20 Ağustos 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

İSKELETİMİZ

İnsanın kemikleri olmasaydı bir et yığınından farkı kalmazdı. Hareket etmekten mahrum kalırdı. Yürümesi, oturması, kalkması gerçekleşmezdi.

Hâlbuki bakıyoruz ki sonsuz kudret ve hikmet sahibi Cenâb-ı Allah, insan daha anne karnında iken onun vücudunda kemiklerin oluşmasını temin ediyor. İskeletimizi, oluşturan kemiklerimiz insanın doğumundan sonra hızla gelişiyor ve geliştikçe insanın kabiliyeti artıyor.

Üstelik bu kemikler birbirleriyle eklemler vasıtasıyla bir bağla bağlanıyor. Kıkırdaksı bir yapıya sahip olan eklemler birbiri içlerine girdikleri halde gayet rahat bir şekilde hareket etmemize yardımcı oluyor.

En başta kafatası kemiği parçalı olduğu halde testere dişleri gibi birbirine girmiş bir şekilde içindeki beyni dıştan gelebilecek etkenlerden ve çarpmalardan koruyacak şekilde planlanmıştır. Alt ve üst çene kemikleri üzerine dişler mükemmel şekilde sıralanmıştır. Omurga kemiği kafatasından kuyruk sokumuna kadar uzanmaktadır. Göğüs kafesi dediğimiz kaburga kemikleri göğüs içindeki kalbimizi, ciğerlerimizi, midemizi ve diğer organlarımızı muhafaza altına almıştır.

Köprücük kemiklerine bağlı olan kol ve el kemiklerimiz en gelişmiş bir robottan daha üstün yaratılmıştır. El ve kol kemiklerini tutma ve kaldırma gibi hareketlerini düşünürsek, bunun mu'cize bir yapıya sahip olduğunu anlarız. Baldır, diz kemiği ve ayak bileklerimiz de sağlam ve güçlü bir yapıya sahiptir. İnsanın bütün ağırlıklarını bir ömür boyu kaldırıp taşıyabilecek bir kuvvette yaratıldığını görmek mümkündür.

Bir araba bile zamanla yıpranıyor. Yağına ve suyuna bakılmadığında birçok arızalar meydana gelebiliyor. Hâlbuki biz yürürken, koşarken en ufak bir rahatsızlık duymuyoruz. El, kol, ayak kemiklerimizin hareketlerini kolaylaştırmak için dışarıdan bir müdahalede bulunmuyoruz. Sadece yemeğimizi yiyoruz o kadar.

Yediğimiz gıdaların içerisindeki vitaminler vücudumuzdaki kemik ve eklemlere ihtiyaç nispetinde yüce Yaratıcı tarafından gönderilmektedir. Biz de böylece rahatlıkla vücudumuzu hareket ettirmiş oluyoruz.

Bizleri ayakta tutan ve rahatça hareket etmemizi

sağlayan Zat-ı Hayy-ı Kayyum’a (bütün canlı varlıkları ayakta tutan Allah’a) sonsuz şükürler olsun.

MEHMET ERBAŞ

20.08.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Başlıklar

  Gerçek tevbe nasil olur?

  Cömertlik, yiğitlik, akıllılık ve uysallık

  MİSAFİR EVİN BEREKETİDİR

  ZAHMETLERDEKİ RAHMET

  İSKELETİMİZ

  El-GANİYY

  AHİRET ÂLEMLERİNİN HARİTASI

  Yâ Hakîm!

  ‘Güzel görüp güzel düşünmek’

  KAZA

  ORUCA NASIL NİYET edilir?

  ‘NİYE LÂFI UZATIYORSUN?’

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.