06 Ağustos 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Kültür-Sanat

 

Kargı Yaylasından Şaban Döğen’e duâ...

Kargı Yaylası pikniğinde bir araya gelen gazetemiz okuyucuları, daha önce çeşitli bölgeler tarafından okunan hatim duâsına amin diyerek, gazetemiz yazarı Döğen’in ruhuna Fatihalar gönderdiler.

GEÇTİĞİMİZ Kasım ayında ahiret âlemlerine yolcu ettiğimiz eğitimci-yazar Şaban Döğen, memleketi Kargı’da yad edildi. Her Ağustos’un ilk Pazar’ı tertip edilen Kargı Yaylası pikniğinde bir araya gelen gazetemiz okuyucuları, daha önce çeşitli bölgeler tarafından okunan hatim duasına amin diyerek, gazetemiz yazarı Döğen’in ruhuna Fatihalar gönderdiler.

Pikniğin davetlilerinden olan İslâm Yaşar, yaptığı tefekkür dersinde dinleyenlere duygulu anlar yaşattı. Ağaçlar altında, mahlûkatın kendine mahsus zikirleri eşliğinde yapılan derste Yaşar, dersi dinleyenler arasında ruhlar âleminden varlıkların da bulunduğunu belirterek, “Hususan Şaban Döğen’in bizle birlikte bu dersi dinlediğine eminim” dedi. Romancı-yazar İslâm Yaşar, tefekkürün engin deryasına sevk eden dersinin ardından pikniğe katılanların sorularını cevaplandırdı. Yazı ve romanları konusunda sorulara muhatap olan Yaşar, yazı serüvenini ve araştırma safahatını dinleyicilerle paylaştı.

Yemek ve namazın ardından söz alan, araştırmacı-yazar Halil Uslu ise Şaban Döğen’le ilgili hatıralarını anlattı. Uslu, yüzünden eksik etmediği tebessümüyle hatırlayacağımız Döğen’i rahmetle anarak başladığı konuşmasında, aynı silsilede yer alan rahmetli Ahmet Özkan ve emsali zatları da zikretti. Konferans ve panellerde aynı kürsüyü paylaştığı Döğen’le ilgili hatıralarını kendine has bir üslûpla dile getiren Uslu, konuşmasında İslâmiyete ait müjdelere de yer verdi.

Piknik, yapılan hatim duası ve son şahitlerin anlattığı hatıraların ardından gelecek yıl buluşma dilekleri ile son buldu.

GELİNİZ DOSTLAR

Ağustos ayının ilk Pazar günü.

Kargı Yaylasının elbet var ünü.

Nura müştakların sanki düğünü.

Şevk alıp vermeye geliniz dostlar.

Maksat yemek içmek değildir elbet.

Bunlar vesiledir daima hizmet.

Nurlarla nurlanmak ne büyük nimet.

Nurla boyanmaya geliniz dostlar.

Tefekkür, tenezzüh, açıyor ufku.

Kalp kulağıyla duy ilâhî nutku.

Kâinatı okumak olmalı tutku

Sikke-i tevhidi görünüz dostlar.

Yeşilin her tonu gözler önünde.

Ruh sükûn buluyor renk cümbüşünde.

Nebatat, hayvanat her bir türünde,

İlâhî nağmeyi duyunuz dostlar.

Göğün mavisiyle yerin yeşili.

Uyanık ruhları okşayan yeli.

Ülfeti yok eder yaylanın hali.

Şükrü hakikiye haydi a dostlar

Yaylaya gelenler tullabun nurdur.

Burada halleşmek elbet sürurdur.

Şahs-ı maneviyse elbet onurdur.

Nurun naşirleri, geliniz dostlar.

Üstada talebe olanlar gelsin.

Nurun dâvâsını bulanlar gelsin.

Asrın sahibine uyanlar gelsin.

Gidelim yaylaya haydi a dostlar

MEHMET KOVANCI

( Geleneksel Kargı Pikniğine davet şiiri)

SELÇUK SUBAŞI / ÇORUM/ KARGI

06.08.2010


 

Sahaflar kitap fuarlarından dertli

SAHAFLAR Çarşısı Dernek Başkanı Adil Sarmusak, çarşı esnafının ‘’29. Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı’’nın bu yıl Beyazıt’ta yapılmasına karşı olduğunu belirterek, ‘’Sahaflar Çarşısı zaten 365 gün fuardır.

Kitapları yayıncıdan alıyoruz, onunla nasıl rekabet ederiz?’’ dedi. Sarmusak, İngiltere’nin The Guardian gazetesinin Pazar ekinde, İstanbul’da ziyaret edilecek on önemli yerin birinci sırasında 552 yıldır hizmet veren Sahaflar Çarşısı’na yer verildiğini ancak Türk vatandaşlarının bunun önemini bilmediğini söyledi.

Türkiye’nin bir çok yerinde kitap fuarlarının düzenlendiğini, bu yıl da ‘’29. Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı’’nın Beyazıt’ta yapılacağını belirten Sarmusak, ‘’Sahaflar Çarşısı esnafı, 29. Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı’nın Beyazıt’ta yapılmasına karşıdır. Sahaflar Çarşısı zaten 365 gün fuardır. Kitapları yayıncıdan alıyoruz, onunla nasıl rekabet ederiz?’’ diye konuştu. Fuarın Beyazıt’ta yapılmaması yönündeki taleplerini Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir’e ilettiklerini ifade eden Sarmusak, ‘’Zaten kitap okuyan bir millet değiliz. Otogarlar, büyük mağazalar, internet kitap satış yeri oldu. Kitapta artık ekmek kalmadı. Sahaflar Çarşısı’nda son 4 ayda 6 esnaf iflâs etti. Kiralar ödenemiyor. Belediye kirayı bir yıllık peşin istiyor. Şu an buradaki bekçinin maaşını toplamakta zorlanıyorum. Belediye de geliyor, kitap fuarını dibimize kuruyor’’ diye konuştu.

06.08.2010


 

Minik öğrencilere askıda Kur’ân-ı Kerim dağıtıldı

KIRIKKALE’NİN Kaletepe Mahallesi’nde bulunan Eyüp Sultan Camii’nde okuyan minik öğrencilere askıda bulunan Kur'ân-ı Kerim dağıtıldı.

Kırıkkale’de ilk kez uygulanan ‘Askıda Kur’ân-ı Kerim’ uygulaması büyük ilgi gördü. Hayırsever insanların Kur’ân-ı Kerim alınması için bıraktığı paraları toparlayan cami görevlileri, yaz okulundaki öğrencilere, bağışlanan paralarla alınan Kur’ân-ı Kerim hediye etti. Dağıtım sırasında öğrenciler tarafından Kur’ân-ı Kerim, ilâhiler ve sûreler okundu. Aileler, çocuklarının Kur’ân-ı Kerim okumasını büyük bir heyecanla izledi. Bazı aileler yanlarında getirdikleri fotoğraf makinesi ve kameralarla olanları kaydetti. Cemaatin verdiği paralarla Kur’ân-ı Kerim alan Eyüp Sultan Camii imamı Sefer Kırat ve Mekke Camii İmamı Yakup Ulusoy, Kur’ân-ı Kerim dağıtımını gerçekleştirdi. Toplam 60 öğrenciye Kur’ân-ı Kerim dağıtan imamlar Sefer Kırat ve Yakup Ulusoy, Kur’ân-ı Kerim’in yanı sıra öğrencilere çeşitli hediyeler takdim etti.

06.08.2010


 

Dibek kahvesi tattınız mı?

KAHVENİN kültürümüzde hatırı vardır. Bu hatırayı yaşatanlardan biri de İzmir’deki meşhur dibek kuru kahvecisi İlyas Gönen.

Gönen’in üretmiş olduğu kahveler bir çok kahveden ayrılıyor. Geleneksel damak tadına uyan kahveye halk büyük ilgi gösteriyor. Meşhur Dibek Kahvesi’nin damla sakızlı, çikolatalı, vanilyalı, çilekli, kakuleli, Hindistan cevizli, kavunlu, muzlu, fındıklı, karanfilli, tatlı bademli, çörek otlu, siyah üzüm çekirdekli, keçi boynuzlu, tarçınlı, sütlü ve sade şeklinde çeşitleri mevcut. Meşhur dibek kuru kahvesi İlyas Gönen’in üretmiş olduğu kahveler baharatçılarda ve seçkin marketlerde bulunabiliyor. Geniş bilgi için: http://www.fincandakahve.com/

06.08.2010


 

Avrupa Kültür Başkenti ressamlarını seçiyor

ANTİK AŞ’nin kültür yayını Artam Global Art Dergisi tarafından, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti faaliyetleri kapsamında, ‘’İmgenin Gücü: Avrupa, Kültür Başkentinin Ressamlarını Seçiyor’’ adlı resim yarışması düzenlendi.

Antik AŞ’den yapılan yazılı açıklamada, ‘’İmgenin Gücü: Avrupa, Kültür Başkentinin Ressamlarını Seçiyor’’ başlıklı resim yarışmasının, Türkiye’de uluslar arası bir jüriye sahip ilk resim yarışması olacağı belirtildi. Türkiye’deki resim san'atının, batılılaşma döneminden yaklaşık 1980’lerin sonlarına dek batıya bağlı bir gelişim çizgisi izlediği ifade edilen açıklamada, büyük çoğunluğu Fransa ve Almanya’daki atölyelerde eğitim gören Türk ressamlarının, Avrupa’daki san'at akımlarından kendilerine uygun olanları Türk resmi içerisine taşıdıkları bildirildi. Bu sebeple de Türk resminin bir ayağının hep Avrupa’da olduğu vurgulanan açıklamada, 1990’lar itibariyle küreselleşmenin de etkisiyle dünya güncel san'at ortamında yeni ve ortak bir dilin oluştuğu ve Türkiye’nin de bu ortamdaki yerini alarak özellikle 2000’li yıllarda bu konumunu sağlamlaştırdığı kaydedildi. Açıklamada görüşlerine yer verilen Antik AŞ Yönetim Kurulu üyesi Olgaç Artam, 2010 yılında Avrupa Kültür Başkenti seçilen İstanbul’da düzenlenen yarışmanın bu açıdan büyük önem taşıdığını belirtti. Dünya güncel san'at ortamında sağlam bir yeri olan Türkiye’nin ressamlarının, ilk kez oryantalist olmayan bir bakış açısıyla değerlendirileceğini ifade eden Artam, Avrupalı uzmanların, kültür başşehrinin ressamlarını seçeceğini bildirdi.

06.08.2010


 

Bayburt yöresel ehramını erkekler de giyebilecek

BAYBURT’TA bayanların yöresel giysisi olan ehram (ihram), yeni tasarımlarla artık bayları da şık gösterecek.

Bayburt esnafından Terzi Serhan Haşlak, kendi özel dikimevinde ehramdan tasarladığı kravat, çanta ve değişik ürünleri piyasaya sürmeye hazırlanıyor. Bayburt’ta geçtiğimiz ay yapılan Dede Korkut Şenlikleri’ne katılan şarkıcı Zara’ya ehram kumaşından üretilen çantayı hediye ederek dikkatleri üzerine çeken Serhan Haşlak, tasarladığı kravatlardan başta Cumhurbaşkanı Abdullah Gül olmak üzere Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ ile diğer parti gruplarının genel başkanlarına gönderecek. Tarihî ipek yolu üzerinde kurulmuş olan Bayburt’un, geçmişten günümüze taşıdığı kültürel değerleri ile her zaman tarih ve kültür şehri olduğunu ifade eden Haşlak, “İhram veya halk diliyle ehram da Bayburt şehrinin kültür olgusunu oluşturan bir giysidir. Bayburt’un en önemli san'atlarından biri olan ehram, tamamen yünden, tezgâhlarda dokunmak suretiyle hazırlanan ve Bayburt’ta bayanların örtünmek amacıyla kullandığı yerel bir giysidir. Hammaddesi koyun yünü olan ehram, genç kızların ve kadınların maharetli ellerinde bir san'at eseri olarak şekil bulur ve dokunur. Ehramdan elde edilen kumaşla kravat ve çantayı tasarladım. Böylelikle ehram geleceğin vazgeçilmez giyim aksesuarlarından biri olacaktır.” diye konuştu.

06.08.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.