30 Temmuz 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Yurt Haber

 

Yayla evleri yıkılıyor

RİZE'NİN Çayeli ilçesi, Senoz Vadisinde yer alan yaylalardaki evler bakımsızlık sebebiyle yıkılmaya başladı.

Geçmiş yıllara nisbetle yaylaya çıkanların azalması ve köylerden şehirlere doğru yaşanan göç, yaylaların boşalmasına sebep oldu. Boş kalan yayla evleri de bir bir yıkılıyor. Senoz Vadisi üzerinde yer alan Cenlipos Yaylasında yıkılan bu ev, düne kadar yayladaki en sağlam ev olarak biliniyordu. Dışı taş örmeli, içi ise ahşaptan yapılan bu ev, uzun yıllar kullanılmayınca yıkılmış. Yayladaki evlerin yıkılmasının bir sebebi de evlerin kardeşler arasında pay edilememesi. “Ortak atın beli kırık olur” atasözünde olduğu gibi “Ortak olan evin yıkılması yakın” oluyor.

30.07.2010


 

Kayseri’de örnek köyler

KAYSERİ İl Özel İdaresi tarafından atıksu arıtma tesisi de dahil her türlü altyapısı tamamlanan, köyiçi yolları parke taşları döşenerek çamurdan kurtarılan, ilçelere asfalt yollarla bağlanan köyler, şehir imkânlarını aratmayacak hale getirilmeye çalışılıyor.

İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Mustafa Atsız, 2010 yılı çalışmalarına Mayıs ayı itibariyle başladıklarını hatırlattı. Oluşturdukları 8 ekibin 110 iş makinası ile yatırım programı kapsamındaki çalışmalarını yoğun bir şekilde sürdürdüğünü ifade eden Atsız, şöyle devam etti: ‘’Kayseri’de yaz ayları bizler için iş aylarıdır. Özellikle köylülerimizin ihtiyaçlarının karşılanması için ekiplerimiz yoğun şekilde çalışıyorlar. Şu an içmesuyu olmayan köyümüz kalmadı. Bunu gururla yaklaşık 3-4 yıldır söyleyebiliyoruz. Yaz aylarında kuraklığa ve iklim değişikliğine bağlı olarak kısmen suyu yetersiz olan köylerimizde de rehabilitasyon çalışmalarımız devam ediyor. Yine asfaltı olmayan köyümüz kalmadı. Bütün köylerimiz mutlaka bir asfalt yolla da olsa ilçeye bağlanmış durumda. Tali yollarda asfalt olmayan yollar olabilir, ama ana yolların tamamı asfaltlandı.’’ Atsız, köy altyapılarında da ciddî ilerlemeler sağladıklarına dikkati çekerek, 154 köyün kanalizasyon çalışmasını tamamlandıklarını kaydetti.

30.07.2010


 

Şanlıurfa cazibe merkezi olacak

ŞANLIURFA'DA yapılması planlanan GAP Vadisi projelendirme çalışmaları bütün hızıyla sürülüyor. Vali Nuri Okutan başkanlığında yapılan “Cazibe Merkezi Şanlıurfa” toplantısında GAP Vadisi projesinin kapsamında nelerin yer alacağı belirlendi.

Vali Okutan, “Burada yapmayı planladığımız komplekste; 5 yıldızlı 5 otel yeri, kongre merkezi, spor salonu, olimpik yüzme havuzu, fuar alanı, spor kompleksiyle birlikte büyük bir cazibe kompleksi oluşturacağız. Göreceğiz ki, Şanlıurfa hak ettiği yeri alacaktır” dedi.

30.07.2010


 

Tren yolları iyileştiriliyor

TCDD Genel Müdürlüğünce Alayunt-Balıkesir demiryolu hattında 143 kilometrelik bölümünün üç etapta yenilenmesinin programa alındığı, birinci etabın Nusret-Balıkesir istasyonları arasında tamamlanmasının ardından ikinci etap çalışmalarının Kütahya-Tavşanlı güzergahında başladığı bildirildi.

TCDD 7. Bölge Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, Alayunt-Balıkesir demiryolu hattının, İç Anadolu Bölgesi ve yurdun doğusu ile Ege Bölgesi arasında yolcu ve yük taşımacılığı yapılması amacıyla 1930 yılında işletmeye açıldığı anımsatıldı.

Bu hatta en son yenilemenin 1986-1988 yılları arasında 49,05 kg/m’lik ray ve B 58 tipi beton traversle yapıldığı belirtilen açıklamada, aradan geçen 24 yılda rayların bağlı olduğu beton traversler ve diğer malzemelerde meydana gelen bozulmalar nedeniyle trenlerin seyir emniyeti için yolda yer yer hız kısıtlamalarına gidildiği kaydedildi.

Söz konusu demiryolu hattında seyir hızının artırılıp seyahat konforunun yükseltilmesi için Alayunt-Balıkesir hattının 143 kilometrelik bölümünün üç etapta yenilenmesinin bu yıl programa alındığı ifade edilen açıklamada, şöyle denildi:

‘’Birinci etap olan Nusrat-Balıkesir istasyonları arası 25,5 kilometrelik kesimin yol yenilenmesine 6 Mayısta başlanarak 1 Temmuzda tamamlanmıştır. İkinci etap çalışmaları Kütahya-Tavşanlı istasyonları arası 49 kilometrelik kesimde yol yenilemesine 27 Temmuzda başlanmıştır. Çalışmalar, Tavşanlı-Gökçedağ istasyonları arası olan 68,5 kilometrelik üçüncü etap ile devam edecektir.

Çalışmaların tamamı kuruluşumuz imkanlarıyla yapılacak olup, Kütahya-Tavşanlı hattında 7 adet yol yenileme ve tamir makinesi, üç adet iş makinesi ve 20 teknik personel ile 40’ı sanatkar olmak üzere 140 işçi çalışmaktadır. Bu kesim için 30 milyon 839 bin lira ödenek tahsis edilmiş olup, 2010 yılı için yol yenilemelerinde toplam 90 milyon lira harcamayapılacaktır.’’

Açıklamada, ikinci etap çalışmalarının tamamlanmasından ardından Kütahya-Tavşanlı arasında trenlerin seyirlerinin emniyeti ve konfor katsayısında iyileşmeler sağlanacağı bildirilerek, sonraki yıllarda aşamalar halinde yapılacak yenilemelerle Eskişehir-Balıkesir demiryolu hattının standardının yükseleceği kaydedildi.

30.07.2010


 

Japon Devlet Televizyonu Kapadokya'da

Japonya’nIn devlet televizyonu NHK, Kapadokya’da belgesel çekimi yapıyor.

Uydu ve kablo üzerinden uluslararası yayın yapan Japon haber kanalı NHK televizyonu ekibi, Kapadokya belgeseli çekmek için Nevşehir’e geldi. Türkiye’nin önemi turizm merkezlerinden peribacaları ile ünlü Nevşehir ve Kapadokya yöresinin tarihi ve turistik mekânlarında çalışmalara başlayan 6 kişiden oluşan ekip, bölgedeki peribacalarını, kilise ve şapelleri görüntülüyor. Belgesel çekimlerinin büyük bölümünü Göreme Milli Parkı ve Göreme Açık Hava Müzesi’ne ayıran televizyon ekibi, çekimlerinde özellikle peribacalarını ön plana çıkarıyor. Türkiye’de D-Smart, Teledünya ve Türksat 3A’dan da İngilizce olarak yayınları izlenebilen NHK televizyonu ekibine, çekimler sırasında Japon turistler ilgi gösteriyor. Çekimleri 3 gün sürecek belgesel, önümüzdeki aylarda NHK televizyonunda yayınlanacak.

30.07.2010


 

Çocuğu kurtarmaya çalışırken boğuldular

Ankara’nIn Nallıhan ilçesinin Bozyaka Köyünde sulama göletine düşen 3 yaşındaki çocuk ile çocuğu kurtarmaya çalışan ikisi çocuk 3 kişi boğuldu.

Edinilen bilgiye göre, Kahramanmaraş’tan tarım işçisi olarak Nallıhan ilçesine bağlı Bozyaka Köyüne gelen bir grup kadın ve çocuk, Bozyaka Sulama Göleti’nin kenarına piknik yapmaya gitti. Göletin kenarında oynayan 3 yaşındaki Elif Gül gölete düştü. Elif Gül’ü kurtarmak için suya giren Gülcan Gül (22), Fatma Akbu (15) ve Aysel Şahan (15) da gölette kayboldu. Söz konusu 4 kişinin yakınlarının ihbarı üzerine olay yerine gelen jandarma ve ilk yardım ekipleri, Ankara Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığından yardım istedi.

30.07.2010


 

50 çift muradına eriyor

İstanbul Bahçelievler Belediye Başkanlığı Geleneksel Evlilik Şölenini sürdürüyor. Bahçelievler’de, ekonomik şartları dolayısıyla evlenemeyen çiftlere, “Evlilik Çeyiz’i” de veren Bahçelievler Belediyesi, ayrıca san'atçı Mahmut Tuncer’in katılacağı konserle de şölen düzenliyor.

Gelin ve damatlarında katılacağı evlilik şölenine, “Halkımızı gençlerimizin mutluluğuna ortak olmaya çağırıyoruz” diyen Bahçelievler Belediye Başkanı Osman Develioğlu, “Şölene herkesi bekliyoruz” dedi. Şölen, 31 Temmuz 2010, saat 20:00’da Millî Egemenlik Parkında yapılacak.

30.07.2010


 

Afganistan şehitleri uğurlandı

Afganİstan’da 17 Mayıs 2010 tarihinde Salang geçidine düşen uçakta şehit olan İnsan ve Medeniyet Hareketi öncülerinden İHH Gönüllüsü Bahattin Yıldız ve İHH Asya Bölgesi Sorumlusu Faruk Aktaş’ın cenazeleri 3 ay sonra Türkiye’ye getirildi. İki şehidin cenaze namazı Fatih Camii’nde ikindi namazını müteakip kılındı.

Cenaze namazına şehitlerin aileleri, sevenleri, dava arkadaşları, iş, siyaset ve edebiyat dünyasından yoğun katılım oldu. Faruk Aktaş’ın karısı Ayşe Aktaş, oğlu Selzan, ağabeyleri Cengiz, Yusuf, Cahit Aktaş, ablaları Fatma, Ferizede, Emine ve Pakize Aktaş cenazede hazır bulundu. Bahattin Yıldız’ın ise çocukları Enes, Mustafa ve Sümeyre Yıldız ile diğer akrabaları cenaze namazına katıldı.

30.07.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.