08 Ağustos 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Yurt Haber

 

İstanbul’da Enderun usûlü Teravih namazı

UygulamasI Osmanlı sarayında Enderun Mektebine dayanan ve bugün unutulmaya yüz tutmuş ‘’Enderun Usulü’’ teravih namazı geleneği, bu yıl Ramazan ayında Sultanahmet Camii’nde başlayacak ve Ramazanın her gününde ayrı bir camide uygulanacak.

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Klasik Türk Müziği Yönetmenliği projelerinden olan ‘’Teravih-i Enderun ve Cumhur Müezzinliği’’ programı, İstanbul Müftülüğü’nün destekleriyle Ramazan’ın ilk Teravih namazında Sultanahmet Camii’nde başlayacak.

‘’Teravih-i Enderun ve Cumhur Müezzinliği’’ geleneği, 80 sene öncesinin Ramazanlarında İstanbul’un bütün camilerinde ve konaklarında uygulanıyordu. Bu usulde kılınan teravihlerin en önemli farkı, 20 rekâtlık teravih namazının her dört rekâtının, Türk musikisinin beş ayrı makamında kılınması ve bu makamlarda bestelenmiş ilahilerle süslenmesiydi.

Şair- yazar Memduh Cumhur, uzun yıllar Türk Musikisi ile ilgilendiğini ve bu namaz geleneğini Nurettin Cerrahi Asitanesi’nde musikiye aşina büyüklerinden görerek öğrendiğini söyledi. Cumhur, tarihten gelen kayıtlarda bu namaz geleneğinin resmî bir ismi olmadığını, ama kimilerinin bu namaza ‘’Enderun Teravihi’’ dediğini belirterek, ‘’Teravih namazı 20 rekât olduğu için halkın sıkılmaması düşünülerek ona bir musikî zenginliği katılmak istenmiş. Osmanlı’dan gelen ve 80 yıl öncesine kadar İstanbul’da bir çok camide uygulanan bu namaz geleneğinde, her dört rekâtta imam ve müezzin, Türk Musikisi makamlarını kullanarak duaları okur ve ilâhiler seslendirirdi’’ dedi.

Bu gelenekte, 80 sene öncesinde, cemaatte musikiye aşina olan insanların bir çoğunun okunan makamdan çekilen tekbire kadar her şeyi bilerek kendini cemaate vakfettiğini belirten Cumhur, şöyle devam etti: ‘’Enderun Usulü Teravih Namazı kılınırken, meselâ, rast makamından hicaz makamına geçerken, baş müezzin makamlar arasındaki geçişi salâvat çekerek yapardı. Hicaz makamına geçerken karar perdesinde bırakır ve genellikle o perdeye istinaden hicaz makamında 4 rekâtta sureler okurdu. Daha sonra müezzin, karar kıldığı perdeden Hicaz makamından daha sonraki makama geçerken de yine salâvat çekerken, makamdan makama geçiş hünerini sergilerdi. Daha sonra imam, hazır olan perdeden yeni makamdan tekbir çeker ve yeni 4 rekât namaz başlardı. Rekâtlar arasında geçiş yaparken imam, bütün cemaatin katılabileceği şekilde ilâhiler okurdu.’’

Makamların kullanılış şeklinin yıllar içerisinde klişeleştiğini ifade eden Cumhur, namaz kılınırken en çok ‘’Hicaz’’, ‘’Segah’’, ‘’İsfahan’’, ‘’Uşşak’’ ve ‘’Acemaşiran’’ makamlarının kullanıldığını söyledi. Cumhur, Teravih Namazı bittikten sonra kılınan 3 rekât Vitir Namazı’nın da genellikle ‘’Segah’’ makamında kılındığını kaydetti.

GELECEK NESİLLERE AKTARILMASI GEREK

Bugün bu namaz şeklini bir çok kişinin bilmediğini vurgulayan Cumhur, bir festivalin içinde bu çeşit bir namazın kılınmasının çok önemli ve takdire şayan olduğunu dile getirdi.

Bu geleneğin gelecek nesillere aktarılması gerektiğini ifade eden Cumhur, ‘’Teravih-i Enderun ve Cumhur Müezzinliği’’nin Teravih Namazı’nın bir nevi şölen haline gelmesini sağlayan hoş bir uygulama olduğunu belirterek, ‘’Bir ağızdan 500 kişinin camide aynı perdede ilâhi okuduğunu düşündüğümüz zaman musikî anlamında çok güzel bir ahenk ve huşu oluşuyor’’ diye konuştu. Bu tür bir namazı kıldırabilecek musikî eğitimi almış yeni imamlar ve müezzinler olduğunu anlatan Cumhur, ‘’Bana bunları anlatanlar rahmetli sahhaf Muzaffer Özak. Bir de Selahattin Bey adında bir zat vardı. Tekkeler açıkken 16 yaşındaymış. İyi bir bestekârdı. Ben bu işin püf noktalarını ondan öğrendim. Eski usul Teravih namazının kıldırılmasında önemli bir köşe taşı diyebileceğim, Süleymaniye’nin baş Müezzini Şevket Efendi’den, Selahattin Ağabeyimiz eser neşretmiş. Bahsettiğim 5 makamda ilâhiler bestelemiş. Bunlar, halkın sevebileceği ilahiler olmuş ve bu günlere gelmiş’’ şeklinde konuştu.

İLK PROGRAM 10 AĞUSTOS’TA SULTANAHMET CAMİİ’NDE

‘’Teravih-i Enderun ve Cumhur Müezzinliği’’ programı ilk Teravih namazının kılınacağı 10 Ağustos akşamı Sultanahmet Camii’nde başlayacak. 30 Salatin Camisi’nde uygulanacak ‘’Teravih-i Enderun ve Cumhur Müezzinliği’’ programının sonuncusu, Ramazan Bayramı’nın başladığı gün olan 9 Eylül’de Bayram Namazı’nda Süleymaniye Camii’ndeki uygulamayla sona erecek.

08.08.2010


 

Ramazanda yoksulun yüzünü güldürecekler

Türkİye’dekİ insanî yardım amaçlı faaliyet gösteren bazı sivil toplum örgütleri, Ramazan ayında yapacakları yardımlarla ihtiyaç sahiplerinin yüzlerini güldürecekler.

Toplumda yardımlaşmanın arttığı Ramazan, maddî durumu iyi olmayan ihtiyaç sahibi insanlara yardımda bulunmanın en güzel fırsatlarından biri olarak değerlendiriliyor. Türkiye’de insanî yardım amaçlı kurulan dernekler de, önceki yıllarda olduğu gibi bu yıl da, Ramazanda hayırseverlerin yardımlarını, ihtiyaç sahiplerine ulaştırmak için çalışma başlattı. Afet zamanlarının dışında her dönem ihtiyaç sahiplerinin yanında olan Türk Kızılayı, Ramazan süresince sosyal yardımlarını arttırarak devam ettirecek. Ramazanda 73 bin 44 adet konserve kuşbaşı, 73 bin 44 adet konserve kıyma olmak üzere toplam 146 bin 88 adet et konservesi Türk Kızılayı şubeleri aracılığıyla ihtiyaç sahibi ailelerin adreslerine ulaştırılacak. Ramazanda da adak kurban kesimine devam edecek Kızılay, zekat bağışlarının da adak kurban bağışlarıyla paralellik göstermesini hedefliyor.

İHH İNSANÎ YARDIM VAKFI

‘’Birlikte Dünya Değişir’’ sloganıyla Ramazan hazırlıklarını yapan İHH İnsani Yardım Vakfı da, yurt içinde ‘’İHH Gezici Aşevi’’ aracılığıyla 25 şehre giderek Ramazan süresince 65 bin kişiye sıcak yemek dağıtmayı hedefliyor. Yurt dışında 61 farklı ülkede, Türkiye’de ise 60 şehirde Ramazan çalışmasını sürdürecek İHH, 60 lira olarak belirlediği kumanya bedeliyle yurt içinde 25 bin, yurt dışında ise 35 bin ihtiyaç sahibi aileye kumanya dağıtımı yapacak.

KİMSE YOK MU DERNEĞİ

Kimse Yok Mu Derneği, bereket ayı Ramazan’ı yardımlaşma şölenine dönüştürmek için hayır yapmak isteyen bütün gönüllüleri ve yardımseverleri iyilik seferberliğine dâvet ediyor. Türkiye genelinde yaklaşık 500 ile 3 bin kişiye yemek verebilecek kapasitede 16 ayrı iftar çadırı kuracak Kimse Yok Mu Derneği, pek çok ilde sıcak yemek uygulamasıyla ihtiyaç sahiplerinin iftarlarını evlerine kadar götürecek. Afganistan, Arjantin, Bangladeş, Burma (Myanmar), Kongo, Etiyopya, Filistin, Gürcistan, Haiti, Hindistan, Kenya, Kırgızistan, Kırım, Kolombiya, Kosova, Liberya, Lübnan, Makedonya, Moğolistan, Mozambik, Nijer, Osetya, Pakistan, Peru, Senegal, Srilanka, Somali, Sudan, Şili, Tanzanya, Uganda, Ukrayna, Vietnam, Yemen’de ihtiyaç sahiplerine yardım dağıtılacak.

DENİZ FENERİ DERNEĞİ

Derneğe katkı yapmak isteyen bağışçılar ‘’Gülen Yüzler Projesi’’ne yapacakları 60 liralık bir bağışla bir çocuğun bayram hayalini gerçekleştirebilecek. Yetim ve öksüz çocukları da unutmayan dernek, bin 100 öksüz ve yetim çocuğa 50 lira bayram harçlığı verecek. Ramazan süresince 10 bin kişiye Ramazan kumanyası ulaştırmayı amaçlayan Deniz Feneri Derneği, ‘’İftariyelik Dağıtım Projesi’’ çerçevesinde İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Samsun ve Erzurum;da belirlenen noktalarda iftar saatinde yolda kalan, evine yetişemeyen vatandaşlara iftariyelik dağıtacak. ‘’Gelemeyene Gidiyoruz Sıcak Yemek Projesi’’ kapsamında gönüllülerce ihtiyaç sahibi ailelere, yemek pişiremeyecek kadar yardıma muhtaç hasta, engelli ve yaşlılara sıcak yemek götürecek.

08.08.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.