28 Temmuz 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Yurt Haber

 

Hafızlar törenle icazet aldı

zonguldak'In Devrek ilçesinde faaliyet gösteren Gürbüzler Kur’ân Kursu Hafızlık Cemiyeti’nde 20 hafızın eğitimi tamamlaması dolayısıyla tören düzenlendi.

Bu yıl 18. mezunlarını veren Kur’ân kursunda düzenlenen törene Devrek Müftüsü Mustafa Nurgün, İstanbul’un değişik camilerinde görev yapan imam hatipler, Mengen Müftüsü Alim Anar, Zonguldak Müftüsü Selami Emen, Diyanet İşleri Din Eğitimi Daire Başkanı Ulvi Ata, talebelerin yetişmesinde emeği geçen öğretmen ve çok sayıda Devrekli hayırseverler katıldı.

Ulvi Ata, törende yaptığı konuşmada Kur’ân okuma ve öğrenmenin önemine değindi. Geçen yıl hafızlık diplomasını verdiği bir kişinin 1935 doğumlu olduğunu söyleyen Ata, isteyen herkesin bu eğitimi alabileceğini kaydetti. 2009 yılı içinde 2 bin 800 kişinin hafızlık eğitim aldığını belirten Ata bu yıl ise rakamın 3 bin 500’e ulaştığını anlattı. Tören ilahiler, Kur’ân tilâveti ve İstanbul Vaizi Mustafa Akgül’ün hayır yapmanın faziletlerini anlattığı sohbeti ile son buldu.

Kardeşlİğe İhtİyacImIz var

Dİyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu, ‘’Ülkemizde artık biz barışa ve kardeşliğe, ekmeğe, suya, ihtiyacımız olduğu kadar ihtiyaç içindeyiz’’ dedi. Berat Kandili vesilesi ile Bolu’nun Göynük İlçesinde düzenlenen mevlit programına katılan Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, ‘’Biz bu günlere bu zenginlik içinde geldik’’ dedi. Bardakoğlu, ‘’Birbirimizi tanımaya, birbirimizi sevmeye, etnik kökenimiz ne olursa olsun, inancımız dindarlık derecemiz ne olursa olsun, kültürümüz, bölgemiz, giyimimiz, kuşamımız ne olursa olsun, birbirimizi insan olarak tanımak, birbirimizi insan olarak sevmek, birbirimizi bağrımıza basmak zorundayız. Biz bugünlere bu zenginlik içerisinde geldik. Bizim aramızdaki bu insanlık sevgisi ve gönül dünyamızdaki bu barış ve esenlik duygusu bir sermayemizdir ve bugünlerde bu mübarek kandil ikliminde kardeşliğimizi, birliğimizi, beraberliğimizi ve yüreğimizdeki insan sevgisini, tekrar hatırlamayı ve onun verdiği istikamet ile birbirimize kenetleşmeyi, kenetlenmeyi, tavsiye ediyorum, dua ediyorum’’ ifadelerini kullandı.

Mübarek gün ve gecelerin, kardeşlik tohumlarını, kardeşlik duygularını canlandırmasını dileyen Bardakoğlu, ‘’Birbirimizi sevmeyi, daha çok sevmeyi bize öğretir. Ayrılık gayrılık gayretlerini boşa çıkaracak bir kararlılık bize aşılar’’ şeklinde konuştu. Diğer taraftan, bu yıl Kur'ân-ı Kerim’in Nüzulünün Bin 400’üncü yılı olduğunu da hatırlatan Bardakoğlu,’’Biz bu yılı, birlikte Kur'ân-ı Kerim’i daha yakından tanıma, Kur'ân’da buluşma, Peygamber Efendimizin sünnetini tanıma, onun güzel ahlâkını tanıma, onun güzel ahlakını rehber edinme fırsatı ve yılı olarak ilân ettik.’’ diye konuştu.

Bu programlarla, Kur'ân’ı sadece okumayı sadece dinlemeyi kastetmediğini ifade eden Bardakoğlu, ‘’Kur'ân’ın mânâsını anlamayı ve Kur'ân’ın getirdikleri ışığında hayatımızı yeniden tanzim etmeyi kastediyorum.’’ ifadelerini kullandı.

28.07.2010


 

Vali Okutan, aşevi açtı

1993 yılında kurulan Şanlıurfa Gönüllü Kuruluşlar Aşevi, bu yıl 19. kez kapılarını ihtiyaç sahiplerine açtı. Şanlıurfa Valisi Nuri Okutan’ın katılımıyla kapılarını bu yıl da ihtiyaç sahiplerine açan Gönüllü Kuruluşlar Aşevi günde yaklaşık 10 bin kişiye sıcak yemek sunacak.

Aşevi’nin açılışına, Şanlıurfa Valisi Nuri Okutan, Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Al ve İl Müftüsü Ramazan Tahiroğlu ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı. İl Müftüsü Ramazan Tahiroğlu’nun duasıyla açılışı gerçekleştirilen aşevini; Vali Nuri Okutan’a Aşevi Sorumlusu Ali Topal gezdirdi. Burada ihtiyaç sahiplerine yemek ve ekmek dağıtan Vali Okutan, vatandaşlarla da sohbet etti.

Şanlıurfa’nın Halil İbrahim bereketinin yeşerdiği bir şehir olduğunu belirten Vali Nuri Okutan, “Şanlıurfa Türkiye’de Halil İbrahim sofrası olarak bilinen bereketin yeşerdiği, yaşandığı bir alandır. Bu bakımdan onun evlâtları olarak Urfalılar aynı hassasiyeti, aynı duyarlılığı, aynı misafirperverliği göstermeyi, garip gurebaya, fakir fukaraya yardım etme anlayışını sürdürüyor. Bu çerçevede Urfa’nın iş adamları, hayırseverleri bir araya gelerek on dokuz yıldır yemek dağıtma işini sürdürüyorlar. Bu vesile ile de hayırseverlerimizi, Urfalıları bu davranışlarından ötürü tebrik ediyorum” diye konuştu.

Geçen yıl olduğu gibi Ramazan ayında birkaç yemek dışında davet yemeklerine katılmayacağının altını çizen Vali Okutan, “Çünkü bunlar bir noktada protokol yemeklerine ve dâvetlerine dönüşüyor. Şehit yakınlarıyla, gazilerimizle, yetimlerimizle yemek yemeyi daha uygun buluyoruz. Valilik dâhil olmak üzere diğer kamu kurum ve kuruluşlarımızın da Ramazan ayında düzenleyecekleri etkinliklerin fakir fukaraya yönelik olmasını arzu ediyoruz. Söz konusu organizasyonların yemek dağıtımı, gıda yardımı veya giyecek yardımı şeklinde düzenlenmesini ilgili kişilere telkin ediyorum” şeklinde konuştu.

28.07.2010


 

Esenyurt'a görkemli cami

Esenyurt’ta Türkiye’nin en büyük camilerinden biri olan Serhan Tirit Merkez Camii, Berat Kandili’nde ibadete açıldı. Cumhuriyet Meydanı’nda yapımı bir süre önce tamamlanan cami, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, AKP İstanbul Milletvekilleri Mehmet Müezzinoğlu ve Feyzullah Kıyıklık, Esenyurt Belediye Başkanı Necmi Kadıoğlu, Esenyurt Kaymakamı Halil Uyumaz ve Başakşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal’ın katıldığı törenle açıldı.

Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği açılışta, mevlit okunarak dualar edildi. Toplam 5 bin metrekare alan üzerine kurulan camide, 4 bin kişi ibadet edebilecek. İçinde kütüphane, toplantı salonu, Kur'ân kursu, aile danışma ve rehberlik bürosu ile şadırvan yer alan camide 300 bin Avroluk varak kullanıldığı ve caminin yapımının 10 milyon TL’ye malolduğu belirtildi.

28.07.2010


 

Elleri üzerinde bedenini taşıyor

Uşak’ta yedi yaşında tandır kuyusuna düşerek ayakları sakat kalan Süleyman Gönül, 21 yıldır ellerinin üzerinde yürüyerek yaşamını sürdürüyor.

Hayırsever bir vatandaşın 10 yıl önce hediye ettiği mekanik tekerlekli sandalyeyi köy yollarında kullanamayan ve akülü tekerlekli sandalye isteyen Süleyman Gönül, engebeli arazilerde tekerlekli sandalyeyi beline bağladığı iple çekerek taşıyor. Eşme ilçesi Ağabey köyü, Hacı Kırlar mahallesinde ailesiyle birlikte yaşayan Süleyman Gönül (28), 7 yaşındayken evin önünde oynarken içerisinde ateş bulunan tandır kuyusuna düştü, iki ayağı da ağır yanıklar yüzünden sakat kaldı. Yedi yaşından itibaren elleri üzerinde yürümeye çalışan, bedenini elleri ile taşıyan Süleyman Gönül, Dört kardeşi ve yeğenleri ile tarlada çalışıyor. Haftada bir gün Eşme’ye giderek ayakkabı tamircisinin yanında boyacılık yapan, Gönül’ün tek arzusu akülü bir tekerlekli sandalyeye kavuşmak.

28.07.2010


 

Hakkâri, bir üst lige terfi edecek

HakkÂrİ Valisi Muammer Türker, havaalanının, Hakkari ve Yüksekova’nın çehresini değiştirecek önemli bir yatırım olduğunu söyledi.

Hakkari’ye 65, Yüksekova ilçesine ise 5 kilometre uzaklıkta inşa edilen havaalanı temeli, 17 Temmuzda Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ile Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker’in katıldığı törende atıldı. 2 milyon metrekare alan üzerinde inşa edilecek, 3 bin 200 metre uzunluğunda ve 45 metre genişliğinde piste sahip olacak havaalanı, şehirde büyük heyecana sebep oldu. Vali Muammer Türker, havaalanının alt yapı işlerinin, 2012 yılının sonunda tamamlanmasını, 2013 yılı başında ise uçakların inip kalkmasını planladıklarını belirtti. Hakkâri’nin dünyaya açılacağını bildiren Vali Türker, ’’Hakkâri’nin öteden beri ekonomik, geri kalmışlık ve güvenlik ile ilgili sorunları olduğunu söylüyoruz. Havaalanının kurulması aslında, buranın bir üst lige terfi etmesi anlamını taşıyor. Yani bir anlamda sınıf atlayacağız’’ dedi.

28.07.2010


 

Havalar daha da ısınacak

Hava sıcaklıkları ülke genelinde daha da artacak. Ağustos’ta da sıcaklıkların mevsim normallerinin 1-2 derece üzerinde olması bekleniyor.

METEOROLOJİ'NİN tahminlerine göre hava sıcaklıkları ülke genelinde daha da artacak. Ağustosta da sıcaklıkların mevsim normallerinin 1-2 derece üzerinde olması bekleniyor.

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürü Mehmet Çağlar, geçen yaza oranla daha fazla yağış alındığını vurgulayan Çağlar, yaz aylarında Türkiye’nin Basra’dan gelen alçak basıncın etkisine girdiğini söyledi. Suudi Arabistan ve Kuzey Afrika’dan esen rüzgarların sıcaklıkların artmasına neden olduğunu belirten Çağlar, Ağustosta da ülke genelinde hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin 1-2 derece üzerinde seyretmesinin beklendiğini kaydetti.

28.07.2010


 

Hurmalar, Ramazana hazır

Ramazan sofralarının baş tacı hurma, kahvesi, pekmezi, sirkesi, sucuğu, çikolatası ve dondurmasıyla ilgi görüyor

. Konya’da bir firma, hurmayı birçok çeşidi ile müşterilerinin beğenisine sunuyor. Firma yetkilisi Enver Çakmak, yaklaşık 10 yıldır Konya’da faaliyet gösterdiklerini, hurmayı çeşitlendirme fikrinin ise vatandaşların talebiyle ortaya çıktığını belirtti. Hurmanın kahvesini, sucuğunu, sirkesini, çikolatasını, pekmezini ve dondurmasını yaparak satışa sunduklarını ifade eden Çakmak, özellikle hurmalı dondurmaya Konyalıların büyük ilgi gösterdiğini anlattı. Çakmak, bilinen Kahramanmaraş dondurmasının içerisine küçük parçalara ayrılmış hurmaları atarak yapılan rengini ve tadını hurmadan alan dondurmayı, müşterilerinin beğenisine sunduklarını söyledi.

İSTEK ÜZERİNE EŞİTLENDİRİLİYOR

Dondurmanın yanı sıra hurmadan yaptıkları sirkenin de müşterileri tarafından ilgi gördüğünü anlatan Çakmak, özellikle kilo vermek isteyen kişilerin bu ürünü tercih ettiğini kaydetti.

Çakmak, yine kansızlığı giderdiği için birçok kişi tarafından tercih edilen hurmalı pekmezin de en fazla satılan ürünler arasında yer aldığını söyledi. Hurmanın çekirdeğinden yapılan ve kemik erimesine ve bağırsaklara iyi geldiğini belirten hurma kahvesinin de satışını yaptıklarını dile getiren Çakmak, hurmanın birçok faydasının bulunduğunu belirterek, ‘’Hurmanın gözleri kuvvetlendirdiği ve parlattığı, ayrıca nefes borusuna ve öksürüğe çok iyi geldiği, böbreklerin çalışmasını kuvvetlendirdiği söylenir. Hurmanın suyunun böbrek taşlarını yok ettiği ve çam fıstığıyla yenildiği takdirde karaciğeri temizlediği de bilinen faydaları arasındadır’’ dedi.

Konya’da ilk olarak hurmadan çikolata ürettiklerini de hatırlatan Çakmak, vatandaşlardan gelen talepler doğrultusunda, hurmadan daha farklı ürünler çıkarmaya devam edeceklerini ifade etti. Hurma satışlarının Ramazan ayında zirve yaptığını belirten Çakmak, hurma çeşitlerine olan ilginin de artmasını beklediklerini sözlerine ekledi.

28.07.2010


 

Yaz yağmurlarının bereketi leylek yavrularını da arttırdı

Ege Üniversitesi Tabiat Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Sıkı, bu yıl bahar ve yaz aylarındaki yağışların, sulak alanlara canlılık getirdiğini, bitki ve hayvan türlerinde artış gözlendiğini bildirdi. Prof. Dr. Sıkı, bölgede bütün kuş türlerinde, özellikle de leylek yavrusunda artış görüldüğünü belirtti.

Sıkı, leyleklerin özellikle sonbahar göçünde beslenmelerine imkan bulunduğu sulak alanlarda konakladığını anlattı. Sıkı, ‘’Yağan yağmur, sulak alanlara canlılık ve hayatiyet getirdi. Leylekler yağışla yavrularını besleme imkanı buldu’’ dedi.

28.07.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.