06 Temmuz 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

 

Doğu Türkistan’ı unutmayalım

Çin’in Doğu Türkistan’ın Urumçi şehrinde 5 Temmuz 2009’da yaptığı katliamın birinci yıldönümünün yaşandığını hatırlatan Bağımsız Doğu Türkistanlılar Birliği Genel Başkanı Abdülmecit Avşar, o dönemde tutuklanan çok sayıda insandan hâlâ haber alınamadığını söyledi. Avşar, “1500’den fazla Türkün katledildiği, 10 binin üzerinde insanın tutuklandığı kanlı olayları unutmadık. Aradan bir yıl geçmesine rağmen tutuklananlara yapılan işkence ve tutukluların akıbeti hâlâ belli değil” dedi.

Akıbetleri hâlâ bilinmiyor

ÇİN'İN Doğu Türkistan’ın Urumçi şehrinde 5 Temmuz 2009’da gerçekleştirdiği katliamın birinci yıl dönümünün yaşandığını hatırlatan Bağımsız Doğu Türkistanlılar Birliği Genel Başkanı Abdulmecit Avşar, o dönemde tutuklanan çok sayıda insandan haber alınamadığını söyledi. Avşar, “Bin 500’den fazla Türk’ün katledildiği, 10 binin üzerinde insanın tutuklandığı kanlı olayları unutmadık. Aradan bir yıl geçmesine rağmen tutuklananlara yapılan işkence ve tutukluların akıbeti hâlâ belli değil” dedi.

5 Temmuz’da yaşanan olayda insanlık tarihinde eşi benzeri olmayan bir katliam yaşandığını hatırlatan Avşar şöyle konuştu: “Yaşanan olay Müslüman Türk’e yapılınca kimsenin kılı bile kıpırdamıyor. Yıllarca açlık, sefalet ve baskı altında yaşayan insanlar hâlâ zulüm altında inliyor. Dünya seyrediyor.”

KİMSE SESİNİ ÇIKARMIYOR

Abdulmecit Avşar, 5 Temmuz’da yaşanan bin 500’den fazla insanın sopalarla, kurşunla ve linç edilerek öldürüldüğünü anlatarak, yapılanın gerçek bir devlet terörü olduğunu kaydetti. Avşar, “Zulüm Türk’e yapılınca kimse ses çıkarmıyor. Çin yıllarca Uygur Türklerini asimile ediyor, katlediyor. Ne ‘one minute’ diyen var ne de olayı BM’ye götüren var. Uygur Türkleri kaderine terk edilmiş durumda. Dünyanın ve Müslüman devletlerin bu çifte standardı anlaşılabilir gibi değil” diye konuştu. Yaşanan olaylardan ve devletlerin takındığı tutumdan da anlaşılacağı gibi dünyada Türk’ün Türk’ten başka dostu olmadığının bir kez daha ispatlandığını hatırlatan Avşar, “Yaşanan hadiselere Türk milleti gereken tepkiyi göstermiş ve davaya her zaman sahip çıkmıştır. Ancak, yüce milleti yönetenler hâlâ duyarsızdır. Doğu Türkistan’ın bağımsızlığı Uygur Türklerinin Doğu Türkistan’da yaptıkları onurlu mücadele ve dış dünyadaki kan kardeşlerinin destekleriyle olacaktır. Zulmün hiçbir zaman abat olmayacağını hatırlatarak 5 Temmuz olaylarını gerçekleştiren terörist ve katil Çin’i şiddetle kınıyoruz” diye konuştu.

06.07.2010


 

Soruşturma komisyonuna TÜRKLER DE DAHİL EDİLSİN

Washington’dakİ düşünce kuruluşlarından Alman Marshall Fonu (GMF), Gazze’ye insani yardım götüren gemilere kanlı baskını soruşturmak için İsrail’in oluşturduğu soruşturma komisyonuna Türk üyelerin de dahil edilmesini teklif etti.

GMF’nin kıdemli Türkiye uzmanı Ian Lesser, “Türk-Batı İlişkilerini Yeniden Düşünmek” başlıklı analizinde, Türkiye-İsrail ilişkilerinin Mavi Marmara baskınından çok önce kötüleşmeye başladığını ve bu “kaçınılmaz” sürecin devam edeceğini ileri sürdü.

İsrail ile işbirliğinin kamuoyunda artan tepkilere yol açtığı ve hükümeti rahatsız ettiği anlatılan analizde, “Her durumda, ilişkiler tekrar eskisi gibi olmayacak. Tek soru Türkiye-İsrail ilişkilerinin daha ne kadar savrulacağı. Eğer taraflar filo baskını soruşturmasına alternatif yaklaşımlar keşfederse ilişkilerin rotası belki iyileşir. Washington’da en azından bir saygın gözlemcinin teklif ettiği gibi İsrail’in kendi resmi soruşturmasına, neden önde gelen bazı Türkler dahil edilmesin? Bu sayede meselenin özü olan ikili soruşturmaya yaklaşılacaktır” denildi.

06.07.2010


 

Lieberman’dan yeni rest: Özür dilemeye niyetimiz yok

İSRAİL Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman, Gazze’ye yardım götüren gemilere baskından sonra özür bekleyen Türkiye’nin talebini karşılamayacaklarını söyledi.

Baltık ülkesi Letonya ziyaretinde gazetecilere açıklama yapan Lieberman, “Türkiye’den özür dilemeye niyetleri olmadığını” belirtti. İsrail Dışişleri Bakanı, özür dilemenin “gerçeklere aykırı” olduğunu düşündüklerini söyledi.

06.07.2010


 

Netanyahu, doğrudan müzakere istiyormuş

İSRAİL Başbakanı Binyamin Netanyahu, Filistin Ulusal Özerk Yönetimi ile (FÖY) ‘’artık kesinlikle doğrudan müzakere gerektiğini’’ bildirdi.

İsrail’de kabinenin toplantısını yöneten Netanyahu, ‘’Filistinliler’le artık doğrudan müzakerelere girmek şart oldu’’ dedi. Netanyahu, ABD ziyaretinde başkent Washington’da Başkan Barack Obama ile görüşürken, düşündüğü ‘’Filistin’le doğrudan müzakere’’ girişimini anlatacak. İsrail ile FÖY arasında ‘’son ümit olabilecek’’ doğrudan müzakereler 11 yıl önce ABD Başkanı Bill Clinton’un himayesinde Maryland eyaletinde 300 yıllık tarihi mekân Çatalçiftlik (Wye Plantation) devlet malikanesinde Filistin’in büyük önderi Yaser Arafat (1929-2004) ve zamanın yeni İsrail Başbakanı, eski genelkurmay başkanı ve bugünün Savunma Bakanı Ehud Barak arasında düzenlenmişti. 1993’te tamamlanan Norveç-Oslo gizli müzekeleri temelinde geliştirilen İsrail-Filistin resmi temaslarının aslında 1999’da son aşamaya gelinerek ‘’Kudüs’ün nihai statüsünün belirlenmesi anlaşmasıyla bitirilmesi’’, eski ideal olarak kaldı.

06.07.2010


 

"Terörist saldırılar İslâmiyet dışıdır"

PAKİSTAN'IN Lahor şehrinde bir araya gelen din adamlarının oluşturduğu Ulema Konseyi’nin, yayımladığı bildiride, terörizmin İslâm dininde yeri olmadığı kaydedilerek, hükümetten teröre karşı kanunî tedbirlerin ağırlaştırılması istendi.

Son dönemde ibadethanelere ve kutsal kabul edilen mekanlara düzenlenen terörist saldırılardaki artışa dikkat çekilen bildiride, “Teröristlerin amacı, Müslümanları birbirine düşürmek ve ülkede mezhep kavgası çıkarmaktır” ifadesi kullanıldı. Pakistan İçişleri Bakanı Rahman Malik’in de katıldığı toplantıda, geçen hafta Lahor şehrindeki bir türbenin içinde bulunduğu camiye düzenlenen, 40’tan fazla kişinin öldürüldüğü saldırı da kınandı ve sorumlularının bir an önce yakalanıp adalete teslim edilmesi istendi.

06.07.2010


 

Almanya’da sigara yasağı genişliyor

ALMANYA'DA tüm lokal ve restoranlarda sigara içilmesinin tamamen yasaklanması istendi.

Bavyera eyaletinde yapılan referandumda halkın yüzde 61’inin lokal ve restoranlarda sigara içilmesinin tamamen yasaklanmasını istemesinin ardından, referandumu organize edenler bu yasağın ülke çapında olması çağrısında bulundu. Sosyal Demokrat Partinin (SPD) Bavyera eyalet teşkilatı genel sekreteri Natascha Kohnen, sigara yasağına karşı çıkanlara hitaben, referandumun demokrasinin bir aracı olduğunu, referandum sonucuna saygı duyulması gerektiğini söyledi. Bavyera eyaletinde 1 Ağustostan itibaren lokal ve restoranlarda sigara içilmesi tamamen yasaklanacak. Ülkede sigara yasağı, lokal ve restoran işletmecilerinin kapalı ayrı bir bölüm oluşturması durumunda buralarda uygulanmıyor.

06.07.2010


 

İnterpol’ün umudu Facebook

MERKEZİ Lyon’da bulunan Uluslararası Polis Teşkilatı İnterpol, dünyada aranan 26 ünlü kaçağın yakalanması için Facebook ve internetteki diğer sosyal paylaşım sitelerine umut bağladı.

İnterpol, kendi internet sitesinden yaptığı çağrıda, cinayet, insan kaçakçılığı ve küçüklere yönelik cinsel istismar suçlarından aranan 26 ünlü suçlunun fotoğrafını ve biyografisini yayımladı. İnterpol, halktan, Facebook ve internetteki diğer sosyal paylaşım siteleri ile elektronik posta üzerinden veya doğrudan gördükleri ya da şüphelendikleri suçluları ihbar etmesini istedi. Mayıstan bu yana dünyada kaçak 450 suçlunun peşine düşen İnterpol, şu ana kadar 39 kişiyi yakaladı.

06.07.2010


 

BM, Somali’de inisiyatif almalı

ETİYOPYA’DA gerçekleştirilen Hükümetlerarası Kalkınma Otoritesi (IGAD) toplantısında Somali’yi görüşen Doğu Afrika liderleri, bölgedeki krizin Birleşmiş Milletler ile çözülebileceği konusunda görüş birliğine vardı.

Liderler, bölgede askeri güç bulunduran IGAD’ın zayıf kaldığını, BM’nin IGAD’ın yerine geçmesi gerektiğini dile getirirken, uluslararası kuruluşlardan da Somali’nin yeniden inşası konusunda yardımlarını artırmasını istedi. Kurulda IGAD’ın en büyük sorunu, Mogadişu’da siyasetçilerin çözümden yana yeterli gayret göstermemeleri, BM’nin de Somali konusunda gereken tedbirleri almaması olarak gösterildi.

06.07.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.