28 Temmuz 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Esnaflar borç batağında

Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu Genel Başkanı Bendevi Palandöken, her 100 esnaftan 70’inin Sosyal Güvenlik Kurumu’na prim borcu bulunduğunu bildirdi. Palandöken, yüzde 24’e varan gecikme faizi ve zammı ile beraber bu borçların 70 milyar TL’yi aştığının tahmin edildiğini kaydetti.

Esnaflar borç batağında

Türkİye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, esnafın kurtuluşunun, yeniden yapılandırma kanununun çıkartılmasında olduğunu belirtti.

Palandöken, yaptığı yazılı açıklamada, esnaf ve sanatkârın krizden ilk ve en çok etkilenen kesim olduğunu belirterek, her 100 esnaftan 70’inin Sosyal Güvenlik Kurumu’na prim borcu bulunduğunu bildirdi. Ayrıca, birikmiş vergi borçlarının da 30 milyar TL’yi bulduğuna dikkati çeken Palandöken, yüzde 24’e varan gecikme faizi ve zammı ile beraber bu borçların 70 milyar TL’yi aştığının tahmin edildiğini kaydetti. Devletin, bankalar arasında uyguladığı faiz oranı yüzde 6-6,5 iken esnafa uygulanan bu oranın büyük haksızlık olduğunu, enflasyonun tek hanede durduğu bir ülkede ana parayı ödeyemeyen esnafın bu faizi nasıl ödeyeceğini soran Palandöken, 2 milyona yakın esnafın borç krizine girdiğini, en kısa zamanda bir borç yapılandırılmasına gidilmezse 1 milyona yakın esnafın işyerini kapatmak zorunda kalacağını savundu. ‘’İş işten geçtikten sonra’’ yapılan Kanunun bir işe yaramayacağını, onun için acilen bu tefeci faiz uygulamasından vazgeçilmesi ve yeni yapılandırmaya gidilmesi gerektiğini belirten Palandöken, esnafa bugüne kadar sıfır faizli kredi dışında hiçbir destekte bulunulmadığı görüşünü dile getirdi. Palandöken, açıklamasında, ‘’Krizde esnafa destek olunması için SGK primi işveren payı yüzde 5 azaltıldı ama esnaf bu imkândan yararlanamıyor ki. 5 puanlık indirimden yararlanabilmek için SGK’ya prim borcunun bulunmaması gerekiyor. Oysa esnafın 3’te ikisinin prim borcu var. Borcu yüzünden esnafımız KOSGEB kredisine ulaşamıyor. Krediye ulaşamayan esnafımız değişim ve dönüşümü nasıl yapacak? Şu an için en büyük sorun krediye ulaşamamaktır. Bu bir an önce düzeltilmelidir’’ görüşüne yer verdi.

‘’5 BİN LİRALIK BORÇ 20 BİN LİRAYA ÇIKTI’’

2008 yılında yapılan taksitlendirmeden esnafın faydalanamadığını da sözlerine ekleyen Palandöken, ‘’Borçların gecikme zammı ve gecikme faizinin enflasyon oranında yeniden yapılandırılmaması halinde yapılan taksitlendirme hiçbir işe yaramıyor. Çünkü esnaf, biriken borcu taksitle dahi ödeyemeyecek noktaya geldi. 5 bin TL borcu olan bir esnafın toplam borcu 3 yılda 20 bin TL’ye çıktı. 5 bin TL’yi ödeyemeyen adam 20 bini nasıl ödesin?’’ dedi.

‘’VERGİ BARIŞINA 60 AY VADE UYGULANMALI’’

2004 yılındaki vergi barışından hazinenin kasasına 4.7 milyar TL’nin girdiğini hatırlatan Palandöken, esnaf olarak devletten para istemediklerini, tersine borçlarını ödemek istediklerini kaydetti. Ancak bu şartlarda borçlarını ödeme imkânlarının kalmadığına işaret eden Palandöken, vergi ve prim borçlarının gecikme faizi ve gecikme zamlarının enflasyon oranında yeniden yapılandırılarak 60 ay vadeli taksitlere bağlanması gerektiğini bildirdi. Palandöken ‘’Esnafa böyle bir kolaylık sağlanırsa esnaf da bütçe de rahat bir nefes alır’’ değerlendirmesinde bulundu.

28.07.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Başlıklar

  Esnaflar borç batağında

  “Made in Bursa’’ damgalı tramvaylar geliyor

  Açlık sınırı 822 lira

  KOSGEB’den işletmelere hibe

  Rusya ile vize resmen kaldırıldı

  MB enflasyon tahminini yüzde 7.5’e çekti

  Et ithalatı düşük, psikolojik etkisi büyük

  İSO 500’ün lideri yine Tüpraş

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.