22 Ağustos 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Kültür-Sanat

İslâm Ansiklopedisi tamamlanıyor

İSLÂM Araştırmaları Merkezi (İSAM) Başkanı Prof. Dr. M. Akif Aydın, İslâm Ansiklopedisi çalışmalarının sonuna geldiklerini ve 40. cildin yazımının bitmiş durumda olduğunu bildirerek, ‘’Şu ana kadar İslâm dünyasında kendi kültürleriyle, kendi medeniyetleriyle ilgili bir ansiklopedi çıkmış ve tamamlanmış değil.

Bu yönüyle bu ansiklopedi İslâm dünyasında ilk örneğini teşkil ediyor’’ dedi. Prof. Dr. Aydın, İslâm Ansiklopedisi çalışmalara 1983 yılında Türkiye Diyanet Vakfı’nın başladığını söyledi.

Daha öncesi Batıda 1900’lü yılların başında bugünkü şekliyle 5 ciltlik bir ansiklopedinin yayınlandığını anlatan Aydın, bu 5 ciltlik ansiklopediyi, Millî Eğitim Bakanlığı’nın Türkçe’ye tercüme ve tamamlanması vazifesini İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’ne verdiğini, Edebiyat Fakültesi’nin de bu 5 cilde, Türk Tarihi ve Türk Edebiyatı ile ilgili maddeleri ekleyerek 15 ciltlik bir ansiklopedi çıkardığını anlattı. Aydın, ikinci bir edisyon olarak da 11 ciltlik ansiklopedi daha çıktığını kaydederek, ‘’Bu 11 ciltlik ansiklopedi tabiatıyla oryantalistlerin hazırladığı, onların ihtiyaçlarına, bakış açılarına göre hazırlanan bir ansiklopedi olduğu için, bazı maddeler eksik bilgilerle donatılmış, bize göre yanlış bilgiler içeriyor. Bu nedenle Türkiye Diyanet Vakfı bir telif ansiklopedisi hazırlama düşüncesine sahip oldu’’ dedi.

O zaman için böyle bir ansiklopediyi çıkarmanın cesaret istediğini ifade eden Aydın, bir hazırlık döneminin ardından, maddelerin tesbit edildiğini, bir kütüphane ve dokümantasyon merkezi oluşturulmaya çalışılarak önce deneme ansiklopedisi, bir fasikül çıkarıldığını, bu fasikülün de, Türkiye’deki ilim dünyasına da dağıtıldığını ve ilim adamlarının görüşleri doğrultusunda ansiklopedinin ilk cildinin 1988 yılında çıktığını aktardı. Yaklaşık 22 yıldır kesintisiz bir yayın söz konusu olduğunu belirten Aydın, ‘’Şu anda sonuna gelmiş bulunuyoruz. 40. cildin yazımı bitmiş durumda. 38. cilt zaten yayınlandı. 39. cilt matbaada basılıyor. 41. cilt üzerinde çalışmaya başladık. Toplam 43 veya 44 cilt olacak. İslâm ansiklopedisi tamamlanma aşamasına gelmiş bir ansiklopedi’’ dedi. Aydın, ansiklopedinin sadece Türkiye’de değil, bütün dünyadaki bilim adamlarınca faydalanabilecek bir kaynak olduğunu ifade ederek, ‘’Şu ana kadar İslâm dünyasında kendi kültürleriyle kendi medeniyetleriyle ilgili bir ansiklopedi çıkmış, tamamlanmış değil. Tamamlandığı zaman gerçekten Türkiye çok önemli bir işi başarmış olacak. Bu yönüyle bu ansiklopedi İslâm dünyasında ilk örneğini teşkil ediyor’’ diye konuştu.

22.08.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Başlıklar

  İslâm Ansiklopedisi tamamlanıyor

  Ebussuud tefsiri Türkçe’ye çevrildi

  Eski âletleri, gençler için sergiliyor

  Kocaeli’nde minaresiz cami kalmayacak

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.