22 Ağustos 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Yurt Haber

Sigara geleceğin afeti

AKDENİZ Üniversitesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hakan Yaman, sigara içenlerin dörtte üçünün sigarayı bırakmak istediklerini belirterek, yardımsız bırakma girişimlerinin yaygın, ama başarı oranının düşük olduğunu kaydetti.

Prof. Dr. Hakan Yaman yaptığı açıklamada, dünyada, yılda yaklaşık 5 milyon kişinin sigaraya bağlı hastalıklardan öldüğünü belirterek, 2030’a kadar bu rakamın ikiye katlanacağının tahmin edildiğini söyledi.

Dünyada sigara içen yaklaşık 1 milyar kişi bulunduğuna dikkati çeken Yaman, bunların dörtte üçünden fazlasının, sigara içme oranının hızla arttığı düşük ve orta gelirli ülkelerde yaşadığını anlattı. Avrupa ülkelerinde bile sigara içme oranının düşük sosyoekonomik gruplarda daha yüksek olduğunu vurgulayan Yaman, ‘’Üstelik düşük gelirli ülkelerdeki kişiler genellikle sigaraya bağlı olduğu belgelenmiş sağlık risklerinin ve sigarayı bırakmanın sağladığı önemli sağlık yararlarının daha az farkındadır’’ dedi.

Sigaranın önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu ve kullanım oranının yüksek olduğunu belirten Hakan Yaman, hekimler arasında ve ergen çağda kullanım oranının yüksekliğine dikkati çekti. Yaman, kadınlarda da sigara kullanım oranının yüksekliğine işaret ederken, ‘’Kadınlarda, kızlarda sigara tüketimi fazla. Kadınlar bu anlamda önemli bir risk grubunda’’ diye konuştu. Antalya / aa

“PEK ÇOK HASTA

BIRAKMAK İSTİYOR’’

SİGARA içenlerin yaklaşık dörtte üçünün sigarayı bırakmak istediğini söyleyen Hakan Yaman, şunları kaydetti: ‘’Yardımsız bırakma girişimleri çok yaygındır, ama başarı oranı düşüktür. Nikotin yüksek oranda bağımlılık yapıcı bir maddedir. Sigara içme kronik, tekrarlayıcı bir durumdur ve genel olarak sigara içen kişi bırakmaya çalışmaktadır. Ancak yeniden başlama oranı yüksektir. Doğal bırakma oranı tütün kontrol hareketinin uygulandığı bir ülkede uzun bir süre ölçülmüş ve her yıl yüzde 2’nin altında kalmıştır. İçiciler, sigarasız bir hayatı hayal etmek de zorlanırlar. Bazı kullanıcılar da sigarayı bırakmanın çok kolay olduğu dolayısıyla bununla uğraşmaya gerek olmadığı gibi bir yanlış anlayışa sahip olabilirler.’’ Sigara bırakırken hekimin oynadığı rolün önemini de vurgulayan Hakan Yaman, çok sayıda kullanıcının aile hekimi tavsiyesinden sonra bırakma girişiminde bulunduğunu ve yüzde 3’ünden fazlasının en az altı ay bıraktığını anlattı. Hakan Yaman, Hekimlere, sigara bırakma konusunda hastalarına zaman ayırması tavsiyesinde bulundu.

22.08.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Başlıklar

  Bu Ramazanda dondurma revaçta

  Görme engellilerin Kur’ân-ı Kerim zaferi

  Sigara geleceğin afeti

  ASTIM HASTALARININ YÜZÜ SİGARA YASAĞIYLA GÜLDÜ

  Balıkçılar yeni sezona hazırlanıyor

  Yuva çocukları evlere yerleştirilecek

  Hatipoğlu’nu 5 bin kişi dinledi

  Okulun kömür deposunda yangın

  Küçüklere araç teslim etmeyin

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.