07 Ağustos 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

 

Irak, İngiltere ve ABD’nin kurbanı

Eskİ Irak Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Tarık Aziz, “ABD’nin Irak’ı kurtlara terk ettiğini” ve “ABD Başkanı Barack Obama’nın iki yüzlü” olduğunu belirtti.

Aralık 2006’da idam edilen Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin’in en etkili devlet adamlarından Aziz, yedi yıl önce tutuklanmasından bu yana ilk mülâkatını Bağdat’taki Kazımiye cezaevinde İngiliz Guardian gazetesine verdi. ABD’yi, askerlerini Irak’tan çekme konusunda uyaran Aziz, Irak’ın şu anda içinde bulunduğu durumun çok kötü olduğunu belirtti.

“Hepimiz ABD ve İngiltere’nin kurbanıyız” ifadesini kullanan Aziz, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ülkemizi birçok farklı yönden öldürdüler. Hata yaptığınızda o hatayı düzeltmeniz gerekir; Irak’ı öldürerek çekip gitmek değil.” Saddam’ın Irak’ı 30 yılda inşa ettiğini, şimdi ise her şeyin yıkıldığını ifade eden Aziz, “Eskisinden daha çok hasta var, aç var. İnsanlar hizmetten yoksun. Obama seçildiği zaman umutlanmıştım, (eski ABD Başkanı Geroge) Bush’un hatalarını tekrar etmeyeceğini düşünmüştüm. Ama Obama iki yüzlü. Irak’ı kurtlara terk ediyor” ifadesini kullandı.

Saddam Hüseyin dönemi aleyhinde konuşmayan 74 yaşındaki Aziz, “Şimdi pişmanlıklardan söz edersem, insanlar benim fırsatçı olduğumu düşünür. Özgür kalana dek Saddam aleyhinde konuşmayacağım. Bilgelik de özgürlüğün parçasıdır. Özgür olunca gerçekleri yazabilir, konuşabilirim” açıklamasında bulundu. 2 Ağustos 1990’daki Kuveyt’in işgali sırasında Irak Dışişleri Bakanı olan Tarık Aziz, daha sonra Başbakan Yardımcılığı görevine getirilmişti. Saddam Hüseyin’e yakın çevredeki tek Iraklı Hristiyan olan ve iyi eğitimiyle bilinen Aziz, Irak liderinin eylemlerini ve gerekçelerini bütün dünyaya anlatmakla görevliydi. Başşehir Bağdat’ın düşmesinden kısa süre sonra, 24 Nisan 2003 tarihinde ABD güçlerine teslim oldu.

4 DÂVÂDAN YARGILANDI

Azİz hakkında toplam dört ayrı dâvâ açıldı. 2009 yılında, 15 yıl hapis cezasına çarptırıldı. 1992 yılında bu dâvâda ekonomik yaptırımlar sırasında çıkar sağladığını düşündükleri 40’ı aşkın tüccarın idamının infazından suçlu bulundu. Kürt halkının yerlerinden sürülmesi suçundan yedi yıl hapis cezası alan Aziz, insanlığa karşı suç işlediği iddialarından aklandı. ABD yönetimi, Irak’taki bütün muharip askerlerini Ağustos sonuna dek çekmiş olmayı öngörüyor. Bu tarihten sonra ülkede sadece eğitim ve destek amaçlı birlikler kalacak.

07.08.2010


 

İsrail’in kararında Ban Ki-mun etkisi

İNGİLİZ Economist dergisi, İsrail’in Gazze’ye yardım konvoyuna saldırısıyla ilgili uluslar arası soruşturmaya rıza göstermesinin sebeplerinden birinin, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun’a karşı beslediği olumlu hisler olduğunu belirtti.

Dergide yayımlanan yazıda, İsrailli bakanlarla diplomatların Ban’dan olumlu bahsettiklerini, İsrail vatandaşlarının da Genel Sekreteri, BM’ye genel olarak duydukları husûmetin dışında tutmaya başladıkları kaydedildi. Yazıda, Genel Sekreter Ban’ın, sadece komisyonun kurulmasının bile İsrail-Türkiye ilişkilerinde ve Ortadoğu ikliminde gelişme sağlaması gerektiğini düşündüğü ifade edildi. Bu ümidin, en azından bir başka çevrede, soruşturmayı kabul etmeleri için baskı yapan ABD hükümetince de paylaşıldığı kaydedildi.

İsrail’in bu çabalarla ilgili olarak Türklerden daha olumlu düşündüğü görüşü dile getirilen yazıda, İsrailli bir yetkilinin, komisyonun İsrail-Türkiye ilişkilerini “mevcut olumsuz dinamiğinden” çıkarmak için şans olabileceğini söylediği kaydedildi. Economist’teki yazıda, Türklerin ise Kolombiya’nın görevden ayrılacak Devlet Başkanı Alvaro Uribe’nin komisyonda yer almasından, Uribe’nin objektif olamayacak kadar Amerikan yanlısı olduğunu düşündükleri için rahatsız olduğu görüşü dile getirildi.

07.08.2010


 

Wikileaks’ten şifreli dosya

ABD ordusunun Afganistan savaşıyla ilgili yaklaşık 90 bin belgeyi internetten yayınlayan WikiLeaks internet sitesi, 1,4 GB’lik yeni bir dosyayı sitesine yerleştirdi.

WikiLeaks sitesinde ‘’Insurance’’ (sigorta) adıyla sıkıştırılmış formatta ve şifre korumalı olarak yer alan dosyanın açılması için gerekli şifrenin verilmemesi, sıkıştırılmış dosyanın gizlilik derecesi öncekilere göre daha yüksek belgeler içerdiği ve hükümet yetkililerinin site yöneticilerine yönelik baskılarının sürmesi durumunda dosyanın açılmasını sağlayacak şifrenin de açıklanacağı yönünde yorumlandı.

07.08.2010


 

Hiroşima kurbanları anıldı

Japonya’nIn Hiroşima şehrine 6 Ağustos 1945 tarihinde ABD tarafından atılan atom bombasıyla ölen 140 bin kişi, ABD başta olmak üzere nükleer bomba sahibi ülkelerin temsilcilerinin de ilk kez katıldığı törenlerle anıldı.

İki yıl önceki anma törenlerine alt düzeyde bir temsilci gönderen Çin’in bu yılki törene katılmadığı dikkati çekti.

07.08.2010


 

Cameron’a İran gafı eleştirisi

İngİltere’de muhalefet, Başbakan David Cameron’u yaptığı bir konuşmada “İran’ın nükleer silâh sahibi olduğu” yolundaki açıklaması dolayısıyla eleştirdi.

Muhalefetteki siyasetçiler, Cameron’un Türkiye’nin AB’ye üyeliğiyle ilgili olarak yaptığı konuşmada “İran’ın nükleer silâhı bulunduğunu” söylemesini dillerine doladı. İran gizlice nükleer silâh sahibi olmaya çalışmakla itham edilirken bu güne kadar silâh sahibi olmakla suçlanmadı.

07.08.2010


 

Komorowski göreve başladı

Polanya’nIn yeni Devlet Başkanı Bronislaw Komorowski, yemin ederek görevine başladı.

Nisan ayında meydana gelen uçak kazasında ölen Devlet Başkanı Lech Kaczynski’nin yerine seçilen Komorowski, 5 yıllık görevi için parlamentoda yemin etti. AB yanlısı olarak bilinen Komorowski, 20 Haziranda ilk, 4 Temmuzda ikinci turu yapılan devlet başkanlığı seçiminde Kaczynski’nin ikiz kardeşi Jaroslaw Kaczynski’yi geride bırakmıştı. Komorowski, ülkede komünizmin 20 yıl önce yıkılmasından sonra seçimle işbaşına gelen dördüncü devlet başkanı oldu.

07.08.2010


 

Endonezya'da yanardağ patladı

ENDONEZYA'NIN en aktif yanardağlarından biri olan Karangetang yanardağının patladığı bildirildi.

Yetkililer, ülkenin doğu kıyısındaki Siau adasında bulunan yanardağın lav ve kül püskürttüğünü belirtti. Dünyanın en büyük takımada devleti olan Endonezya, sismik ve volkanik aktifliğin yüksek olduğu “Pasifik Ateş Çemberi” üzerinde bulunuyor.

07.08.2010


 

Selden 4,5 milyon kişi etkilendi

Bİrleşmİş Milletler, Pakistan’ı vuran sel felâketinden 4,5 milyon kişinin etkilendiğini bildirdi.

BM’nin Cenevre’deki sözcüsü Elena Ponomerava basın toplantısında yaptığı açıklamada, BM insanî işler eşgüdüm bürosunun tahminine göre, Pakistan’ı bir aydır vuran sellerden 4,5 milyon kişinin etkilendiğini söyledi. BM Mülteciler Yüksek Komiserliği sözcüsü Melissa Fleming de, ülkede sel felâketinden etkilenenlerin önemli miktarda yardıma ihtiyaçları bulunduğunu belirterek, ‘’Pakistan’da muson yağmurları sürüyor ve duracak gibi görünmüyor’’ diyerek durumun daha da vahimleşmesinden duyduğu endişeyi dile getirdi.

07.08.2010


 

Çimentolama tamam

İngİlİz petrol şirketi BP, Amerikan tarihinin en büyük petrol kirliliğine yol açan kuyuyu çimentolama işlemini bitirdi.

BP’den yapılan açıklamada, 20 Nisanda meydana gelen ve Deepwater Horizon platformunun batmasına, 11 çalışanın ölümüne yol açan patlamanın ardından Temmuz ortasına kadar denize her gün 780 milyon litre hampetrol akmasına yol açan kuyudaki sızıntıyı tamamen durdurmak için başlatılan “static kill” operasyonu çerçevesinde yapılan çimentolama işleminin 5 saat sürdüğü belirtildi. İngiliz şirketi, bu işlemin etkinliğinin kontrolü için bir denetim mekanizmasının yürürlüğe sokulduğunu kaydetti. Korkunç çevre kirliliği BP’ye milyarlarca dolar zarara mal oldu.

07.08.2010


 

Irak yardım misyonu bir yıl daha kalacak

BM Güvenlik Konseyi, BM Irak Yardım Misyonu’nun (UNAMI) görev süresini bir yıl uzattı ve Iraklı liderlere hükümeti kurma çabalarını hızlandırmaları çağrısında bulundu.

Güvenlik Konseyi’nin 15 üyesinin, UNAMI’nin görev süresini 31 Temmuz 2011’e kadar uzatan ve Türkiye, ABD, İngiltere ve Japonya tarafından desteklenen kararı, oybirliğiyle onayladığı belirtildi. Konsey, ayrıca Iraklı liderlere, “Irak halkının iradesini, egemenliğini ve güçlü, bağımsız, birleşik ve demokratik bir Irak özlemini yansıtan” bir hükümeti kısa süre içinde kurmaları çağrısında bulundu.

07.08.2010


 

Keşmir’de sel kayıpları artıyor

Hİndİstan’In Cammu Keşmir eyaletinin dağlık Ladah bölgesinde gece bastıran şiddetli yağışların yol açtığı sellerde ölenlerin sayısı 59’a çıktı.

Polis ve askeri yetkililer, bölgenin merkezi Leh kentinde 59 kişinin cesedine ulaştıklarını belirtti. Aynı yetkililer, yaralanan 200 dolayında kişinin de askerî hastanelere kaldırıldığını, yıkılan binaların altında ise hala çok sayıda kişinin mahsur olduğunu söyledi. Bölgede telefon hatları ve karayollarının hasar gördüğü, selden etkilenen Leh havaalanınında faaliyetlerin durdurulduğu da bildirildi. Kurtarma çalışmalarının devam ettiği kaydedildi.

07.08.2010


 

Rusya ve Özbekistan Kırgızistan’ı görüştü

Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev ile Özbekistan Cumhurbaşkanı İslam Kerimov’un yaptığı telefon görüşmesinde, Kırgızistan’daki gelişmeleri ele aldığı bildirildi.

Özbek basınında yer alan haberlerde, Kerimov ve Medvedev’in yaptıkları görüşmede, Orta Asya’daki kimi gelişmeler hakkında ayrıntılı görüş alış verişinde bulunduğu kaydedildi. Kerimov’un Medvedev’i aradığı, görüşmenin Kırgızistan’daki durum konusunda yoğunlaştığı belirtildi. Özbek liderin ayrıca Rusya’da orman yangınlarının söndürülmesi konusunda yardım teklifinde bulunduğu bildirildi.

07.08.2010


 

Girit’te deprem

Yunanİstan’In Girit adası açıklarında, Richter ölçeğine göre 4,6 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

Atina Yerbilimleri Enstitüsü, sarsıntının merkez üssünün başşehir Atina’nın 425, Girit’in 75 kilometre güney açıkları olduğunu duyurdu. Sarsıntının can ve mal kaybına yol açmadığı bildirildi.

07.08.2010


 

Bağdat’ta çifte saldırı

Irak’In başşehri Bağdat’ta, polis devriyelerini hedef alan çifte bombalı saldırıda ilk belirlemelere göre 1 kişi öldü, 15 kişi yaralandı.

Yetkililer, şehrin kuzeyindeki Kazimiye mahallesinde sabah saatlerinde meydana gelen ilk patlamada 2’si polis 11 kişinin yaralandığını bildirdi. Birkaç dakika sonra şehir merkezinde düzenlenen ikinci saldırıda ise bir trafik polisi vefat etti. Park halindeki bir motosiklete yerleştirilen bombanın patlaması sonucunda, 2’si polis 4 kişinin de yaralandığı belirtildi.

07.08.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.