14 Haziran 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Kültür-Sanat

 

Bediüzzaman, Batı felsefesini Kur’ân ilmiyle çürüttü

RİSÂLE-İ Nur üzerine akademik çalışmaları olan Dr. Suat Alkan, Bediüzzaman’ın Batının bütün düşünce yapılarına ve onların temelsizliklerine vakıf olduğunu ve Kur’ân ilmiyle hepsini çürüttüğünü söyledi.

Dr. Alkan, Mardin Artuklu Üniversitesi’nde, “Bediüzzaman’da Modern Sanat Düşüncesi” konulu konferans verdi. Vali Mehmet Kılıçlar Salonu’nda düzenlenen konferansa Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Serdar Bedii Omay, Rektörü Yardımcısı Prof. Dr. Gürbüz Aksoy, Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. İbrahim Özcoşar, Memur-Sen İl Başkanı Mustafa Aydın, Kırklar Kilisesi Başpapazı Gabriyel Akyüz, AKP İl Başkanı Lokman Sinanoğlu, üniversitedeki öğretim görevlileri ve vatandaşlar katıldı. Alkan, Risâle-i Nur üzerine Türkiye’de ve yurtdışında yaptığı akademik araştırmalar hakkında bilgiler verdi. Bediüzzaman Said Nursî’nin san'ata verdiği önemi örneklerle anlatan Dr. Alkan, Risâle’deki edebiyat ve san'at kavram ve kuramlarından da örneklerle verdi. Dr. Alkan, konuşmasında modern bilimin ortaya çıkması ile beraber kâinatın çok ince hesaplarla algılandığı bir dönemde klâsisizmden modernizme geçişin sınırında Allah konusunun ortaya çıktığına dikkat çekti. Batı felsefesinin, Marks, Frued, Darwin gibilerin düşüncelerinin, liberalizm, kapitalizm değerlerinin artık iflâs ettiğine dair birçok örnekler sunan Dr. Alkan, “Kur’ân’ın mesajının zamanımıza izdüşümü Risâle-i Nur olduğu, düşünce sistematiği olarak Kur’ân’ın metodu Risâle-i Nur’da tecelli etmiştir. Bediüzzaman Batının bütün düşünce yapılarına ve onların temelsizliklerine vakıf olarak Kur’ân ilmiyle hepsini çürütmüştür. Modernleşmenin adresi olarak görülen Batı felsefesinin hikmet yönünü, faydalı metotları, terminolojisine de vakıf olarak Kur’ân'ın mesajını bir arada değerlendirme konusu hiçbir âlime nasip olmamıştır” dedi. Küreselleşen dünyada batı ve doğu kavramlarının artık ehemmiyetini kaybettiğini anlatan Dr. Suad Alkan konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bediüzaman Said Nursî’nin kitabında, eğer bir kelâmın bir sözün, tabiattan çıkmış bir sözün üslûbuna nazar edersin, inceden inceye o üslûba bakarsan, içinde işleyen san'atkârı o üslûbun içinde göreceksin şeklinde ifade etmiştir. Demek ki psikologlarda olduğu gibi insan konuştuğu zaman onun kim olduğunu anlamak mümkündür. Daha ileri boyutlarda bir insanın yüzüne baktığınız zaman iç dünyasını okumak tecrübeli ve kâmil insanlarca mümkündür. Modern düşüncenin en önemli özelliği teknik ve endüstri medeniyetini doğuran mekanik bir dünya görüşünün algılanmış olmasıdır. Eğer bir kimse teknik ve endüstri medeniyetini, doğurduğu mekanik düşünceyi kendisinde kavramalaştıramadığı zaman modern düşünce noktasına ulaşamamış demektir. Çünkü modern düşünce, modern bilimin, modern san'atın doğuşu ile beraber, hem bilimin hem san'atın insanlara iletmek istediği yeni görüştür. Artık klâsik eski düşünceden ayrılan bu yeni düşünce insanın bir disiplin içine girmesi demektir.”

M. NEZİR GÜNEŞ

14.06.2010


 

Tarihî Yalakdere Evleri koruma altında

KOCAELİ Büyükşehir Belediyesi şehir içinde yer alan tarihî özellik taşıyan bölgelerin korunmasına yönelik çalışmalarını sürdürüyor.

Karamürsel İlçesinde yer alan Yalakdere sit alanına koruma amaçlı imar planı Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve Kocaeli Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kurulu’nca onaylandı. Bu kapsamda Karamürsel İlçesi’ndeki Yalakdere sit alanı da hazırlanan koruma amaçlı imar planı ile gelecek nesillere ulaştırılması sağlandı. Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı ve Kocaeli Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kurulu’nca onaylanan plan ile sit alanı olan bölgede yapılaşma belirlenen kurallara göre yapılacak.

14.06.2010


 

Günay: Yazma Eserler Başkanlığı kurulacak

KÜLTÜR ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, “Yazma Eserler Başkanlığı, meclise sunduk. Bu yıl çalışmamazı komisyondan geçirdik.

Genel kurulun gündeminde’’ dedi. Festivale katılmak için Amasya’ya gelen Kültür ve Turizm Bakanı Günay Külliyedeki Halk Kütüphanesindeki yazma eserleri inceleyerek, burada yaptığı açıklamada, Türkiye’nin yazma eserler konusunda zengin bir ülke olduğunu belirtti. Başta İstanbul’da Süleymaniye Yazma Eser Kütüphanesi olmak üzere, kütüphanelerde çok sayıda yazma eser bulunduğuna işaret eden Ertuğrul Günay, ‘’Ama bunların bakımı, iklimlendirme koşulları, koruma koşulları yakın yıllara kadar çok iyi durumda değildi. Bir yandan fiziki mekân olarak, bir yandan rehabilitasyon olarak bunlarla ilgili yeni önlemler almaya çalışıyoruz. Yeni bir başkanlık kurabilmek için yasa teklifimiz var, Yazma Eserler Başkanlığı, meclise sunduk. Bu yıl çalışmamızı komisyondan geçirdik. Genel kurulun gündeminde’’ dedi. Bu yıl Meclis kapanmadan gerçekleşmese de yeni yasama dönemi başında Meclis açıldığında bu yasayı çıkarmaya çalışacaklarını söyleyen Günay, şu bilgileri verdi: ‘’Böylece İstanbul, Ankara ve Konya’da üç bölge müdürlüğü, onun dışında Türkiye çapında 15 kadar yazma eser kütüphanesi oluşturacağız ve yazma eserlerimizi, Anadolu’nun çeşitli kütüphanelerine bakımsız bir şekilde dağılmış bulunan yazma eserlerimizi toplayacağız. Ayrıca Ankara ve İstanbul’da laboratuvar rehabilitasyon merkezi kurarak elimizdeki tüm yazma eserleri de bu merkezlerde bir bakımdan, ihtimamdan geçirmeye çalışacağız.’’ Kurulacak Başkanlığın merkezinin Süleymaniye Yazma Eser Kütüphanesi olacağını söyleyen Bakan Günay, Süleymaniye Kütüphanesi’nin fizikî mekânını da yıl sonunda iki katına çıkaracaklarını belirtti.

14.06.2010


 

Öğrenciden şehit aileleri yararına fotoğraf sergisi

SİVAS'TA bir lise öğrencisi, ilk kişisel fotoğraf sergisini şehit aileleri ve gazileri yararına açma kararı aldı. Sivas İletişim ve Meslek Lisesi son sınıf öğrencisi Beste Kurt, uzun zamandır büyük uğraşlarla çektiği fotoğraflarını ‘Karma’ ismini verdiği ilk kişisel fotoğraf sergisinde sanatseverlerin beğenisine sunacak.

15 Haziran Salı günü saat 11.00’da Buruciye Medresesi’nde açılacak fotoğraf sergisinde 60 adet fotoğraf sergilenecek. 3 gün boyunca açık kalacak sergide satılan fotoğraflardan elde edilecek gelir ise, Sivas Şehit Aileleri ve Gazileri Derneği’ne bağışlanacak. Serginin duyurulması için Sivas Şehit Aileleri ve Gazileri Derneği binasında bir basın toplantısı düzenlendi. Lise öğrencisi Beste Kurt ilk kişisel fotoğraf sergisini açmanın heyecanını yaşadığını söyledi. Fotoğraf çekmeyi çok sevdiğini anlatan Kurt, ilk kişisel sergiden elde edeceği geliri de anlamlı olması için şehit ailesi ve gazilere bağışlama kararı aldığını vurguladı. Sivas Şehit Aileleri ve Gazileri Derneği Başkanı Mustafa Hızal da, “Beste Kurt kardeşimizin göstermiş olduğu bu duyarlı davranışından dolayı şükranlarımı sunuyorum” dedi.

14.06.2010


 

KO-MEK kursiyerleri hünerlerini sergiledi

YARIMCA KO-MEK kursiyerleri açmış olduğu sergiyle, birbirinden güzel ürünlerle emeklerini taçlandırdı. Yoğun bir katılımla gerçekleştirilen sergiyi Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu açtı.

Başkan Karaosmanoğlu “Hangi konuda bilgi beceri sahibi olmak istiyorsanız bu kurslara başvurun biz hizmet vermeye hazırız. Burada 5000 kişi bile kurs almak istese biz araç gerecimizle, kadromuzla eğitim verebiliriz” dedi. 27 branşta 1348 kursiyerin ürünlerinden oluşan sergi incelendi sergi de en çok ilgi gören eser Mine Salbaş tarafından yapılan 3582 parçalı yatak örtüsü takımı oldu.

14.06.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.