13 Temmuz 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Güncel

 

Et fiyatlarında artış sürüyor

Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ, et fiyatlarındaki artışın devam ettiğini, karkas sığır etinin kilosunun 16 liraya ulaştığını, koyun etinin ise 20 liranın üzerine çıktığını belirterek, bazı büyük üreticilerin et fiyatlarının düşmesini engellediğini söyledi.

Et fiyatlarını büyük üreticiler arttırıyor

Türkıye Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ, bazı büyük üreticilerin et fiyatlarının düşmesini engellediğini kaydederek, ‘’Büyük üreticilerin elinde kesimlik hayvan çok, küçük üreticinin elinde ise hayvan yok’’ dedi.

Fazlı Yalçındağ, yaptığı açıklamada et fiyatlarındaki artışın devam ettiğini, karkas sığır etinin kilosunun 16 liraya ulaştığını, koyun etinin ise 20 liranın üzerine çıktığını belirterek, şunları söyledi: ‘’Hükümetin canlı hayvan ithalatını destekliyoruz. Yeni yapılacak ithalatla fiyatlardaki artış durabilir. Bu piyasaya ne kadar et gireceğine bağlı. Büyük üreticinin elinde kesimlik hayvan çok, küçük üreticinin elinde ise hayvan yok. Bazı büyük üreticiler, piyasadan topladığı kesimlik hayvanları, fiyatların daha da artması için bekletiyor. İthal besi hayvanlarının küçük üreticilere de dağıtılmasını istiyoruz.’’

"MESAJLI" SPEKÜLASYON

Fazlı Yalçındağ, bir merkezden Türkiye’deki üreticilerin bir bölümüne cep telefonu mesajları gönderildiğini de ifade ederek, ‘’Bu merkezden üreticilere sürekli olarak (canlı hayvan ithali yeterli olmayacak. Fiyatlar yükselecek. Elinizdeki hayvanları kesime göndermeyin bekletin) şeklinde cep telefonu mesajları gönderiliyor. Rekabet Kurumu’nun bu merkezi ortaya çıkarıp gereken cezayı vermesini, gönderilen cep telefonları mesajlarını açıklanmasını istiyoruz. Bu merkez, teknik inceleme sonucu ortaya çıkarılabilir. Bu gibi girişimler et fiyatlarını düşmesini engelliyor’’ diye konuştu. Türkiye’de halen süt ve yavru verimi olan 5 milyon civarında anaç inek bulunduğunu ifade eden Yalçındağ, şunları söyledi:

‘’Türkiye’de geçmişte izlenen yanlış politikalar sonucu verimli inek sayısı 5 milyona kadar düştü. Et fiyatları, süt ve yavru verimi olan inek sayımız 7 milyona çıkarsa düşer. Koyun sayımız da yeterli değil. Büyükbaş hayvan ithalatı devam etmeli, koyun ithali de gündeme gelmelidir. Et ithalatına ise karşıyız. Et ithaline izin verilirse Türkiye’ye ne olduğu belli olmayan çok sağlıksız etler getirilir. Geçmişte bunu yaşadık.’’

13.07.2010


 

Parayı veren belge almasın

Kalite Birliği Derneği Başkanı Mustafa Karaman: ‘Parayı veren belgeyi alır’ anlayışının helâl gıda sertifikasında da devam edeceğinden endişeliyiz.

“Helal gıdada parayı veren belgeyi almasın”

Kalıte Birliği Derneği Başkanı Mustafa Karaman, tüketicileri ve ilgili firmaları uyararak helal gıda sertifikasının resmî ve güvenilir kuruluşlardan alınması gerektiğini dile getirdi. Karaman, Türkiye’de son yıllarda sayıları hızla artan helâl gıda firmaları konusundaki gelişmeleri yakından takip ettiklerini belirtti. Karaman, atılan adımları desteklediklerini belirtirken, belgelendirme sürecinde dikkatli olunması uyarısı yaptı. ‘Helal Gıda’ belgeli ürünlerin kullanılması yönündeki çabaları olumlu karşıladıklarını belirten Karaman, Yahudilerin ‘Koşer’ belgesinde gösterdiği hassasiyet ve ciddiyetin aynısını Türkiye’den de beklediğini vurguladı. Yönetim belgelendirme sürecinde, “parayı veren belgeyi alır” anlayışının yerleştiğini belirten Karaman, aynı kalitesizliğin helal gıda sertifikasında da devam edeceğinden endişe duyduklarını dile getirdi. Karaman, “Helal gıda belgelendirme işleminin rant aracı olarak görülmesi, tüketicinin aldatılması, üreticinin soyulması ve kalite anlayışının daha da yozlaşmasına sebep olacaktır. ‘Koşer’ belgesi ile ilgili Yahudilerin göstermiş olduğu hassasiyet, ciddiyet bu belgelendirme sisteminin güvenirliliğini ortaya koyuyor ve tüketici tarafından tercih sebebi oluyor. Maalesef ülkemizde belge satışı yapılmakta, parayı bastıran belgesini almakta, ciddiyet ve hassasiyetten uzak bir anlayış ortaya konulmaktadır.”

13.07.2010


 

Cari açık üçe katlandı

Türkıye’nın cari işlemler hesabı Mayıs ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 84,5 oranında artarak 2 milyar 997 milyon dolar açık verdi.

Merkez Bankası tarafından açıklanan Türkiye’nin Mayıs ayı ile Ocak-Mayıs dönemine ilişkin Ödemeler Dengesi bilançosuna göre, 2009 yılının Mayıs ayında 1 milyar 624 milyon dolar olan cari işlemler hesabı açığı bu yılın aynı döneminde 2 milyar 997 milyon dolara ulaştı. Alt kalemler itibarıyla bakıldığında, dış ticaret açığının bir önceki yılın Mayıs ayına göre yüzde 44,7 oranında artarak 3 milyar 531 milyon dolara ulaşması ve hizmetler dengesi kaleminden kaynaklanan net gelirlerin yüzde 22,6 oranında azalarak 898 milyon dolara gerilemesi cari açığın artışında etkili oldu. Bu gelişmeler sonucunda, 2009 yılının ilk 5 aylık döneminde 5 milyar 181 milyon dolar olan cari işlemler hesabı açığı bu yılın aynı döneminde 17 milyar 433 milyon dolara, başka bir ifadeyle, üç katına yükseldi.

TURİZM GELİRİ AZALDI

Türkiye’nın net turizm geliri 2010 yılının Ocak-Mayıs döneminde geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 6,2 azalarak 3 milyar 243 milyon dolara geriledi. 2009 yılının ilk 5 aylık döneminde toplam 2 milyar 662 milyon dolar fazla veren hizmetler dengesi kalemi, 2010 yılının aynı döneminde yüzde 43,5 azalışla 1 milyar 504 milyon dolar fazla verdi.

13.07.2010


 

TOKİ taksitleri artırıldı

Toplu Konut İdaresi (TOKİ), sattığı konutların geri ödeme taksitlerini, 2010 yılının ikinci yarısı için memur maaşlarına endeksli projelerde yüzde 2,62, enflasyona endeksli projelerde ise yüzde 4,93 artırdı.

TOKİ’nin internet sitesinde yer alan duyuruya göre, TOKİ tarafından inşa ettirilen ve satışa sunulan eski projeler ile Emlak Bankası AŞ’den idareye intikal eden projelerin, geri ödemelerine esas borç bakiyeleri ve taksit bedelleri de 1 Ocak - 30 Haziran 2010 dönemi memur maaş artış oranı, TÜFE ve ÜFE oranları arasından en düşük olan, memur maaş artış oranı yüzde 2,62 düzeyinde artırılacak. İdarece satılan arsaların geri ödemelerine esas borç bakiyeleri ve taksit bedelleri ise 1 Ocak-30 Haziran 2010 döneminde yüzde 4,93 olarak gerçekleşen ÜFE oranı düzeyinde artırılacak.

13.07.2010


 

Akaryakıtta büyük vurgun

Ankara, İstanbul, Bursa, Gaziantep ve Balıkesir’de akaryakıt kaçakçılarına yönelik ‘’Örümcek Operasyonu’’nda 32 milyon 300 bin lira değerinde vurgun ortaya çıkarıldı.

Akaryakıt kaçakçılığına önlemek amacıyla Gümrüklerden sorumlu Devlet Bakanı Hayati Yazıcı’nın talimatıyla harekete geçen gümrük muhafaza ekipleri, daha önce Ankara’da düzenledikleri ‘’Makas Operasyonu’’nun devamı niteliğinde bu kez de ‘’Örümcek Operasyonu’’nu başlattı. Operasyon kapsamında Ankara’da bir firmayı mercek altına alan ekipler, çok sayıda sahte sevk irsaliyeleri ele geçirdi. Ekipler, madeni yağ imal etmek üzere kurulan firmanın, ithal ettiği 18 bin ton baz yağın, akaryakıt istasyonlarında basit bir karışımla veya doğrudan kaçak petrol olarak piyasaya sürüldüğü ve bu yolla yaklaşık 15 milyon lira haksız kazanç sağlandığı ortaya çıktı. Operasyonu genişleten ve firmanın ihracat işlemlerini de inceleyen Gümrük Muhafaza ekipleri, söz konusu firmanın, ithal edip piyasaya sattığı baz yağını üretimde kullanmış gibi göstererek 34 milyon lira tutarında hayali ihracat gerçekleştirdiğini belirledi. Operasyona ilişkin söz konusu firmadaki 14 kişi hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunulduğu, tanzim edilen bazı belgeler üzerinde imzaları bulunan 9 muayene memuru, 2 gümrük memuru ile 6 Gümrük Muhafaza memuru hakkında da idari inceleme başlatıldığı belirtildi.

13.07.2010


 

Maliye kampları satışa çıktı

Malıye Bakanı Mehmet Şimşek, bakanlığa ait tahmini bedeli 152 milyon lira olan 12 sosyal tesisin satışının Ağustosta gerçekleştirileceğini açıkladı.

Şimşek, düzenlediği basın toplantısında, ‘’Maliye Bakanlığı, diğer kamu kurum ve kuruluşlarına öncülük ederek, kendi kullanımında bulunan sosyal tesisleri öncelikle satışa çıkarmaktadır. 2-6 Ağustos tarihleri arasında İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Antalya, Muğla ve Bursa illerinde tahmini bedeli toplam 152 milyon lira olan bakanlığımızın kullanımında 12 tesisin satışı gerçekleşecektir. Bu tesisler yer, konum ve kapasite ve değer olarak en önemlilerden oluşmaktadır’’ diye konuştu. Şimşek, sosyal tesislerin ekonomiye kazandırılmasındaki maksadın mülkiyetinin özel sektöre devredilmesi olduğunu belirterek, ‘’Bu süreçte daha fazla istihdam. Daha sonraki süreçte ise daha fazla vergi geliri, daha fazla turizm geliri şeklinde olaya yaklaşıyoruz’’ dedi.

13.07.2010


 

Türkiye, AB’ye bir an önce girmeli

Avrupa Entegrasyon Bakanı ve Almanya’nın Hessen Eyaleti Başbakan Yardımcısı Hahn, Türkiye’nin AB’ye girmesi gerektiğini söyledi.

Avrupa Entegrasyon Bakanı Hahn:

Türkiye, AB’ye bir an önce girmeli

Avrupa Entegrasyon Bakanı ve Almanya’nın Hessen Eyaleti Başbakan Yardımcısı Jörg-Uwe Hahn, Türkiye’nin AB’ye girmesi gerektiğini söyledi. Hessen eyaleti ile Türkiye’de bir bölge arasındaki ortaklık ilişkisini görüşmek üzere Bursa’ya gelen Jörg-Uwe Hahn, Bursa Valisi Şahabettin Harput’u ziyaret etti. Sıcak ve samimi karşılama sebebiyle Harput’a teşekkür eden Hahn, Bursa ile münasebetleri geliştirmek istediklerini dile getirdi. Önyargıların yıkılmasını ve her iki halkın birbirini anlamasını hedeflediklerini kaydeden Hahn, “İlişkilerin geliştirilmesi için farklı enstrümanlar var. Karşılıklı öğrenci değişimi olabilir. Ayrıca, Bursa ve Hessen’deki dernekler arasında karşılıklı kültür alışverişi ve ekonomik ilişkilerin derinleştirilmesini istiyoruz” diye konuştu.

Türkiye’nin, AB üyeliği sürecinde önemli adımlar attığını ifade eden Jörg-Uwe Hahn, ‘Almanya Başbakanı Merkel, Türkiye’nin AB üyeliğine karşı çıkıyor, bu konuda herhangi bir düşünce değişimi var mı?’ şeklindeki soruya karşılık, geçtiğimiz günlerde Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle’in yaptığı değerlendirmeye katıldığını ifade etti.

Hahn, “AB’nin Türkiye ile imtiyazlı ortaklık fikrini eskimiş bir tabir olarak görüyorum. Dünya siyasetinde önemli ölçüde etkisi artan Türkiye ile ilişkilerin yeniden gözden geçirilmesi gerekir. Almanya Federal Dışişleri Bakanımızın görüşlerini sonuna kadar destekliyorum. Türkiye AB’ye girmeli” diye konuştu.

13.07.2010


 

Nijeryalıya Türkçe öğrettik, Hakkariliye öğretemedik

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Meslek Yüksek Okulları temel atma törenlerine katılmak için geldiği Yozgat’ta devlet olarak eğitime yeteri kadar önem verilmediğini ilginç ve bir o kadar da tuhaf bir örnekle anlattı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Nijerya ziyaretine katıldığını aktaran Çiçek, orada Türk okulları olduğunu, Nijeryalıların Türkçeyi öğrendiklerini, fakat Hakkari’dekine, Diyarbakır’dakine halen Türkçeyi öğretemediklerini söyledi.

Nijeryalıya Türkçe öğrettik, Hakkariliye

öğretemedik

DEVLET Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Nijerya ziyaretine katıldığını belirterek, orada Türk okulları olduğunu, Nijeryalıların Türkçeyi öğrendiklerini fakat, Hakkari’dekine, Diyarbakır’dakine halen Türkçe’yi öğretemediklerini söyledi. Devlet Bakanı Çiçek, Yozgat’ın Sorgun ve Sarıkaya İlçelerinde Bozok Üniversitesine bağlı Meslek Yüksek Okullarının (MYO) temel atma törenlerine katıldı. Sorgun MYO temel atma törenin ardından, Sarıkaya MYO temel atma törenine katılan Çiçek, burada yaptığı konuşmada, Yozgat’ta devlet olarak eğitime yeteri kadar önem verilmediğini ilginç ve bir o kadar da tuhaf bir örnekle anlattı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile birkaç gün evvel Nijerya’ya gittiklerine hatırlatan Bakan Çiçek, “Nijerya, Afrika’nın ortasında bir yer. 150 milyon nüfuslu. Toprağın altında her türlü zenginlik var ama toprağın üstünde de her doğan 100 çocuktan 20’sinin açlıktan öldüğü, böylesine de sefalet içerisindeki bir toplum. Orada Türk Okulları var, Türkçe konuşuyorlar ama biz bu eğitim meselesini çözemedik. Nijerya’daki Nijeryalılara Türkçe’yi öğrettik, Hakkari’dekine, Diyarbakır’dakine halen Türkçe’yi öğretemedik. Bu, devletimizin ayıbıdır, bizim ayıbımızdır. Çünkü eğitime yeteri kadar önem vermedik, veremedik. Bunun bedelini yoksulluk olarak ödüyoruz, terör olarak ödüyoruz” dedi.

13.07.2010


 

Eksen kayması kaygısı ‘abartılı’

ALMANYA eski Dışişleri Bakanı ve eski Yeşil Parti lideri Joschka Fischer, Türk dış politikasına ilişkin kaygıları “abartılı” olarak niteledi.

Joschka Fischer, İspanya’nın en büyük gazetesi El Pais’de yayınlanan “Türkiye’yi kim kaybetti” başlıklı makalesinde Türkiye’nin geçen ay BM Güvenlik Konseyi’nde İran’a yaptırımlara “hayır” demesinin ülkenin Batı’dan ne ölçüde uzaklaştığını gösterdiğini savunurken yine bazılarınca “neo-Osmancılık” olarak nitelenen, Türkiye’nin dış politikasına ilişkin kaygıların “abartılı” olduğunu sandığını da belirtti. Esasen Türkiye’nin dış politikasının komşu devletler ile olan sorunları çözmeyi amaçladığını kaydeden Fischer, “bu politikanın hiçbir biçimde Batı’nın çıkarlarına ters düşmediği”ni vurgulayarak, “Ancak Batı ve özellikle Avrupa, Türkiye’yi ciddi bir ortak olarak muamele edip, teba olarak görmekten vazgeçmeli” uyarısını yaptı. Fischer, ABD Savunma Bakanı Robert Gates’in, Türkiye’nin uzaklaşmasına katkıda bulundukları gerekçesiyle Avrupalıları eleştirdiğinde doğrusunu söylediğini belirterek, Merkel ve Sarkozy hükümetlerinin, Fransa ve Almanya’da iktidara gelmesinin ardından AB’nin Türkiye’yi hayal kırıklığına uğrattığını yazdı

“AVRUPA’NIN TÜRKİYE’Yİ İNCİTME LÜKSÜ

YOK”

“Batı ve özellikle Avrupa’nın Türkiye’yi incitme lüksü yok” diyen Fischer, Avrupa’nın güvenliğinin, 21. yüzyılda büyük ölçüde “Türkiye’nin kritik bir rol oynadığı” kıtanın güneydoğusunda belirleneceğine dikkat çekerek, “Ancak, Avrupa politikası, Türkiye’yi, Avrupa’ya mümkün olan en yakın biçimde bağlamak yerine, onu Rusya ve İran’a itiyor” yorumunu yaptı.

“TÜRKİYE’Yİ RUSYA VE İRAN’A İTEN POLİTİKA SAÇMA VE DAR GÖRÜŞLÜ"

Fischer, “Bu tür politika, saçma ve dar görüşlü. Asırlarca Rusya, İran ve Türkiye, bölgesel rakip oldular, müttefikler asla. Ancak Avrupa’nın siyasî körlüğü, sanki bu olguyu görmezlikten geliyor” yorumunu da yaptı.

13.07.2010


 

Sırbistan'la da vizeler kalktı

TÜRKİYE ile Sırbistan arasında vizelerin kaldırılmasına ilişkin anlaşma imzalandı.

Erdoğan ile Sırbistan Başbakanı Mirko Cvetkoviç, Sırbistan Sarayı’nda başbaşa ve heyetlerarası görüşmelerin ardından, ortak basın toplantısı düzenledi. Toplantıda, aralarında iki ülke arasında vizelerin kaldırılması, iyi niyet ve müteahhitlik hizmetlerini içeren 6 anlaşma imzalandı. Başbakan Erdoğan, Türkiye ve Sırbistan arasında imzalanan anlaşmalarla iki ülke arasındaki dayanışmanın çok daha farklı bir konuma ulaştığını belirtti. Geçtiğimiz yıl imzalanan anlaşmalarla ekonomik ilişkilerin yasal altyapısının tamamlandığını anlatan Erdoğan, ‘’Ekonomik ilişkilerimizde sadece ticaret boyutunun öne çıktığını, yatırımlar ve müteahhitlik hizmetleri başta olmak üzere doğrudan yatırımlarda potansiyelin değerlendirilmediğini görüyoruz. İş adamlarımızı Sırbistan’daki ekonomik potansiyeli zaman kaybetmeden değerlendirmeleri için teşvik ediyoruz ’’ dedi. Sırbistan Başbakanı Cvetkoviç de Başbakan Erdoğan ile ekonomik, kültürel ve eğitim alanları ile polis teşkilatları arasında iş birliğini kapsayan konularda görüş alışverişinde bulunduklarını dile getirerek ‘’Balkanlar’ın bundan sonra sorun değil bir huzur, istikrar bölgesi olmasını istiyoruz’’ dedi.

13.07.2010


 

Siirt’te bombalı gece

Sıırt’te adliye binası ile bir polis merkezine kimliği belirsiz kişi veya kişilerce ses bombası atıldı.

Siirt Emniyet Müdürü Celali Topuz, gazetecilere yaptığı açıklamada, önceki gün gece yarısı, Evren Mahallesi’ndeki adliye binasının arka kısmı ile Cumhuriyet Polis Merkezine eş zamanlı olarak ses bombası atıldığını belirtti. Patlamalarda ölen ya da yaralanan olmadığını bildiren Topuz, ‘’Plastikten yapılma sıkıştırılmış 2 adet ses bombası eş zamanlı olarak adliye binasının arka kısmı ile Cumhuriyet Polis Merkezine atıldı’’ dedi. Emniyet ekipleri tarafından başlatılan çalışmalar kapsamında 4 kişi gözaltına alındı.

13.07.2010


 

Türkiye-AB işbirliği konuşulacak

Türkiye-AB bakanlar düzeyinde Siyasî Diyalog Toplantısı, bugün İstanbul’da yapılacak. Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, toplantıya Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu başkanlığında, Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Sayın Egemen Bağış’ın da katılacağı bir heyetle iştirak edileceği belirtildi.

Toplantıya ayrıca, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi ve AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Catherine Ashton, genişleme ve komşuluk politikasından sorumlu AB Komiseri Stefan Füle ve AB Konseyi ile Komisyon yetkililerinin katılacağı ifade edildi. Türkiye-AB ilişkilerinin kapsamlı olarak ele alınacağı toplantıda, bölgesel ve uluslararası konular görüşülecek ve AB tarafından gelen öneri uyarınca bu konularda işbirliğinin nasıl geliştirilebileceği üzerinde görüş alışverişinde bulunulacak. Türkiye’nin AB’ye adaylık statüsünün tescil edildiği 1999 yılından bu yana, her AB dönem başkanlığı sırasında bir kez Türkiye-AB Troykası bakanlar toplantıları düzenleniyordu. Türkiye-AB bakanlar düzeyinde Siyasi Diyalog Toplantısı, Lizbon Antlaşmasının yürürlüğe girmesi ve AB’nin oluşan yeni kurumsal işleyişi uyarınca, Troyka toplantılarının yerini aldı.

13.07.2010


 

Malazgirt Cumhuriyet Savcısı istifa etti

Muş’un Malazgirt İlçe Cumhuriyet Savcısı Bayram Bozkurt, görevinden istifa ettiğini bildirdi.Bozkurt, yaptığı açıklamada, yaklaşık 6 ay önce İliç Cumhuriyet Savcılığından Malazgirt Cumhuriyet Savcılığına atandığını, dün itibariyle görevinden istifa ettiğini söyledi.

‘’Ergenekon’’un Erzincan yapılanmasını kendisinin deşifre ettiğini öne süren Bozkurt, bu süreçte çok sayıda tehdit aldığını belirterek, şunları kaydetti‘’Ergenekon’’un Erzincan yapılanmasını deşifre ettiğim için üzerime çok geldiler hatta bu süreçte arabamı kurşunladılar. Tabi bunlardan korktuğum için istifa etmedim. Görevimizi tam anlamıyla yerine getiremiyoruz. Yargı son zamanlarda vesayet altına girdi. Bunun için gördüğüm lüzum üzerine görevimden istifa ettim. Bundan böyle avukat olarak mesleğime devam edeceğim.’’ Daha önce doğuda görev yapmasına rağmen tekrar Malazgirt’e atanmasının da düşündürücü olduğunu belirten Bozkurt, ‘’Malazgirt terör bölgesidir. Zaten can güvenliğim yokken bir de Malazgirt’e atanmam düşündürücüdür. Ben doğuda görev yapmama rağmen beni tekrar Malazgirt’te atadılar. Ailemi de alıp batıya yerleşeceğim’’ şeklinde konuştu.

13.07.2010


 

Gerçeker, AYM kararını beğenmedi

YARGITAY Başkanı Hasan Gerçeker, Anayasa Mahkemesinin Anayasa değişikliğine ilişkin kısmi iptal kararıyla ilgili, ‘’Anayasa Mahkemesi ve HSYK ile ilgili maddelerin tümünün iptali gerekirdi’’ dedi.

Yargıtay’a gelişinde gazetecilerin sorularını cevaplayan Gerçeker, Anayasa değişikliği paketinde ‘’iptal edilen kısımların kendileri için iptal edilmesi gereken kısımlar olduğunu, ancak bunun yeterli olmadığını düşündüğünü’’ söyledi. Gerçeker, ‘’Hukukun üstünlüğüne, hukuk devleti ilkelerine, yargı bağımsızlığına, kuvvetler ayrılığı ilkelerine aykırı Anayasa Mahkemesi ve HSYK ile ilgili maddelerin tümünün iptali gerekirdi. Ama bu noktada diyecek bir şey yok. Arkadaşlarımız öyle takdir etmişler. Artık milletin iradesi sonucu belirleyecek’’ diye konuştu.

13.07.2010


 

Cumhurbaşkanı Gül: Afrika’ya yakın ilgi göstereceğiz

CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül, Zambiya Cumhurbaşkanı Banda ve heyetindeki bakanların Türkiye ile yakın iş birliği içinde olma arzusunu ilettiklerini belirterek, ‘’Türkiye elinden gelen yakın ilgiyi Afrika’ya ve özellikle Zambiya’ya gösterecektir’’ dedi.

Gül, Zambiya Cumhurbaşkanı Banda ile Çankaya Köşkü’nde gerçekleştirdiği başbaşa ve heyetlerarası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısı öncesinde Türkiye ile Zambiya hükümetleri arasında hava ulaştırmasına ilişkin anlaşma imzalandı. Ayrıca, iki ülke dışişleri bakanlıkları arasında siyasi istişare mekanizması kurulması ile diplomat eğitimine ilişkin mutabakat muhtıraları imzalandı. Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’nin Afrika açılım politikası çerçevesinde Afrika’da açılmasına karar verilen büyükelçiliklerden birinin de Zambiya’da olacağını belirterek, Türkiye’nin kıtada yeni büyükelçilikler açma kararının Afrika ülkeleri tarafından memnuniyetle karşılandığını söyledi. Gül, Türkiye’nin son dönemde Afrika’nın birçok ülkesiyle ilişkilerini geliştirdiğini vurgulayarak, ‘’Bu ilişkileri geliştirirken tabi ki ekonomik, ticari ve siyasi sebepler söz konusu olduğu gibi Afrika’nın sorunlarına daha yakından ilgi göstermek açısından insani sebepler de vardır’’ dedi. Türkiye’nin Zambiya’ya hem kamu olarak hem özel sektör olarak yapacakları olduğunu ifade eden Gül, TİKA’nın da teknik ve insani yardımlar açısından çalışmalar yürüttüğünü dile getirdi. Gül, ‘’Bu üç ayak üzerinde çalışmalarımızı giderek hızlandıracağız’’ dedi. Zambiya Cumhurbaşkanı Rupiah Bwezani Banda ise Zambiya’nın Türkiye ile daha yakından çalışmayı arzuladığını söyledi. İki ülke arasında hava taşımacılığı konusundaki işbirliğine de değinen Banda, THY’nin son derece tanınan bir şirket olduğunu belirterek, kısa sürede Zambiya güzergahının devreye girmesini beklediklerini söyledi.

13.07.2010


 

Çift diploma yaygınlaşıyor

HEM Türkiye’de hem de yurtdışında okuma olanağı sağlayarak çift üniversite diploması almaya imkan tanıyan yükseköğretim programlarını tercih eden öğrenci sayısı her yıl artıyor.

Üniversitelerde 2003-2004 eğitim-öğretim yılında 305 kişilik kontenjanla uygulanmaya başlayan uluslararası ortak lisans ve yüksek lisans programlarında toplam 1961 öğrenci öğrenim görüyor. Ortak diploma programlarının sayısı YÖK’ün, bu yıl 12 ön lisans programının açılmasını onaylamasıyla arttı. Türkiye’deki üniversitelerde toplam 97 ortak lisans programı bulunuyor. ‘’Öğrencilere iki ayrı ülkede ve üniversitede öğrenim görerek iki diploma sahibi olma, İngilizcelerini geliştirme ve farklı kültürleri tanıma’’ imkânı sağlayan uluslararası ortak programlar bir Türk üniversitesi ile yurtdışındaki bir üniversite tarafından ortak protokolle yürütülüyor. Uluslararası ortak lisans programları, halen çoğunluğu ABD olmak üzere Fransa, Almanya, Hollanda, Avusturya, Rusya Federasyonu, İskoçya, İngiltere, Bulgaristan ve Yeni Zelanda’daki üniversiteler ile açılmış durumda. Kadir Has, Hacettepe, Işık, İstanbul Teknik, Selçuk, Ege, Akdeniz, İzmir Ekonomi, Atatürk, İstanbul, Afyon Kocatepe, Fatih, Uludağ, Yeditepe, Atılım, Haliç, Marmara, Sakarya, İstanbul Aydın, Bahçeşehir, Anadolu, İstanbul Bilgi, Yalova, Dokuz Eylül, Erciyes, Çankırı Karatekin üniversitelerinin yurtdışındaki üniversitelerle ortak lisans programları mevcut. Ayrıca, yurtdışındaki üniversitelerle ODTÜ ve İTÜ ile Celal Bayar, Sabancı, Marmara üniversiteleri ve Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nün ortak doktora programları; ODTÜ, Akdeniz, İzmir Ekonomi, Yıldız Teknik, İstanbul, İstanbul Ticaret, Galatasaray, Yeditepe, Bilkent, Ege, Atılım, İstanbul Teknik, Sakarya, Kadir Has, Bahçeşehir, İstanbul Bilgi, Yalova ve Erciyes üniversitelerinin de ortak yüksek lisans programları faaliyet gösteriyor.

YÖK bu yıl, Fırat, İstanbul Aydın, Uludağ, Çankırı Karatekin, İstanbul Ticaret, Karadeniz Teknik, Bahçeşehir, Gaziantep ve Okan üniversitelerinde toplam 12 ön lisans programı açılmasını kararlaştırdı. Ayrıca, Atılım ve İzmir Ekonomi üniversitelerinin ön lisans programları bulunuyor. Ortak programlar en fazla bilgisayar, makina, yazılım, inşaat ve endüstri mühendislikleri ile işletme, iktisat, İngiliz Dili ve Edebiyatı ile İngilizce öğretmenlikleri alanlarında açılıyor.

13.07.2010


 

Hızlı tren ihalesi 8 Ekim’de

Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı Tren (YHT) Projesi’nin Köseköy-Gebze etabının yapım ihalesi 8 Ekimde gerçekleştirilecek.

Projenin son yapım ihalesine, AB tarafından finanse edilen programlar çerçevesinde gerçekleşen hizmet, mal, iş ve hibelere ilişkin ihalelerin genel bütçeleme, ihaleye çıkma, sözleşme imzalama, ödeme, muhasebe ve mali raporlaması bakımından tek sorumlusu olan Merkezi Finans ve İhale Birimi (MFİB) çıktı. İhale ilanına göre, Ankara-İstanbul YHT Projesi’nin Köseköy-Gebze etabının alt ve üst yapı işlerini kapsayacak ihale 8 Ekimde yapılacak. ‘’Açık’’ usulle yapılacak ihale kapsamında, altyapı inşasında gerçekleştirilecek toprak işleri, altgeçitler, menfezler, sanat yapıları, drenaj işleri, üstyapı inşasında gerçekleştirilecek balast ve demiryolu hattı döşeme işleri ile elektrifikasyon, sinyalizasyon ve haberleşme sistemlerinin kurulumu işleri yapılacak. İhalede, projenin yapım süresi ise 900 gün olarak belirlendi. Köseköy-Gebze etabının yapım bedelinin yüzde 75’i ‘’Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA)’’ kapsamında AB Fonlarından, yüzde 25’i ise ‘’ulusal katkı payları’’ndan sağlanacak.

DEMİRYOLU KAPATILACAK

Köseköy-Gebze arasındaki 56 kilometrelik mevcut konvansiyonel hat, YHT işletmeciliğine uygun olarak çift hat olarak inşa edilecek ve güzergah üzerinde 5 üstgeçit ve 1 nehir köprüsü yapılacak. Köseköy-Gebze arasındaki hattın etrafındaki yapılaşmanın yoğun olması dolayısıyla yeni hat mevcut koridorda inşa edilecek. Ankara-Eskişehir ile yapımı devam eden Eskişehir-Köseköy arasındaki YHT işletme hızının 250 kilometre olduğunu dile getiren TCDD yetkilileri, ‘’Mevcut güzergâhta bir değişiklik yapamadığımız için Köseköy-Gebze arasındaki YHT işletme hızı saatte 160 kilometre ile sınırlı olacak’’ dedi. Köseköy-Gebze arasındaki yapım işine, 2011’in ilk yarısında başlanması planlanıyor. Bu kapsamda, 30 ay içinde, mevcut hat sökülerek, YHT işletmeciliğine uygun yeni hat döşenecek. 30 aylık sürede güzergâhta yük ve yolcu taşımacılığı yapılamayacak. Köseköy-Gebze arasındaki 39 dakikalık seyahat süresi, etabın yapımının tamamlanmasının ardından 24 dakikaya inecek. MARMARAY İLE ENTEGRE EDİLECEK Ankara-İstanbul YHT Projesi’nin, 44 kilometre uzunluğundaki Gebze-Haydarpaşa etabı ise Marmaray Projesi kapsamında yeniden yapılacak. Bu etaptaki konvansiyonel demiryolu hattı sökülerek, metro standardında ve 3 hat olarak yeniden inşa edilecek, güzergâhtaki 37 istasyon modern istasyonlar haline getirilecek. Her iki güzergâhtaki yapım işlerinin tamamlanmasının ardından Ankara-İstanbul YHT Projesi, Gebze’de Marmaray ile entegre edilmiş olacak.

13.07.2010


 

Kızılay, Gazze’de su kuyusu açtırdı

TÜRK Kızılayı İsrail’in saldırılarında zarar gören su altyapısını yenilemek amacıyla Gazze’de 3 su kuyusu açtırdı.

Kızılay’dan yapılan yazılı açıklamada, Gazze’de yaşanan insanlık dramının ardından büyük bir yardım kampanyası başlatan kurumun, bölgeye yönelik insanî yardım çalışmalarının devam ettiği bildirildi. Açıklamada, İsrail saldırılarında büyük ölçüde zarar gören içme suyu ve atık su şebekelerinin onarılması amacıyla Filistin resmî makamlarıyla anlaşmalar imzalandığı belirtildi. Bu çerçevede, Türk Kızılayı’nın su şebekesinin yüzde 80’inin yenilenmesini üstlendiği ifade edilen açıklamada, Gazze’nin altı farklı bölgesinde altı proje planlandığı anlatıldı. Proje kapsamında yerel makamlarla işbirliği çerçevesinde tamamlanan 3 su kuyusunun, yerel yöneticilerin ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin de katılacağı bir törenle hizmete açılacağı bildirilen açıklamada, böylece bölge halkının temiz içme suyuna kavuşacağı kaydedildi.

13.07.2010


 

Adadaki ağaçlara yüzerek su taşıyor

İZMİRLİ Psikiyatrist ve çevre gönüllüsü Dr. Hüsnü Uçar, İzmir’in Karaburun ilçesine 1 mil mesafedeki Küçük Ada’daki ağaçları yaşatmak için adaya bidonlarla yüzerek su taşıyor.

Uçar, Karaburun’un dört adasından biri olan Küçük Ada’da su bulunmadığını, buradaki bitki örtüsünün korunması, genişlemesi için çaba gösterdiğini söyledi. Hüsnü Uçar, her hafta sonu ‘’Mersinaki’’ isimli teknesiyle adaya gittiğini, teknenin yanaşması mümkün olmayan bölümünde beline bağladığı 10 litrelik 6-7 plastik su dolu bidon ile yüzerek adaya çıktığını anlatarak, şunları kaydetti: ‘’Kış aylarında buraya palmiye, tropikal iklimlerde yetişen Yuka ve az su isteyen kaktüs diktim. Adada doğal yolla yetişen ağaçlar da bulunuyor. Özellikle yaz aylarında yağmur yağmadığı için buradaki ağaçları taşıma suyla ayakta tutmaya çalışıyorum.’’

13.07.2010


 

Çin’de 100 milyonluk ilk şehir: Henan

ÇİN'İN orta kesimlerindeki Henan vilayeti ülkenin nüfusu 100 milyonu geçen ilk vilayeti olacak.

Çin medyası, büyük oranda kırsal bölge olan Henan’ın nüfusunun ay sonunda 100 milyonu geçerek Filipinler kadar nüfusa sahip olacağını duyurdu. Henan vilayeti, Çin’in dünyanın üçüncü büyük ekonomisi olmasını sağlayan göçmen işçi ordusunun kaynağı konumunda. 1950’lerde nüfusu 40 milyon olan fakir ve kalabalık vilayetin nüfusu 1990’larda 90 milyona ulaşmıştı. Çin’de kentli nüfusun 2015 yılında ilk kez köylü nüfusunu geçerek 700 milyon kişiye ulaşacağı belirtiliyor. Çin’in 2008’de 1 milyar 320 milyon olan nüfusunun 2015’te 1 milyar 390 milyona çıkacağı hesap ediliyor. Dünyada nüfusu en kalabalık olan eyaleti ise 166 milyon kişiyle Hindistan’ın Uttar Pradeş eyaleti.

13.07.2010


 

Sabah namazından yatsıya kadar hatim

2010 Kur’an Yılı faaliyetleri çerçevesinde Sivas’ın Gürün ilçesinde müftülük tarafından düzenlenen Kur'ân ziyafetinde bir günde Kur'ân-ı Kerim hatmedildi.

Gürün Müftülüğü tarafından organize edilen Kur’ân-ı Kerim ziyafeti sabah namazıyla birlikte Gürün Ulu Camii’nde başladı. Gürün Ulu Camii’nde Osman Nuri Korkmaz’ın tilavet ettiği Kur’ân ziyafeti yoğun ilgi gördü. Sabah namazında camiyi dolduran Gürün halkı, Kur'ân hatmedilinceye kadar cami içerisinde kırat tilavetini takip etti. Programda, sabah öğle ve akşam yemeği Gürün Belediyesi tarafından ikram edildi. Program yatsı namazı öncesinde son buldu. Hatim duasını Gürün Müftüsü Erdoğan Aslantaş yaptı.

13.07.2010


 

Moskova metrosunda cep telefonu kullanılabilecek

DÜNYANIN en kapsamlı ve eski metrolarından biri olan Moskova metrosunda yakın zamanda bilet almadan sadece cep telefonu kullanımı ile seyahat edilebileceği bildirildi.

Moskova metrosu yetkilileri sene sonuna kadar cep telefonuyla metro biletinin alınmasına imkân verecek sistem kurmayı amaçladıklarını açıkladı. Sistemin yeni teknolojilerin kullanımıyla kurulacağını belirten proje yetkilisi Vladimir Juçkov, “Yolcular içinde antenli izin bulunduğu NFC teknolojili yeni sim kart alarak bu sisteme dahil olabilir. Yeni telefonun alınmasına ihtiyaç yok” dedi. Telefona kontör yüklenmesinin zor olmayacağını belirten Jukov, bilet satış gişelerine başvurulması gerekeceğini, yada telefonun özel menüsüne girilerek de yapılabileceğini kaydetti. Bir seferlik seyahat parası normal biletin fiyatından farklı olmayacak.

13.07.2010


 

Vatandaş, polise internetten danışıyor

İnternet kullanımının artmasıyla Ankara polisi de vatandaşların emniyet hizmetleri hakkında bilgi alması için ‘sanal masa’yı devreye soktu.

Vatandaş sanal alemden de bilgi alıyor. Daha önce telefonla gelen başvuruları değerlendiren Ankara Emniyeti, artık internet üzerinden de vatandaşların sorularına cevap verecek. Polis, vatandaşların internet üzerinden gelen sorularına mesai saatleri içinde 15 dakikada cevap verecek. Mesai saatleri dışında ise havuzda bekleyen sorular, mesai başlangıcından itibaren cevaplanmaya başlanacak.

Vatandaşlar, www.ankara.pol.tr adresinden ‘sanal masa - online soru sor’ bölümüne girerek ehliyet, plaka, trafik denetleme, pasaport, yabancı işlemleri, genel sorular, silâh ruhsat işlemleri, polis mesleği için başvurular hatta fahri trafik polisleriyle ilgili konularla ilgili sorularını yönlendirebilecek. Böylece telefonla ulaşma sorunu yaşayanlar internet üzerinden istedikleri bilgiye ulaşabilecek.

CEVAPLAR POSTA

ADRESLERİNE

GÖNDERİLİYOR

Sanal Masa’dan ayrıca belgelerin resim ve yazı biçiminde gönderilmesi sağlanacak. Soruların cevapları ise emniyet birimleri tarafından kullanıcılarının elektronik posta adreslerine gönderilecek. Ankara Emniyet Müdürlüğü internet sitesinden yaptığı açıklamada uygulamanın polis hizmetleri ile ilgili hızlı bilgi almayı sağlamak olduğunu belirterek, diğer amaçlarını şöyle sıraladı: “Kendisi veya şirketi ile ilgili üyelik sisteminin faaliyete “geçmesi ile birlikte” bilgi almak. Bilgi almak istediği hizmet biriminin telefonunu aramasını ortadan kaldırmak. Hizmet performans testine tabi tutulmak. Hizmete etkinlik ve verimlilik sağlamak. Polis halk ilişkilerini güçlendirmek.”

Üç yıl önce kurulan sanal masadan şu ana kadar 124 bin kişi başvuruda bulundu. Ankara Emniyeti daha önce de 155 ihbar hattını sanal aleme taşımıştı.

13.07.2010


 

Dünya daha gençmiş

İNGİLİZ bilimadamları, araştırmaları sonucu Dünya’nın yaşının daha önce tahmin edilen 4,537 milyar yıldan 70 milyon yıl eksik olduğunu hesapladılar.

Cambridge Üniversitesi’nden Dr. John Rudge, Dünya’nın yaşını teyit etmek için kabuğundaki bileşenleri Güneş Sistemi ile aynı yaşta olan göktaşındaki bileşenlerle mukayese ettiklerini belirtti. Araştırma Nature Geoscience dergisinde yayınlandı.

13.07.2010


 

Pasifik’te güneş tutulması

21. yüzyIlIn 7’nci tam güneş tutulmasının, Güney Pasifik’i 11 bin kilometre uzunluğunda dar bir hat boyunca katederek Arjantin’in güney kesiminde sona erdiği bildirildi.

Ay’ın gölgesinin, Tonga’nın yaklaşık 700 kilometre güneydoğusunda Pasifik okyanusunda TSİ 21.15’de yerleşim yeri olmayan bir bölgeye düşmesiyle başlayan tam güneş tutulması, daha sonra Fransız Polinezyası ve ardından Paskalya Adası’nı karanlığa gömdükten sonra Arjantin’in güneyindeki Patagonya bölgesinde TSİ 23.52’de sona erdi. Bir sonraki tam güneş tutulması 13 Kasım 2012’de gerçekleşecek.

13.07.2010


 

Avustralyalı öğrenciler Anzak Koyunda

Avustralya’dan gelen 26 askeri öğrenci, 95 yıl önce Anzak askerlerinin çıkarma yaptığı Gelibolu Yarımadası’ndaki Anzak Koyu’nda kanolarla gezinti yaptı.

Avustralya Savunma Kuvvetleri Akademisi (Australian Defence Force Academy) bünyesinde eğitim veren University of New South Wales’de öğrenim gören 26 askeri öğrencinin ilk durağı Şehitler Abidesi oldu. Buradan 57. Alay Şehitliği’ne geçen öğrenciler, daha sonra Conk Bayırı’nı ziyaret etti. Son olarak Anzak Koyu’na gelen öğrenciler, eğitmenleri Binbaşı Maj Lyndsam Adams tarafından kano gezisi hakkında bilgilendirildi. Kanolarla sahile inen askeri öğrenciler, atalarının 95 yıl önce çıkarma yaptığı bölgeyi denizden gezdi.

13.07.2010


 

Mahkûmlar çevre ödülü kazandı

Muğla genelinde yayınlanan bir yerel gazete tarafından her yıl düzenlenen “Yılın en’leri” seçmelerinin beşincisinde, Türkiye’de ilk defa cezaevindeki mahkûmlar ödül alacak.

Yerel Hamle Gazetesi’nin okuyucularının oylarıyla “Yılın Çevrecisi” ödülüne, ilin karayollarında temizlik yapan Ula Yarı Açık Cezaevi hükümlülerinden oluşan çöp toplama ekibi lâyık görüldü. Okuyucular tarafından 13 dalda 39 kişi için 80 bine yakın oy kullanıldı. Çevre dalında Ula Yarı Açık Cezaevi Çöp Toplama Ekibi birinci olurken Marmaris Çevre Günülüleri Derneği Başkanı Filiz Ersan ve ÇEKÜL Vakfı Temsilcisi Meral Oğuz ikinci oldu.

13.07.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.