06 Temmuz 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Kültür-Sanat

BURSA ULU CAMİİ ESKİ İHTİŞAMINA KAVUŞACAK

Ulu Camiin, bugüne kadar yapılan en kapsamlı cephe temizleme ve çevre düzenlemesi ile eski ihtişamına kavuşması hedefleniyor.

OSMANLI’NIN ilk yerleşim yerlerinden Bursa’nın en önemli anıt yapılarından Ulu Cami’de başlatılan cephe ve çevre düzenleme çalışmaları hızla sürüyor. Tarihî levlaharın zaman içerisinde çalındığı Ulu Camii artık güvenlik kameralarıyla 24 saat izlenecek.

Çalışmaları yerinde inceleyen Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, kente gelen yerli ve yabancı turistlerin ilk Ulu Camii ziyaret ettiğini hatırlattı. Altepe, çalışmalar tamamlandığında bu anıtsal yapının ilk günkü ihtişamıyla misafirlerini ağırlayacağını söyledi. Büyükşehir Belediyesi, Osmanlı’nın ilk eserlerini verdiği Bursa’da 1402 yılında Yıldırım Beyazıt Han tarafından yaptırılan Ulu Camiinde bugüne kadar yapılan en kapsamlı cephe temizleme ve çevre düzenleme çalışmasını hayata geçiriyor. Çalışmalar kapsamında, öncelikle cenaze namazının kılındığı alanda çitle çevrili yeşil alan yeniden düzenlenerek, tören yapılan alan genişletilecek. Yeşil alandaki ağaçlar korunurken, bölgedeki toprak zemin kaldırılıp, abdest alma çeşmeleri daha geriye alınarak daha fazla cemaatin rahatça cenaze, cuma ve bayram namazı kılabileceği büyük bir alan ortaya çıkarılacak. Ayrıca, zemin yarım metre aşağıya indirilerek, caminin dışındaki su tahliyesini sağlayan drenaj kanalları yeniden aktif hale getirilecek. En önemli çalışma ise Ulu Camiin kuzeyindeki alt avludaki şadırvanların üzerleri, orijinalinde olduğu gibi ahşap kubbelerle örtülecek. Böylece caminin avlusu da abdest almak isteyenler için daha muhafazalı hale gelecek.

DUVARLAR ORİJİNAL RENGİNE ÇEVRİLECEK

Ulu Cami’nin dış cephesi ve bahçesinde devam eden çalışmaları yerinde inceleyen Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Altepe, şehrin en önemli tarihî yapılarından Ulu Camiin eski görkemine kavuşacağını söyledi. Dış cephe duvarlarının, yıllardır maruz kaldığı çevre kirliliği nedeniyle siyah renge dönüştüğünü ifade eden Başkan Altepe, şöyle dedi: “Kumlama tekniği ile dış cephe bütünüyle temizlenecek. Bu yöntemle orijinalliğine zarar verilmeden taşlar kendi sarı renklerine dönecek. Ulu Cami, Bursa’nın en önemli simgelerinden biri. Bursa’ya gelen yerli ve yabancı turistler ilk olarak burayı ziyaret edip, daha sonra da çarşı ve hanlar bölgesini geziyor. Atatürk Caddesi’nde başlattığımız cephe düzenleme çalışmalarıyla birlikte Ulu Cami cephesinin düzenlenmesiyle Bursa’nın vitrini olan Atatürk Caddesi de ayrı bir güzelliğe bürünecek.” Bu arada, iki adet tarihî tablonun da zaman içerisinde çalınmasıyla hiç küçük levha kalmayan Ulu Camiin içerisine özenle yerleştirilen güvenlik kameraları ile sürekli gözetleme gerçekleştirilecek. Polis tarafından 24 saat boyunca mobese merkezinde kameraların takip edeceği Ulu Cami içinde en ufak olumsuz bir hareketliliğe hemen müdahale edilebilecek. Özel dış cephe aydınlatması ile de tarihî yapı geceleri de ihtişamlı bir görüntü kazanacak.

06.07.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Başlıklar

  BURSA ULU CAMİİ ESKİ İHTİŞAMINA KAVUŞACAK

  8 yaşında, 8 enstrüman çalıyor, 8 kişilik de koroyu yönetiyor

  Âşık Çelebi’nin “Meşa’irüş-Şu’ara” isimli kitabı yayınlandı

  18 kursiyer 50’sinde hatim yaptı

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.