07 Ağustos 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Güncel

 

YAŞ krizi buzdolabında

“İnternet andıcı”nda adı geçen 1. Ordu Komutanı Org. Hasan Iğsız’ın KKK’ya getirilmesinin veto edilmesinin ardından başlayan YAŞ krizi sürüyor. Hükümetin KKK’ya atamayı düşündüğü Jandarma Genel Komutanı Org. Atilla Işık’ın istifasıyla hesaplar karıştı.YAŞ düğümünü çözmek için devreye giren Çankaya, taraflara itidal tavsiye ederken, krizin çözümünün uzun sürebileceği yorumları yapılıyor.

Ankara’da YAŞ trafiği

TSK’nIn bir ve iki numaralı koltuklarıyla ilgili atama krizi hâlâ çözülemedi. Sıkıntılı geçen Yüksek Askerî Şûrâ (YAŞ) toplantısının artçı sarsıntıları sürüyor. Orgeneral Hasan Iğsız’ın veto edilmesinden sonra Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na en güçlü aday olarak gösterilen Orgeneral Atilla Işık’ın emekliliğini istemesi işleri karıştırdı. Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na (KKK) bir türlü yapılamayan atama, yeni Genelkurmay Başkanı’nın belirlenmesini de engelliyor. Orgeneral Işık Koşaner’in atanmasıyla ilgili Bakanlar Kurulu kararnamesi hâlâ Çankaya Köşkü’ne gönderilmedi. İlker Başbuğ da Iğsız’ın yerine yeni isim önermediği için KKK’ya üçlü atama kararnamesi hazırlanamıyor. Kamuoyuna Şûrâ sonrası duyurulan ordu ve Jandarma Genel Komutanlığı atamaları da Resmî Gazetede yayımlanmadı. Atama krizinin 30 Ağustos’a kadar çözülmesi gerekiyor. Aksi takdirde Genelkurmay Başkanlığı’na gelecek olan Işık Koşaner de Orgeneral İlker Bşbuğ ile birlikte emekli olacak.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Millî Savunma Bakanı Vecdi Gönül’le Başbakanlık’ta buluştu. Gönül, daha sonra Genelkurmay Karargâhı’na geçti. Kara ve Hava Kuvetleri Komutanları ise Genelkurmay Başkanlığı’na gitti. Ardından Deniz Kuvvetleri Komutanı ve Jandarma Genel Komutanı’nın da karargâhta bulunduğu haberi duyuruldu. Toplantıların sonuçları bekleniyor.

07.08.2010


 

ASKER YARGI İLE YENİ YENİ TANIŞIYOR

Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu (USAK) Genel Koordinatörü Sedat Laçiner, askerin yargı ile yeni tanıştığını belirterek, Yüksek Askerî Şûradaki (YAŞ) terfilere ilişkin yaşanan sıkıntının hükümetten ziyade yargı ile asker ilişkilerinden kaynaklandığını söyledi. Laçiner, sebebi ne olursa olsun bu inatlaşmanın uzamasının çok tatsız bir görünüm aldığını belirtti.

DARBELER İDARî TASARRUFLA ÖNLENİR

Laçiner, darbecilik ile suçlanan resmî görevliler varsa bu durumda devletin idarî tedbirler almasının beklendiğini vurguladı. “Genelkurmay, Savunma Bakanlığı ve Başbakanlık bu durumdaki kişileri açığa alır veya başka bir önlem alır” diyen Laçiner, “Bu önlem mahkemenin değil, idarenin alacağı önlemlerdendir ve bu tür önlemler her ciddî devlette mahkemeye gerek kalmadan alınır” diye konuştu.

İnatlaşmaktan vazgeçin

UluslararasI Stratejik Araştırmalar Kurumu (USAK) Genel Koordinatörü Sedat Laçiner, askerin yargı ile yeni tanıştığını belirterek, Yüksek Askerî Şûrâ (YAŞ)’daki terfilere ilişkin yaşanan sıkıntının hükümetten ziyade yargı ile asker ilişkilerinden kaynaklandığını söyledi. Laçiner, sebebi ne olursa olsun bu inatlaşmanın uzamasının çok tatsız bir görünüm aldığını belirtti. YAŞ tartışmalarını değerlendiren Laçiner, özellikle Orgeneral Atilla Işık’ın istifa gibi emeklilik dilekçesinden sonra komuta kademesinin hükümete direndiği, hatta onu protesto ettiği gibi bir görüntü ortaya çıktığını ifade etti. Komutanların aldıkları kararın arkasında durdukları ve tek tek çözülmek istemediklerini dile getiren Laçiner, “Ancak artık herkesin anlaması gerekiyor, yargı ile kavga olmaz. Ordu’nun da yargı ile yaşamasını öğrenmesi gerekiyor. Aksi taktirde bu tür gerilimleri daha çok yaşayacağız demektir” dedi. Hükümetin Köşk’de kimi istediğini değil, kimi istemediğini söylediğini anlatan Laçiner, bunu söylerken de mevcut yargı süreçleri ile bazı hukuk kurallarını gerekçe gösterdiğini kaydetti. “Hükümet cephesinden bakarsanız kurallar açıktır ve hakkında dâvâ süren komutanların terfi etmesi hukukla ve devlet geleneğiyle bağdaşmaz” diyen Laçiner, “Geçmişte neden böyle olmadı?” denilemeyeceğini, çünkü geçmişte askerlerin sivil mahkemelerde yargılanamadığını söyledi. Dünyanın değiştiğini ve askerin de bu değişimi kabul etmekte zorlandığının altını çizen Laçiner, şöyle devam etti: “Elbette asker soruna farklı bakıyor. Onlara göre yargı süreci, hatta tutuklamalar bile terfiye engel değil. Bu komutanlara ve onlar gibi düşünen bazı hukukçulara göre yargı, siyaset tarafından kullanılıyor. Başka bir deyişle ‘siyasallaşan yargı’ terfileri engellemek için bir oyun oynuyor. İddia büyük. Üstelik Genelkurmay seviyesinde yapılan bir suçlamadan bahsediyoruz. Dahası suçlama yeni de değil, Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ mahkemelere aylar öncesinde meydan okudu: 3. Ordu Komutanı bir dâvâda bir numaralı sanık olduğunda iddianamenin kabul edilmesine ve mahkemenin tutuklama kararlarına rağmen sanıkları korudu, yakalanmasına fiili olarak engel oldu. Anlaşılan o ki Balyoz ve İnternet Andıcı meselelerinde de Genelkurmay Başkanı mahkemeleri ciddiye almıyor. Başka bir ifade ile yakalama ve tutuklama kararlarını ciddiye almayan ve bu kararları tanımayan, hatta yargının hükümet tarafından kendilerine karşı kullanıldığına inanan bir komuta kademesi ile karşı karşıyayız.”

ASKER YARGI İLE YENİ TANIŞIYOR

Askerİn yargı ile bir anlamda yeni tanıştığını dile getiren Laçiner, bu tanışmada askerin iyi bir kriz yönetimi sergileyemediğini belirtti. “İddialar doğru olabilir, yani mahkemelerin hepsi hata yapıyor olabilir. Nihayetinde İlâhî adaletten değil, kulların adaletinden bahsediyoruz” diyen Laçiner, 40 yıl içeride yatıp sonrasında suçsuz olduğu anlaşıldığı için salıverilen pek çok insan bulunduğunu hatırlattı. Ancak yargının de kendine göre kuralları olduğunu dile getiren Laçiner, “Hataları tesbit makamları belirlenmiştir, onlar da siyasî veya askerî değil, yine yargısal makamlardır. İtirazınız varsa bunu yapacağınız makamlar kamuoyu veya siyaset değildir. İşte TSK’nın hatası burada ortaya çıkıyor. Ordu yargı ile sorununda siyasetle kavga etmeye kalkıyor. Şu ana kadar hükümet bu ‘oyun’a gelmedi ve ordu-yargı kavgasının arasına girmemek ve taraf olmamak için elinden gelen gayreti gösterdi. Bundan sonra aynı başarıyı gösterebilir mi işte orasını bilemiyorum. Ancak en son YAŞ’ta da hükümet itirazlarını hukuksal nedenlere bağlayıp yargı kararlarını gerekçe göstererek sorunu TSK-Yargı çizgisinin dışına çıkarmamaya büyük bir özen gösterdi” diye konuştu.

‘DARBEYE KARŞI DEVLET ÖNLEM ALIR’

Konuşulan suçların özünde darbecilik olduğuna dikkat çeken Laçiner, darbecilik ile suçlanan resmî görevliler varsa bu durumda devletin idarî tedbirleri almasının beklendiğini vurguladı. “Genelkurmay, Savunma Bakanlığı ve Başbakanlık bu durumdaki kişileri açığa alır veya başka bir önlem alır” diyen Laçiner, “Bu önlem mahkemenin değil, idarenin alacağı önlemlerdendir ve bu tür önlemler her ciddî devlette mahkemeye gerek kalmadan alınır. Ancak bugüne kadar mahkemesi süren kişilerin açığa alınmamış olması, hatta terfi ihtimalinin dahi ortaya çıkması mahkemeyi endişelendirmiş olabilir. Nihayetinde darbecilik ile suçlanan bir kişinin daha üst makamlara terfi etmesi onun bu suçu daha kolay işleyebilmesine imkân sağlayabilir. Başka bir deyişle albayken darbeyi hayal eden birini general yaparsanız darbe ihtimali artacaktır. İşte bu noktada savcı kendince olası bir suçu, terfileri durduracak bir manevrayla engellemek istemiş olabilir. Diğer bir deyişle mahkeme idarenin alması gereken acil önlemleri almış olabilir” dedi.

07.08.2010


 

Kimlik numaralarında bir bilgi kullanılmadı

İçİşlerİ Bakanlığı, TC kimlik numaralarının matematiksel bir algoritma mantığı içerisinde üretildiğini, TC kimlik numaraları üretilirken kişilerle ilgili herhangi bir bilginin kullanılmadığını bildirdi.

İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, Merkezi Nüfus İdare Sistemi (MERNİS) ile ilgili bazı basın yayın organlarında çıkan haberlerde yer alan bilgilerin doğru olmadığı ifade edildi. Türkiye Cumhuriyeti kimlik numaralarının bilgi içermeyen 11 haneli bir sayıdan oluştuğuna dikkat çeken bakanlık, açıklamasında “Bu sayının son iki rakamı sağlama alanıdır. TC kimlik numaraları matematiksel bir algoritma mantığı içerisinde üretilmektedir. TC kimlik numaraları üretilirken kişilerle ilgili herhangi bir bilgi kullanılmamıştır. İddia edildiği şekilde bir kişinin TC kimlik numarasından akrabalık bağı olan başka bir kişinin TC kimlik numarasını bulmak veya üretmek kesinlikle mümkün değildir” denildi.

07.08.2010


 

Redd-i hakimin reddine red

İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi, Balyoz dâvâsı sanıkları emekli Org. Çetin Doğan, İzzet Ocak, Süha Tanyeri, Halil İbrahim Fırtına, Mümtaz Can, Abdullah Zafer Arısoy ve Hasan Basri Aslan’ın, ‘redd-i hakim kararının reddine’ yaptığı itirazı reddetti.

“Balyoz Planı’’ davası kapsamında haklarında yakalama emri çıkartılan sanıklardan bazılarının reddi hakim talebinin İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından reddedilmesine yapılan itirazları inceleyen İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi, itirazları reddetti. İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi, eski 1. Ordu Komutanı Orgeneral Çetin Doğan, eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına ve eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek’in de aralarında bulunduğu 9 sanığın avukatları aracılığıyla İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesinin reddi hakim taleplerinin reddine ilişkin kararına yaptıkları itirazları değerlendirdi. Mahkeme heyeti, İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesinin kararını yerinde bularak, sanıkların itirazlarının reddine karar verdi. Kararda, dosya ve dilekçeler üzerinde yapılan incelemede, mütalâaya uygun ve kesin olarak oybirliği ile karar verildiği kaydedildi.

07.08.2010


 

Kendi arzumla emekliliğimi istedim

Kara Kuvvetleri Komutanlığı talebini reddederek, emekliliğini isteyen Orgeneral Atilla Işık, NTV’ye yaptığı açıklamada, kararı kendi arzusuyla aldığını söyledi. Işık, “Diğer yorumlar doğru değil” dedi.

ORGENERAL IŞIK: EMEKLİLİĞİ BEN İSTEDİM

Kara Kuvvetleri Komutanlığı talebini reddederek, emekliliğini isteyen Orgeneral Atilla Işık, kararı kendi arzusuyla aldığını söyledi. Kara Kuvvetleri Komutanı olması gündeme gelen Orgeneral Atilla Işık, sürpriz bir çıkış yaparak görevi kabul etmedi ve emekliliğini istedi. Orgeneral Atilla Işık’ın bu kararı diğer komutanların baskısı sonucu aldığı iddia edilmişti. İddialarla ilgili olarak NTV’ye yazılı bir açıklama yapan Atilla Işık, açıklamasında şunları ifade etti: “Yasal yükümlükük süremi tamamlamış olduğumdan, 5 Ağustos’ta kendi istek ve arzumla emekliliğimi istedim. Diğer yorumlar doğru değildir.“

07.08.2010


 

Rusya’ya yangınla mücadelede yardım teklifi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Rus meslektaşı Vladimir Putin’i telefonla arayarak, son günlerde artan yangınlar konusunda yardım teklif ettiği bildirildi.

Rus medyasına göre, Erdoğan Putin’i telefonla arayarak yangın konusunda Rusya’ya yardım vermeye hazır olduğunu bildirdi. Putin’in Basın Sözcüsü Dmitri Peskov da basına yaptığı açıklamada, “Telefon görüşmesinde Erdoğan, Türkiye’nin orman yangınlarıyla mücadeledeki zorlukları iyi bildiğini ifade etti. Erdoğan ülkesinin de yaz aylarında bu sorunlarla mücadele ettiğini sözlerine ekledi. Türkiye Başbakan Rusya’ya gereken yardımı yapmaya hazır olduklarını belirtti. Putin ve Erdoğan yardım konusundaki detayların yetkili kurumlar aracılığıyla koordine edilmesi hususunda anlaştı. Rusya Başbakanı, Türk tarafına yardım önerisinden dolayı teşekkürlerini iletti” dedi.

07.08.2010


 

4 ilde çatışma: 2 şehit

AğrI, Van, Diyarbakır ve Hakkari’de önceki gün düzenlenen terör saldırılarında 2 asker şehit oldu, 7 terörist de etkisiz hale getirildi.

Ağrı’nın Doğubayazıt ilçesinde terör örgütü üyeleri ile güvenlik güçleri arasında çıkan çatışma sonucu 1 asker şehit oldu, 1 asker de yaralandı. Diyarbakır’ın Dicle ilçesinde teröristlerle güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmada yaralanan er Cemal Yalın dün sabah şehit oldu. Hakkari Valiliğinden yapılan açıklamada da, terör örgütü PKK üyeleri ile güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmada, 2’si kadın 4 teröristin etkisiz hale getirildiği bildirildi. Van’ın Çaldıran ilçesinde teröristlerce Emniyet Amirliğine düzenlenen saldırıda ise, 3 terörist etkisiz hale getirilirken, üzerlerindeki çok sayıda mühimmatta ele geçirildi. Çatışmada İlçe Emniyet Amiri ile 2 polis memuru hafif yaralandı. Çatışmada etkisiz hale getirilen 3 teröristin üzerinde ise bir roketatar ile 4 roketatar mermisi, 1’i patlamış 5 el bombası, 2 kalaşnikof marka tüfek, tabanca, dürbün, telsiz ve hayat malzemesi ele geçirildi. Emniyet yetkilileri, teröristlerden birinin roketatarlı saldırı hazırlığında olduğu, diğerinin ise pimini çektiği el bombasını atacağı sırada etkisiz hale getirildiğini belirterek, güvenlik güçlerinin anında karşılık vermesiyle büyük bir facianın önlendiğini vurguladı.

Hatay ve Şırnak’ta 2 terörist teslim oldu

Hatay'da güvenlik güçlerini arayan bir terörist, kendi isteği ile teslim oldu. Terör örgütü elemanının, İskenderun ve Dörtyol’daki olaylarla bağlantısı araştırılıyor. Edinilen bilgiye göre, terör örgütü PKK’ya mensup olduğunu söyleyen bir şahıs, 155 polis ihbar hattından Erzin Emniyet Müdürlüğü’nü arayarak teslim olmak istediğini söyledi. Polisi arayarak, bulunduğu yeri tarif eden şahıs, güvenlik güçlerine, Kuzuculu kasabası ile Erzin ilçesi arasında bulunan otoban köprüsü altında teslim oldu. Hatay Emniyet Müdürlüğü’ne götürülen terörist, Terörle Mücadele ekiplerince sorguya alındı. İsmi öğrenilemeyen PKK’lı teröristin geçtiğimiz aylarda Hatay’da bulunan bir maden ocağında güvenlik görevlisinin, İskenderun’da bir askerî kışlada 6 askerin ve son olarak Dörtyol ilçesinde 4 polisin şehit edilmesi olaylarıyla bağlantısı olup olmadığı araştırılıyor. Şırnak’ta bir teröristin teslim olduğu bildirildi. Genelkurmay Başkanlığının internet sitesinde yer alan duyuruya göre, terör örgütünden kaçan 1 terörist, Şırnak’ın Güçlükonak ilçesinde güvenlik güçlerine teslim oldu.

07.08.2010


 

‘’BAŞKA ÇOCUKLAR DA ÖLMESİN, BU SON OLSUN’’

Diyarbakır’ın Dicle İlçe Emniyet Amirliğine düzenlenen roketatarlı saldırının ardından, polise destek için bölgeye hareket eden askerî birliğin pusuya düşürülmesi sonucu şehit olan Antalyalı jandarma er Cemal Yalın’ın, Antalya’daki evine şehit acısı düştü.

Muhasebecilik yapan ve 70 gün önce askere giden, şehit jandarma er Yalın’ın Antalya’nın Göçerler mahallesindeki evine, Türk Bayrağı asıldı. Şehidin arkadaşları, akrabaları da eve gelerek, ailesine başsağlığı dileğinde bulundu. Bu arada, müstakil evin duvarında, şehit jandarma er Cemal Yalın’ın, askere gitmeden önce yağlı boyayla yazdığı, ‘’Herkes asker olur ama jandarma olamaz. 90/2 Cemal Yalın’’ yazısı dikkati çekti. Annesi Düriye Yılmaz, ‘’Uzak uzak yolladım oğlum, yoluna kurdular tuzak oğlum’’ diye ağıt yakarken, babası, tır şoförü Akif Yalın da, iki gün önce oğluyla telefonla görüştüğünü, parası olup olmadığını sorduğunu, oğlunun ‘’Param var baba, gönderme’’ dediğini aktardı. Akif Yalın şöyle konuştu: ‘’Başka çocuklar da ölmesin. Bu son olsun. Ağrı’daki Muş’taki Eleşkirt’tekiler hepsi bizim evlâdımız. İki gün önceki telefon konuşmamızda oğluma, (Görevini tam yap, dürüst ol) diye öğüt verdim. Hemen her gün arardı dün aramadı. Gece 24.00’te komutanlar eve gelince oğlumun şehit olduğunu anladım.’’

07.08.2010


 

Türk: Silâhlar sussun

BarIş ve Demokrasi Partisi (BDP) eski Başkanı Ahmet Türk, çok önemli ve hassas sürecin içinde bulunulduğunu belirterek, barışta ısrarlı olduklarını söyledi.

İzmir’de konuşan Ahmet Türk, eylemsizlik sürecinin derhal başlamasını ve ellerin tetikten çekilmesini istedi. BDP İzmir İl Başkanlığı tarafından düzenlenen referandumu boykot minitgine katılmak için İzmir’e gelen BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık, kapatılan DTP’nin Genel Başkanı Ahmet Türk, eski milletvekili Aysel Tuğluk, Manisa İzmir girişindeki Çiçekli köyünde partililer tarafından konvoyla karşılandı. BDP il binası önünde toplanan yaklaşık 600 kişilik bir kalabalığa hitap eden Ahmet Türk, barışta ısrarlı olduklarını, demokratik bir sürece evrilmesi için çaba gösterdiklerini ifade ederek, “Elbetteki çatışma istemiyoruz, kimsenin ölmesini istemiyoruz. Ama önemli olan barışta ısrarlı olmaktır” diye konuştu. Bütün bu olumsuzlukara rağmen bir gün barışın geleceğine inandıklarının altını çizen Türk, şöyle konuştu: “Tüm Türkiye’ye seslenmek istiyorum. Eylemsizlik süreci derhal başlanmalıdır. Çatışan taraflar bir an önce ellerini tetikten çekmelidir. Devlet ve hükümet toplumsal bir barış için bir barış anayasasını gündeme getirmeli, 12 Eylül Anayasası tümden değiştirilmelidir. Başbakan demokratik anayasanın sözünü bile verse barış yönünde önemli adımlar atılmış, önemli mesafe alınmış olacak.” Emekli generallerin bile itiraf ettiği o faili meçhul cinayetleri, köy yakmaları, ortaya çıkartacak, hakikatleri araştırma komisyonu kurulmasını istediklerini anlatan Türk, bütün bu taleplerinin medeni ve insani talepler olduğunu, susturulmak istenen görmemezlikten gelinen kürt halkının talepleri olduğunu ifade etti. “Şunu bir kez daha ifade etmek istiyorum. Bir kürt sorunu var. Aslında bu bir türkiye sorunudur. Kürtlerin tamamının muhatap almazsanız çözemezsiniz. Burada barışın yolunu aşmak için çaba gösteriyoruz” diye konuşan Türk, çok önemli bir dönemden geçilrdiğini, halkları birbiriyle karşı karşıya getiren bir mantıkla savaştıklarını anlattı. Dörtyol’da, İnegöl’de provokasyonlar yapıldığını, halkları karşı karşıya getirmek için oyunlar tezgahlandığını belirten Türk, halkları karşı karşıya gelmesine asla müsade etmeyeceklerini ve provokasyonları boşa çıkartacaklarını dile getirdi.

07.08.2010


 

TBMM Başkanı Şahin: Hiç bir makam boş kalmaz

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Yüksek Askeri Şûra (YAŞ) kararları ve ardından yaşanan gelişmelerle ilgili olarak, ‘’Türkiye’de hiç bir makam boş kalmaz, merak etmeyin’’ dedi.

Antalya Kundu’daki Adalet Bakanlığı Tesis-lerinde dinlenen TBMM Başkanı Şahin, Cuma namazını Güzeloba Camisinde kıldı. Şahin, namaz çıkışında gazetecilerin sorularını cevapladı. Şahin bir gazetecinin, ‘’YAŞ kararları tartışılıyor, Kara Kuvvetleri ve Genelkurmay Başkanlığına atama yapılamadı, istifa eden komutan var, ne düşünüyorsunuz’’ şeklindeki sorusunu, ‘’Türkiye’de hiç bir makam boş kalmaz, merak etmeyin’’ diye cevapladı. Başka bir gazeteci de, ‘’Ergenekon Savcısı Zekeriya Öz’ün fezleke hazırladığı ve fezlekede CHP eski genel başkanı Deniz Baykal’ın da isminin geçtiği belirtiliyor. Fezlekenin TBMM’ye gönderileceği söyleniyor. Fezleke size gelirse kararınız ne olur’’ diye sordu. Şahin bu soruya da şu karşılığı verdi: ‘’Böyle bir şey gelirse Adalet Bakanı’nın kanalıyla gelir. Biz de onu ilgili komisyona havale ederiz. Meclis Başkanı olarak benim görevim bundan ibarettir. Bir-iki gündür ben de takip ediyorum. Böyle bir soruşturmanın açıldığına ilişkin kesinleşmiş bir bilgiye sahip değiliz. Cumhuriyet Başsavcısı da (Yetki bendedir, böyle bir şey varit değildir) dedi. Dolayısıyla bu konunun fazla ciddi olduğu kanaatinde değilim.’’

07.08.2010


 

Bayan hafız sayısı 10 bini aştı

Diyanet İşleri Başkanlığı Din Hizmetleri Daire Başkanı Mehmet Bekaroğlu, bayan hafız sayısının 10 bini aştığını belirtti.

Diyanet İşleri Başkanlığı Din Hizmetleri Dairesi Başkanlığı tarafından düzenlenen 2. Türkiye Hafızlık Final Yarışması Bursa’da yapıldı. Türkiye genelinde 8 ayrı bölgede birinci olan bayan hafızlar, finalde birincilik için yoğun çaba sarf etti. Camiler ve Din Görevliler Haftası kapsamında Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Fethiye Kültür Merkezi’nde yapılan yarışmada kadın vaizler ve Kur’an kursu öğreticileri mücadele etti. Her bayan hafıza 3 soru yöneltilen yarışmada, her soru için 5 dakika cevap süresi verildi. Hafızlık, tecvid ve güzel okuma kategorilerinde ter döken hafızlara, akrabaları da destek verdi. 8 ayrı bölgedeki yarışmalarda birinci olan ve final yarışmasına katılmaya hak kazanan 8 bayan hafız, becerilerini sergiledi. Mehmet Bekaroğlu burada yaptığı konuşmada, Kur’an’ın, Allah tarafından Cebrail vasıtasıyla Arapça olarak Hz. Muhmmed aleyhisselam tarafından indirilen, okunmasıyla ibadet edilen ve sevap kazanılan Fatiha süresi ile başlayıp Nasr süresiyle biten 723 bin 15 harften, 77 bin 439 kelimeden, 6 bin 236 ayetten ve 114 süreden oluşan başkasının benzereni getirmede aciz kaldığı bir eser olduğunu söyledi. Bekaroğlu, bayan hafız sayısının 10 bini aştığını belirterek, bu tür yarışmaların devam edeceğini kaydetti.

07.08.2010


 

E-muhtıra için savcılara çağrı

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, 27 Nisan e-muhtırası ve Dolmabahçe görüşmesiyle ilgili olarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt hakkında davası açılması için savcılarını göreve çağırdı.

CHP’li Kart, dönemin Genel Kurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt’ın 27 Nisan 2007’de Genelkurmayın internet sitesinde ‘’doğrudan hükümeti hedef alan bildiri’’ yayımladığını söyledi. Bu girişimle ‘’Türkiye’nin gündeminin sarsıldığını’’ anlatan Kart, ardından hükümetin 1 Mayıs 2007 tarihinde erken seçim kararı aldığını hatırlattı. Bu gelişmelerden sonra aynı yılın 4 Mayıs günü Başbakan Erdoğan ile Büyükanıt’ın, Dolmabahçe’de görüşme yaptığını ifade eden Kart, görüşmenin içeriği hakkında kamuoyunun bilgilendirilmediğini söyledi. Muhtırayı kaleme alan, bu muhtıranın arkasında olduğunu tekrarlayan Büyükanıt hakkında hiçbir işlem yapılmadığını kaydeden Kart konuşmasın şöyle devam etti; “Türkiye siyaseti, 4 Mayıs 2007’den sonra Anayasa ihlali pahasına varılan bu mutabakat çerçevesinde şekillenmiştir. Türkiye, Genelkurmay Başkanı ve Başbakan’ın siyasi ve kişisel çıkar ilişkileri etrafında postmodern ve kompleks sivil-askeri bir darbeye maruz kalmıştır.’’ Kart, ‘’Başbakan Erdoğan, Büyükanıt ve dönemin Bakanlar Kurulu üyeleri hakkında kamu davası açılması gerektiğini’’ savunarak, Cumhuriyet savcılarını göreve davet ettiğini söyledi. Kart, ‘’bu basın toplantısının da bir suç duyurusu niteliği taşıdığını’’ ifade etti.

07.08.2010


 

Bankaların 6 aylık kârı 12 milyar lira

Bankacilik sektörünün net kârı Haziran’da yüzde 10.1 artışla 12.1 milyar TL oldu.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) ‘Bankacılık Sektörü Genel Görünümü-Haziran 2010 verilerine göre; bankacılık sektörünün net kârı Haziran sonu itibariyle yüzde 10.1 artarak 12.1 milyar lira oldu Sektördeki aktif toplamı yıl sonuna göre yüzde 8.9 artışla 908.6 milyar lira oldu. İlk yarıda krediler yüzde 15.8 arttı. Takipteki krediler yüzde 4.4’e geriledi, Aralık’ta yüzde 5.3 idi. Sendikasyon ve seküritizasyon kredilerinin toplamı aralık 2009’daki 18.1 milyar dolardan ilk yarı sonunda 19.7 milyar dolara yükseldi. Yılın ilk yarısında 2.1 milyar dolar sendikasyon geri ödemesi yapıldı, 4.9 milyar dolar yeni sendikasyon temin edildi. İlk çeyrekte 116.8 milyar lira olan sektör özkaynakları ikinci çeyrekte yüzde 2.1 artışla 119.3 milyar lira oldu. Özkaynaklardaki artışta geçmiş yıl kârlarının önemli kısmının bünyede bırakılması ve ilk yarıdaki net kârlar etkili oldu. İlk yarıda kredilerdeki artışın yüzde 29.1’i bireysel kredilerdeki artıştan kaynaklandı

07.08.2010


 

500 bin kişi evine kavuşacak

Toplu Konut İdaresi Başkanı Erdoğan Bayraktar, “2011 sonuna kadar 500 bin konutu hak sahiplerine teslim etmiş olacağız’’ dedi.

TOKİ Başkanı Bayraktar, Uşak’ta Tabakhane Bölgesi’nde gerçekleştirilecek Kentsel Dönüşüm Projesi 1. Etap Yıkım Töreni’ne katıldı. 435 bin konut için proje hazırladıklarını, 330 bin konutu ise teslim ettiklerini söyleyen Bayraktar, 2011 yılı sonuna kadar 500 bin konutu hak sahiplerine teslim edeceklerini açıkladı. “TOKİ sadece konut yapmıyor” diyen Bayraktar, şöyle konuştu: “Bugün Hakkâri’den Edirne’ye 166 noktada kentsel dönüşüm projesi uyguluyoruz. Hastaneler, okullar, sosyal donatılar başta olmak üzere pek çok alanda çalışıyoruz. Türkiye’nin değişik illerinde 85 hastane yapıyoruz. Bunlardan 10 tanesini tamamlak üzereyiz. İletişim Telekomünikasyon binasını yapıyoruz. Yaklaşık 50 bin metrekare kapalı alanda yapılan bina dünyanın en modern binası olacak. Atom Enerjisi Kurumu’nun binasını, bakanlık binalarını yapıyoruz. Askerimiz, polisimiz için karakollar yapıyoruz. Sınır bölgeleri öncelikli olmak üzere 179 üstün güvenlikli karakollar yapıyoruz. Karakollar coğrafi bakımdan çok zorlu bölgelerde yapılıyor. İnanın şato gibi güvenli karakollar inşa ediyoruz.’’

07.08.2010


 

Ramazan’da pideye zam yok

Türkıye Fırıncılar Federasyonu (TFF) Genel Başkanı Halil İbrahim Balcı, ‘’Ramazan ayında, tüm illerimizde 2008 yılındaki fiyatlar uygulanacaktır’’ dedi.

Adapazarı Fırıncılar Odası’nda basın toplantısı düzenleyen Balcı, daha önce ülke genelinde pidenin kilogram fiyatının 3,5 liradan fazla olamayacağını söylediklerini hatırlattı. Bu karar doğrultusunda üyelerine bir genelge gönderdiklerini anlatan Balcı, ‘’Ramazan ayında tüm illerimizde 2008 yılındaki fiyatlar uygulanacaktır’’ dedi. İstanbul Esnaf ve Sanaatkarlar Odaları birliği dei bu yıl pidede 2008 fiyatlarını uyguladı ve pideye zam yapmadı. Buna göre 400 gram pide 1,5 lira, 600 gram pide 2 lira 25 kuruştan satılacak. Fırınlar, belediyeler ve esnaf odaları tarafından denetlenecek. Pide fiyatını yükselten ya da pidelerin gramajını düşüren fırınlara 5 bin liraya kadar para cezası uygulanacak.

07.08.2010


 

Ramazan’da kalp ikazı

İSTANBUL Üniversitesi (İÜ) İstanbul Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Enver Dayıoğlu, Ramazan ayındaki vak'aların çoğunun secdede kalp sıkışmasıyla geldiğini belirterek, hastalara namazlarını yarı dolu mideyle kılmalarını ve iftarlarını uzun bir yemek periyotuyla yapmalarını önerdi. Prof. Dr. Dayıoğlu düzenli tansiyona sahip olan hastalar ile diyetlerine dikkat eden stentli hastalar ve kan değerlerinin kontrolü sağlanabilecek by-pass koroner hastalarının oruç tutabileceğini söyledi. Dayıoğlu, hastaların, Ramazan ayında iftar ve sahurda bol sulu yemekler yemelerini ve su kaybını azaltıcı ortamlarda bulunmalarını önererek, vücudun ihtiyacı olan tuzun gün boyu terleyerek atıldığını, bu sebeple normal değerleri geçmeyecek şekilde tuz tüketimine izin verdiklerini ifade etti. Kalp hastalarına mide yükünün azalması ve kalbin rahatlaması amacıyla akşam yemeğinden sonra yarım saat yürüyüş tavsiye ettiklerini anlatan Prof. Dr. Dayıoğlu, ‘’Ramazan ayında, dolu bir mideyle teravih namazına giden hastalarımız eğilip kalkma hareketleriyle kalplerini sıkıştırıyor. Hastalarımıza, namazlarını yarı dolu mideyle kılmalarını ve iftarlarını uzun periyotta tamamlamalarını tavsiye ediyorum’’ dedi. Prof. Dr. Dayıoğlu, kalp ve damar hastalarının doktorlarıyla sürekli irtibat halinde olmaları gerektiğine dikkat çekti.

07.08.2010


 

Anadolu'da kış hazırlıkları başladı

YAZIN kavurucu sıcaklarının yaşandığı bugünlerde Anadolu’da kış hazırlıklarına şimdiden başlandı. Yurdun hemen her yöresinde, kış hazırlıkları yapan kadınlar, yaz mevsiminin sıcaklığını kış sofralarına yansıtıyorlar.

Sakarya’nın Taraklı ilçesinde kadınlar kış hazırlıklarını sürdürüyor. İlçeye bağlı Duman Köyü’nde makarna ve tarhana yaparak kışlık yiyeceklerini hazırlayan kadınlar, günlerinin büyük bir kısmını bu işe ayırıyor. Köy meydanında imece usûlüyle yapılan hazırlıklar, dayanışmanın örneğini sergiliyor. Kendi elleriyle hazırladıkları ürünlerin katkı maddesiz ve daha lezzetli olduğunu ifade eden kadınlar, hazırladıkları makarna, yufka ve tarhana gibi ürünleri kış mevsiminde sofralarında tüketeceklerini söylüyorlar.

07.08.2010


 

Sıcaklık, normallerin üzerinde

METEOROLOJİ Genel Müdürlüğü’nden yapılan son değerlendirmelere göre sıcaklıklar, güney, iç ve doğu kesimlerinde mevsim normallerinin 6 ila 8 derece üzerinde seyretmeye devam edecek.

Batı ve Orta Karadeniz’in iç kesimleri, Çankırı ile sabah ilk saatlerde Antalya çevrelerinde kısa süreli ve yerel olmak üzere sağanak ve gökgürültülü sağanak yağış geçişlerinin görüleceği tahmin ediliyor. Rüzgar, kuzey kesimlerde kuzey ve kuzeybatı, güney kesimlerde güney ve güneybatı yönlerden hafif arasıra orta kuvvette esecek.

07.08.2010


 

Gazze’de el konulan gemiler bugün Türkiye’de

SOLAR Gemi Kurtarma Hizmetleri A.Ş Genel Müdürü Murat Dalyan, İsrail’in 31 Mayıs’ta Gazze yardım filosuna düzenlediği operasyon sonrasında el koyduğu 3 Türk gemisinin yarın (bugün) İskenderun Limanı’nda olmasını beklediklerini söyledi. Dalyan, Mavi Marmara ve Defne-Y gemilerinin, önceki gün TSİ 17.30’da Hayfa limanından, Gazze’nin ise TSİ 20.00’de Aşdod Limanı’ndan ayrıldıklarını belirtti. Daha önce yarın İskenderun Limanı’nda olacağını duyurdukları gemilerin, gelişmelerin hızlanması dolayısıyla yarın (bugün) sabah saatlerinden itibaren İskenderun’da olacaklarını belirten Dalyan, gemilerin iç durumuyla ilgili bilgilerinin olmadığını, kendilerinin gemilerde sadece yola çıkıp çıkamayacakları konusunda incelemede bulunduklarını ifade ederek, ‘’Yola çıkabileceklerini de anlayınca, römörkörlerle gemileri Türkiye’ye getiriyoruz’’ diye konuştu.

07.08.2010


 

Kitapseverler Beyazıt ve Kocatepe’ye

TÜRKİYE Diyanet Vakfı Yayın Matbaacılık ve Ticaret İşletmesi Müdürü Ömer Kara, vakıf olarak, gelecek hedefleri olan milletlerin büyük silâhının ‘’bilgi’’ olduğuna inandıklarını söyledi.

Türk halkının kültür hayatına katkı sağlamak için çalıştıklarını ifade eden Kara, kitaplar neşredip, yayınevleri açtıklarını kitap ve kültür fuarları düzenlediklerini anlattı. Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı’nın bu yıl 29. kez düzenlendiğini vurgulayan Kara, İstanbul’da her yıl Sultanahmet Camii’nde düzenlenen fuarın bu yıl ‘’İstanbul 2010 Kültür Başkenti’’ faaliyetleri kapsamında Beyazıt Meydanı’nda yapılacağını söyledi.

Meydana klimalı bir çadır kurulacağını anlatan Kara, kitapseverlerin geniş ve ferah bir mekânda kitap ve yazarlarla buluşma imkânına kavuşacağını dile getirdi. Kara, İstanbul’daki faaliyetler kapsamında fuar ziyaretçilerinin her akşam bir tasavvuf musikîsi konserleri de izleyebileceğini kaydetti.

Fuarda, Kocatepe Camii avlusunda 70, Beyazıt Meydanı’nda 183 olmak üzere toplam 253 stant kurulacağını belirten Kara, edebiyat, tarih, kültür, medeniyet, felsefe ve din alanında yaklaşık 40 bin kitabın geniş bir okuyucu kitlesine ulaşacağını kaydetti. Fuara aralarında Türkiye Diyanet Vakfı, Kültür Bakanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığı yayınlarının da bulunduğu 240 yayınevinin katılacağını belirtti. Çocukları da unutmadıklarını ifade eden Kara, çocuklara yönelik yayın yapan yayınevlerinin stantlarında da minik ziyaretçilerin kitap sevgisiyle tanışacaklarını kaydetti. Fuar kapsamında resim ve hat sergileri ile yazarlarla sohbet toplantıları ve imza günlerinin de düzenleneceğini anlatan Kara, yayınevlerinin yüzde 20 ile yüzde 50 arasında değişen oranlarda indirime gideceğini bildirdi. Kara, her gün 11.00-24.00 saatleri arasında ziyaret edilebileceğini belirtti.

07.08.2010


 

İzmir’e asansörlü üst geçit yapılıyor

İZMİR Büyükşehir Belediyesi, maliyeti yaklaşık 2.8 milyon lirayı bulan asansörlü-yürüyen merdivenli yeni üst geçitler ile yayaların karşıdan karşıya geçişlerinde konfor ve emniyet sağlayacak.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, şehrin ana arterlerinde gerekli olan noktalara asansörlü- yürüyen merdivenli üst geçitler kazandırmak için çalışmalarını sürdürüyor. İlk etapta karayolu alt geçitleri ile kesintisiz ulaşımın sağlandığı Gaziemir Akçay Caddesi ile Çiğli Anadolu Caddesi’nde 6 adet asansörlü-yürüyen merdivenli üst geçidi hizmete alan İzmir Büyükşehir Belediyesi, Gaziemir Akçay Caddesi’ndeki 3 noktaya daha asansörlü yaya üst geçidi inşa etmek için çalışmalara başladı. Özellikle engelli vatandaşların kullanımına yönelik olarak yapılan asansörler, vatandaşlara rahat kullanım imkânı sağlarken, üst geçitlerdeki yürüyen merdivenler de yaşlıların güvenle ve rahatlıkla karşıdan karşıya geçişlerinde yardımcı oluyor. İ

07.08.2010


 

Uslanmayan sürücüye eğitim

İSTANBUL’DA son 4,5 yılda alkollü araç kullandıkları için ikinci kez geçici olarak ehliyetlerine el konulan 3 bin 227 kişi ‘’sürücü davranışlarını geliştirme eğitimi’’ aldı. İstanbul Sağlık Müdürlüğü Ruh Sağlığı ve Sosyal Hastalıklar Şubesi Birim Amiri ve Sorumlusu Cüneyt Kayhan, 2005’in Eylül ayından bu yana verilen eğitime ilk başladığında 1 psikiyatrist, 1 psikolog ve 1 trafik memurunun görev yaptığını anlattı. Bugün 15 psikiyatrist, 20 psikolog ve 20 pratisyen hekim ile eğitim verildiğini dile getiren Kayhan, uygulama ilk başladığında başvuru olmadığı için sınıf açmakta dahi zorlandıklarını söyledi. Kayhan, ‘’Artık sabah ve öğleden sonra grupları olmak üzere günde 2 sınıfta eğitim veriliyor’’ dedi. Kayhan, bir sürücünün eğitimi tamamlaması için günde 46 saatten 4 haftada toplam 24 saat eğitim almasının zorunlu olduğunu bildirdi.

07.08.2010


 

UUİ’nin onarımı bugün başlıyor

AMERİKAN Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), yörüngedeki Uluslararası Uzay İstasyonu’ndaki (UUİ) pompa ve soğutma arızasını gidermek için bugün harekete geçiyor. NASA’dan yapılan açıklamada, onarım için iki astronotun uzay yürüyüşü yapacakları belirtildi. UUİ’nin geçen hafta arızalanan bir pompası, elektronik cihazların aşırı ısınmasını engelleyen soğutma sisteminin yarısının devre dışı kalmasına yol açmıştı.

07.08.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.