25 Temmuz 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Çevre

Çevreye yatırım insana yatırımdır

Çevre ve Orman Bakanlığı ile TOBB tarafından ‘’Kamu-Özel Sektör Çevre ve İklim Değişikliği Konferansı’’ düzenlendi.

TOBB’daki konferansta ‘’İklim Değişikliği ve AB Sürecinde Sanayi’’ konulu sunum yapan Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Türkiye’nin Kyoto Protokolü ve Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçevesi Sözleşmesi’ne taraf olduğu hatırlattı. Türkiye’nin iklim değişikliğinin olumsuz etkilerine karşı en hassas bölgeler arasında yer aldığına dikkati çeken Bakan Eroğlu, sera gazı emisyonunun azaltılması için enerji, ulaştırma, atık, tarım, ormancılık ve arazi kullanımı konusunda önemli çalışmalar yaptıklarına işaret etti. Türkiye’de ağaçlandırma konusunda birçok ülkeye örnek olacak çalışmaların yapıldığını belirten Eroğlu, ‘’Ağaçlandırma ve erozyon kontrolünde dünyada lideriz’’ diye konuştu. Ağaçlandırma ve erozyonla mücadele için milli seferberlik başlattıklarını hatırlatan Eroğlu, Türkiye’de yapılan çalışmaların birçok ülkeye örnek olduğunu söyledi.

Türkiye’nin AB müzakereleri kapsamında 21 Aralık 2009’da çevre faslını açtığını anlatan Bakan Eroğlu, çevre faslı kapsamında su, atık, hava, endüstriyel kirlilik ve tabiat koruma konularında yapılması gereken çalışmalar hakkında bilgi verdi. Eroğlu, ‘’Çevre adına attığımız her adım, vatandaşın sağlık harcamalarında eksilme sağlıyor. Çevreyi ne kadar temizlersek vatandaşın sağlık, ilâç harcamaları o kadar azalır’’ dedi.

25.07.2010


Çevre faslına uyum için 60 milyar euro gerekli

TÜRKİYE Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ‘’çevre faslına uyum konusunda herhalde Türkiye kadar cesur başka bir ülke çıkmamıştır’’ dedi.

Hisarcıklıoğlu, sürdürülebilir kalkınmanın teşvik edilmesi, çevrenin korunması ve iklim değişikliği ile mücadele konularının, bugünün olduğu gibi geleceğin de temel meseleleri olmaya devam edeceğini söyledi. Çevreyi koruma, iklim değişikliği ve sürdürülebilir kalkınma iş dünyasının da öncelikleri arasında yer aldığına işaret eden Hisarcıklıoğlu, bu konuların stratejik bir yaklaşımla, ülkenin ekonomik ve sosyal gelişmesine katkı sağlayacak ve toplumun her kesiminin kazanacağı bir yaklaşımla ele alınması gerektiğini vurguladı. Türkiye’nin aralarında BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi ve Kyoto Protokolü;nün de yer aldığı çevre konusunda çok sayıda uluslararası sözleşmeye taraf olduğunu hatırlatan Hisarcıklıoğlu, aynı zamanda, 21 Aralık 2009 tarihinde, ‘’çevre’’ faslında Avrupa Birliği ile müzakerelerin başlatıldığını ifade etti. AB’nin çevre müktesebatına uyum konusunun teknik olarak zor ve aynı zamanda ciddi yapısal değişimi gerektirdiğine dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan ‘’Avrupa Birliği Entegre Uyum Stratejisi’’ne göre, uyum sürecinin, yaklaşık 60 milyar avro tutarında bir yatırım zorunluluğunu da beraberinde getirdiğini söyledi.

25.07.2010


THK’ya yangın söndürme takviyesi

ORMAN Bakanlığı ile koordineli bir şekilde yangın söndürme çalışmalarını yürüten Türk Hava Kurumu (THK), filosuna dünyanın en iyi yangın söndürme uçakları olan CL-215’lerden iki tane daha kattı.

THK Genel Başkanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, THK’nin yangın söndürme uçakları Türkiye’nin dört bir yanında çıkan orman yangınlarını söndürme çalışmalarına havadan müdahale ile anında destek veriyor. THK uçakları, Haziran ve Temmuz aylarında İzmir, Marmara, Çanakkale, Bodrum ve Antalya bölgelerinde toplam 281 sortilik uçuşla 37 orman yangınını söndürdü. Kurumun, yangın söndürme filosundaki amfibik uçak sayısı 7 oldu.

25.07.2010


Türkiye’de orman suçları azaldı

ORMAN Genel Müdürü Osman Kahveci, toplumsal bilinçlenme sayesinde daha önce her yıl meydana gelen yaklaşık 60 bin orman suçunun, günümüzde 10 binlere gerilediğini söyledi.

Kahveci, Türkiye’nin orman varlığını artıran nadir ülkelerden biri olduğunu belirterek, ‘’Ülkemizde her yıl 30 bin hektar, yani 300 bin dönüm orman alanı düzenli olarak artıyor. Bu durumu Türk ormancısına, eğitim kurumlarına, sivil toplum örgütlerinin gayretlerine ve kamuoyunun duyarlılığına borçluyuz’’ dedi.

25.07.2010


Artvin’de HES’lere tepki mitingi

Doğu Karadeniz’de yapılmakta olan hidroelektrik santralleri (HES), Artvin’in Ardanuç ilçesinde düzenlenen mitingle protesto edildi.

Artvin Derelerin Kardeşliği Platformu’nca düzenlenen mitinge katılan platform üyeleri ve vatandaşlar, Uğur Mumcu Caddesi’nde toplanarak, ellerinde HES’leri eleştiren döviz ve pankartlarla Sahil Caddesi’ne kadar yürüdü. Burada Ardanuç Dereleri Platformu adına bir konuşma yapan Elyese Uygun, dereleri kimseye vermeyeceklerini belirterek, ‘’Amacımızı izaha gerek yok. Durum bütün vahametiyle kendini anlatmaktadır’’ dedi. Derelerin satışı ile suların özelleştirme politikalarının ayrı düşünülemeyeceğini vurgulayan Uygun, şunları söyledi: ‘’Sorunu doğru tahlil edersek, çözümü zaten içinde buluruz. O zaman nedir özelleştirme? Herkesin kullanım hakkı olan suyu, para sahibi herhangi bir kişiye satmaktır. Şirket kullandığımız suyun parasını versek bile istemezse bize suyu kullandırmaz. Bizler bir arada durup, birbirimizle dayanışma içinde olursak hiçbir güç bizi alt edemez.’’

25.07.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.