28 Haziran 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

 

G-8’den İsrail’e Gazze çağrısı

Kanada’da toplanan en gelişmiş sanayi ülkeleri G-8 grubunun liderleri, “İsrail’in Gazze ablukasını sona erdirmesi ve Filistin yönetimiyle barış müzakerelerini başlatması” çağrısında bulundu.

Gazze’ye uygulanan abluka kalksın, müzakereler başlasın

KANADA'NIN Ontario eyaletinin başşehri Toronto’da başlayan G-20 zirvesinden önce, aynı eyaletin Hutsville şehrinde toplanan en gelişmiş sanayi ülkeleri G8 grubunun liderleri, toplantılarının sonuç bildirisinde, “İsrail’in Gazze ablukasını sona erdirmesi ve Filistin yönetimiyle barış müzakereseni başlatması” çağrısında bulundu.

“31 Mayıs’ta (Mavi Marmara gemisinde) 9 gönüllünün ölümünden duyulan üzüntüyü” dile getiren G8 liderleri, İran’da Tahran hükümetinin resmî açıklamasına göre elektrik üretimi ve sağlık sektöründe kanser tedavisinde kullanılma hedefinde olan atom araştırmalarından duyulan kaygıyı da yeniden kaydetti.

G8 liderleri, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ın adını zikretmeden, “İran hukuk devletinin kurallarını uygulamalı” dedi. İran’a “fikir özgürlüğünü serbest bırakın” çağrısında bulunan G8 liderleri, Güney Kore savaş gemisini torpidoyla batırdığı iddia edilen Kuzey Kore’yi uyardı.

İngiltere, Kanada, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya, Rusya ve ABD’den kurulu G8’in liderlri, sonuç bildirisinde, Afganistan’da Devlet Başkanı Hamid Karzai’ye, Temmuz’da Kabil’de yapılacak uluslar arası toplantıyı en iyi biçimde kullanma tavsiyesinde bulundu.

28.06.2010


 

Toronto savaş alanına döndü

Dünyanın ekonomisi gelişmiş 20 ülkesinden oluşan G-20’nin Kanada’nın Toronto şehrinde önceki gün başlayan zirvesi, protestocuların eylemleri nedeniyle adeta kaosa dönüştü. Günler önce Toronto’da toplanmaya başlayan protestocuların sayısı 10 bini aşarken, yapılan gösterilerde araçlar yakıldı, binalar taşlandı.

Toronto’yu savaş alanına çevirdiler

DÜNYANIN ekonomisi gelişmiş 20 ülkesinden oluşan G20’nin Kanada’nın Toronto şehrinde önceki gün başlayan zirvesi, protestocuların eylemleri nedeniyle adeta kaosa dönüştü. Günler öncesi Toronto’da toplanmaya başlayan protestocuların sayısı 10 bini aşarken, yapılan gösterilerde araçlar yakıldı, binalar taşlandı. G-20 zirvesini protesto eden eylemciler, şehri adeta savaş alanına çevirdi. Gün içinde, önce barışçıl bir şekilde başlayan ve bir süre de öyle devam eden, binlerce kişinin katıldığı protesto yürüyüşü, gruptaki siyah giyimli bazı kişilerin polis araçlarını ateşe vermesi ve dükkan, kafe ve banka gibi yerlerin camlarını beyzbol sopaları ve çekiçlerle kırmasıyla şiddet gösterisine dönüştü. Göstericilerin medya araçlarına da zarar verdiği gözlenirken, bir dükkânı yağmalama girişiminde bulunuldu. Göstericiler, ateşe verdikleri polis araçlarının üzerinde tepinip, araçları parçalamaya çalışırken, bir gösterici, bir polis aracının kırılmış camına molotof kokteyli attı. Polis, G-20 zirvesinin yapılacağı alana doğru ilerlemek isteyen bir grup göstericiyi geri çevirirken, bazı göstericiler polise şişeler fırlattı. Polisin, göstericileri dağıtabilmek için plastik kurşun da kullandığı ifade edilirken, gösteriler sırasında gün içinde 75 civarında kişinin tutuklandığı da gelen bilgiler arasında. Olaylar, dünyanın en büyük ekonomilerine sahip ülkelerin liderlerinin G-20 zirvesi için toplandığı ve ikamet ettiği yerlerin sadece birkaç sokak ötesinde meydana geldi. Toronto’nun bazı caddeleri ve metro durakları trafiğe kapatılırken, olaylar dolayısıyla normal dönemde çok işlek olan kimi kesimlerin “hayalet caddelere” dönüştüğü, kafeler ve bazı işyerlerinin kapandığı gözlendi. Kentteki büyük bir alış veriş merkezi de olaylar yüzünden kapatılan yerler arasında. Bu tür şiddet içeren gösterilere ve bu derece büyük güvenlik tedbirlerine pek alışık olmayan Toronto halkının, olanları şaşkın bakışlarla izlemesi dikkat çekti.

28.06.2010


 

Fatih’in askerleri yeni şehitlik’te

BURSA'NIN İnegöl Belediyesi ile Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı’nca (TİKA), Fatih Sultan Mehmed’in Bosna’yı fethi sırasında şehit düşen askerlerin mezarlarının bulunduğu şehitliğin çevre düzenlemesi yapıldı.

Travnik Müftüsü Nusret Abdibegoviç, törende yaptığı konuşmada, Ayvaz Dede Şenlikleri’nin yapıldığı bölgede Türkiye’nin katkılarıyla çevre düzenlemesi yapılan şehitliğin açılışını yapmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Fatih Sultan Mehmed’i Türkler kadar Boşnakların da çok sevdiğini vurgulayan Abdibegoviç, ‘’Fatih’in bize emaneti olan bu şehitlerin mezarları yeniden belirgin hale getirildi. Bu bölgede bizler olduğumuz müddetçe Türk izleri hep korunacak ve var olmaya devam edecektir’’ dedi. TİKA Saraybosna Temsilcisi Nezvat Yeşiller de konuşmasında, ‘’İstanbul’u fetheden askerlerin bir kısmının şu anda çevre düzenlemesi yapılan yerde meftun olduğunu’’ vurguladı. Her milletin kahramanları bulunduğunu belirten Yeşiller, ‘’Ancak pek az milletin ortak kahramanı vardır. Fatih Sultan Mehmed Han da, hem bizim hem de Boşnakların kahramanıdır’’ şeklinde konuştu. İnegöl Belediye Başkanı Aktaş da Donyi Vakuf ile ‘’kardeş şehir’’ olduklarını kaydetti. Açılış kapsamında genç kızlardan oluşan ilâhi korosu, sevilen parçalarını seslendirdi. 7

ŞEHİTLİK YENİDEN DÜZENLENİP AÇILDI

Bosna-Hersek’in Donji Vakuf şehrine bağlı Prusaç kasabasında bulunan ve çevre düzenlemesi yapılan şehitliğin açılışı dolayısıyla tören düzenlendi. Törene TİKA Saraybosna Temsilcisi Nevzat Yeşiller, İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaş ile Bosnalı yetkililerle Türkiye’den gelen misafirler ve çok sayıda Boşnak katıldı.

BOSNAKLAR AYVAZ DEDE ŞENLİKLERİNDE

COŞTU

BOSNA Hersek’te düzenlenen Ayvaz Dede Şenlikleri’nin 500. yıl etkinlikleri kapsamında ülkenin değişik yerlerinden gelerek Karaula kasabasından yola çıkan atlı birlikler, Donyi Vakuf kentinde binlerce Bosnalı tarafından karşılandı. Şenlikler kapsamında ülkenin çeşitli yerlerinden gelerek ellerinde Osmanlı’yı temsil eden sancaklar, başlarında kırmızı fesleriyle Karaula kasabasından önceki gün yola çıkan atlı birlikler, Donyi Vakuf kentine ulaştı. Yaklaşık 500 attan oluşan birlikleri Donyi Vakuf girişinde şiddetli yağışa rağmen binlerce Boşnak karşıladı. Kültür ve Turizm Bakanlığı Mehteran Takımı da halka konser verdi. Bosnalılar, mehteran takımına alkışlarla sevgi gösterisinde bulundu.

28.06.2010


 

Niyet varsa çözüm olur

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, yarın görüşeceği Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun’a, yıl sonuna kadar Kıbrıs müzakerelerinin sonuçlandırılması arzusunda olduğunu söyleyeceğini belirterek, ‘’Niyet varsa, yıl sonuna kadar bir anlaşmaya varılabilir’’ dedi.

KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu, BM Genel Sekreteri Ban ile yarın New York’ta yapacağı görüşme için sabah saatlerinde, İstanbul üzerinden New York’a gitmek üzere beraberindeki heyetle KKTC’den ayrıldı.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, Ercan Havaalanı’ndan ayrılışından önce yaptığı açıklamada, bugün Genel Sekreter Ban ile görüşeceğini, Türkiye’nin BM Özel Temsilcisi Büyükelçi Ertuğrul Apakan ile akşam yemeğinde bir araya geleceğini belirterek, ayrıca, çeşitli medya kuruluşlarının temsilcileri ve New York’ta bulunan bazı Kıbrıslı Türk derneklerinin yöneticileri ile de görüşeceğini kaydetti. Cumhurbaşkanı Eroğlu, ‘’Genel Sekreter Ban ile görüşmesi sırasında, müzakerelerin hızlandırılması konusunu gündeme getirip getirmeyeceğinin’’ sorulması üzererine şunları söyledi: ’’Sayın Genel Sekretere söylebileceğim; yıl sonuna kadar müzakererelerin sonuçlandırılması arzusunda olduğumuzdur. Bunun için alabilecekleri kararlar varsa, veya temsilcileri Sayın (Alexander) Downer’e yapabilecekleri telkinler varsa bilemem ama gerek biz, gerekse Türkiye Cumhuriyeti hükümeti müzakareLin yıl sonuna kadar bitirilmesi yönünde bir görüş birliğimiz vardır.’’

Genel Sekreter Ban’ın, BM Güvenlik Konseyi’ne yazdığı raporda da, yıl sonuna kadar müzakerelerin bitirilmesi temennisi olduğunu belirten Eroğlu, bu konuda fikir birliği içinde olduklarını söyledi. Müzakerelerin yıllardır devam ettiğini, Kıbrıs konusunun bütün başlıklarının yıllardır tartışıldığını ifade eden Eroğlu, ‘’Niyet varsa, yıl sonuna kadar bir anlaşmaya varılabilir. Biz bu düşünceden hareketle, bu düşüncemizi Genel Sekretere aktaracağız’’ dedi. Cumhurbaşkanı Eroğlu, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile New York saati ile yarın saat 11.45’te, BM Merkez Binası’nda görüşecek. Eroğlu’na New York ziyareti sırasında Cumhurbaşkanı Özel Temsilcisi Kudret Özersay ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Osman Ertuğ eşlik ediyor. Eroğlu’nun, 1 Temmuz Perşembe akşamı KKTC’ye dönmesi bekleniyor.

KKTC’ HALKI SANDIĞA GİTTİ

KKTC’de, Derviş Eroğlu’nun cumhurbaşkanı olması dolayısıyla boşalan bir milletvekilini ve 4 yıl görev yapacak yerel yöneticileri belirlemek üzere dün halk sandık başına gitti. Dün sabah 08.00’de başlayan oy verme işlemi, 18.00’de tamamlanacak. KKTC halkı seçimlerde 1 milletvekili, 28 belediye başkanı, 268 belediye meclisi üyesi, 148 muhtar ve 448 aza seçimi için oy kullandı. 164 bin 486 kayıtlı seçmen, KKTC genelinde kurulan 633 sandıkta oy kullandı. Gazimağusa’da, Derviş Eroğlu’nun Cumhurbaşkanlığına seçilmesiyle boşalan bir milletvekilliği için ara seçim yapıldı. Bu milletvekilliği için, aralarında Eroğlu’nun kızı Resmiye Canaltay’ın da bulunduğu 5 aday yarıştı. Yüksek Seçim Kurulu seçimlerin kesin sonuçlarını bugün açıklayacak.

28.06.2010


 

Özgürlükçü gençler heykel istemiyor

ESKİ Sovyet lideri Josef Stalin’in Gürcistan’ın Tkibuli şehrindeki heykeli de kaldırıldı.

Ülkenin batısındaki Tkibuli’de, Stalin’in 1953’teki ölümünden önce dikilen heykelin, Gori’deki gibi gece saatlerinde kaldırıldığı belirtildi. Stalin’in doğum yeri Gori’deki heykeli önceki gün Stalin müzesine kaldırılmıştı. Şehir merkezindeki heykelin yerine 2008 Rusya-Gürcistan savaşının kurbanlarının anısına anıt yapılacağı belirtilmişti. Gürcü hükümeti, Stalin’in heykellerinin, özgürlükçü Batılı idealler taşıyan genç nesilin talepleri üzerine kaldırıldığını bildirdi.

28.06.2010


 

Esad, Chavez’i ziyaret etti

SURİYE Devlet Başkanı Beşşar Esad, Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez’e, ABD’ye karşı durduğu ve Filistin mücadelesine destek verdiği için teşekkür etti. Esad, Latin Amerika gezisi çerçevesinde ilk kez ziyaret ettiği Venezuela’da Devlet Başkanı Hugo Chavez ile bir araya geldi.

Beşşar Esad, gerektiği zamanda sesini çıkaracak cesarette birkaç politikacı bulunduğunu, Chavez’in de dirençli Venezuela imajını yansıttığını belirtti. İsrail’i ise sert bir dille eleştiren ve İsrail’in Gazze’ye uyguladığı ablukayı kınayan Esad, Filistin direnişine destek verilmesi gerektiğini söyledi. Esad, İran dahil bütün ülkelerin “nükleer enerji üretme hakkına sahip olduğunu” da bildirdi. Chavez de İsrail’i ABD’nin suikastçısı olarak nitelendirdi. Chavez, BM Güvenlik Konseyi’nin İran’a yaptırımların sıkılaştırılması kararını kınadı. Esad, Küba, Brezilya ve Arjantin’de de temaslarda bulunacak.

28.06.2010


 

Afganistan'da 5 NATO askeri öldü

AFGANİSTAN'DA önceki gün 5 NATO askeri öldü. NATO’dan konuya ilişkin yapılan açıklamada, en az 2’si ABD askeri olmak üzere dün 5 NATO askerinin öldüğü bildirildi.

Afganistan’da ABD güçleri için en kanlı aylardan biri olan Haziranda son olayla birlikte ölen Amerikan askerinin sayısı 53 oldu. Haziran ayı, Afganistan’da 9 yıldan beri süren savaşta, 59 Amerikan askerinin öldüğü Ekim 2009’dan sonra, en çok Amerikan askerinin öldüğü ikinci ay oldu.

28.06.2010


 

Kırgızistan, referandum için sandık başına gitti

KIRGIZİSTAN'DA geçici hükümetin Başbakanı Roza Otunbayeva’nın 1,5 yıl süreyle devlet başkanı ve yeni hükümet kuruluna dek geçici Başbakan olarak görev yapmasını da öngören anayasa değişikliği referandumu dün yerel saatle 08.00’de (TSİ 05.00) başladı.

Yaklaşık 2 milyon 800 bin kayıtlı seçmenin bulunduğu Kırgızistan’daki referandum sürecini Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilâtı (AGİT), Şanghay İşbirliği Örgütü ve Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) başta olmak üzere çeşitli uluslararası kuruluşlar ile 31 ülkeden 189 yabancı gözlemci ve 91 yabancı basın mensubu izliyor. Referandumda, devlet başkanının yetkilerinin azıltılması, mecliste sandalye sayısı ile birlikte görev ve yetkilerinin arttırılması gibi konulardaki anayasal değişiklikleri oylandı.

28.06.2010


 

Gine’de ilk özgür seçim yapılıyor

FRANSA’DAN 1958’de bağımsızlığını kazanan, batı Afrika ülkelerinden Gine Cumhuriyeti’nde ilk kez özgür devlet başkanlığı seçimi yapılıyor.

Bölgedeki AFP muhabiri 4,2 milyon kayıtlı seçmenin bulunduğu ülkede oy verme işleminin TSİ 10.00’da başladığını aktardı. Seçimde 8 bin kadar sandığın güvenliğini sağlamak üzere 16 bin güvenlik gücü görev yapıyor. Ahmed Sekou Toure’nin diktatörlüğündeki yönetimin 1958’den 1984’e kadar devam ettiği, cunta yönetimini devralan Lansana Conte’nin ölümünden sonra 2008’de başkanlık koltuğunu askerî darbeyle Musa Dadis Camara’nın oturduğu ülkede, dün ilk kez yapılan özgür devlet başkanlığı seçiminde biri kadın 24 sivil aday oldu. Seçimi düzenleyen Ulusal Bağımsız Seçim Komisyonu, 3 bin 965 yerli ve yabancı gözlemcinin seçimi izleyeceğini açıkladı. Resmî sonuçlarınsa 3 günden önce açıklanması beklenmiyor.

28.06.2010


 

Ailesi, Gilad Şalit için yürüyüş başlattı

GAZZE Şeridi ile İsrail sınırında 4 yıl önce kaçırılan İsrailli asker Gilad Şalit’in ailesi ve destekçileri, Şalit’in serbest bırakılmasında gerekli çabayı göstermediğini düşündükleri İsrail hükümetini protesto etmek ve hükümet üzerinde bir kamuoyu baskısı kurmak amacıyla 12 gün sürecek olan uzun yürüyüşü başlattılar.

Şalit ailesinin Yukarı Celile’de Mitzpa Hile’deki evlerinin önünden sabah başlayan yürüyüş, Kudüs’teki İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun resmî ikametgâhının önünde Şalit için kurulan protesto çadırında son bulacak. Yürüyüşün başında bir açıklama yapan Gilad Şalit’in babası Noam Şalit, Gilad Şalit sağ salim dönene kadar burada kalmayı planladıklarını, oğullarını almadan evlerine dönmeyeceklerini belirtti. Öte yandan, Yedioth Ahranot gazetesinde yapılan bir kamuoyu yoklaması, İsraillilerin yüzde 72’sinin, Şalit karşılığında “eline kan bulaşmış olanlar da dahil” yüzlerce Filistinli tutuklunun serbest bırakılmasından yana olduklarını gösterdi.

28.06.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.