18 Ağustos 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Güncel

Depremde ölenler için duâ

11 sene önce meydana gelen depremde resmî rakamlara göre 2504 kişinin vefat ettiği Yalova’da, gece boyunca binlerce Yalovalı, Deprem Anıtı’nı ziyaret ederken, depremde vefat edenlerin isimlerinin yazılı olduğu beton bloklara çiçek bırakarak dua etti ve deprem döneminde çekilmiş fotoğraflardan oluşan sergiyi de gezdi. İl Müftülüğü ve Yalova Belediyesinin katkı sağladığı anma töreninde vatandaşlara helva dağıtılırken müftülük görevlileri tarafından Kur’ân-ı Kerim, ilâhiler ve kasideler okundu.

Depremde ölenler duâlarla anıldı 11 sene önce meydana gelen depremde resmî rakamlara göre 2504 kişinin vefat ettiği Yalova’da, vatandaşlar felâketin yıl dönümünde Deprem Anıtı’nda toplandı. Depremde vefat edenlerin isimlerinin yazılı olduğu beton bloklara çiçek bırakarak dua eden vatandaşlar, deprem döneminde çekilmiş fotoğraflardan oluşan sergiyi de gezdi. Gece boyunca binlerce Yalovalı Deprem Anıtı’nı ziyaret ederken, İl Müftülüğü ve Yalova Belediyesi de anma töreni düzenledi. Vatandaşlara helva dağıtılırken müftülük görevlileri tarafından Kur’ân-ı Kerim, ilâhiler ve kasideler okundu. Sakarya Büyükşehir Kent Konseyi öncülüğünde Şehir Meydanı’nda ‘’17 Ağustos 1999’u Unutmadık’’ sloganıyla düzenlenen faaliyet, saat 00.30’da şair Mustafa Emircan’ın ‘’Gözlerimde Kuru Bir Ayaz’’ şiirinin okunmasıyla başladı. Deprem öncesi ve sırasında alınması gereken tedbirlerin yer aldığı slayt gösterisinin ardından, kürsüye çıkan Sakarya Valisi Mustafa Büyük, 11 yıl önce vefat eden 17 Ağustos şehitlerini rahmetle andığını ifade etti.

Kocaelİ’nİn Gölcük İlçesi’nde depremde vefat edenler hatırasına denize karanfil atıldı. Gölcüklüler, 11 yıl önce depremin yaşandığı saat 03:02 de deprem anıtı önünde bir araya geldi. Akşam düzenlenen anma faaliyetlerinden sonra vatandaşlar depremde denize çöken Kavaklı Sahili’nde bekledi. Saat 03.02’yi gösterdiğinde Gölcüklüler Deprem Anıtı önünde toplandı. Burada önce havaya ışıklı balonlar bırakıldı, daha sonra Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş bir konuşma yaptı. Depremi unutmayacaklarını ve unutturmayacaklarını belirten Başkan Ellibeş, depremde ders alarak yeni bir yapılanma içinde olduklarını söyledi. Deprem Anıtı’na çelenk konulduktan sonra bir dakika saygı duruşunda bulunuldu, ardından depremde vefat edenlerin ruhuna dua okundu. Anma töreninin son bölümünde denize karanfil bırakıldı.

Merkez Bankası Kocaeli Şubesi önünde toplanan, aralarında Kocaeli Depremzedeler Derneği ve Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) üyelerinin de bulunduğu grup, meşalelerle Yürüyüş Yolu güzergahını kullanarak Anıtpark’a yürüdü. Yürüyüş sırasında, ‘’deprem öldürmez, ihmal öldürür’’ , ‘’ İzmit uyuma, depremi unutturma’’ şeklinde slogan atan gruptakilere, zaman zaman yoldan geçen araçlar da kornalarıyla eşlik etti. Anıtpark’taki Deprem Anıtı’nın önünde açıklama yapan TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı, 11 yıl önce bu coğrafyadan acının yükseldiğini söyledi. Marmara Depremi ile yıkıldıklarını ifade eden Soğancı, ‘’11 yıl önce bu coğrafyadan İzmit’ten Adapazarı’ndan Gölcük’ten, Yalova’dan bir acı yükseldi. Onbinlerce canımızı kaybettik, yüreğimiz yandı. Basit bir tabiat olayı, bu ülkenin gerçeklerinden dolayı afete döndü. Biz burada toplananlar bir çığlığı ifade etmek istiyoruz. Depremi unutmadık, Unutmayacağız. Depremi asla unutturmayacağız. Bunları söylemek için buradayız. Her yıl olduğu gibi 16 Ağustos’u 17 Ağustos’a bağlayan gece de saat 03.02’de olduğu gibi sesimizi duyurmak için toplanıyoruz’’ diye konuştu.

KOCAELİ

Kocaeli Valisi Ercan Topaca, Kocaeli Fuar Alanı’nda düzenlenen faaliyetlerde yaptığı konuşmada, Kocaeli’nin ve Türkiye’nin bir deprem kuşağı üzerinde bulunduğunu, her zaman deprem olma ihtimalinin bulunduğuna dikkati çekti. ‘’Depreme karşı bilinçli olmamız, bilinçli bir nesil geliştirmemiz gerekiyor’’ diyen Topaca, bilinçli olmanın depremin zararlarını en aza indirmenin en önemli şartı olduğunu ifade etti. Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu ise şunları söyledi: ‘’Tüm suç depremin değil, depremin hiçbir suçu yok. Yanlışı yapan, suçu işleyen biz insanlarız. Yaşanan tabiî afetlerin felâkete dönüşmemesi için önceden tedbir almak gerekir. ‘Deprem sadece bir kaderdir’ diyemeyiz. Bize düşen tedbir almaktır, tedbirimizi alacağız. 17 Ağustos’u unutmamak, tedbir alma noktasında önemlidir.’’ Anma faaliyeti kapsamında, 50 eserin bulunduğu ‘’O Gece Kocaeli’’ AA fotoğraf sergisinin açılışı yapıldı. Açılışı yapılan sergi, anma faaliyetine katılanlar tarafından ilgiyle gezildi.

EVİNDEN 11 YIL

SONRA İLK DEFA ÇIKTI

Depremde omuriliği zedelendiği için 11 yıldır yatağa mahkûm hayat mücadelesi veren Şükran Salas hasta nakil ambulansı ile ilk defa hastaneye gitmek dışında evden çıkarak tören alanına getirildi. Gece, Kur’ân-ı Kerim’in okunması ve sema gösterileriyle devam etti.

17 AĞUSTOS, “KARDEŞLİK VE DAYANIŞMA GÜNÜ” OLSUN TEKLİFİ

SAKARYA Büyükşehir Kent Konseyi’nin deprem konusunda hazırladığı bildiri okundu. Bildiride, ‘’Depremde yaşadığımız bütün acılara rağmen, Türk halkının hatta dünyanın deprem sonrası gösterdiği örnek dayanışma dolayısıyla 17 Ağustos gününün ‘Kardeşlik ve Dayanışma Günü’ ve 17 Ağustos’u içine alan haftanın da ‘’Deprem Haftası’’ olarak ilân edilmesini öneriyoruz’’ ifadesi yer aldı. Bildirinin ardından katılımcılara deprem sonrası amatör kameralarla çekilen görüntüler izletildi. Faaliyet Kur’ân-ı Kerim okunması, dua edilmesi ve saat 03.02’de depremde vefat edenler için yapılan saygı duruşuyla sona erdi.

18.08.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Başlıklar

  Depremde ölenler için duâ

  BM: Başörtüsü yasağına son verin

  İnternet andıcı için ifade verdiler

  Bir albay daha intihar etti

  Kâğıthane’de ses bombası patladı

  Tarihî camide define aramışlar

  Arıların saldırısına uğrayan kişi öldü

  Eczacılar zorda

  Özel sektör, yurtdışı borcunu azalttı

  Yasaklarla korkular aşılamaz

  CHP, “malî kural”a destek vermeye hazır

  Sümela ayini itibarımızı yükseltti

  Kapsamlı değişiklik 2011’den sonra

  Aleviler “hayır” diyecek

  Terör örgütü PKK’dan din adamlarına tehdit

  Cami desteğinde siyasetin rolü yok

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.