06 Ağustos 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

 

İsrail: Gemilerinizi alın, yenileri gelmesin

İsrail Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’den, Gazze Şeridindeki deniz ablukasını kırmaya çalışacak yeni Türk gemilerini önlemesini bekliyor. Açıklamada, İsrail’in 31 Mayıs'taki filo baskınından bu yana limanlarında alıkoyduğu başta Mavi Marmara olmak üzere Defne ve Gazze gemilerini götürmek üzere bugün 3 römorkörün İsrail limanlarına geleceği hatırlatılarak, İsrail Savunma Bakanlığının gemileri Türk temsilcilere teslim edeceği vurgulandı.

Mavi Marmara dönüyor

İsraİl’İn elindeki Türk gemilerinin 8 veya 9 Ağustos gibi Türkiye’de olmaları bekleniyor. Dışişleri Bakanlığı’ndan edindiği bilgiye göre, İsrail’in 31 Mayıstaki filo baskınından bu yana limanlarında alıkoyduğu başta Mavi Marmara olmak üzere Defne-Y ve Gazze gemilerini götürmek üzere 3 römorkör Hayfa ve Aştod limanlarına gönderildi. Türkiye’nin Tel Aviv Büyükelçiliği’nden birer yetkilinin gemilerin römorkörlere bağlanma işlemlerine nezaret ettiğini belirten diplomatik kaynaklar, Hayfa limanındaki Mavi Marmara ve Defne gemileri ile Aştod limanındaki Gazze gemisinin Türkiye’ye hareket ettiğini bildirdi. Her üç geminin de muhtemelen 8-9 Ağustos günlerinde İskenderun’a varması bekleniyor. İsrail, 23 Temmuzda, bütün siyasî yetkililerin aldığı ortak bir karar doğrultusunda, gemileri salıvermeyi kararlaştırmıştı.

İSRAİL: YENİ GEMİ GELMESİN

İsraİl Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’den, Gazze Şeridi’ndeki deniz ablukasını kırmaya çalışacak yeni Türk gemilerini önlemesini bekliyor. Yapılan açıklamada, İsrail Dışişleri Bakanlığının Türk yetkililere “Türkiye’nin, Gazze Şeridi’ndeki deniz ablukasını kırmaya çalışacak yeni Türk gemilerini önleyeceği beklentisinde olduğu” mesajını gönderdiği kaydedildi. Söz konusu mesajda, İsrail’in, Gazze’ye mal ve malzemeleri günlük bazda, İsrail ile Gazze sınırındaki geçiş terminalleri aracılığıyla, uluslar arası kamuoyunca da benimsenen ve anlaşmalara uygun bir şekilde transfer ettiğinin de vurgulandığı belirtildi.

06.08.2010


 

İSVEÇ’TEN BİR FİLO DAHA

Gazze için “Özgürlük Filosu”nun organizatörleri, yıl sonundan önce Filistin topraklarına yeni bir filo göndermeyi planlıyor.

İsveç’in başşehri Stockholm’de yapılan bir toplantıdan sonra organizatörler, Filistin topraklarına yeni bir filo göndermeyi planladıklarını açıkladılar. Filistin halkıyla dayanışma amacı taşıyan “Ship to Gaza” hareketinin İsveç temsilciliğinin sözcüsü Dror Feiler, “Eğer Gazze’ye israil ablukası kalkmazsa yeni bir filo göndereceğiz. Yıl sonunda önce gideceğiz ve bu seferki filoda daha çok ve daha büyük gemiler olacak. İsrail kontrolü ve denetimini kabul etmeyeceğiz” dedi. Bu arada, Libya’nın Gazze Şeridi için gönderdiği bir insanî yardım taşıyan gemi, yükünü Mısır’ın El Ariş limanında boşaltmaya başladı. Mısır Kızılay teşkilâtı ve Libyalı yetkililer, bin ton civarındaki yardımın kamyonlarla Filistin topraklarına gönderilmeye başlandığını belirttiler.

06.08.2010


 

BİTKİSEL HAYATTAKİ ŞARON ÖLEMİYOR!

İran’In El-Alem televizyonunun, İsrail’in halen komada olan eski başbakanı Ariel Şaron’un öldüğü iddiası, Şaron’un bulunduğu hastane tarafından yalanlandı.

Şaron’un makinelere bağlı olarak bitkisel hayatta bulunduğu Haim Şeba Tıp Merkezinin sözcüsü bir açıklama yaparak, söz konusu iddianın doğru olmadığını belirtti ve Ariel Şaron’un durumunda bir değişiklik olmadığını kaydetti. El Alem televizyonu Şaron’un öldüğünü iddia etmiş, söz konusu iddia internet sayfaları ile Twitter’a yansımıştı. Şaron, 5 Ocak 2006’da başbakan olduğu sırada beyin kanaması geçirmiş, yapılan ameliyatlara rağmen durumu giderek kötüleşmiş ve bitkisel hayata girmişti.

06.08.2010


 

MAZLUMDER: Afgan sivillerin katliâmı bilinçli ve sistematik

MAZLUMDER Genel Başkanı Ahmet Faruk Ünsal, 9 yıl önce başlayan haksız işgalin kurbanı olan Afganistan’da Amerika’nın ve ortaklarının işledikleri suçlara her geçen gün yenileri eklendiğini belirterek, “Geçtiğimiz günlerde ’wikileaks’ adlı internet sitesinde yayınlanan belgelerde de açıkça görüldüğü gibi bugüne kadar Taliban’a ve El Kaide’ye karşı yürütüldüğü söylenen savaşın gerçek ve sistematik hedefleri siviller olmuştur” dedi.

Belgelerde sivillerin hedef alındığı 144 olaydan bahsedildiğini, bu olaylarda 195 kişinin öldüğü 174 kişinin de yaralandığı belirtildiğini söyleyen Ünsal, ancak bunların sadece raporlanabilen vak’alara ait rakam olduğunu söyledi. Buna gündelik olaylarda yaşananlar da eklenince sivil ölümlerin ABD’nin iddia ettiği gibi yanlışlıktan ileri gelmediği katliâmların çoğunun bilinçli ve sistematik bir biçimde gerçekleştirildiğinin ortaya çıktığını söyleyen Ünsal, “ABD ve NATO’ya bağlı işgal ordusu Afganistan’da bugüne kadar sayısız suç işlemiştir. Söz konusu suçlar insan hakları örgütlerince defalarca dile getirilmesine rağmen ulusal ve uluslar arası mekanizmalar iddiaları dikkate almamış ve yaşananları göz ardı etmiştir. Halihazırda tartışma konusu olan şey ise söz konusu belgelerdeki savaş suçları ya da insanlık suçları değil belgelerin nasıl servis edildiği ve işlendiğidir” diye konuştu.

FATİH KARAGÖZ

06.08.2010


 

Meksika Körfezi’ndeki kuyuya çimento

Meksika Körfezi’ndeki ABD’nin en büyük çevre kirliliğinin kaynağı olan petrol kuyusunun tamamen kapatılması için operasyonu sürdüren İngiliz BP şirketi, Amerikan makamlarının onayını almasının ardından kuyuyu çimentoluyor.

Amerikan hükümetinin çevre felâketiyle mücadele koordinatörü Thad Allen yaptığı açıklamada, “static kill” operasyonunun başarılı olduğunu ve test sonuçlarının olumlu sonuç verdiğini görünce hasarlı kuyunun çimentolanması için BP’ye izin verildiğini belirtti. ABD Başkanı Barack Obama da Meksika Körfezi’ne akan hampetrolün durdurulması için yürütülen operasyonun ilk aşamasının başarılı olmasının ardından yaptığı açıklamada, çevre felâketinin durdurulması için yürütülen çabaların artık sonuna geldiğini kaydetti.

06.08.2010


 

Keşmir durulmuyor

Hİndİstan’In Cammu-Keşmir eyaletinde iki aya yakın süredir devam eden Hint yönetimi karşıtı gösterilerde 2 kişinin daha ölmesiyle toplam ölü sayısı 48’e çıktı.

Haftalardır süren gösterilerde protestocular kendilerini engellemeye çalışan güvenlik kuvvetlerine taş atıyor, resmî binaları ve otomobilleri ateşe veriyor. Güvenlik kuvvetleriyse gerçek mermiler ve göz yaşartıcı bombalarla karşılık veriyor. Şrinagar’da önceki gün, 25 yaşındaki bir genç güvenlik güçlerinin ateş açmasıyla ölürken, hedefi sapan bir kurşunla evinde vurulan 50 yaşındaki bir adam kaldırıldığı hastanede öldü. Bu arada, özel eğitimli Hızlı Eylem Gücü’nün 300 mensubunun, Srinagar’da konuşlandığı belirtildi. Federal hükümetin ayrıca bölgeye takviye 2 bin paramiliter güç sevk ettiği bildirildi. Hindistan İçişleri Bakanı Palaniappan Chidambaram, Keşmir halkıyla diyaloğa hazır olduklarını belirterek, şiddete son verme çağrısında bulunmuştu.

06.08.2010


 

Almanya’da askerlik kısaldı

Almanya Cumhurbaşkanı Christian Wulff, askerlik süresinin 9 aydan 6 aya indirilmesini öngören yasayı imzalayarak onayladı.

Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan açıklamada, Wulff’un, 1 Ocak 2011 tarihinde yürürlüğe girecek olan yasayı imzaladığı bildirildi. Wulff’un yasayı imzaladığını daha önce haber veren “Stuttgarter Nachrichten” gazetesi, Savunma Bakanı Karl-Theodor zu Guttenberg’in de, zorunlu askerliğin 1 Temmuz 2011 tarihine kadar kaldırılması konusunu incelediğini yazdı.

06.08.2010


 

Sıfır noktasında cami projesine karşı dâvâ

New York’ta 11 Eylül saldırısıyla yıkılan ikiz kulelerin olduğu ve bugün ‘’sıfır noktası’’ olarak adlandırılan bölge yakınına cami inşa etme projesine karşı mahkemeye başvuruluyor.

Amerikan Hukuk ve Adalet Merkezi adlı grup, New York Anıt Koruma Komisyonu’nun camiyi de içeren bir İslâm kültür merkezi inşa edilmesine imkân sağlayan kararını dava edeceğini açıkladı. Komisyon, caminin yapılacağı yerdeki 152 yıllık binanın tarihî bir değeri olması için gerekli kriterleri karşılamadığını belirleyerek, inşaat önündeki engeli kaldırmıştı.

06.08.2010


 

Papua Yeni Gine'de 7 şiddetinde deprem

Papua Yeni Gine’de 7 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. ABD Jeolojik İnceleme Merkezinden yapılan açıklamada, yerel saatle 08.01’de (TSİ 02.01) yerin 81 kilometre altında meydana gelen depremin merkez üssünün Papua Yeni Gine’nin Kandrain şehrinin 145 kilometre doğusu olduğu belirtildi.

Papua Yeni Gine’ye ait New Britain adasında hissedilen depremde can ve mal kaybı meydana geldiğine ilişkin bir açıklamada bulunulmadı.

06.08.2010


 

Otunbayeva: Özbeklere karşı aşırı güç kullanıldı

KIrgIzİstan Cumhurbaşkanı Roza Otunbayeva’nın, Kırgız güvenlik güçlerinin ülkenin güneyinde Özbek azınlığa karşı aşırı ve haksız güç kullandığını kabul ettiği belirtildi.

Fransız haber ajansı AFP’ye demeç veren Otunbayeva, Kırgızlar ile Özbekler arasında meydana gelen çatışmalarla ilgili açıklamasında, “Evet, insan hakları ihlâlleri oldu ve her vak'ayı teker teker ele almamız gerekiyor. Unutmayın ki, şiddet olaylarından bu yana iki aydan az bir süre geçti” diye konuştu. Özellikle Özbeklerin hedef alındığını belirten Otunbayeva, “Yargısız infaz yapıldığını inkâr edemem, bu tür olaylar oldu. Bu tür şeylerin bir daha olmaması için mücadele ediyorum” dedi. Kırgız Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre, Haziran ayında patlak veren etnik çatışmalarda ölü sayısı 356’ya çıkmış, şiddet olaylarında 2 bin 500’e yakın müstakil ev, işyeri ve devlet binası tahrip olmuştu.

06.08.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.