14 Ağustos 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Güncel

HEDEF KÜRTLERİ DEVLETTEN KOPARMAK

Ergenekon'un temelinin Doğu ve Güneydoğu'da atıldığını iddia eden CHP Hakkâri eski milletvekili Esat Canan, devletin içindeki bir grubun 'PKK ile mücadele' adı altında devlet ile vatandaşı karşı karşıya getirmek için planlar yaptığını söyledi. Canan, bunun özellikle devletten umudu olanları küstürdüğüne dikkat çekti.

İNSANLAR TRAVMA YAŞADI Yüksekova Çetesi ve o dönemde bölgede yaşananları değerlendiren Canan, devletin içindeki bazı odakların yaptıkları ile insanlara travma yaşattığını kaydetti. "Türkiye bugün bu travmanın sonuçlarını yaşıyor." diyen Canan, şöyle devam etti: "Özel tim korucular itirafçı, asker resmen cirit atıyordu." “ERGENEKON BURALARDA PALAZLANDI”

Canan, bugün ortaya çıkan Ergenekon’un temelinin asıl Doğu ve Güneydoğu’da atıldığını iddia etti. Yapılan aramalarda 30’a yakın Ergenekon’un suikast silâhı ve bombalarından oluşan cephanenin çıktığını anlatan Canan, “Hepsi de MKE yapımı askerî silâhlar. Poyrazköy’de çıkanlardan daha çok çıktı. Dolayısıyla buradaki olaylar ve kirli ilişkiler Ergenekon’un çok önemli bir kısmını teşkil ediyor. Aslında ilk faaliyetlerini buralarda icra etti. Bu bölgede görevini yapıyordu. Ve burada palazlandı. Sonra Ankara’da iktidara karşı bir darbe teşebbüsüne dönüştü. Hesaplaşması bu kez siyasî oldu. Darbeye adı karışanların çoğu buralarda görev yapmış komutanlardır. Keşke Fırat’ın doğusundaki olaylar da Ergenekon kapsamına alınsa Sadece İstanbul ve Ankara çevreleri ile bağlı kalınmasın. Özellikle buradaki olaylar da kapsama alınmalı. Neden bu dosyalar bu dâvâ kapsamına alınmıyor? Bölge insanın kabul etmediği burasıdır. Bu konuda bazı endişelerim var ama umutluyum” değerlendirmesinde bulundu.

CHP Hakkâri Eski Milletvekili Esat Canan, Ergenekon’un temelinin Doğu ve Güneydoğu’da atıldığını iddia ederek, devletin içindeki bir grubun ‘PKK ile mücadele’ adı altında devlet ile vatandaşı karşı karşıya getirmek için planlar yaptığını söyledi. Canan, bunun özellikle devletten umudu olanları küstürdüğüne dikkat çekti.

Yüksekova Çetesi ve o dönemde bölgede yaşananları değerlendiren Canan, 90’lı yıllarda uygulanan politikaların yanı sıra devletin içindeki bazı odakların yaptıkları ile insanlara travma yaşattığını kaydetti. Türkiye’nin bugün bu travmanın sonuçlarını yaşadığını kaydeden Canan, şöyle devam etti:

“Özel tim korucular itirafçı, asker resmen cirit atıyordu. Bir itirafçı tabur komutanlığını temsil ediyordu. Elinde bir telsiz, istediğini alıyor istediğini öldürüyordu. Belediye başkanının evinde silâh çıktı. Devlet yanlısı olan devlet yanlısı olmayanlar ortaya çıktı. Olmayanlar kim? Onlarla hareket etmeyenlerdir. Yani bizden olan olmayan toptancı bir mantıkla.”

“DEVLETTEN CESARET

ALMADAN YAPILAMAZ”

Canan, o yılları şöyle anlattı: “Faili meçhuller sadece 90’lı yıllarda değil, daha önceden başlamıştı. Yüksekova Çetesi, 1993-94’lerde yaşanan faili meçhullerin bir uzantısı olarak ortaya çıktı. O dönemde milletvekili idim. Bunların ortaya çıkması için tüm ilgililerle konuştum. Ama bir sonuç alamadım. Sonuç alınmaması o dönemde bir devlet politikası olarak ortaya konmuş olmasıdır bana göre. Bunlar o dönemdeki devlet politikasının ortaya konmuş somut göstergesidir. Daha sonraki gelişmelerden böyle bir sonuca vardım. Çünkü o süreçte yaşanan sadece birkaç kişinin bir araya gelerek bu olayları gerçekleştirmiş olduğunu söylemek, mantıken mümkün değil. O cesareti bulmaları, o sonuçları yaratmaları hele hukuk devletinde bir ülkenin bu sonuçlarla karşılaşması imkânsızdı. Bu işin içinde devletin içindeki unsurları vardı. Tüm bunların bir çete olayı olmadığına kanaat getirdik. Görüntüde bir çete gibi bir yapı vardı. Ama arkasında derin devlet vardı, çünkü korunuyorlardı. Devletten cesaret almadan hiç kimse bu cinayetleri işlemesi imkansızdı.”

“PARÇA ALINDI GÖVDE KALDI”

Canan, Yüksekova’daki olayların arkasındaki asıl gücün korunduğunu ileri sürdü. “Bir parça alındı ama işin gövdesi hep altta kalıyordu” diyen Canan, bu gücün ise Ergenekon’un kendisi olduğunu ifade etti. Canan, “Gövdeye kimse ulaşamıyordu. Bugün belki Türkiye’de yaşanan Ergenekon gövdesi o gün de oradaydı ama sadece dışarıdaki uzantılarla kamuoyuna yansıyordu. O dönemde Ergenekon ortaya çıkmıştı. Ama Ergenekon’un üzerine kimse gidemedi ne yazık ki. Zaten bunu daha sonraki süreçte Mehmet Ağar ‘binlerce örtülü eylem yaptık” dedi emniyet genel müdürüyken. Yine 93’te PKK ile mücadele adı altında yürütülen mücadelede Tansu Çiller 1993’te çıktı dedi ki “Biz bu mücadelenin sebebini biliyoruz, bütün finans kaynaklarını kurutacağız.” O günlere şu söyleniyordu: PKK’yı besleyen iş adamları, bürokratları ve zenginleri var. Asıl yapılması gereken bu insanların ortadan kaldırılması anlamına geliyordu. Bu açıklamanın ardından faili meçhuller başlardı. O zaman da söyledik. Bir anlamda devletin politikası olarak uygulandı. O dönemde çok ciddi tedirgindim insanların feryatlarını duymamak mümkün değildi.” ifadelerini kullandı.

14.08.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Başlıklar

  Hepimiz aynı Allah’a inanıyoruz

  TSK çocuklarımıza sahip çıkmadı

  Gül, Azerbaycan’a gidecek

  Gelibolu Fırkateyni yurda döndü

  Askerî konvoya saldırı: 5 yaralı

  Ankara'da facia son anda önlendi

  İstanbul’da terör örgütü operasyonu

  STK’lar: Ramazanda silâhlar sussun

  Birileri, PKK ile el ele, gönül gönüle

  HEDEF KÜRTLERİ DEVLETTEN KOPARMAK

  DSP’den YSK’ya ‘tercih” başvurusu

  CHP otobüsüne taşlı saldırı

  Ramazan umresine giden 60 bin kişinin oyu tehlikede

  Helâl gıda logosuna bakanlık engeli

  GDO yönetmeliği Resmî Gazete’de

  SGK, kayıt dışı çalışanların peşinde

  6 ayda 3 bin 475 ihlâl başvurusu

  İHH, Ramazan yardımlarına devam ediyor

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.