21 Temmuz 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

 

Afganistan Afganlılara aittir

AFGANİSTAN'IN geleceğiyle ilgili uluslar arası konferans Kabil’de gerçekleştirildi.

Afganistan’ın kalkınması ve istikrara kavuşması açısından büyük önem taşıyan uluslar arası konferans, Afganistan Dışişleri Bakanlığının büyük salonunda Kur’ân-ı Kerim’in okunmasıyla başladı. Türkiye’yi Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun temsil ettiği konferansa, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’ın da aralarında bulunduğu 60’tan fazla ülkenin yetkilileri ile NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, İKT Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu da katıldı. Konferansta hükümet ve 60’dan fazla ülkenin temsilcileri katılırken, Afganistan’ın kalkınması ve geleceğiyle ilgili öncelikler konusunda anlaşma yolu arandı. Kabil’de düzenlenen en büyük uluslar arası buluşma olduğu belirtilen konferans için geniş güvenlik tedbirleri alındı.

SORUMLULUK ÜSTLENMESİNE DESTEK ÇAĞRISI

Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai, uluslar arası ortaklarına, ülkesinin kendi güvenliğinin ve malî kaynaklarının sorumluluğunu üstlenmesi yolunda destek çağrısında bulundu. Karzai, uluslar arası Kabil konferansının açılışında yaptığı konuşmada, ülkesini destekleyen Batılı güçlerle Afganistan’ın, “ortak düşmanı” bulunduğunu söyledi. Hamid Karzai, ancak zaferin, Afganlara sınırları içinde isyanla mücadelede mümkün olduğu kadar fazla sorumluluk verilmesiyle sağlanacağını belirtti. Afganistan Devlet Başkanı, Afgan ulusal güvenlik güçlerinin ülke genelinde bütün askerî ve güvenlik operasyonlarında 2014’e kadar sorumluluğu üstlenmesi konusunda kararlılığını sürdürdüğünü kaydetti. Kabil’de bir gün sürecek konferansta kabul edilmesi beklenen planının, 2014’e kadar Afganistan’ın 34 vilayetinin tamamında güvenliğin hükümete devredilmesini içermesi bekleniyor.

TÜRKİYE, AFGAN KARDEŞLERİNE DESTEK

OLMAYA DEVAM EDECEK

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da, Türkiye’nin Afganistan’a, ihtiyaç duyduğu ve istediği sürece destek olmaya devam edeceğini, seçim sürecine destek çerçevesinde de BM’ye iki milyon dolar katkıda bulunacağını söyledi.

“Afganistan, Afganlılara aittir” diyen Davutoğlu, Afgan hükümetinin ülkesine sahip çıkmasına ilişkin bir plan sunduğunu kaydetti. Son dönemde gözle görülür gelişmeler olduğunu ifade eden Davutoğlu, Afgan hükümeti ve uluslar arası toplum tarafından gösterilen kararlılığın umut ve cesaret verdiğini belirtti. Davutoğlu, Afgan halkının önceliklerini dikkate alarak, Afgan kimliği ve kültürüne saygı duyarak, Afgan hükümetinin bu planına destek olmaya devam edilmesi gerektiğini ifade etti. Barış ve yeniden bütünleşmenin önemine dikkati çeken Davutoğlu, Kabil Konferansında sunulan Afgan barış ve yeniden bütünleşme planının memnuniyetle karşıladıklarını bildirdi.

18 Eylülde yapılacak parlamento seçimlerine değinirken de, bu seçimlerin ülke çapında birlik ve beraberliği geliştireceğini ve toplumun bütün kesimlerini temsil edeceğini kaydeden Davutoğlu, “Türkiye seçim sürecine destek olmak çerçevesinde BM’ye iki milyon dolar katkıda bulunacak” diye konuştu. Davutoğlu, bu yıl sonunda Afganistan ile ilgili bölgesel ekonomik işbirliği konferansına ev sahipliği yapacaklarını da kaydetti. Türkiye’nin idaresinde ikinci il imar ekibi tesisinin bugün kendisi tarafında Cevizcan’da açılacağını hatırlatan Davutoğlu, “Sonuç olarak Türkiye, Afgan kardeşlerine, onlar ihtiyaç duydukları ve istedikleri sürece destek olmaya devam edecektir” dedi.

Clinton: Afganistan’ın yanındayız

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, ABD ve müttefiklerinin Afganistan’ın yanında olacağı sözünü verdi. Artan askerî kayıplar dolayısıyla Afganistan’a uluslar arası müdahaleye muhalefetin derinleştiğini belirten Clinton, bu duruma rağmen dünyanın Afganistan’la birlikte olacağı sözünü verdi. Clinton, ABD’nin asker çekmeye başlamayı planlamasının bu kararlılıktan vazgeçme anlamına gelmediğini söyledi. ABD Başkanı Barack Obama’nın Afganistan’dan 2011 Temmuz’undan itibaren asker çekme planına atıf yapan Hillary Clinton, bu şekilde güvenlik sorumluluğunu Afgan güçlerine devretme sürecini hızlandırmak istediklerini dile getirdi. ABD Dışişleri Bakanı, ‘istikrarlı, güvenli ve barış içindeki bir Afganistan’ hedeflerinden vazgeçmediklerini vurguladı. Afganistan’a askerî ve ekonomik katkı yapan ülke kamuoylarının ‘barış mümkün mü’ ve ‘bunu gerçekleştirecek kararlılığa sahip miyiz’ şeklinde şüpheye düştüğünü ifade eden Clinton, bu şüphelere ABD’nin özellikle sivil yardımları artırarak cevap vereceğini kaydetti.

ÇOKULUSLU GÜÇ ÜLKEDE KALACAK

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Afganistan’daki çokuluslu gücün kontrolün ordu ve Afgan polisine verilmesini hedefleyen geçiş sürecinden sonra ülkede kalacağını söyledi. Rasmussen, Afganistan’ın başşehri Kabil’deki konferansta yaptığı konuşmada, geçiş sürecinin, geri dönüş olmaması için siyasî durum ve güvenlik durumunun değerlendirilmesi temel alınarak, kademeli olacağını belirtti. NATO Genel Sekreteri, çokuluslu gücün ülkeden ayrılmayacağını, destek vermeyi sürdüreceğini söyledi.

BM’nin uçağı Kabil’e inemedi

AFGANİSTAN'IN geleceğiyle ilgili uluslar arası konferans için Kabil’e gelen BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt’i taşıyan uçak, roket saldırısı yüzünden başşehrin havaalanına inemedi. Carl Bildt, özel internet sayfasında yayınladığı açıklamada, kendisinin ve Ban’ın uçağının, Kabil’in dışındaki Bagram’da bulunan ABD üssüne indiğini, ardından Blackhawk tipi helikopterlerle Kabil’e gittiklerini anlattı. Bildt, “Tam biz inmek üzereyken havaalanına roket isabet etti” dedi. İsveç Dışişleri Bakanlığı tarafından daha sonra yapılan açıklamada da, Bakanın ve Ban Ki-mun’un uçağının Kabil’e roket saldırısı yüzünden inemediği doğrulandı.

İKT: Desteğimiz sürecek

İSLÂM Konferansı Teşkilâtı (İKT) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, “Hem insanî yardımlar hem de siyasî çözüme yönelik ortak çabalarda daha aktif şekilde Afganistan’a desteğin süreceğini” söyledi. Afganistan için “sadece askerî çözümün yeterli olmayacağını” belirten İhsanoğlu, İKT olarak Afgan hükümetine, barış ve istikrarı sağlama çabalarında destek olduklarını belirtti. İlgili bütün tarafların, Afgan halkının barış ve istikrara kavuşması için iyi niyet göstermesi gerekliliğini vurgulayan İhsanoğlu, Afganistan’daki istikrarsızlığın bölgeyi de etkilediğini kaydetti. Afganistan’ın beş komşusunun İKT üyesi olduğunu belirtti ve şiddet, terör ile uyuşturucu kaçakçılığının önlenmesi üzerinde çalışılması gerektiğine dikkati çekti. İslâm Konferansı Teşkilâtı (İKT) Genel Sekreteri İhsanoğlu, 30 yılı aşkın süredir Afganistan’a yakın ilgi gösterdiklerini belirtirken, “Hem insanî yardımlar hem de siyasî çözümde ortak harekette daha aktif olarak Afganistan’a desteğimizi sürdüreceğiz” diye konuştu. İhsanoğlu, Afganistan’a özel temsilci atayacaklarını söyledi.

21.07.2010


 

İsrail, kendini ‘Demir Kubbe’ ile koruyacak

İSRAİL'İN kısa ve orta menzilli füze saldırılarına karşı geliştirdiği “Demir Kubbe” füze savunma sisteminin, nihaî testleri başarıyla tamamladığı ve sistemin önümüzdeki Kasım ayında sınır bölgelerine yerleştirilmesinin planlandığı açıklandı. İsrail Savunma Bakanlığı, füze savunma sisteminin saldırı roketlerini yok ederken çekilen görüntülerini yayınladı.

Bu görüntülerde, ilk kez eş zamanlı atılan çoklu roketlerin sistem tarafından başarıyla durdurulduğu görüldü. Savunma Bakanlığı’nın verdiği bilgiye göre, kasım ayında faaliyete geçirilecek iki batarya, taşınabilir çekicilerle, İsrail sınırlarında herhangi bir bölgeye kolayca yerleştirilebilecek. Sistemin, Filistinliler’in roket saldırılarına karşı Gazze ile İsrail arasındaki sınıra konuşlandırılması öngörülüyor. Füze sisteminin maliyeti de ülkede tartışma konusu oldu.

21.07.2010


 

20 yıl sonra ilk Irak umre kafilesi

IRAK’TAN 20 yıl sonra uçakla ilk umre kafilesi Suudi Arabistan’ın Cidde şehrine geldi. Suudi Arabistan Havayolları, 1990’da Kuveyt’in dönemin Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin tarafından işgalinden sonra durdurduğu Irak ile uçak seferlerini yeniden başlattı.

İlk uçak Irak’ın başşehri Bağdat’tan Cidde’nin Kral Abdülaziz Havaalanına indi. Uçakla 450 Iraklı umre için geldi. Saudi Gazette’de yer alan habere göre, Boeing 747-400 uçağı dün gece Cidde’ye indiğinde Suudi Arabistan gençlik teşkilâtı Iraklı yolcuları çiçeklerle karşıladı. Suudi Arabistan Havayolları Bağdat ile Cidde arasında haftada iki sefer yapmayı planlıyor.

21.07.2010


 

Kıbrıs Türk halkı 20 Temmuz’u Şafak Nöbeti ile karşıladı

KIBRIS Türk halkı, 20 Temmuz 1974 Barış Harekâtının 36. yıl dönümünü ‘’Şafak Nöbeti’’ ile karşıladı.

KKTC Dış Basın Birliğinin fikir babalığında gelişen organizasyonla 19 Temmuzu 20 Temmuza bağlayan gece yarısı Yavuz Çıkarma Plajı’nda toplanan kalabalık, 36 yıl önce adaya barış ve Kıbrıs Türküne özgürlük getiren anı ‘’Şafak Nöbeti’’ ile bekledi. Etkinliğe, KKTC’nin 1. Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, KKTC Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Zorlu Töre, Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Serdar Denktaş da bir süre katıldı. Katılımcılar, Kıbrıs Barış Harekâtında çıkarmanın yapıldığı Yavuz Çıkarma Plajında gece yarısı toplandı. 20 Temmuz 1974’de adaya Yavuz Çıkarma Plajından çıkan gaziler, gemilerle gelerek, sahilde bekleyen Mücahit gazilerle kucaklaştı ve beyaz güvercinler havaya bırakıldı. Etkinlik, KKTC Din İşleri Başkanı Yusuf Suiçmez’in sabah ezanını sahilde okuması ve şehitlerin ruhları için dua okunmasıyla tamamlandı. KKTC Dış Basın Birliği Başkanı Fevzi Tanpınar, etkinliğe Kıbrıs Rumlarını da davet ettiğinin hatırlatılması üzerine, şunları söyledi: ‘’20 Temmuz 1974’te Kıbrıs Türk askeri buraya çıkarken yalnız Kıbrıs Türk halkına değil, Kıbrıs Rum halkına da barış getirmişti. Bizler aslında ilk başta Kıbrıs Rumlarını da dâvet ettik ve dedik ki; bu barış sadece bize değil size de gelmişti. Dolayısıyla bu bekleyiş aslında bütün Kıbrıs’ta yaşayan Kıbrıslı Türklerin ve Kıbrıslı Rumların bekleyişi olmalıydı, ancak Kıbrıs Rum tarafı ve Rum halkı 20 Temmuzu başka şekilde anlamlandırdığından bu dâvete cevap vermediler. Bugün Kıbrıs müzakereleri devam ediyorsa bunun temelinde 20 Temmuz yatmaktadır. Çünkü 20 Temmuz adaya iki kesimliliği getirmiştir, adaya barışı ve huzuru getirmiştir ve bunun üzerine de bir görüşme zemini bugün için oluşmuştur.’’

21.07.2010


 

Guantanamo’dan 2 tutsak daha gönderildi

ABD’NİN Guantanamo Üssünde terör zanlısı olarak alıkonulan 2 kişi, Cezayir ve Yeşil Burun Adalarına gönderildi.

Cezayirli zanlı Aziz Abdülnaci’nin, can güvenliği kaygısı dolayısıyla yaptığı itirazlara rağmen ülkesi Cezayir’e, Suriyeli Abdülnisr Muhammed Hantumani’nin de Afrika açıklarındaki takımada ülkesi Yeşilburun’a gönderildiği belirtildi. ABD Savunma Bakanlığının rakamlarına göre, Küba’daki Guantanamo üssünün açıldığı 2002’den bu yana 600’den fazla tutsak farklı ülkelere gönderildi. Küba’daki Amerikan üssünde hâlâ 178 kişi bulunuyor.

21.07.2010


 

Soğuk havadan 6 kişi öldü

Paraguay’da alışılmadık derecedeki soğuk havanın bir haftadan fazla bir sürede 6 kişinin ölümüne yol açtığı bildirildi.

Sağlık yetkilileri, sıfır derece hissedilen hava yüzünden kırsal bölgelerde dört kişinin öldüğünü, iki kişinin ise ısınmak için yaktıkları sobadan çıkan dumandan zehirlenerek öldüklerini belirtti. Latin Amerika’nın Güney Koni bölgesinin tamamının ‘’kutup’’ soğuklarından etkilendiği, Arjantin’de dokuz, Uruguay’da ise iki kişinin öldüğü belirtildi.

21.07.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.