19 Ağustos 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

Pakistan’a vaat var, yardım yok

Sel sularının vurduğu ve tarihinin en büyük felâketlerinden birini yaşayan Pakistan’a vaat edilen yardım karşısında gelen yardımların oldukça az olduğu belirtiliyor. 14 milyon kişinin etkilendiği, çocukların neredeyse bulaşıcı hastalıkların pençesine düştüğü Pakistan’a, Haiti kadar ilgi gösterilmedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, kardeş ülke Pakistan’a çok sayıda yardım malzemesinin gönderildiğini ve gönderilmeye devam edeceğini söyledi. Yardım için Başbakan’ın imzasıyla bir genelge yayınlandı. Pakistan’da çaresizlik Bağış ABD'DE-Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Pakistan’daki sel felâketiyle ilgili Birleşmiş Milletler’de (BM) yapılacak toplantı için ABD’ye gitti. Bağış, New York’a hareketinden önce düzenlediği basın toplantısında, Türkiye’nin Tel-Aviv Büyükelçiliği’ne yapılan saldırıdan dolayı Dışişleri Bakanlığı mensuplarına ‘’geçmiş olsun’’ dileğinde bulundu. BM Genel Kurulu’nun Pakistan özel toplantısına katılmak üzere Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Büyükelçi Engin Soysal ve bir heyet ile ABD’ye gideceklerini kaydeden Bağış, ‘’Dost ve kardeş ülke Pakistan Temmuz ayı sonunda başlayan Muson yağmurları nedeniyle çok yoğun sel ve toprak kaymalarıyla karşı karşıya kalmıştır. Pakistan, tarihin en acımasız doğal felâketlerinden biriyle mücadele etmeye çalışıyor’’ dedi.

Tarİhİnİn en büyük felâketlerinden birini yaşayan Pakistan’a yardım için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla genelge yayımlandı. Genelgeyle Pakistan’da meydana gelen sel felâketinden zarar görenler için yardım kampanyası başlatıldı. Kampanyanın ulusal koordinasyonunu, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı sağlayacak. Resmî Gazete’nin dünkü sayısında yayımlanan genelgede, Pakistan’da, 2 Ağustosta başlayan ve günlerce devam eden sellerden 20 milyon civarında Pakistan vatandaşının etkilendiği, 2 binin üzerinde insanın vefat ettiği hatırlatılarak, çok fazla maddî ve manevî kayba sebebiyet veren felâket sebebiyle halen binlerce insanın barınma, açlık, susuzluk ve salgın hastalık problemleriyle karşı karşıya olduğu vurgulandı. Günümüz dünyasında, büyük çaplı böylesi bir felâketle tek bir ülkenin kendi imkânlarıyla başa çıkmasının güçlüğüne dikkat çekilen genelgede, bu düşünceyle olayın haber alınmasından itibaren ilk harekete geçen ülkelerden biri olan Türkiye’nin, 4 uçak dolusu 2 milyon ABD Doları değerinde ayni yardım ile 10 milyon ABD Doları para gönderdiği belirtildi. Türkiye Cumhuriyeti’nin, halkın da beklentileri doğrultusunda Pakistan’daki afetzedeler için her türlü yardım ve desteği sağlayacağı vurgulanan genelgede, bu amaçla bir yardım kampanyası başlatılmasının uygun görüldüğü ifade edildi.

YARDIMLAR ZAMANINDA

ULAŞTIRILABİLMELİ

Afet mağdurlarına yardım için başka yardım amaçlı pek çok özel inisiyatifin de katkılarının devam ettiği belirtilen genelgede, yardım kampanyası açılması kadar, ülke kaynakları kullanılarak toplanan bu yardımların ihtiyaç sahiplerine yerinde ve zamanında ulaştırılması, etkin kullanımı ile ulusal ve uluslar arası kamuoyuna gerektiği gibi duyurulmasının da önemine değinildi. Bu çalışmaların başarı ile yürütülüp sonuçlandırılabilmesi için iyi işleyen iş birliği ve koordinasyon mekanizmasına ihtiyaç duyulduğuna işaret edilen genelgede, ulusal koordinasyonu sağlamak üzere, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının görevlendirildiği bildirildi. Valilikler, belediyeler ile bütün kamu kurum ve kuruluşlarınca toplanan yardımların, ilgili Başkanlığın ekte belirtilen hesap numaralarına aktarılacağı ifade edilen genelgede şunlar kaydedildi: ‘’Gerçek ve tüzel kişiler bu hesaplara doğrudan bağış yapabilecekler.

Sivil toplum kuruluşlarımızdan istekli olanlar topladıkları yardımı, afetzedelere ulaştırmak üzere şartlı ve şartsız bu hesaplara aktarabilecekler. Bütün yardım toplama faaliyetleri, 2860 sayılı Yardım Toplama Kanunu hükümleri çerçevesinde yapılacak. Benzer acıları daha önce yaşamış olan halkımızın, ulusal ve yerel basınımızın, sivil toplum kuruluşlarımızın, kamu kurum ve kuruluşları ile her düzeydeki kamu görevlilerinin, meslek odalarının ve birliklerin bir insanlık görevi olan bu yardım kampanyalarına gönüllü olarak her türlü destek ve yardımı sağlayacaklarına inancımız tamdır.’’

YARDIM İÇİN HESAPNUMARALARI

Pakİstan’dakİ afetzedelere yardım için açılan hesap numaraları da şöyle:

-Ziraat Bankası

Aşağıayrancı Şubesi

Hesap No: 555 555 55 Ana Hesap

5001 TL

5002 Dolar

5003 Euro

-Türkiye Halk Bankası

Bakanlıklar Şubesi

Hesap No: 05000005 TL

5300003 Dolar

2 P 000023 Euro

-Vakıflar Bankası Finans

Market Şubesi

Hesap No: 205 55 55 TL

405 66 66 Dolar

405 77 77 Euro

Cansuyu Pakistan’da yaraları sarıyor

Cansuyu, sel felâketi dolayısıyla Pakistan’a insanî yardım malzemesi gönderdi. Yardım çalışmaları için Pakistan’a giden Cansuyu yardım ekipleri, gıda ve giysiden oluşan insani yardım malzemesinin dağıtımına başladı. İlk etapta Peşaver’de bin aileye gıda dağıtımı gerçekleştiren ekip, ardından Multan bölgesine geçerek, 2 bin aileye gıda dağıtımı çalışmalarına devam ediyor.

Son 35 yılın en büyük sel afetinin yaşandığı Pakistan’daki durum hakkında bilgi veren Cansuyu Dış İlişkiler Koordinatörü Turgay Ayvazoğlu, resmî rakamlara göre 20 milyon civarında insanın sel felâketinden etkilendiğini, 2 bin kişinin vefat ettiğini, 3 bin kişiden fazla insanın kayıp olduğunu belirtti.

SALGIN HASTALIK TEHLİKESİ

Yardım çalışmaları sırasında sorunlarla karşılaştıklarını söyleyen Ayvazoğlu, yol ve köprülerin tamamen yıkılması sebebiyle yardımların ulaştırılmasında güçlük yaşadıklarını ifade etti. Ayvazoğlu, bölgede çok sayıda hayvanın telef olması ve temiz içme suyu sıkıntısı sebebiyle salgın hastalıkların ortaya çıktığını söyledi.

19.08.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Başlıklar

  Tanzanya’da cami ve okul açılışı

  Pakistan’a vaat var, yardım yok

  Bosna-Hersek’e Ramazan turları ilgi görüyor

  Tel Aviv’de garip bir rehin alma olayı

  ABD, Irak’taki hava üssünü devrediyor

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.