30 Temmuz 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Kültür-Sanat

 

“Hasankeyf’e Doğru”

BELGESEL foto ropörtaj platformu www.photosofstory.com, genç foto muhabiri Yalçın Kesen’in objektifinden “Hasankey’e Doğru” foto ropörtajıyla meraklıları muhteşem bir coğrafyaya davet ediyor.

Kesen şöyle diyor: “Hasankeyf Antik Kenti, Türkiye’nin Güneydoğusunda, Batman ilinin Dicle Nehri kenarında bulunmaktadır. 1981 yılında Türkiye burayı doğal sit alanı kabul etmiştir. Kürtler ve Araplar ile karışık bir nüfus barındıran yerin yemekleri, arkeolojisi insan kökleri kesintisiz olarak 10.000 yıllık bir geçmişe dayanmaktadır. Burada yapılmak istenen Ilısu Barajı ve Hidroelektrik Projesi Büyük ölçekli bir kalkınma projesi olan Güneydoğu Anadolu Projesi’nin (GAP) önemli bir parçasıdır. Dizle Nehri üzerinde yapılması planlanan 19 barajdan birisidir Ilısu Barajı. Türk Hükümeti 1997 yılında projeyi uygulamaya başlamıştır. “

“Dicle vadisin florası ve kanyonları tüm bölgenin faunası için önemlidir. Yapılması planlanan bu baraj bir çok bitki ve hayvanın yaşamını tehdit edecek. İlk etkisi hemen hemen tüm su canlıları ve balık türlerinin yok olması olacak. Ayrıca yüksek nem nedeniyle yerel iklim değişikliği yaşanabilir. Vadide daha çok karasal türleri tehdit edecek ve ormansızlaşma yaşanacak.”

Bu bölgeye seyahet ederken, bu bölgeyi fotoğraflamayı istedim. İnsanlar bu bölgeye gelmeli ve hala yaşanan bir hayatı görmeli.” (www.photosofstory.com)

30.07.2010


 

ENGELLİLER EBRU ÖĞRENİYOR

ANKARA’NIN Etimesgut ilçesine gelen Slovenyalı öğrenciler ‘’Engelliler Ebru Öğreniyor’’ projesi kapsamında düzenlenen kursa katıldı.

Etimesgut Belediyesi bünyesinde faaliyet gösteren Avrupa Birliği Masasının hazırladığı projeye yönelik Hanım Faaliyetleri Binasında düzenlenen kursa, Slovenyalı Sabina Cvecek ve Natalia Sepul da destek verdi. Kursa katılan Sloven öğrenciler, engellilerin yardımı ile ilk kez ney eşliğinde ebru yaptı. Büyük heyecan yaşayan öğrencilere, Etimesgut Belediye Başkanı Enver Demirel ile eşi İlknur Demirel ve Engelliler Vakfı Başkanı İlimdar Boztaş da yardımcı oldu.

Kursa katılan engelli öğrenciler ve Slovenyalı misafirlerle sohbet eden Demirel, belediye olarak düzenledikleri sosyal faaliyetler hakkında bilgi verdi.

Engellilerin toplumsal hayata daha fazla katılımını sağlamak ve sosyalleşmelerini desteklemek amacıyla başlatılan projenin önemine değinen Demirel, söz konusu çalışmanın Devlet Planlama Teşkilâtı (DPT) Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Başkanlığı bünyesinde Ulusal Ajans tarafından finanse edildiğini belirtti. Projeye engelli öğrencilerin yanı sıra ebru san'atını öğrenmek isteyen tüm gençlerin katıldığını bildiren Demirel, gösterilen ilgiden dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Proje sayesinde elleri fırça tutamayan engellilere arkadaşları yardımcı olurken, öğrencilerin birbirleri ile kaynaşıp, zihinsel ve fiziksel becerilerini geliştirdikleri gözlendi. 3 ay sürecek kurs sonunda engellilerin oluşturduğu çalışmalardan sergi açılmasını planlayan proje ekibi, faaliyete destek olmak amacıyla Slovenya’dan yeni öğrenci gruplarının da ilçeye geleceğini bildirdi.

30.07.2010


 

Prof. Dr. Abdülkadir Karahan anıldı

İSTANBUL Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nin eski öğretim üyelerinden merhum Prof. Dr. Abdülkadir Karahan, ölümünün 10. yılında anıldı.

Karahın’ın Zincirlikuyu Mezarlığı’ndaki kabri başında düzenlenen anma törenine eşi Süreyya Karahan, kızı AKP Merkez Karar ve Yürütme Kurulu (MKYK) Üyesi ve Halkla İlişkiler Başkan Yardımcısı Zeynep Karahan Uslu, eski Milletvekili Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş ile meslektaşları, öğrencileri ve dostları katıldı.

Anma töreninde konuşan Zeynep Karahan Uslu, babasının ölümünün 10. yılında ailesi ve sevenleri olarak ruhunu şad etmek için geldiklerini söyledi.

Uslu, ‘’O Türkiye için bir ömür vermiş, bin ömrü olsa onu da verecek bir âlim ve dâvâ adamı idi. Onun eserlerini ve hayallerini öğrencileri yaşatmaya ve bu ülkede bu yolda adım adım ilerlemeye devam ediyor’’ diye konuştu.

ŞANLIURFA’NIN Siverek ilçesinde 1913 yılında doğan Prof. Dr. Abdülkadir Karahan, İstanbul Üniversitesi Yüksek Öğretmen Okulu ve Sorbonne Üniversitesi’nden mezun oldu. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi, Yüksek İslâm Enstitüsü ve Kahire Ayn Şems Üniversitesi’nde görev yapan Karahan, özellikle eski Türk edebiyatı ve başta hadis olmak üzere İslâmî bilimler alanlarında 40’ın üzerinde eser verdi. Dünya Mukayeseli Edebiyat Birliği, Altay İlimleri Daimi Konferansı ve İkbal Akademisi’nin yanı sıra birçok uluslar arası bilim kuruluşunun da üyesi olan Karahan, 28 Temmuz 2000 tarihinde vefat etti.

30.07.2010


 

UNESCO 2011’i Evliya Çelebi Yılı ilân ediyor

TOPLUMLARIN kültürel mirasını korumak amacıyla kurulan UNESCO, 2011 yılını Evliya Çelebi yılı ilan ediyor.

Bursa Büyükşehir Belediyesi, Türk tarihinin en önemli gezgin ve anlatı ustalarından olan Evliya Çelebi’yi, doğumunun 400. yıldönümünde yaşamı ve eserleriyle birlikte anıyor. Bu kapsamda Seyahatname’deki Bursa tarihini derleyecek bir çalışma hazırlanıyor. Çalışma kapsamında, Evliya Çelebi’nin 10 ciltlik çalışması taranacak ve eserde yer alan Bursa ile ilgili tüm detaylar ortaya çıkarılacak. Doğumunun 400. yıldönümü olan 2011 yılında Evliya Çelebi ile ilgili çeşitli paneller düzenlemeyi de planlayan belediye, yerli ve yabancı tarihçiler tarafından yapılacak çalışmayı, Çelebi’nin seyahat güzergahında at sırtında gerçekleştirecek.

Belediye, ‘Evliya Çelebi Yolu Keşif Projesi’nin Bursa sınırlarındaki bölümüne de destek verecek. Çelebi’nin İstanbul’dan başlayıp Hicaz’da sonlanan gezisinin İstanbul, İznik, Bursa ve İnegöl istikameti at sırtında geçilecek.

30.07.2010


 

Miniatürk’e turist akını

İSTANBUL’DA turistlerin en çok ziyaret ettiği yerlerin başında Yerebatan Sarnıcı, Miniatürk ve Panorama 1453 Tarih Müzesi geliyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş.’den yapılan açıklamaya göre, Avrupa ülkelerinde yaşanan ekonomik kriz nedeniyle yılın ilk ayında şehre gelen turist sayısında yüzde 4,6 azalma yaşanırken, Miniatürk, Panorama 1453 Tarih Müzesi ve Yerebatan Sarnıcı’nı ziyaret edenlerin sayısında geçen yılın ilk 6 ayına oranla yüzde 11’lik bir artış gözlendi. 2009 yılının ilk 6 ayında bu 3 müzeye gelen ziyaretçi sayısı 1 milyon 377 bin 162 iken, bu sayı 2010 yılının aynı döneminde 1 milyon 514 bin 878’e yükseldi. Yabancı turistler, daha çok Yerebatan Sarnıcı ve Miniatürk’ü, yerli turistler de Panorama 1453 Tarih Müzesi’ni tercih etti. 15 asırlık tarihiyle birçok efsaneye konu olan, müze olarak gördüğü işlevin yanı sıra sergi, müzik dinletisi ve şiir okumalarına da ev sahipliği yapan Yerebatan Sarnıcı, 2010’un ilk yarısında 722 bin 484 kişi tarafından ziyaret edildi. Antik çağdan Bizans’a, Selçuklu’dan Osmanlı’ya 3 bin yıllık tarih ve kültür mirasının minyatürlerini Haliç kıyısında buluşturan Miniatürk ve İstanbul’un fethini görsel bir şölenle meraklılarına sunan Panorama 1453 Tarih Müzesi’ni de 800 bin kişi ziyaret etti.

30.07.2010


 

Hüseyin Goncagül’den çocuk ilâhileri albümü

NASREDDİN Hoca 800 Yaşında, Mesneviden Ders Aldım, Karagöz Okula Başlıyor, İstanbul Yarışıyor…

Çocukların dünyasına hitap eden çok sayıda projeye imza atan, Hüseyin Goncagül yeni albümünü çocuklarla seslendirdi. İlk çocuk müziği albümünü 2003 yılında ‘Goncagül Çocuk Şarkıları’ ismiyle çıkaran san'atçı Hüseyin Goncagül, Ramazan arefesinde miniklerin sevdiği ilâhilerden oluşan ‘Goncagül Çocuk İlâhileri’ albümünü hazırladı. Gerek sözlerinde kullanılan dili ve gerekse müzik ve ritimlerindeki temposu ile çocuk dünyasına rahatça giren birbirinden renkli eserlere Hüseyin Goncagülle birlikte çocuklar da eşlik ediyor.

Sevdim Seni, Demedim mi, Şol Cennetin Irmakları, Erler Demine, Uyan Ey Gözlerim gibi sevilen ilâhiler aynı zamanda yetişkinlere de hitap ediyor.

Ramazan’a hazırlandığımız bugünlerde çocuklara unutulmaz Ramazan eğlenceleri yaşatmayı amaçlayan Hüseyin Goncagül ve ekibi çocuk semazenler eşliğinde, kalabalık bir çocuk korosu ile yeni çıkan ilâhi albümünü sahneden seslendirmeye hazırlanıyor.

30.07.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.