21 Temmuz 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Güncel

 

Trafikte hız kazaları artıyor

Yurt genelinde geçen yılın yaz aylarında gerçekleşen trafik kazalarında 930 kişi öldü, 50 bin 652 kişi yaralandı. Emniyet Genel Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, geçen yıl Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında toplam toplam 27 bin 62 trafik kazası meydana geldi. Söz konusu kazalarda 930 kişi ölürken, 50 bin 562 kişi ise yaralandı.

9 bin 488 kaza ile en fazla trafik kazası Temmuz ayında meydana geldi. Bu kazalarda 339 kişi ölürken 18 bin 433 kişi yaralı kurtuldu.

Kazaların oluş sebepleri arasında, ‘’Araçların hızını aracın yük ve teknik özelliklerine göre görüş, yol, hava ve trafik durumunun gerektirdiği şartlara uydurmamak’’ yüzde 17,5 oranla ilk sırada yer aldı.

‘’Araçların hızını kavşaklara yaklaşırken, dönemeçlere girerken, tepe üstlerine yaklaşırken, dönemeçli yollarda ilerlerken, yaya geçitleri ve hemzemin geçitlere, tünellere, dar köprü ve menfezlere yaklaşırken ve yapım ve onarım alanlarına girerken azaltmamak’’ yüzde 14,7 oranla ikinci kaza sebebi olarak belirlendi.

Bu sebepleri yüzde 13,2 ile ‘’kavşak, geçit veya kaplamanın dar olduğu yerlerde geçiş önceliğine uymamak’’, yüzde 12,4 ile ‘’doğrultu değiştirme (dönüş) kurallarına uymamak’’, yüzde 8,9 ile ‘’arkadan çarpma’’ takip etti.

Geçen yıl ve bu yılın Mayıs aylarında meydana gelen kazalar karşılaştırıldığında, ölümlü kaza sayısında yüzde 13,2, ölü sayısında ise yüzde 7,5 oranında azalma kaydedildi. Buna karşın yaralanmalı kaza sayısı yüzde 3,8, yaralı sayısı ise yüzde 2,4 oranında arttı. Buna göre, 2009 yılının Mayıs ayında 182 ölümlü kaza gerçekleşirken, bu yılın aynı döneminde 158 kaza meydana geldi. Geçen yılki kazalarda 226 kişi, bu yıl ise 209 kişi öldü.

HAYAT KURTARAN TAVSİYELER

Yaz aylarında nem oranı ve aşırı sıcaklardan olumsuz etkilenen sürücülerin birçok kural ihlâli yaptığını ifade eden yetkililer, sürücülere özellikle 12.00-16.00 saatleri arasında trafiğe çıkmamaları, eğer şehirler arası yolculuklara çıkmak zorunlu ise kendi araçları yerine otobüs, tren, uçak, gemi ve feribot gibi toplu taşım araçlarını kullanmalarını tavsiye etti.Yetkililer, mutlaka kendi araçlarıyla yola çıkması gereken sürücülere ise şu tavsiyelerde bulundu:Aracın yazlık (başta fren, far olmak üzere bütün aksamlarının) bakımları yaptırılmalı, Yola çıkmadan önce yeterince dinlenilmeli, Bilhassa 04.00-06.00 saatleri arasında gün doğarken doğu istikametine araç kullanan sürücüler, belirtilen zaman diliminde sıklıkla mola vermeli,Taşıt trafiğinin yoğunluğu dikkate alınarak, yoğunluk taşımayan alternatif yollar ve güzergâhlar tercih edilmeli, gidilecek yol hakkında mümkün olduğunca fazla bilgi toplanıp, yol güzergâhı ve tahmini varış zamanı mutlaka yakınlara bildirilmeli, Yolculuklar esnasında kısa aralıklarla (100 kilometrede bir) molalar verilmeli, molalarda eller ve yüz yıkanmalı, bol sıvı alınmalı, Gözlerin güneşten etkilenmesini önlemek için araç içi ve güneşlikler uygun şekilde ayarlanmalı ve mümkünse ultraviyole ışınlarına karşı koruyucu özellikte bir gözlük kullanılmalı, Uzun mesafeli yolculuklara tek başına çıkılmamalı, direksiyon başında iken dikkati dağıtmayacak şekilde arabadakilerle konuşulmalı,Yeterli sürücülük deneyimine sahip olunmalı, araca ve sürücülük becerisine güvenip gereksiz riskler alınmamalı.’’

21.07.2010


 

Üniversite ‘balık adam’ yetiştirecek

Ege Üniversitesi (EÜ) Ege Meslek Yüksek Okulu (EMYO) Müdürü Prof. Dr. H. Semih Güneş, yeni akademik yılda 20 öğrenciyle ‘’Sualtı Teknolojisi’’ programına başlayacaklarını, bu programla ‘’bilimsel’’ olarak balık adam yetiştireceklerini bildirdi.

Güneş, yaptığı açıklamada, iki yıl süreli ön lisans seviyesinde eğitim vermesi planlanan ‘’Sualtı Teknolojisi’’ programının, EÜ Su Ürünleri Fakültesi’nin eğitim desteğiyle Urla’daki binalarında yapılacağını belirtti. Güneş, şunları söyledi: ’’Mezunlar gemi sökümü, batık arama, liman ve marina kurulumunda görev yapacağı gibi, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’nde çalışabilecek.’’

21.07.2010


 

Yön tabelâsını hedef yaptı, çocukları vurdu

İzmİr’İn Bergama ilçesinde, yön tabelâsına av tüfeğiyle ateş açan kimliği henüz belirlenemeyen kişi ya da kişiler, tarla sulayan 2 çocuğun yaralanmasına sebep oldu.

Alınan bilgiye göre Ayaskent beldesi Ferizleraltı mevkiinde yoldan geçen bir aracın içindeki, kimliği henüz belirlenemeyen kişi ya da kişiler av tüfeğiyle yol kenarındaki yön tabelâlarına ateş açtı. Bu sırada tabelâların yakınında tarla sulayan 14 yaşındaki İbrahim Koç ve aynı yaştaki İbrahim Ak vücutlarına isabet eden saçmalarla yaralandı. Bitişik tarlayı sulayan ve sesler üzerine olay yerine gelen Hasan Hüseyin Yılmaz, yaralı çocukları Bergama Devlet Hastanesine götürdü. Jandarma ekipleri, olay yerinde 4 adet patlamış, 2 de patlamamış fişek buldu. Zanlıların yakalanması için geniş çaplı soruşturma başlatıldı.

21.07.2010


 

Karbondioksit salınımında iyi durumdayız

Bilim insanları, ülkelerin ekonomilerinin ve sanayilerinin gelişmesiyle atmosfere salınan karbondioksitin artacağı, dolayısıyla da küresel ısınmanın hızlanacağı görüşünde birleşirken, Türkiye’nin kişi başına yıllık karbondioksit salınımının, Almanya, İngiltere gibi ülkelere oranla 4 kat daha iyi düzeyde olduğu bildirildi.

Hidrojen ve hidrojen teknolojileri konusunda çalışmalarıyla tanınan, Kanada’daki University of Ontario Institute of Technology (UOIT) Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Dinçer, yaptığı açıklamada, Almanya, İngiltere gibi ülkelerde kişi başına karbondioksit salınımının 20 tonlar, Türkiye’de ise 5 ton civarında olduğunu kaydetti.

21.07.2010


 

Endonezyalı gelin Müslüman oldu

Zonguldaklı gençle evlenerek İslâmiyeti seçen Endonezyalı Komang Tri Astari, İl Müftülüğünde düzenlenen törenle Müslüman oldu.

Antalya’nın Manavgat ilçesinde bir otelde çalışan Ferdi Kabacalı ile Endonezyalı Komang Tri Astari (20), evlenmeye karar vererek durumu ailelerine bildirdi. Ailelerinden evlilikleri konusunda olumlu cevap almaları üzerine Kabacalı, Astari’yi Zonguldak’a getirerek ailesi ile tanıştırdı. Bu arada Astari’nin Müslüman olmak istediğini belirtmesi üzerine çift, Zonguldak İl Müftülüğüne başvuruda bulundu. Müftülükte yapılan merasimde, İl Müftüsü Selahattin Emen, İslâm dini hakkında temel bilgileri vermesinin ardından Komang Tri Astari, kelimeişehadet getirdi ve gençlerin imam nikâhı kıyılarak dua edildi. Müftü Selahattin Emen, ‘’Tuana’’ ismini alan Astari’ye Kur’ân-ı Kerim ve dinî kitaplar hediye ederek ‘’ihtida belgesi’’ verdi. Zonguldak / aa

21.07.2010


 

Gurbetçiler ödüllendirilecek

Ankara’nIn Şereflikoçhisar Belediyesi, en uzun süre yurt dışında kalan gurbetçileri ödüllendirecek.

Bu yıl yapılacak olan 13. Tuz Festivali faaliyetleri kapsamında yurt dışında yaşayan Şereflikoçhisarlı gurbetçileri unutmayan belediye, en uzun süre yurt dışında kalanlara birer plâket vermeye hazırlanıyor. Hemen Hemen her ailede bir kişinin Avrupa’nın değişik ülkelerinde çalıştığı Şereflikoçhisar’da, özellikle yaz ayları ilçede büyük bir gurbetçi yoğunluğu yaşanıyor. Fırsattan istifade etmek isteyen belediye, yıl içerisinde gurbetçilerin tatillerini festivalin yapılacağı tarihe yakın günlerde kullanmalarını istemişti. Şu günlerde yoğun bir gurbetçi hareketliliğinin olduğu Şereflikoçhisar’da belediye, yaptığı anonslara en uzun süre yurt dışında kalan gurbetçilerin belediyeye müracaat etmeleri halinde plâketle ödüllendirileceğini duyurdu. Uygulamanın yurt dışında yaşayan Şereflikoçhisarlı gurbetçileri onurlandıracağını söyleyen Şereflikoçhisar Belediye Başkanı Hakverdi Altuğ, verilecek olan bu plâketle bu insanlarımızın unutulmadıklarını ve kendilerinde tatlı bir anı bırakacağını ifade etti. 13. Tuz Festivali 29 Temmuz-01 Ağustos tarihleri arasında yapılacak. Ankara / cihan

21.07.2010


 

Evin balkonu çöktü: 3 yaralı

Kütahya’nIn Domaniç ilçesinde bir evin balkonunun çökmesi sonucu 3 kişi yaralandı. Alınan bilgiye göre, Celal Sarı (64), eşi Nuriye Sarı (60) ve torunu Enes Kahraman (9), gece çay içmek amacıyla Hasan Tepe Mahallesi Ebe Caddesi’ndeki evinin 2. katındaki balkonuna çıktı.

Bu kişilerin oturduğu sırada balkon, kirişlerinin zayıflaması sonucu gürültüyle çöktü. Komşularının durumu bildirmesi üzerine 112 Acil Servis ekiplerince Domaniç Devlet Hastanesi’ne kaldırılan Celal ve Nuriye Sarı ile Enes Kahraman, ilk müdahalelerinin ardından kendi istekleriyle İnegöl Devlet Hastanesi’ne sevk edildi. Celal Sarı’nın başından yaralandığı, Nuriye Sarı’nın kolunun, Enes Kahraman’ın ise bacağının kırıldığı, ancak hayatî tehlikelerinin bulunmadığı öğrenildi.

21.07.2010


 

Balyoz’da şok iddialar

“Balyoz Planı” soruşturması kapsamında hazırlanan iddianamede, darbe planlarının “Balyoz Komutanlığı’ olarak nitelenen gruba bağlı olarak çalışan deniz, hava, jandarma personeli tarafından hazırlandığının anlaşıldığı” ifade ediliyor. İşte iddianamede yer alan şok iddialardan bazıları:

İstanbul ilinde bulunan ve çoğunluğu Türkiye genelinde yayın yapan 40 adet basın yayın organının Nurcu, irticaî, bölücü, aşırı sol şeklinde fişlenmesi. ’GözaltIna alınacak medya mensupları’ başlığı altında, Türkiye genelinde yayın yapan basın organlarında görevli 35 kişinin belirlenmesi, HarekÂtplanına kamuoyu desteği altında faydalanılacak medya mensupları ve gerek darbe öncesi, gerekse sonrasında darbecilere meşruiyet kazandırmak için medya mensuplarının ‘dost unsurlar ‘ olarak sayılması, 27 Mayıs 12 Mart ve 12 Eylül’den önce yapılan haberler gibi, darbeye götüren süreçte aşamalı olarak haberler, yorumlar yapılmak suretiyle darbecilerin işlerinin kolaylaştırılması, Sıkıyönetim ilânından sonra ülke yönetimini ele almak, yani askerî müdahale yapmayı daha kolay hale getirmek çabaları. Eylem planları çerçevesinde askerî müdahaleye ortam hazırlamak amacıyla yazılı medyada haber çıkmasının sağlanması ve bir kısım bilgilerin kasıtlı olarak medyaya servis ettirilmesi. ‘Balyoz’da şok İddialar “Balyoz Planı’’ iddialarına ilişkin olarak hazırlanan iddianamede, eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek ve eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan ile Güney Deniz Saha Komutanı Koramiral Kadir Sağdıç ve Kuzey Deniz Saha Komutanı Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu’nun da aralarında bulunduğu 196 şüphelinin 15 ile 20’şer yıl arasında hapis cezalarına çarptırılmaları talep edildi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan ve 10. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen iddianamede, ‘’Türkiye Cumhuriyeti icra vekilleri heyetini, cebren ıskat veya vazife görmekten cebren men etmeye teşebbüs’’ suçunu düzenleyen eski TCK’nın 147 ve 61. maddeleri gereğince bütün şüphelilerin 15 ile 20 yıl arasında hapis cezası ile cezalandırılmaları istendi.

ÖNCELİKLE KAOS ÇIKARACAKLARMIŞ

‘’Balyoz Planı’’ iddialarına ilişkin hazırlanan iddianamede, ‘’Balyoz’’ yapılanmasının, askerî bir müdahale için öncelikle ülkeyi günden güne kaos ve kargaşa ortamına çekerek ortamı şekillendirmeyi planladığı, bu amaçla ‘’Oraj’’, ‘’Suga’’, ‘’Çarşaf’’ ve ‘’Sakal’’ eylem planlarının hazırlandığı öne sürüldü. İddianamede, şöyle denildi: ’’Eylem planlarının haricinde hem ortam şekillendirmesine katkı sağlayacak nitelikte, hem de bir sonraki süreçte darbe karşıtı fikirler beyan edeceği tahmin edilen aydın, gazeteci, yazar ve akademisyenleri engellemeye yönelik planların hazırlandığı da görülmüştür.’’

İddianamede, 1. Ordu Komutanlığı komutasındaki yapılanmanın, önce olağanüstü hal ve ardından sıkıyönetim ilan ederek, askerî bir müdahale ile Türkiye Cumhuriyeti hükümetini iktidardan zorla uzaklaştırmayı planladığı kaydedildi.

BÜTÜN BELGELER TSK’YA AİT BİLGİSAYARLARDA HAZIRLANMIŞ

İddianamenin ‘’Sonuç, değerlendirme ve talepler’’ bölümünde, ‘’Balyoz Harekât Planı’’nın yer aldığı belgenin oluşturulma tarihinin 13 Kasım 2002, son kaydetme tarihinin de 2 Aralık 2002 olduğu belirtildi. İddianamede, 5-7 Mart 2003 tarihlerinde 1. Ordu Komutanlığında gizli, gizlilik derecesinde sadece 162 kişinin katılımı ile jenerik şekilde gerçekleşen seminerin, ‘’Balyoz Harekât Planı’’nda öngörülen ve bir nevî darbenin tatbikatı olan seminer olduğu öne sürüldü. Ceza hukukunda suçun niteliğine göre hemen hemen her şeyin delil olarak kullanılabildiği belirtilen iddianamede, soruşturma konusu olayda, soruşturmanın bir ihbar ve bir gazetede soruşturma konusu planlarla ilgili yayın yapılması üzerine başlatıldığı anlatıldı. Birçok powerpoint belgesinde ‘’fserbest’’ isimli kullanıcının belgeyi yazan kişi olarak görüldüğü, bütün belgelerin TSK’ya ait bilgisayarlarda hazırlandığının anlaşıldığı belirtilen iddianamede, pek çok belgede kullanıcı ismi olarak ‘’fserbest’’ isminin yer almasının, belgelerin kötü niyetli kişilerce sahte olarak üretildiği iddiasının dayanaksız olduğunu gösterdiği ifade edildi.

İddianamede, planın ‘’Harekat Ortamının Şekillendirilmesi Safhası’’ başlığı altında ise yine diğer faaliyetlerin yanı sıra ‘’Sürekli irticai faaliyetler ile ilgili haberler, öğrenci olayları, artan şehit cenazeleri, ekonomik bunalım, faili meçhul eylemlerle, sokaklara dökülmüş halk temaları sürekli işlenerek, halkın en güvendiği kurum olan TSK’dan gereğini yapmasını beklediği yönünde kamuoyu yönlendirme çalışmaları yapılacağı’’nın belirtildiğine işaret edildi.

TSK’NIN MEDYA ‘’DOST UNSUR’’LARI VARMIŞ

Yine 11 numarası verilen CD içerisinde ‘’Harekât planına kamuoyu desteği sağlanmasında faydalanılacak medya mensupları’’ başlığı altında 137 medya mensubunun isminin yer aldığı belirtilen iddianamede, gerek darbe öncesinde şartların olgunlaştırılması, gerekse darbeden sonra darbeci yönetime meşrûiyet kazandırılması amacıyla medya mensuplarının ‘’dost unsurlar’’ arasında sayıldığının görüldüğü anlatıldı. İddianamede, ayrıca 27 Mayıs, 12 Mart ve 12 Eylülden önce yapılan haberlere bakıldığında, darbeye götüren süreçte aşamalı olarak haberlerin yapıldığı, gerçekleşen olaylarla ilgili yapılan haberlerin ve yorumların darbecilerin işini kolaylaştırdığı, bu şekilde darbelere zemin hazırlandığı, ayrıca silâhlı kuvvetler mensuplarının darbe yapmaya teşvik edildiğinin görüldüğü kaydedildi. Eylem planları çerçevesinde şüphelilerin askerî müdahaleye ortam hazırlamak amacıyla yazılı medyada haber çıkmasını sağladıkları, bir kısım bilgileri kasıtlı olarak medyaya servis ettikleri kanaatine varıldığı dile getirilen iddianamede, basında yer alan bazı haberlerde eylem planlarının uygulamaya konulduğunu öne sürüldü.

“BALYOZ PLANI” BİR GRUP TARAFINDAN

HAZIRLANMIŞ

‘’Balyoz Planı’’ soruşturması kapsamında hazırlanan iddianamede, ‘’Ülkeyi kollama görevi olan bir kurumun önemli bir bölümünün başındaki komutanın astlarıyla beraber böyle bir plan yapması ve hazırlıklarını sürdürmesinin, soruşturma konusu suçların icrai harekelerinin başlaması için yeterli olduğu değerlendirilmiştir’’ denildi. İddianamede, ‘’Tüm eylem planları bir arada değerlendirildiğinde; eylemlerin, Balyoz Harekât Planı’nın uygulanması için gereken ortam şekillendirmesini oluşturmak amacıyla ‘Balyoz Komutanlığı’ olarak nitelenen gruba bağlı olarak çalışan deniz, hava, jandarma personeli tarafından hazırlandığının anlaşıldığı’’ öne sürüldü.

İddianamede, “Balyoz Harekatı’nın ardından hükümetin devrilecek olması sebebiyle göreve getirilmesi planlanan yeni kabinenin de oluşturulduğu, kimin başbakan, kimlerin bakan olacağının da belirlendiği görülmekte, Çetin Doğan tarafından darbe sonrası ‘Milli Mutabakat Hükümeti’ adı altında kurulacak hükümetin ilanına yönelik konuşmanın bile hazırlandığı anlaşılmaktadır’’ denildi. İddianamede, eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan’ın, ‘’Türkiye Cumhuriyeti yürütme organını cebren ıskat veya vazife görmekten men etmek için oluşturulan yapılanmanın lideri olduğu ve bu amaçla ‘Balyoz Harekat Planı’ isimli bir darbe planı hazırladığı kanaatine varıldığı’’ iddia edildi.

21.07.2010


 

Çiçek: Kıbrıs’ı AB’ye tercih ederiz

Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Türkiye’nin Kıbrıs’ta yıl sonuna kadar çözüm istediğini söyledi. Kıbrıs meselesini Türkiye’nin önüne Avrupa Birliği üyeliğinin ön şartı olarak koyanlara Lefkoşa’dan seslenen Çiçek, tercihlerinin her zaman Kıbrıs olacağının altını çizdi.

DEVLET Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Türkiye’nin Kıbrıs’ta yıl sonuna kadar çözüm istediğini vurgulayarak, ‘’Bu yılın sonuna kadar Rum tarafı ve onu destekleyenler, bu meseleyi bir çözüme kavuşturamazlarsa herkes kendi yolunda gitmeye devam edecektir. Çünkü bu, ilanihaye sürdürülecek bir konu değildir. Rum tarafı da artık denizin bittiğini idrak etmeli, üzerine düşeni yapmaya karar vermeli, adil ve kalıcı çözüm için gerekli adımları atmalıdır’’ dedi.

Devlet Bakanı Çiçek, Kıbrıs Barış Harekatı’nın 36. yıl dönümü nedeniyle Lefkoşa’da Dr. Fazıl Küçük Bulvarı’ndaki törende yaptığı konuşmada, 20 Temmuz 1974 Kıbrıs Barış Harekâtı’nın 36. yıl dönümünde KKTC’de bulunmaktan, bu gururu paylaşmaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi. Çiçek, ‘’Anavatan Türkiye ve hükümeti adına hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum. Bugün hepimiz için mutlu bir gün. Kutlu olsun’’ diye konuştu. Çiçek, Kıbrıs meselesini Türkiye’nin önüne Avrupa Birliği üyeliğinin ön şartı olarak koyanlara Lefkoşa’dan seslendi ve tercihlerinin her zaman Kıbrıs olacağını vurguladı. Kıbrıs Türk halkına verdiği sözleri tutmayan AB’nin sınıfta kaldığını belirten Çiçek, Türkiye ile KKTC ilişkilerinin dünyada eşi, emsali olmayan, karşılıksız bir ilişki olduğunu, gönülden, tarihten ve maziden geldiğini söyledi.

21.07.2010


 

Yalova’nın kurtuluşu siyaset üstü kutlandı

YALOVA kurtuluşunun 89. yılında siyaset üstü bir kutlama yaşadı.

Kurtuluş etkinliklerine AKP Genel Sekreteri İdris Naim Şahin, CHP grup başkanvekili ve aynı zamanda Yalova milletvekili Muharrem İnce ve DP Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk ile üst düzey yöneticilerinin yanı sıra siyasî partilerin il başkanları ve yönetimleri hazır bulundu.

Yalova Belediyesinin mehteran bölüğünün konseriyle başlayan gecede, Yalovalı olup ülke nezdinde başarılar elde eden kişilere ödüller verildi. Ödülleri AKP İl Başkanı Temel Coşkun, CHP İl Başkanı Ertan Şener ve DP İl Başkanı Muhammet Sarıoğlu verdi. Daha sonra kurtuluş savaşı yıllarında şehit düşmüş askerlerin yakınlarına temsili madalya verildi. Madalyaları ise Yalova’nın seçilmiş belediye başkanları verdi. Renkli geçen gece, Yalova Belediye Başkanı Yakup koçal'ın bugüne kadar yapmış olduğu projelerin açılışları ile devam etti. Açılış kurdelesini ise AKP genel sekreteri İdris Naim Şahin, CHP grup başkan vekili Muharrem İnce ve DP genel başkanı Hüsamettin Cindoruk kesti. Gece Bülent Serttaş ve Hadise konserleriyle sona erdi.

Sadece konserle anmaya tepki!

Kurtuluş savaşında şehit olan yakınların sahneye çıkarılarak ödüllendirilmesinin güzel olduğunu ifade eden bazı Yalovalılar, şehitlerin konserle anmanın doğru olmadığını ifade ettiler. “Kurtuluş konserle kutlanabilir, ama şehitlerimizi de gündüzden bir hatim veya mevlit okutularak anabilirdik. Belediyemizin bir dahaki sene bu ayrıntıyı da dikkate alacağını ümit ediyoruz” diye konuştular.

21.07.2010


 

Türkiye karşıtı lobiler iyi çalışmışlar

Amerika gezisini tamamlayarak yurda dönen Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, izlenimlerini anlatırken ABD’de Türkiye konusunda biraz algılama problemi olduğunu gördüğünü bildirerek, ‘’Biraz Türkiye’ye karşı şartlanmışlar. Türkiye karşıtı lobiler iyi çalışmışlar’’ dedi.

DEVLET Bakanı Zafer Çağlayan, ABD’de Türkiye konusunda biraz algılama problemi olduğunu gördüğünü bildirerek, ‘’Biraz Türkiye’ye karşı şartlanmışlar. Türkiye karşıtı lobiler iyi çalışmışlar’’ dedi. Bakan Çağlayan, Şikago temaslarının ardından Los Angeles’e giderken uçakta basın mensuplarıyla sohbet toplantısı yaptı. İş dünyasının temsilcileriyle bir araya gelen Çağlayan, Şikago Küresel İlişkiler Konseyi (The Chicago Counsil on Global Affairs) Başkanı Lester Crown ile bir kahvaltı yaptı. Türkiye’de Hilton Oteli yapmış, F-16 üretiminde bulunmuş, Amerikan sermayeli Forbes dergisinin zenginler listesinde 4 milyar dolarlık aile servetiyle yer almış, 80-82 yaşındaki, ABD Başkanı Barack Obama’nın çok değer verdiği, Musevi Lester Crown ile siyasi ve bölgesel ilişkileri görüştüklerini bildiren Çağlayan, ABD’de Türkiye konusunda biraz algılama problemi olduğunu, Türkiye’ye karşı biraz şartlandıklarını, Türkiye karşıtı lobilerin iyi çalıştığını gördüğünü anlattı. Çağlayan, şöyle konuştu: ’’(İsrail ve İsraillilerle ilgili hiçbir problemimiz yok) dedim. (500 sene önce Musevilere kucak açtık) dedim. (İsrail’in kendi içinde çatışma halinde, buradaki sorun İsrail’dedir) dedim. Türkiye, İsrail’e 1,5 milyar dolar, ABD’ye ise bunun iki katı kadar ihracat yapıyor. Aslında bunun 31,5 milyar dolar olması lazım. Uluslararası sularda bir gemiye saldırılmış, 9 vatandaşımız da ölmüştür. Bizim isteğimiz İsrail’in Türkiye’den özür dilemesidir. (Birileri provake etti) diyorlar. Aslında biz provake edilmemesi için çalıştık.’’

21.07.2010


 

Van'da iki ayrı noktada patlama

Van’da iki ayrı noktaya bırakılan ses bombalarının patlaması sonucu bazı iş yerleri ile bir araçta maddî hasar meydana geldi.

Alınan bilgiye göre, kimliği henüz belirlenemeyen kişi ya da kişilerce Cevdetpaşa Mahallesi Emniyet Sokak’ta bir marketin önüne ve park halinde bulunan bir minibüsün altına bırakılan ses bombaları, sabah saatlerinde 5 dakika arayla patladı. Can kaybının olmadığı patlamada caddedeki iş yerleri ile minibüste maddî hasar oluştu. Patlamanın ardından Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ekipleri bölgede geniş çaplı inceleme başlattı. Soruşturma sürdürülüyor.

21.07.2010


 

Askerî araç devrildi: 7 yaralı

Çanakkale’de askerî aracın devrilmesi sonucu 1 binbaşı ile 6 er yaralandı.

Alınan bilgiye göre, Çanakkale’den Lapseki istikametine giden sürücü Er Ali Kılılı yönetimindeki Umurbey Demirli ve Dip Mayın Bölük Komutanlığına ait 533570 plakalı askerî araç, Yapıldak beldesi yakınlarında arka sol lastiğinin patlaması dolayısıyla takla attı. Savrulan araç yolun sağ bölümünde bulunan boşluğa düştü. Kazada, araç içinde bulunan binbaşı Ali Koç, sürücü Kılılı (23) ile erler, Metin Turhan (21), Mehmet Gezgin (20), Erhan Polat (20), Cemal Nalbant (20) ve Murat Çakıcı (30) yaralandı. Yaralılar Çanakkale Devlet Hastanesi ile Askerî Hastaneye götürüldü. Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Alaettin Sevim de, kaza bölgesine gelerek incelemelerde bulundu.

21.07.2010


 

Dokunulmazlık dosyası 672’ye ulaştı

BDP’lı 4 milletvekiline ait dokunulmazlık dosyası TBMM Başkanlığına sunuldu.

BDP Batman Milletvekilleri Ayla Akat Ata ile Bengi Yıldız, Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Binici ve Hakkâri Milletvekili Hamit Geylani’nin yasama dokunulmazlığının kaldırılması hakkındaki Başbakanlık Tezkereleri, TBMM Anayasa-Adalet Karma Komisyonuna sevk edildi. Bu dosyalarla birlikte TBMM’ye gelen dokunulmazlık dosyası sayısı 672’ye ulaştı.

21.07.2010


 

29 zanlıdan 14’ü tutuklandı

Adana Emniyet Müdürlüğünce Adana, İstanbul, Antalya ve Çanakkale’de düzenlenen terör örgütü El Kaide’ye yönelik eş zamanlı operasyonda gözaltına alınan 29 kişiden 14’ü tutuklandı.

Alınan bilgiye göre, Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerinin 16 Temmuzda Adana, İstanbul, Antalya ve Çanakkale’deki operasyonlarda gözaltına alınan 29 kişi, sorgulamalarının tamamlanmasının ardından adliyeye sevk edildi. Zanlılardan 14’ü tutuklanırken, 15’i tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

21.07.2010


 

Mahkeme Erdoğan’ın telefonunu istedi

’İrtıca ile mücadele eylem planı’’ dâvâsı için mahkeme Başbakanlık’tan, Başbakan Erdoğan’ın eski KKTC Cumhurbaşkanı Talat ile yaptığı görüşme sırasında kullandığı telefon numarasını istedi.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, ‘’İrtica ile Mücadele Eylem Planı’’ iddialarıyla ilgili haklarında dâvâ açılan ve Yeditepe Üniversitesi kurucusu Bedrettin Dalan ile Albay Dursun Çiçek’in de aralarında bulunduğu 7 sanıklı dâvânın 15 Temmuz’da görülen 10. duruşmasının taleplerini celse arasında değerlendirdi. Buna göre, tutuklu sanık Dursun Çiçek’in, Genelkurmay Askerî Mahkemesi’nde duruşması olması dolayısıyla Ankara’daki Mamak Cezaevi’ne sevk edilmesi yönündeki talebinin kabulüne karar verildi. Dosya içerisinde bulunan ve suça konu olduğu belirtilen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile eski KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat arasında yapılan görüşme sırasında, Erdoğan’ın kullandığı telefon numarasının bildirilmesi için Başbakanlık makamına yazı yazılmasını kararlaştıran heyet, Başbakanlıktan cevap geldikten sonra ilgili telefon şirketinden, bu telefon ile ilgili alınan bir dinleme kararı olup olmadığını, varsa telefonun dinlenip dinlenilmediğine ilişkin herhangi bir bilgi olup olmadığının sorulması yönünde karar verdi.

21.07.2010


 

Partiler kozlarını Twitter’da paylaşıyor

Sosyal paylaşım sitelerinin çok sayıda insanı bir araya getirmesi siyasî partileri de harekete geçirdi.

Bazı partiler, ‘’Twitter’’ adlı paylaşım sitesinde genel başkanları adına açtıkları kullanıcı hesaplarında referandum öncesi liderlerinin ve partilerinin görüşlerine yer vermeye başladı. Twitter’da Saadet Partisi Genel Başkanı Numan Kurtulmuş ve Demokrat Parti Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk adına partilerince açılan hesaplar bulunuyor. Saadet Partisi Genel Başkanı Kurtulmuş için açılan ‘’NumanKurtulmus’’ isimli hesapta, Kurtulmuş’un bir fotoğrafı ile partinin amblemine yer veriliyor. Demokrat Parti Genel Başkanı Cindoruk için açılan ‘’HCindoruk’’ isimli sayfada ise Cindoruk’un partisinin kongresi sırasında çekilen bir fotoğrafı profil fotoğrafı olarak belirlenmiş. 90 ‘’takipçisi’’ olduğu belirtilen sayfada, Hüsamettin Cindoruk’un katılacağı televizyon programları ile bazı açıklamaları takipçileri ile paylaşılıyor. Öte yandan sitede AKP Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve DSP Genel Başkanı Masum Türker adına başka kişilerce açılan ‘’sahte’’ hesapların yer aldığı da görülüyor. Sitede ayrıca siyasî partilerin bazı il ve ilçe teşkilâtlarınca açılan hesaplara da yer veriliyor.

21.07.2010


 

8 bin röntgenci radyasyona mahkûm

Anayasa Mahkemesi tarafından kısmen iptal edilen Tam Gün Yasası’nda mağdurları röntgen teknisyenleri oldu.

Yasa ile sağlık çalışanlarının mesai saatleri haftalık 9 saatten 8 saate düşerken radyoloji çalışanlarının mesai saati haftalık 5 saatten 7 saate çıktı. ‘Ya muayenehane ya hastane’ yasası olarak bilinen Tam Gün kanununun kısmen iptali üniversite doktorlarına yaradı. Üniversitedeki hocalar 8 saatlik mesainin ardından muayenehanelerinde hasta bakabilecek. Mahkeme, radyoloji çalışanlarının mesai saatlerini günlük 5 saatten 7 saate çıkaran hükmü Anayasaya aykırı bulmayarak iptalini reddetti. 2007 yılında Danıştay 12. Dairesi radyoloji çalışanlarının çalışma süresini günlük 5 saatten 9 saate çıkaran yönetmeliği iptal etmişti.

21.07.2010


 

"Yaşam Koçu Projesi" suç oranını azalttı

Adana’da, Valilik ile Emniyet Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen ve suça karışan çocukların topluma kazandırılarak, meslek sahibi olması hedeflenen ‘’Yaşam Koçluğu Projesi’’nin şehirdeki mal varlığına karşı suç oranlarına da olumlu yansıdığı belirtildi.

İl Emniyet Müdürlüğü yetkilileri Umut Yıldızı Projesi kapsamında yaklaşık 3 ay önce ‘’Yaşam Koçluğu Projesi’’ başlatıldı. Meslekî Eğitim ve Küçük Sanayii Destekleme (MEKSA) Vakfı ve Çocuk Şube Müdürlüğünün yürütücülüğünde gerçekleştirilen proje ile 4-13 Ocak tarihleri arasında yüz yüze yapılan görüşmelerde belirlenen 120 çocuk ve bunların meslek sahibi olmayan birinci derece yakınlarından 33 kişi meslekî eğitim alıyor. Projeye katılan 120 çocuktan sadece birisinin, bu süreçte suça yeniden karıştığı vurgulandı.

21.07.2010


 

STK’lar: Silâhlar sussun

Diyarbakir’da bir araya gelen Güneydoğu’daki sivil toplum kuruluşları, çatışma ortamının sona ermesi için ortak bir açıklama yaptı.

Güvenlik konseptini öne çıkarmanın, özel ordu kurmanın çare olmayacağını belirten 648 STK temsilcisi, parmakların karşılıklı olarak tetikten çekilmesini, diyalog sürecinin başlatılmasını istedi. Sanayi ve ticaret odası ile baro başkanlarının da aralarında bulunduğu sivil toplum temsilcileri, hazırladıkları ortak metni basın toplantısıyla kamuoyuna duyurdu. STK'lar adına açıklamayı Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Sümerpart Resepsiyon Salonu önünde Diyarbakır Tabibler Odası Başkanı Şemsettin Koç, okudu. STK’lar, Terörle Mücadele Kanunu’nun kaldırılmasını, KCK operasyonlarında tutuklanan isimlerin serbest bırakılmasını istedi. Demokratik ve sivil bir anayasanın Kürt meselesinin çözümünde hayatî bir değer taşıdığının altını çizen STK'lar, eşitliği esas alan yeni bir anayasa istedi.

21.07.2010


 

YETER ARTIK

Üç yıl önceki bir operasyon sırasında MİT'in tesbit ve kaydettiği bir görüşmede teröristler için “Bizim adamlarımız” diyen bir üsteğmenin “Çok zayiat veriyoruz, ya koordinatları değiştirin veya Heron'ları düşürün” talebini, konuştuğu yarbayın “Çaresine bakarız” diye cevapladığı iddiasıyla ilgili tartışmalara üst düzey bir komutanın da adı karışırken, Genelkurmay'da açıldığı söylenen soruşturmanın üç yıldır niye sonuçlanmadığı sorgulanıyor.

HÜKÜMET NEDEN SUSKUN?

Günlerce süren bir sessizlikten sonra Genelkurmay kaynaklarına atfen yapılan açıklamada, dosyanın yetki uyuşmazlığı gerekçesiyle askerî mahkemeler arasında gidip geldiği ve bu yüzden sürüncemede kaldığı mesajı verilirken, konuyla ilgili olarak, Millî Savunma Bakanının, olaydan haberdar oldukları, ama konu yargıda olduğu için takipçisi olmadıkları yönündeki açıklaması dışında hükümetin suskun tavır sergilemesi dikkat çekiyor.

AÇILIM NİÇİN İLERLEMİYOR?

Bu arada, bir sene önce, terörü bitirip kardeşlik ve huzuru tesis etmek amacıyla başlatıldığı açıklanan demokratik açılım projesinde, aradan geçen zaman zarfında kayda değer hiçbir adımın atılamamış olması, giderek artan bir yoğunlukla eleştiriliyor. Hükümet bunun sorumluluğunu muhalefete yıkmaya çalışırken, muhalefetin tavrıyla ortaya çıkan kısır çekişme tablosu, çözüm bekleyen ve huzur isteyen kamuoyundaki tepkileri arttırıyor.

ÇUKURCA’DA 6 ŞEHİT DAHA

Operasyonların yoğun olarak sürdüğü Kuzey Irak sınırındaki Çukurca ilçesi Hantepe Karakolunda gece saatlerinde bir grup PKK'lı, askerî birliğe uzun namlulu silâhlarla taciz ateşi açtı. Taciz ateşine askerlerin anında karşılık vermesi üzerine çatışma çıktı. Sabah saatlerine kadar devam eden çatışmada 6 asker şehit düşerken, 15 asker yaralandı, bir terörist öldürüldü ve bölgeye takviye birlikler gönderildi. Van'da da bir asker şehit oldu.

Bu acı artık yeter

HakkÂrı’nın Çukurca ilçesinde terör örgütü PKK üyeleri ile güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmada, ilk belirlemeye göre 6 asker şehit oldu. Alınan bilgiye göre, terör örgütü PKK üyeleri, Kayseri’den gelen birliğin bulunduğu Kavuşak köyü Hantepe mevkiinde konuşlu askeri birliğe saldırdı. Saldırıya karşılık verilmesiyle çıkan çatışmada 6 asker şehit oldu, bazı askerler yaralandı. Bölgede operasyonlar devam ediyor.

Hakkâri’den çok sayıda özel eğitimli komandonun bölgeye gönderildiği belirtilirken Hakkâri şehir merkezinde ise hem helikopter hem de ambulans hareketliliği yaşandı. Operasyonların yoğun olarak sürdüğü Türkiye’nin Kuzey Irak sınırındaki Çukurca ilçesi Hantepe Karakolu’nda önceki gece saatlerinde bir grup PKK’lının askeri birliğe uzun namlulu silâhlarla taciz ateşi açtıkları belirtildi. Taciz ateşine askerlerin anında karşılık vermesi üzerine çatışma çıktı. Çatışmaların sabah saatlerine kadar sürdüğü belirtilirken bölgeye çok sayıda takviye birlik gönderildi. Daha önce Şemdinli ilçesinin Gediktepe mevkiinde askerî birliğe düzenlenen saldırıda 11 asker şehit olmuştu.

21.07.2010


 

İşsizlik çözülmeden terör bitmez

Başbakan Erdoğan, işsizlik çözülmeden terörün yüzde yüz çözülemeyeceğini belirterek; “İşsizlik, terörün en önemli sebeplerinden biridir” dedi. Erdoğan “Her üniversite mezununa iş bulacak ilaç var da biz kullanmıyorsak siyaseti bırakırım” şeklinde konuştu.

Erdoğan: İşsizlik çözülmeden terörü yüzde yüz çözemeyiz

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, işsizlik çözülmeden terörün yüzde yüz çözülemeyeceğini belirterek; “İşsizlik millî bir meseledir. İşsizlik, terörün en önemli sebeplerinden biridir.” dedi. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi’nde düzenlenen Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri Projesi’nin tanıtım toplantısında konuşan Başbakan Erdoğan, işsizliğin bütün dünya ülkelerinde olduğu gibi Türkiye de en büyük ve en önemli meselelerden biri olduğuna vurgu yaptı. Son küresel krizin bütün dünyayı az ya da çok etkilediğinin altını çizen Erdoğan şunları kaydetti: “ Süreçte birçok ülkede işsizlik oranları tarihî seviyelere yükseldi. Krizin en şiddetli olduğu 2009 yılı ilk kriz öncesi 2007 yıllarının işsizlik oranları karşılaştırdığımızda Türkiye'de işsizliğini 10,3’ten Yüzde 14’e çıktığına şahit oluyoruz. Aradaki fark 3,7 puan. Aynı zaman diliminde ABD’de işsizlik yüzde 4,6’dan yüzde 9,3’e çıktı. Aradaki fark yüzde 4,7.”Başbakan Tayyip Erdoğan, alınan önlemlerle işsizlikteki artışın Türkiye’de sınırlı kaldığına işaret ederken; “Ülkemiz, küresel krizden sadece dört çeyrek etkilendi. İşsizlik azaldı, azalmaya devam ediyor. İşsizlikte diğer ülkelerde artış yaşanırken, Türkiye de düşüş yaşanıyor” ifadelerini kullandı.

21.07.2010


 

4. kattan düştü, birşey olmadı

Antalya’nIn Alanya ilçesinde, 4. kattan zemin kattaki tentenin üzerine düşen 1 yaşındaki bebek yara almadan kurtuldu.

Alınan bilgiye göre, Alanya’nın Cikcilli beldesi Merkez Mahallesi’nde, anne Ümmü Ünalan (39) ev işi yaparken 4. kattaki evin balkonuna çıkan 1 yaşındaki Melike Ünalan, buradan düştü. Zemin kattaki bir iş yerinin tentesine düşen bebek, çevreden yetişenler tarafından Alanya Devlet Hastanesine götürüldü. Çocuk cerrahi bölümünde bir süre gözlem altında tutulan Melike Ünalan, tedavisinin ardından taburcu edildi.

21.07.2010


 

Zaman ihtiyarladıkça Kur’ân gençleşiyor

Bursa Müftülüğü, Osmanlı Eğitim ve Kültür Derneği ve Hayrat Vakfı, “Zaman İhtiyarladıkça Kur’ân Gençleşiyor” sloganıyla ‘Kur’ân Paneli’ düzenliyor.

Organizasyonda Kur’ân-ı Kerim’in çağlar üstü mesajına vurgu yapılacak.

Ülke genelinde ve Türki Cumhuriyetlerde ilahi vahyin daha iyi anlaşılması için kongre, yarışma, panel ve sempozyumlarla kutlanan Kur’ân’ın nüzulünün 1400. yılı, Bursa’da düzenlenecek Kur’ân Paneli’yle devam ediyor. Kur’ân Paneli, 24 Temmuz 2010 tarihinde Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek. “Zaman İhtiyarladıkça Kur’ân Gençleşiyor” sloganıyla Bursa ve çevre illerden 2 bin dolayında katılımcının beklendiği Kur’ân Paneliyle ilgili açıklamalarda bulunan Osmanlı Eğitim ve Kültür Derneği Başkanı Muhammed Temel Mavibaş, amaçlarının Kur’ân-ı Kerim’in çağlar üstü evrensel mesajını daha da geniş kitlelere ulaştırmak olduğunu söyledi. Kur’ân-ı Kerim hakkındaki yanlış yargı, izlenim, korku ve abartıların karşısında, O’nun ruhuna uygun, yeni ve ufuk açıcı yaklaşımların öne çıkmasına fırsat vermek, O’nu okuma, anlama ve yorumlama konusundaki çabaları desteklemek için düzenlenen panelin bütün katılımcılara açık olduğunu ve katılımcıların www.kuranpaneli.com adresinden ücretsiz olarak kayıt yapabileceklerini söyleyen Mavibaş, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Kur’ân-ı Kerim’le olan irtibatımızı doğru bilgi kaynakları ve güvenilir yollarla takviye etmek, inanç değerlerimizin korunması ve sağlıklı bir din anlayışının muhafaza edilerek geliştirilmesi açısından son derece önem arz etmektedir”

21.07.2010


 

Geleneksel Gölcük pikniği

1982 yılından bu yana kesintisiz devam eden İzmir Ödemiş Gölcük Yaylası’ndaki piknik, okuyucularımızın büyük katılım ile gerçekleşti. Pikniğe İzmir, Manisa, Aydın, Salihli, Turgutlu, Tire, Ödemiş, Bayındır ve Gümüldür’den Yeni Asya Okuyucuları iştirak ettiler.

Gazetemiz imtiyaz sahibi Mehmet Kutlular ve “Bediüzzaman Beşlemesi” romanının yazarı İslâm Yaşar da konuşmacı olarak programa katıldılar.Hanımlara ayrılan bölümde de yazarlarımızdan Ayşenur Yaşar, hanım okuyucularımızla sohbet gerçekleştirdi.

Gölcük Yaylası; Krater Gölü yemyeşil bahçeleri ve serin havası ile birlikte cennetten bir köşe gibi. Gölcük İzmir merkeze 130, Ödemiş’e 20 km mesafede. Gölün etrafı bahçeli evlerle çevrili.

Otobüslerle sabahın erken saatlerinden itibaren buraya gelenler daha önceden hazırlanan ceviz ağaçlarının altındaki gölgeliğe yerleştiler.

Gazetemiz “Fıkıh Köşesi” yazarı Süleyman Kösmene, programın akışı hakkında bilgi verdi. Halil Çadır Hoca’nın okuduğu Kur’ân-ı Kerim’den sonra İslâm Yaşar, Mesnevî-i Nuriye’den bir bölüm okudu.

Daha sonra İzmir’de 25 yıldır neşriyat ve pazarlama hizmetinde bulunan Muharrem Okur tarafından gazetemiz’in Ramazan kampanyası hakkında bilgi verildi

Gazetemiz imtiyaz sahibi Mehmet Kutlular da Kur’ân hizmetinde bulunanlarla ilgili olarak “Mesleğim haktır, yahut daha güzeldir diyebilir. Yoksa, başkasının mesleğinin haksızlığını veya çirkinliğini ima eden hak yalnız benim mesleğimdir (20.Lem’a) demeğe hakları yoktur” konusunu işleyen bir ders yaptı. Üstadımızın bu düsturu sayesinde Türkiye’deki İslâmî hizmetlerde bir konsensüsün sağlandığını ve bu güzel havanın yıllardır devam edegeldiğini anlattı.

Kutlular, Türkiye’deki İslâmî cemaatlerin önemini, cemaat çalışmalarının normal olduğunu ifade etti. İş adamları, STK’lar ve gönüllü kuruluşların faaliyetlerin normal karşılandığı bir ülkede bunların da normal karşılanması gerektiğini söyledi.Kutlular, hakim güçlerce tehlike olarak görülen dinî faaliyetlerin hiçbir zaman vatana ve millete tehlike olmadığını, aksine Bediüzzaman Hazretlerinin ‘’Biz asayiş memuruyuz’’ sözünü hatırlattı. Kutlular, pikniğe katılanların sorularına cevaplar vererek konuşmasını bitirdi.

Pograma katılanlar piknik alanını her sene Yeni Asya okuyuculara tahsis eden Mehmet Özkan Beye ayrıca programın gerçekleşmesinde emeği geçenlere dualar ederek gelecek yıl tekrar buluşmak arzusuyla Gölcük Yaylasından ayrıldılar.

Gölcük gezisi hatırasına

Yeni Asya'nın dâveti üzerine

Bu pazar Ödemiş-Gölcük yaylasındaydım

Bu gün orada esti Risâle-i Nur rüzgârları

Gördüm hepsi oradaydılar;

Yeni Asya'nın kurmayları Dağlardan göle süzüldü Nur hizmetleri

Hepimizin dilindeydi Yeni Asya'nın gezileri. İhvanların yasakları deldi, bugünlere erişti Kardeşlerle yollarımız göl kenarında kesişti.

Oturdular hasırların üzerine öbek öbek

Ardından geldi diğerleri sürek sürek

Dayanır mı bu coşkuya ehl-i dünyadaki yürek?

Kızlarımız marşlarıyla coştu

Görseydiniz görüntüleri çok hoştu. Ayşenur Yaşar kardeşimizin sohbetleri ile Saatlerimiz seller gibi akıp gitti.

İnanıyorum ki meleklerde bize gıpta etti.

Dem vurduk nefisten, şemsten, haşirden

Küçük küçük örnekler verdik evvelden, ahirden

Çalıştırdık bu gün fabrikanın çarklarını

Dokuduk tezgâhlarda Nur mensucatlarını

Nasıl olurdu ben her şeyden vazgeçsem

Doyamadım arkalarına takılıp gitsem«««Üstadım sen dağlarda yazdın nurlarını

Bizde yıktık senin etrafındaki surları

Hep Barla Çam Dağı'nda okuyalım nurları

Arada Tire'ye de uğrasın Nur kervanın turları

Çok özlem duymuştum eski dostlara

Beraberce oturduğum kıldan postlara

Gelin kardeşler her zaman beraber olalım

Dağarcıklarımızı Nurlarla dolduralım

Gel benim kalbi kırık, gönlü yaralım

Hepimize yeter suyu bitmeyen Nur pınarım Kardeşlerimi görünce hiç durmadan yazarım Gönlüm zengin ama; olmadı dünyada malım Allah yoluna verecek kaldı bir tek canım Ölünce belki olacak belki de olmayacak mezarım Hizmet yoksa ben de yokum, varsa varım Hizmette kusur etmem o benim tek kârım Gül değil ki deremezsin yolunda değilsen;

Bu hizmetin sırrına eremezsin

Elâlem ne derse desin, ne yazar?

Bu hizmet sermayesi tükenmeyen bir pazar

Taa İstanbul'dan kalkıp gelmiş;

Bediüzzaman Beşlemesinin yazarı

Eşi Ayşenur ile İslâm Yaşar

Risâle-i Nurdan göklere sığmaz, ummanlara taşar«««Nurun çilekârı Kutlular'ımız da bizlerleydi

Onun sohbetleri bize değil eşlerimizeydi

Şiirimde yazmayı bıraktığım çiçeklerle böcekleri

Şimdi gönlümde açıyor hitap çiçekleri

Gönlümden geçirdim şu an bu şevkle;

Batıdan doğuya adım adım;

Van'a kadar varsaydım

Yollar boyu tek tek ziyaretler edip;

Kardeşlerimin güzel hatırını sorsaydım.

Bende içimdeki hasret yarasını sarsaydım

İlkler yazdılar Nurları; dağıttılar. Anadolu'nun her yönüne deste deste

Bir nesil de ömür tükettiler;

Hapis denen demir kafeste. Şimdi nesiller de geldi gayet aheste Deme zaman değişti, asır başkalaştı Şimdiki gençlikte, korku yok hareketler fevri Çünkü zaman değişti Üstadım Bu devir Asr-ı Saadet devri Risâle-i Nur gönlümdeki esen yeldi Genç nesiller yasakları bir bir deldi Gör, hizmet nerelere geldi? «««Sorarsanız gezi fikrimi Unutamam yaslandığım ağacın zikrini Yaprakları ayrı ayrı zikirde; Benim zikrim onlarla aynı. Yoktur kardeşlerle aramda ayrı gayrı. Burası 'cennet bahçesi' değil Karadutumuz yok, ama kestanemiz bol Sen de hayalinle kardeşlerinle fani ol Özkan kardeşimiz evini bize tahsis etti Hakkını helâl et kardeşim Bu lütfun hepimize yetti Organizasyonda emeği geçen herkese; Süleyman Kösmene'ye, eşi ile Hasan Şen'e Hizmetlerinden dolayı teşekkür ederiz. Sonra; hep beraber buralardan gideriz Her zaman işleriniz çok yoğundur, Ben sizleri bilirim. Günler yetmezse, gününüze gün ekleriz, Hepinizi seneye tekrar Gölcük'e bekleriz.

TİRELİ NAZMİYE KESELİ

21.07.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.