18 Ağustos 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Yurt Haber

Yapılacak çok işimiz var

BaşbakanlIk Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanı Mehmet Ersoy, ‘’Kamusal hazırlıklar anlamında çok ciddi çalışmalar yapılmış olsa bile insanlarımız hala deprem güvenli konutlarda oturmayı başaramamışsa yapılacak çok işimiz var demektir’’ dedi.

Ersoy, yaptığı açıklamada, 1999 yılındaki Gölcük ve Düzce depremlerinin Türkiye’nin afet algılaması bakımından bir milat olduğunu söyledi.

1999 yılından bu yana, afetlere karşı çok daha dirençli bir toplum meydana getirme çalışmalarının kamuoyunda ciddî yankılar bulduğunu ifade eden Ersoy, eskiye göre, yapmak istediklerinin karşılığını çok daha fazlasıyla alabilir bir hale geldiklerini dile getirdi. ‘’Toplumun algısındaki bu değişiklik, ülke olarak belki en önemli kazancımızdı’’ diyen Ersoy, devlet, sivil toplum kuruluşları ve üniversitelerin bu algının üzerine yapmaya çalıştıkları faaliyetlerin, artık çok daha rahat bir zemin bulduğunu kaydetti. 1999’daki depremden sonra, binaların depreme karşı güvenli olmadığının anlaşıldığını belirten Ersoy, ‘’Süratle bununla ilgili mevzuat çalışmaları yapıldı. Yapı denetimi ile ilgili olsun, yapılacak yapıların standartlarıyla ilgili olsun birçok düzenleme yapıldı’’ dedi. Çağdaş bir afet yönetimi anlayışının, yapılan hiçbir çalışmayı yeterli görmediğini ifade eden Ersoy, ‘’Sonuçta can kaybı ihtimaliniz varsa yapılacak çok işiniz var demektir. Onun için, elbette ki 17 Ağustostan sonra yaptığımız faaliyetlerle uluslar arası alanda gerçekten örnek gösterilen, çalışmaları takdirle izlenen ve uygulama alanında da faydalanılmaya çalışılan bir ülke olduk. Bu anlamda çok ciddî bir prestijimiz ve ağırlığımız var’’ diye konuştu.

Türkiye’nin yüzde 92’sinin afetlerden etkilenecek bir coğrafyada bulunduğunu, yüzde 66’sının ise birinci ve ikinci derece deprem kuşağında yer aldığını anlatan Ersoy, böyle bir ülkede, yapılan çalışmaların yeterli olduğundan söz edilemeyeceğini kaydetti. ‘’Kamusal hazırlıklar anlamında çok ciddî çalışmalar yapılmış olsa bile insanlarımız hâlâ deprem güvenli konutlarda oturmayı başaramamışsa yapılacak çok işimiz var demektir’’ görüşünü dile getiren Ersoy, ilgili kurumların yaptığı her çalışmada Türkiye’nin bir afet bölgesi olduğu gerçeğinin kabul edildiğini ve buna uygun bir yapılaşma sistemine geçildiğini belirtti. Deprem konutları hakkında da bilgi veren Ersoy, mahkemeyle ilgili bir süreç yaşamayan vatandaşların sorunlarının büyük oranda bittiğini söyledi. Kendilerinden hâlâ afet konutu bekleyen kişilerin olmadığını anlatan Ersoy, ‘’Bugün ülkemizde artık 1999’dan sonra depreme dayanıksız bina yapılmamaktadır. Buna izin verilmemektedir’’ dedi. Bölgedeki 50 binin üzerindeki hasarlı konuttan 43-44 bininin güçlendirilme işinin önemli oranda tamamlandığını dile getiren Ersoy, İstanbul ve İzmit gibi, binalarının yarıya yakını plansız, projesiz ve imara aykırı olan şehirlerde hala birtakım sorunların devam etttiğini ifade etti. KONUTLAR BÜROKRATLARA TAHSİS E DİLEBİLİRMİŞ Özellİkle Kocaeli’ndeki deprem konutlarının bazı bürokratlara verildiği iddiaların hatırlatılması üzerine Ersoy, 1999 depreminden sonra bölgede yaptırılan afet konutlarının kullanımıyla ilgili herhangi bir sorun ya da kendilerine ulaşan bir şikâyet olmadığını bildirdi. İzmit’te Irak devletinin yaptığı yardımlarla inşa edilen bazı konutların kamu görevlilerine tahsis edilmesinden kaynaklı bir ihtilaf olduğunu dile getiren Ersoy, ‘’Sonuç itibariyle bu tür takdirler, il valilikleri tarafından kullanılan, valilerimizin yetkisinde olan tasarruflar olduğu için hukukî anlamda da başkanlığımızı ilgilendiren, müdahil olmamızı gerektiren bir durum yoktur’’ dedi. Afetzedelerin yalnızca bölgede yaşayan vatandaşlar olmadığını, bazı kamu görevlilerinin de afetzede kapsamına girdiğini kaydeden Ersoy, il valilerinin o günün şartlarını dikkate alarak birtakım kamu görevlileri için bazı binaları tahsis etmesinin doğal karşılanması gerektiğini söyledi. Ersoy, o günün şartlarında valilerin böyle bir tasarrufta bulunmalarının normal olduğunu savundu.

18.08.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Başlıklar

  Çiftçinin imdadına salatalık yetişti

  Sürücüler ‘kırmızı ışık’ tanımıyor

  Kül silkmeye rekor ceza

  TRT Ramazan’da da çocukları unutmadı

  Mardin’de camiler gül kokuyor

  Yapılacak çok işimiz var

  Sıvılaşma olan zeminlere bina yapılması doğru değil Sıvılaşma olan zeminlere bina yapılması doğru de

  Gemlik’e hizmet merkezi temeli

  İHH gezici aşevi Anadolu yollarında

  Deprem dâvâları sonuçlanamadı

  Iğdır'daki 12 Eylül Mahallesi’nin adı değişti

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.