16 Ağustos 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Yurt Haber

Güllaç: Ramazanın vazgeçilmez tatlısı

Ramazan ayının vazgeçilmez tatlılarından güllaç, sıcak havaya rağmen sofralardan eksik olmuyor. İlk olarak Bursa Babasultan Köyünde yapılan güllaç, ABD, Almanya, Belçika başta olmak üzere birçok ülkeye ihraç ediliyor.

Osmanlı saray mutfağının gözde tatlılarından olan güllaç, hafif olması sebebiyle günümüzde de iftar sofralarının vazgeçilmezleri arasında. 15. yüzyıl ortalarına kadar Osmanlı’da halk, mısır nişastasından yufka açıp stoklardı. Havayla temas halinde olduğu için kuruyan yufkaları süt ve şekerle ıslatıp yerdi. Zamanla içine gülsuyunun da eklenmesiyle ‘güllü aş’ ismini aldı. Tatlının ismi daha sonraları güllaç olarak kullanılmaya başlandı. Güllaçın kökünün Mısır’da yaşayan Osmanlı Türklerine dayandığı rivayet ediliyor. Türkiye’de ise ilk kez Bursa’da Babasultan Köyünde yapılmış. Güllaç üretiminin çok büyük sabır istediğini belirten Gülümoğlu Baklavaları işletme sahibi İsmet Gülümoğlu, bir dönem Osmanlı saray mutfağı tatlısı olarak bilinen güllaçın diğer bütün Osmanlı yemekleri gibi büyük emeklerle yapıldığını söylüyor.

16.08.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Başlıklar

  Aşırı sıcaklar şehirleri boşalttı

  Buzdolabı arızaları arttı

  50 dönüm meşelik alan kül oldu

  Salkım güvesine organik tedbir

  Sigarayı bırakan personele hediye

  Halı tarlası!

  Teravih kılana dondurma bedava

  AdIyla özdeşleşen camİ

  Güllaç: Ramazanın vazgeçilmez tatlısı

  Antalya kavruluyor

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.