13 Temmuz 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Kültür-Sanat

Dünyanın en kapsamlı ‘Hilye’ sergisi yurt dışına da çıkacak

HZ. Muhammed’in (asm) vefat ettiği yaşı temsilen 63 hilyenin (Peygamber’in fiziksel özellikleri, hal ve hareketleri ile ahlakının anlatımı) yer aldığı, dünyanın en kapsamlı hilye sergisi, İngiltere, Rusya, Macaristan, Almanya ve Suudi Arabistan’da da açılacak.

Hz. Muhammed’in hilyelerinin, hastalığı sırasında Hz. Fatıma’nın bir daha yüzünü göremeyeceği endişesini dile getirmesi üzerine, damadı Hz. Ali’ye, ‘’Hilyemi yaz; benden sonra onu gören, beni görmüş gibi olur’’ sözleri üzerine yazılmaya başlandığı rivayet ediliyor.

Osmanlı hattatlarından Hafız Osman’dan beri hattatlar arasında hüsn-i hatla hilye yazmanın bir gelenek halinde devam ediyor. Mehmet Çebi’nin 500 hilyeden oluşan koleksiyonundan Abdullah Güzelce, Ali Hüsrevoğlu, Cevat Huran, Eyyüp Kuşçu, Fevzi Günüç, Gürkan Pehlivan, Habib Ramazanpur, Hasan Çelebi, İhsan Ahmedi, Kerim Erbili, Levent Karaduman, Muhammed Cevadzade, Nurullah Özdem, Said Abuzeroğlu, Süleyman Berk, Tahsin Kurt ve Turan Sevgili imzası taşıyan ve Hz. Muhammed’in vefat ettiği yaşı temsilen 63 hilyenin yer aldığı sergi, 15 Temmuz’a kadar Küçükçekmece Cennet Kültür Merkezi’nde görülebilecek.

Koleksiyoner Mehmet Çebi, ‘’hilye’’ sergisi hakkında, Osmanlı’da ilk hilyeyi Hafız Osman’ın yazdığını anımsatarak, ‘’400 senelik zaman dilimi içerisinde bu genişlik ve bu kalitede bir hilye sergisi yapılmadı. Sergi, kendi çapında dünyada bu zamana kadar yapılan en geniş hilye sergisi. Sergi hem klasik hem de modern tasarımları içeriyor’’ diye konuştu.

Sergide yer alan hilyelerin ebatlarının çok büyük olduğunu ifade eden Çebi, genelde 50-60 santimetre ebatlarda yazılan hilyelerin yanında, 2 ila 3 metre boyutlarında hilyeler de bulunduğunu söyledi. Çebi, serginin İngiltere, Rusya, Macaristan ve Almanya’da sergilenmesi konusunda çalışmaların sürdüğünü bildirdi. Mehmet Çebi, serginin hac döneminde Medine’de Mescid-i Nebevi’nin dış avlusunda da açılmasını düşündüklerini belirterek, görüşmelere yakın zamanda başlanacağını kaydetti.

DÜNYADA BÖYLE BİR SERGİ ÖRNEĞİ YOK

SERGİDE eserleri bulunan hattat Gürkan Pehlivan da sergiye beklenen ilginin gösterildiğini söyledi. Eski hilye örneklerine bakıldığında sergide yer alanlar kadar devasa örnekler olmadığını ifade eden Pehlivan, ‘’Sergide klasiklerin dışına çıkılan eserler var. Çok yeni denemeler, grafik anlatımlar da mevcut. Dünyada böyle bir sergi örneği yok. Sergide ebatları 1,5-3 metre olan, 4,5 metre karelik hilyeler var’’ dedi. Sergiyle sadece bir koleksiyonu tanıtmayı amaçladıklarını, halka kültürel bir hizmet sunmaya çalıştıklarını anlatan Pehlivan, sergide satış yapılmadığını bildirdi. Küçükçekmece Cennet Kültür Merkezi’ndeki sergi, 15 Temmuz’a kadar görülebilir.

13.07.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Başlıklar

  Dünyanın en kapsamlı ‘Hilye’ sergisi yurt dışına da çıkacak

  Taş ustası 50 yıldır taşlara şekil veriyor

  Okuyucularımız Başkonuş’ta buluştu

  4 bin yıllık mangala oyununu turnuvayla hatırlatıyorlar

  Osman Hamdi Bey’in Tarihi Böcekhane Binası restore ediliyor

  Rağbet görmeyen eski halı ve kilimler duvarlarda

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.