21 Temmuz 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Kültür-Sanat

 

Ustalar Âlimler Sultanlar’ın çekimlerine başlandı

Ustalar Âlimler Sultanlar’ın çekimlerine başlandı...

2010 İstanbul Avrupa Kültür Başkenti projesi kapsamında İstanbul’da önemli etkiler bırakıp şehre kimlik kazandırıp medeniyetlerin beşiği olmasına katkı sağlayan Osmanlı Padişahları ve onlara kılavuz olmuş usta ve âlimlerin medeniyet kurma ideal ve deneyimlerini gözler önüne serecek olan belgesel film altyapısından senaryosuna, kullandığı teknolojiden dekor ve kostümlerine kadar Türk sinemasında birçok ilke imza atarken Türkiye’de yapılan en görkemli belgesel drama olacak.

EN PAHALI BELGESEL DRAMA

Yapımcılığını Tekden Film ve Yayıncılık adına Kemal Tekden ve Mehmet Bozdağ’ın, Yönetmenliğini Murat Saraçoğlu, Sanat Yönetmenliğini Mustafa Ziya Ülkenciler ve Görüntü Yönetmenliğini Gökhan Atılmış’ın üstlendiği Ustalar Alimler Sultanlar belgesel filminin senaryosu Mehmet Bozdağ tarafından kaleme alındı. Dalında Türkiye’nin en pahalı yapımlarından biri olacak Ustalar Sultanlar Âlimler Belgesel filmi için Sanat Yönetmeni Mustafa Ziya Ülkenciler yönetiminde 30 kişilik san'at grubu tarafından dönemlerin mimarisinin bütün ögelerinin yansıtıldığı Manisa, Edirne ve Topkapı Sarayları, İstanbul Surları, medrese, demirci atölyesi ve Osman Gazi’nin Obası 9 bin metre kare kapalı ve açık alana inşa edildi. Filmde döneme ait aksesuar ve eşyalar kullanılırken; savaş kuleleri, fetihte kullanılan toplar, Osmanlı’nın Rumeliye geçişte kullandığı sallar, kılıç, kalkan, ok, zırh ve sadaklardan oluşan 1200 parça savaş enstrümanı da aslına uygun şekilde yeniden yapıldı.

İstanbul / RECEP BOZDAĞ

21.07.2010


 

SANAL GERÇEKLİK TEKNOLOJİSİ

KAYSERİ’NİN Bünyan ilçesindeki Sultan Han, Gevher Nesibe Şifahanesi, Sarımsaklı Göleti ve İstanbul’un çekim mekânı olarak belirlendiği belgesel filmde şu anda var olmayan birçok tarihî mekânı tekrar canlandırmak için Hamit Keleş’in yönetiminde, sanal gerçeklik teknolojisine baş vuruluyor.

Dünya standartlarında animasyon tekniklerinin uygulandığı film aynı zamanda Türkiye’de bilgisayar teknolojisinin kullanıldığı ilk tarihî belgesel drama olma özelliğini de taşıyor.

21.07.2010


 

ÖZEL KOSTÜMLER

HAÇLI ve Moğol saldırılarının gölgesinde bir medeniyet inşa eden düşüncenin manevî dünyanın izlerini sürerek medeniyet kurma fikrini ortaya koyan zihniyeti sultanlarına dikta eden âlim ve ustaların hikâyesini anlatan Ustalar Âlimler Sultanlar Belgesel Film’inde döneme ait kılık ve kıyafetlerin tasarımı Barış Karacan tarafından yapılırken 10 kostüm ustası terzi tarafından halk, ulema, usta ve savaş sahnelerinde kullanılan 400 asker zırh ve savaş malzemesi için boyahanelerde renklendirme, eskitme ve işleme uygulamaları yapılan 10 bin metre kumaş kullanıldı.

21.07.2010


 

‘Saz Üslûbu Koleksiyonu’ Topkapı Sarayı Müze mağazasında

BİLKENT Kültür Girişimi (BKG) ekibi tarafından Prof. Dr. Nurhan Atasoy’ un kaftanlar ile ilgili bilgilerinin ışığında tasarlanan ürünler Topkapı Sarayı’nda yer alan Müze mağazalarında san'at ve alış veriş severler ile buluşuyor. Kültürel varlığı koruma ve yaşatma hedefiyle yola çıkan Bilkent Kültür Girişimi (BKG), Türkiye genelinde açtığı müze mağazalarında nadide koleksiyonları san'atseverlerle buluşturmaya başladı.

Saz yaprakları ve çiçek desenleri ile dikkat çeken koleksiyonda, anahtarlıktan kol saatine, kitap ayracından magnete, makyaj çantasından, yastık, demlik, kupa ve mücevher kutusuna kadar 40 çeşit ürün yer alıyor. Saz Üslûbu ile tasarlanmış birbirinden eşsiz ürünlerin fiyatları 1 TL ile 99 TL arasında değişiyor. Ürünlerin satışı ve tasarımları ile ilgili ayrıntılı bilgiye Topkapı Sarayı Müzesi Mağazası ve http://www.bkg.com.tr/shop adresinden ulaşılabiliyor.

21.07.2010


 

Divriği’de tarihî konaklar turizme kazandırılıyor

Asırlardır ayakta durmaya çalışan tarihî konaklar yapılan restorasyon çalışmalarıyla insanları geçmişe götürüyor. Sivas’ın Divriği ilçesinde Divriği Köylere Hizmet Götürme Birliği Başkanlığı’nca 2009 Haziran’ında ihalesi yapılan tarihî Abdullahpaşa Konağı restorasyon ve çevre düzenleme çalışması büyük oranda tamamlandı.

Orijinaline uygun şekilde yapılan konak bu ay içerisinde turizmin hizmetine sunulacak.

21.07.2010


 

Bir makete sığdırılan şehir “Amasya”

AMASYA Valiliği tarafından yaptırılan ve şehrin 1914’lü yıllarını yansıtan ‘’Şehri Amasya’’ maketi, yerli ve yabancı ziyaretçilerin büyük ilgisini çekiyor.

İki yılda tamamlanan makette şehrin hem gündüzünü, hem gecesini bütün dinamikleri ile görmek mümkün.

Sultan Beyazıt Cami Külliyesi içindeki tarihî yapıda yaklaşık 80 metrekarelik bir alanda oluşturulan, çevresiyle birlikte 178 metrekarelik bir alanda sergilenen ‘’Şehri Amasya’’ maketi, konuklarını ağırlamaya devem ediyor. Bir süre önce resmî açılışı Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay tarafından yapılan ‘’Şehri Amasya’’ maketi, özellikleri şebebiyle Türkiye’de ilk olarak gösteriliyor. Maketi hazırlayan teknik personellerden İlhan Eskinöz, şehrin 1914’lü yıllarını 1/150 ölçeğinde gece ve gündüzü ile gündelik dinamik hayat tasvirleri ile yansıtan ‘’Şehri Amasya’’ maketinin, dünyada örneklerinin var olduğunu ancak Türkiye’de kendi alanında ilk ve tek olduğunu söyledi. Şehrin tamamının, gündelik hayatla birlikte makette yansıtılmaya çalışıldığını belirten Eskinöz, ‘’Dağı ile taşı ile akan ırmağı ile bin 860 adet müstakil ev ve tarihi yapısı ile, bini aşan hareketli ve hareketsiz figürleri ile yaşayan bir şehir oluşturulmaya çalışıldı’’ dedi.

Makette gece ve gündüzün yansıtılabilmesi için tonozlu bir sırt üzerinde yaklaşık 2 bin 300 adet yıldız ve bir adet ay oluşturulduğunu anlatan Eskinöz, ziyaretçilerin maketteki bu sistem ile şehrin 3 dakika gecesini, 9 dakika da gündüzünü görebildiklerini kaydetti. ‘’Şehri Amasya’’ maketinde rehber olarak görev alan Sanat Tarihçisi Seval Bal ise maketin yerli ve yabancı turistler tarafından yoğun ilgi gördüğünü söyledi. Maketin ziyaretçilerinden İstanbul’da sınıf öğretmenliği yapan Benan Güçlüer de Amasya’da olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Amasya’yı çok beğendiğini, maket Amasya’nın ise kenti bire bir yansıttığını belirten Güçlüer, Amasya’ya yeniden gelmek istediğini söyledi.

MAKET, 2 YILDA YAPILDI

Yaklaşık 80 metre karelik bir alana kurulan ve çevresiyle birlikte 178 metrekarelik bir alanda sergilenen maket çalışması için ilk etapta lazer tarayıcı yardımı ile şehrin üç boyutlu ölçümleri yapılarak, bilgisayara aktarıldı. Dönem fotoğraflarının da yardımı ile şehrin 1914’lü yıllarda yaşadığı büyük yangın öncesi gündelik hayata ait insan figürleri, Yeşilırmak’ın akışı, su dolapları, tren hareketleri ile gece ve gündüz yaşanıyor. Maket çalışmasında CNC (Bilgisayarlı Nümerik Kontrol) tezgâhlar, ABD’den getirilen özel malzemeler kullanıldı. Konuklara ziyaretçileri sırasında Türkçe ve İngilizce sunum ile fon müzikleri dinletiliyor. 2008 yılında yapımına başlanan ve 2010 yılının mayıs ayında ziyarete sunulan maketin resmî açılışını, 12 Haziran tarihinde Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay yapmıştı.

21.07.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.