemelerin yanı sıra Gazzeli yetim çocuklara gönderilen hediyeler bulunuyor. 27 ayrı ülkedeki yetim çocuklar için yardım toplayan İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsanî Yardım Vakfının, toplam 16 bin yetime yardım gönderdiği belirtildi. Bağışta bulunan ailelerin her ay 70 Türk Lirası ödeyerek yardım ettiği yetim çocukların yaklaşık 10 bininin Gazze’de bulunduğu ifade edildi. Bağışçı aileler, Gazze’ye futbol topundan kol saatine, kırtasiye gereçlerinden oyuncağa, bisikletten giyime kadar çok sayıda hediye gönderdi. İHH Yetim Birimi Koordinatörü Mine Karakaş yaptığı açıklamada, Gazze’deki yetimlere sahip çıkan ailelerin gemiyle götürülmek üzere hediyeler gönderdiğini belirterek, “Her kolinin üzerinde çocuğun ve sponsor ailenin ismi var. Gittiğimizde onlara bu kolileri teslim edeceğiz. Hediyeler bağışçı aileler tarafından alındı ve kolilerde, bisiklet, kırtasiye malzemeleri, oyuncak, futbol topu, kol saati gibi hediyeler var. Ailelerin dışında bir de küçük çocukların gönderdiği hediyeler var. Biri kendi bebeğini göndermiş meselâ. 4-5 yaşında, annesiyle alış verişe çıkıp oradaki kardeşlerine özel olarak hediye gönderen çocuklar var” diye konuştu. Babası 2008 yılında ölen 4 yaşındaki Gazzeli Zeynep’e bir koli gönderen Süheyla Sevde Güler, kolinin içine bir de mektup koydu. Süheyla, içinde oyuncak bebek, kırtasiye ve giyim eşyası bulunan koliye koyduğu mektubunda şunları yazdı: “Zeynep kardeşim, ben Süheyla Sevde. 6 yaşındayım. Biz ablamla iki kardeşiz. Seninle üç kardeş olduk. Resmini görünce çok heyecanlandım. Seninle ve Gazze’deki kardeşlerimle her şeyimi paylaşmak istiyorum. Gazze’yi çok merak ediyorum. Ben de gemiyle gelmeyi çok istedim. Ama çok küçük olduğum için annem izin vermedi. İnşallah bir gün geleceğim ve seninle oyun oynayacağım. Seninle annenle ve kardeşinle tanışmış oluruz. Biz oyun oynarken hayalimize hep seni de katıyoruz.”

SALDIRI OLURSA, İSRAİL ZULMÜNÜN

BİR NEBZESİNİ DÜNYA GÖRMÜŞ OLUR

Öte yandan İngiltere’de Filistin Dayanışma Kampanyası üyesi olan Sarah Colborne, İsrail’in saldırması durumunda bütün dünyanın Filistin’e her gün yapılan zulmün bir zerresini göreceğini söyleyerek, “Böyle bir insanî yardımı taşıyan filoya saldırırsa İsrail’in ne duruma düşeceğini göreceğiz. Hiçbir silâhımız yok. Bize müdahale ederlerse, 3 yıldan fazla ambargo altındaki insanlara İsrail’in neler yaptığını herkes görecek. Belki de bize saldırırlarsa ambargo kalkacak. Her birimiz bunun için ölmeye hazırız” dedi.

Belçika Özgürlük Filosu temsilcisi Fatina Elnourabiti de, İsrail’in gemiler yola çıkmadan önce de şiddet kullanacağını açıkladığını ifade ederek, “Böyle bir filoya saldırması akıl alacak bir şey değil. Her türlü sonuca katlanmaya hazırız. Benim için burada olmak bir sorumluluk. Tek amacımız ambargonun ortadan kaldırılması. Birilerinin bunu yapması gerekiyor. Korkuyorum, ama gönüllü oldum” diye konuştu.

YUNAN HALKI YANIMIZDA

‘’Rotamız Filistin Yükümüz İnsanî Yardım’’ kampanyası kapsamında Yunanistan’dan Gazze’ye gitmek üzere yola çıkan Özgür Gazze Hareketi Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Pissias Evangelos, ‘’Gerçekten Yunan halkının yüzde 90’ı bize destek vermeye başladı’’ dedi. Yunanistan’dan yola çıkan ‘’Sfendonh’’ gemisinde bulunan ve daha sonra ‘’Mavi Marmara’’ gemisine çıkıp, kurulan basın merkezinde açıklama yapan Evangelos, şu anda son adıma gelindiğini belirterek, daha önceki adımların çok zor olduğunu anlattı.

Hem Yunanistan hem de diğer ülkelerde farklı karışıklıklar olduğunu söyleyen Evangelos, şöyle devam etti: ‘’Hem uluslar arası arenada hem de ülkelerimizde Filistin sorunu çok fazla konuşulmuyor. Bu mücadele sadece bugünlük değil, devam edecek. Bu son dönem yaşadığımız zorluklar var. Gerçekten Yunan halkının yüzde 90’ı bize destek vermeye başladı. Yarın son adıma yaklaşmış vaziyetteyiz. İsrail tarafından pek de pozitif bir adım göremiyoruz. İsrail, bu politikaların barış için işe yaramayacağını bilmeli. Bu proje sadece Filistin’in ve Orta Doğu’nun değil, Akdeniz’in projesi. İnanıyorum ki bu proje ile barışın adımları atılacak.’’

8 BİN ESİR İÇİN

Popüler Forum Genel Sekreteri Amin Ebu Raşid de yürüttükleri kampanyanın adının ‘’8 Bin’’ olduğunu belirterek, ‘’Bu sayı, Filistinli tutsakların sayısına eşittir. Bu kampanyaya katılanların amacı, bu ambargoyu, bu hukuksuzluğu ortadan kaldırmaktır. Buraya geç ulaşmamızın nedeni, hem milletvekillerinin hem de diğer kişilerin gemilere binmesinde problem çıkarılmasıdır. İsrail’in tehditleri devam ediyor. Ne yaparlarsa yapsınlar bu koalisyonu bölemeyecekler’’ diye konuştu.

Avrupalı Yahudiler İçin Sadece Barış Platformu Yönetim Kurulu Üyesi, müzisyen Dror Feiler ise uluslar arası hukukun verdiği hakları kullanmak için yola çıktıklarını kaydederek, ‘’Akdeniz’deki korsanlığa müsaade etmeyeceğiz. Eğer gözaltına alınırsam 10 yıl boyunca İsrail’e giremeyeceğim. Benim tek korktuğum şey, İsrail’de yaşayan 87 yaşındaki annemi görememek. Başka korkum yok’’ dedi.

31.05.2010


 

Obama: Meksika Körfezinde yeni bir yöntem denenecek

ABD Başkanı Barack Obama, Meksika Körfezi’nde devam eden ve ülkenin en büyük çevre felaketine yol açan petrol sızıntısının durdurulması için uygulanan son yöntemin de başarısızlığa uğramasının çok üzücü olduğunu söyledi.

Obama, BP firması tarafından, kuyunun tıkanarak ‘’öldürülmesi’’ yönteminin başarısız olduğunun duyurulmasının ardından yaptığı açıklamada, bu haberin, “yürek parçalayıcı olduğunu” ifade etti. Yöntemin uygulanmaya başlandığı sırada iyimser bilgiler aldıklarını belirten Obama, “Sonrasında bunun işe yaramadığı anlaşıldı” dedi. Gelecek hafta başka bir yöntemin deneneceğini belirten Obama, daha önce hiç uygulanmamış bu yöntemin riskli olduğunu da kaydetti. Obama, çalışmalara refakat eden Tuğamiral Mary Landry’nin BP’ye, yeni yöntemin uygulanması direktifi verdiğini belirtti.

31.05.2010


 

Sunday Times’tan İsrail için iddia

İngİlİz Sunday Times gazetesi, İsrail’in nükleer füze yüklü üç adet denizaltısını Körfez’de İran kıyı şeridi yakınına konuşlandırdığını yazdı.

Gazete, İsrail’in denizaltılarından ilkini, “İran, Suriye ve Hizbullah’ın balistik füze üretiminin tehdit oluşturması” gerekçesiyle gönderdiğini bildirdi. “Dolphin”, “Tekuma” ve “Leviathan” adlı İsrail denizaltılarının daha önce de Körfez’e gittiği kaydedilen haberde, ancak bundan sonra denizaltıların en az birinin kalıcı olarak Körfez’de bulunmasına karar verildiği bildirildi. Haberde ayrıca, 50 gün denizde kalabilen denizaltıların, İsrail’in en güçlü ve gelişmiş nükleer savaş başlığı cephanesine sahip olduğuna dikkat çekildi.

31.05.2010


 

Pakistan’da uçaklı saldırı: 18 ölü

Pakİstan’ın kuzeybatısında militanların sığınaklarına savaş uçaklarıyla yapılan bombardımanda 18 militanın öldüğü bildirildi.

Yerel yetkililer, saldırının, geçen sene Güney Veziristan’daki operasyondan kaçan, Orakzai aşiret bölgesindeki militanları hedef aldığını söyledi. Bu arada Orakzai’de yol kenarına yerleştirilen bir bombanın patlamasıyla 2 askerin öldüğü bildirildi. Komşu Kurram bölgesinde de militanların bir yolcu aracına ateş açtığı, 2 kadının öldüğü, 4 kişinin yaralandığı belirtildi.

31.05.2010


 

Tren faciasının bilânçosu ağır

Hİndİstan’da bir trenin raydan çıkmasının ardından, toplam 146 cesede ulaşıldığı bildirildi.

Kurtarma ekipleri, çalışmalara son verildiğini belirtirken, vagonların enkazından çıkarılan ceset sayısını 146 olarak açıkladı. Aynı kaynaklar, Maocu gerillaların saldırısına bağlı olduğu sanılan olayda 200’den fazla yaralanan olduğunu belirtirken, Hindistan Sivil Güvenlik Bakanı Srikumar Mukherjee, “Artık çabalarımızı hastanelere kaydırıyoruz, çünkü 200’den fazla kişi halen hastanelerde” açıklamasında bulundu. Cesetlerin parçalanmış olduğunu, bu yüzden de kimlik belirleme çalışmalarını hassasiyetle yürüttüklerini belirten Bakan, kurban yakınlarından kan örneği vermelerini istediklerini de kaydetti.

31.05.2010


 

British Airways’te grev devam ediyor

İngİlİz havayolu şirketi British Airways (BA) çalışanları ve kabin görevlileri grevlerini sürdürüyor.

BA çalışanları sendikası “Unite” ile yönetim arasında çalışma şartlarının iyileştirilmesine yönelik anlaşmazlık sürerken, çalışanlar geçen haftaki beş günlük grevin ardından, tekrar beş günlük bir grev yaptı. İngiliz havayolu şirketinin geçen haftaki grevden yaklaşık 84 milyon sterlin zarar ettiği tahmin edilirken, yönetim, çalışanların grevine rağmen uçuşların büyük bir kısmının yapıldığını açıkladı. Yönetim ile çalışanlar arasındaki anlaşmazlık sürerse, kabin görevlilerinin bu haftanın yanı sıra gelecek hafta da grev yapması bekleniyor. Böylece çalışanlar toplam 15 gün işbaşı yapmamış olacak. Grevden etkilenen uçuşların yanı sıra çok sayıda yolcunun uçuşunu iptal ettiği belirtiliyor.

31.05.2010


 

İsrail, NPT kararını reddetti

israil, Nükleer Silâhların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşmasını (NPT) gözden geçirme toplantılarının sonunda 189 ülke tarafından benimsenen nihai bildiride geçen, ‘’Orta Doğu’nun nükleer silâhlardan arındırılması amacıyla 2012’de bir konferans düzenlenmesi’’ hedefini reddetti.

İsrail hükümeti tarafından, resmi temasları dolayısıyla Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun geldiği Kanada’nın başkenti Toronto’da yapılan yazılı açıklamada, ‘’Bu karar tamamen iki yüzlü ve zayıftır. Ortadoğu’nun gerçeklerini ve bölgeyle bütün dünyanın karşı karşıya bulunduğu gerçek tehditleri inkar etmektedir’’ denildi. İsrail’in Ortadoğu’daki ‘’tek gerçek demokrasi’’ ve ‘’yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bulunan tek ülke’’ olarak tanıtıldığı hükümet açıklamasında, İsrail’in, ‘’bu kararın uygulanmasına katılma noktasında olmayacağı’’ ifade edildi.

BM’de 3 Mayıs’ta başlayan toplantıların son gününde, NPT’ye üye 189 ülke, Orta Doğu’nun da nükleer silâhlardan arınması amacıyla bölgesel bir konferans düzenlenmesini içeren ve dünyada nükleer silahsızlanma yönünde adımlar atılmasını amaçlayan 28 sayfalık detaylı bir nihai belgeyi kabul etmişti. Nihai belgeye göre, BM Güvenlik Konseyi’nin nükleer silaha sahip 5 daimî üyesi (ABD, İngiltere, Fransa, Rusya, Çin) silâhsızlanma çabalarını hızlandırma ve dünyada nükleer silâhların önemini azaltmaya yönelik somut adımlar atma sözü vermiş, 2012 yılında da Orta Doğu’nun nükleer ve kitle imha silahlarından arındırılmasına yönelik bölgesel bir konferans düzenlenmesi öngörülmüştü.

31.05.2010


 

Hindistan’da yine kaza: 30 ölü

Hİndİstan’In güneyindeki Bangalor şehri yakınlarında bir otobüsün karıştığı kazada 10’u çocuk 30 kişi öldü.

Polis açıklamasında, otobüsün takla atmasının ardından benzin deposunun alev almasıyla çoğu yolcunun yanarak can verdiği belirtildi. Açıklamada, çoğu ağır 30 kadar kişinin yaralandığı da ifade edildi. Hindistan, ölümlü trafik kazaları bakımında dünyanın en yüksek kayıp oranına sahip bulunuyor. Her yıl Hindistan yollarında 110 bin civarında insan ölüyor

31.05.2010


 

Tropik fırtına Guatemala’yı vurdu

Tropİk fırtınalar mevsiminin başladığı Orta Amerika’da ‘’Agatha’’ adı verilen ilk tropik fırtınanın vurduğu Guatemala’da 6’sı çocuk, 12 kişi öldü.

Guatemala Ulusal Felaket Yardım Koordinatörü David de Leon, fırtınayla birlikte yoğun yağışların başladığını, ilk belirlemelere göre 12 kişinin öldüğünü, 11 kişinin ise kayıp olduğunu söyledi. Başşehir Guatemala’nın yakınındaki Santa Caterina Pinula bölgesindeki bir köyde fırtına dolayısıyla meydana gelen toprak kayması sonucu 4 çocuğun toprak altında kalarak öldüğünü belirten De Leon, 4 kişini de başşehrin yoksul kesimlerin yaşadığı bölgede fırtınadan kaynaklanan nedenlerden dolayı öldüğünün belirlendiğini kaydetti. De Leon, ayrıca ülkenin ikinci büyük kenti olan Quetzaltenango’da da Agatha ile gelen yağmurlar dolayısıyla yerinden çıkan büyük bir kaya kütlesinin bir eve çarptığını, bu evde bulunan ikisi çocuk 4 kişinin öldüğünü bildirdi.

31.05.2010


 

Çin’de maden kazası

Çİn’İn orta kesimindeki Hunan eyaletinde bir kömür madeninde meydana gelen patlama sonucu 17 kişi öldü.

Resmi Şinhua haber ajansı yerel iş güvenliği birimlerinden alınan bilgiye dayanarak, Çencou şehrine bağlı Ruçeng ilçesindeki Şuguang madeninde bulunan dinamitlerin yerel saatle 16.00 (TSİ 11.00) civarında patlamasıyla çıkan toksik gazın, işçilerin ölümüne yol açtığını bildirdi. Patlamada bir işçi yaralandı.

31.05.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.