19 Ağustos 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Güncel

Yapı güvenliğine standart

BAYINDIRLIK ve İskân Bakanlığının öncülüğünde, Türk Standartları Enstitüsü (TSE) ve üniversitelerin işbirliğiyle Türkiye’de, bütün binaların, Avrupa’daki uygulamalara paralel ‘’yapı güvenlik standardına’’ göre, tasarımı için çalışma yapılacak.

TSE Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, 17 Ağustos depreminin yıldönümü dolayısıyla yaptığı değerlendirmede, böyle acıların bir daha yaşanmaması için ‘’güvenli yapıların inşasının gerektiğinin’’ altını çizdi. Depreme dayanıklı binalar için standartlara uygun yapı malzemeleri kullanılmalı’’ diyen Büyükhelvacıgil, TSE tarafından hazırlanan yapı malzemelerine yönelik 2 binin üzerinde Türk standardı bulunduğunu ve bunların yaklaşık tamamının Avrupa standartlarıyla uyumlu olduğunu söyledi. TSE markası bulunan ürünlerin Enstitünün garantisi altında olduğunu, herhangi bir sıkıntı için Enstitüye başvurulabileceğini anlatan Büyükhelvacıgil, TSE belgesinin ‘’can ve mal güvenliği’’ anlamına geldiğini, tüketicilerin de bu noktada duyarlı olması gerektiğini söyledi.

BİNALAR, AYNI GÜVENLİK

STANDARDINA SAHİP OLACAK

‘’Kaliteli ürün kullanımında zorunluluk getirecek daha köklü bir yaklaşım var mı?’’ sorusu üzerine Büyükhelvacıgil, Avrupa Yapısal Tasarım Standardlarının (Eurocode) millî eklerini hazırlama yönünde çalışma yürüttüklerini söyledi. Çalışmaya, Bayındırlık ve İskân Bakanlığının öncülük edeceğini, üniversitelerin desteğiyle altyapıyı oluşturacaklarını kaydeden Büyükhelvacıgil, henüz hazırlık aşamasında olduklarını, protokollerin imzalanmadığını belirtti. Çalışmanın, Türkiye’nin her bölgesinde, bölge şartlarına özel ancak temelde ‘’aynı güvenlik standardına’’ sahip bina yapımını sağlayacağını vurgulayan Büyükhelvacıgil ayrıca, binanın kullanım amacına göre de parametrelerin değişeceğini ifade ederek, müze, okul, sinema, toplantı salonu gibi binaların aynı mimaride olsa bile, farklı parametrelerle tasarlanacağını kaydetti..

‘’TÜRKİYE’DE

İNŞAAT

MÜHENDİSLİĞİ

DEĞİŞECEK’’

ÇALIŞMANIN, 3-4 yıl sürecek uzun soluklu bir süreç olacağını belirten Büyükhelvacıgil, ‘’Süreç tamamlandığında, siz bir arazi aldığınız zaman bunu, bir proje bürosuna verdiğinizde, proje bürosu kodların tasarım esaslarına bakarak binanızı projelendirecek, bunu yapmak zorunda olacak’’ dedi. ‘’Eurecode’lar için millî ekler uygulamaya girdiğinde Türkiye için ne değişmiş olacak’’ sorusuna da Büyükhelvacıgil, güvenli yapı tasarımının standart haline geleceğini ve ‘’Türkiye’de yapı tasarım sistemi, inşaat mühendisliğinin değişeceğini’’ kaydetti. Eurocode, ‘’Avrupa Birliğine bağlı ülkeler tarafından yapıların oluşumunda inşaat mühendisliği hizmetlerinin daha doğru ortak bir anlayış ve haksız rekabetin önlenmesi için tek standart kullanımı’’ amacıyla kurmaya başladığı ‘’yapısal standart esasları’’ olarak tanımlanıyor .

19.08.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Başlıklar

  Yapı güvenliğine standart

  Yargıda atama krizi

  SGK prim borçlarını velilerden tahsil edecek

  Kaymakamlıklara eskimiş bayrakları imha görevi

  AYOP üyesi 50 kişi serbest bırakıldı

  Havaî fişek hasara yol açtı

  İKT’den Pakistan’a acil yardım çağrısı

  Cunta arşivleri yok etmiş

  Başbakanlıktan “su” genelgesi

  KESK görüşmeden çekildi

  CEMİL ÇİÇEK:TÜRKİYE’DE DEMOKRASİ AÇLIĞI VAR

  BU ÜSLûP DEMOKRASİYE ZARAR VERİR

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.