23 Ağustos 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Yurt Haber

 

Osmanlı Hanedanı iftarda

OsmanlI Hanedanı üyeleri, Yıldız Korusu’ndaki Çadır Köşkü’nde verilen iftar yemeğinde bir araya geldi.

Anadolu Prodüksiyon tarafından verilen iftar yemeğine, Sultan 5. Murad’ın torunu Şehzade Osman Vasıf Osmanoğlu, II. Abdülhamit’in torunu Şehzade Harun Osmanoğlu ile çocukları Orhan Osmanoğlu ve Abdülhamit Kayıhan Osmanoğlu’nun da aralarında bulunduğu çok sayıda davetli katıldı. Anadolu Prodüksiyon şirketinin sahibi İbrahim Murtezaoğlu, Osmanlı ailesine çok değer verdiklerini belirterek, II. Abdülhamit’in torunu Şehzade Abdülkerim’in hayat hikâyesinin işlendiği ‘’Efendi’’ adlı bir televizyon dizisi çekeceklerini söyledi. Murtezaoğlu, henüz fikir aşamasında olan dizinin konusunun, II. Abdülhamit’in 35 yaşında hayata veda eden torunu Şehzade Abdülkerim’in macera dolu hayatı olduğunu kaydetti.

23.08.2010


 

Esenler’de Guinness’e aday iftar sofrası

Esenler Belediyesince düzenlenen iftarda, uzunluğu 10 kilometreyi bulan 7 bin 20 masada, 41 bin 120 kişi birlikte orucunu açtı.

Guinness yetkilileri, ilçenin en uzun caddesi olan Atışalanı Caddesi ve devamındaki Davutpaşa Caddesinde kurulan 10 kilometrelik sofrada 7 bin 20 masa olduğunu ve bu masalarda 41 bin 120 kişinin yer aldığını belirledi. Guinness Rekorlar Kitabı Türkiye Temsilcisi Prof. Dr. Orhan Kural, 50 kişilik Guinness ekibinin, kişi sayısını video ve fotoğraf çekimleriyle hesapladığını, elde edilen verilerin İngiltere’ye gönderileceğini ve kesin sonucun birkaç hafta içerisinde açıklanacağını söyledi. Çift yönlü trafiğe kapatılan caddelerdeki masalarda yer alan bazı vatandaşlar, iftarlıklarını evlerinden getirdi. Aynı zamanda Esenler Belediyesi de 10 ton pilav, 8 ton et, 1500 tepsi baklava, 100 bin şişe su, 45 bin kutu ayran ve 45 bin kutu meyve suyu dağıttı.

Organizasyon boyunca toplam 2 bin 900 kişi görev aldı. İftar yemeğine, Millî Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, AKP İstanbul İl Başkanı Aziz Babuşcu ve Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu da katıldı. Bu arada, dünyanın en kalabalık sofrası rekorunun, 16 bin 250 kişiyle Washington’da olduğu bildirildi.

23.08.2010


 

45 derece sıcakta oruç

HER YIL 150 bini aşkın tarım işçisinin geldiği Çukurova’da, aileler kavurucu sıcaklara rağmen tarlalarda çalışarak geçimlerini sağlamaya çalışırken, günde 21 liraya ter döküyorlar.

Karataş ilçesine bağlı Tuzla beldesinde yoğunlukla oluşan ‘’çadır köyler’’de yaşayan tarım işçilerinin büyük bir bölümü, sıcağa ve zor hayat şartlarına rağmen oruç tutuyor. Yaz aylarının başlamasıyla hava sıcaklığının 45 dereceye kadar çıktığı

Adana’daki iş yerlerinde klima olmadan çalışmak dahi mümkün olmazken, mevsimlik tarım işçileri bu tür konforlardan çok uzakta bir ortamda ekmek parası için çalışıyorlar. Şanlıurfa, Diyarbakır, Adıyaman, Mardin ve Şırnak başta olmak üzere Doğu ve Güneydoğu Anadolu’dan Çukurova’ya gelen tarım işçileri, gündüz bunaltıcı sıcaklarda 11-12 saat çalışıyor.

Geçimlerini sağlayabilmek adına yüzlerce kilometre yol gelen işçiler, zor şartlarda ve aşırı sıcaklarda çalışmalarına rağmen hayatlarını devam ettirmenin mutluluğunu yaşıyor. Genellikle tarla yakınlarına ve akarsu kenarlarına çadır kuran tarım işçileri, işten artan kalan vakitlerini buralarda dinlenerek geçiriyor.

Kurdukları küçük çadırlarda 8-9 kişinin yaşadığını ifade eden işçiler, yemeklerini tarla kenarında taşla çevirerek oluşturdukları ocaklarda pişiriyorlar. Çoğunlukla sebze ve bakliyat ürünlerinden yapılan yemeklerle iftar ve sahur sofralarını donatan aileler, yemeklerini tarlaya serilmiş bir kilimin üzerinde yiyorlar. Yufka ekmeklerle bir tencereye uzanan 8-9 el kısa sürede yemeği tüketirken, günün yorgunluğu ise çay keyfiyle atılıyor. İKİ GÜNLÜK YEVMİYE BİR İFTAR SOFRASINA ŞanlIurfa’dan yaklaşık 8 ay önce gelen Süleyman Ekincioğlu, 7 çocuğuyla birlikte çadırda hayatını sürdürmeye devam ediyor. Ekincioğlu, oruç tutmalarına karşın aşırı sıcaklardan çok etkilenmediklerini belirterek, ‘’Sıcaklar her geçen gün daha kötü gibi oluyor. Ancak buna karşın bir işimiz olduğu için mutluyuz’’ dedi. İftar sofrasına oturunca bütün yorgunlukları unuttuklarını belirten Ekincioğlu, yetkililerden çadır kurulan bölgelerde de gıda dağıtımı yapmasını isteyerek, ‘’İki günlük yevmiye bazen bir iftar sofrasına gidiyor. 6-7 çocuğun karnını doyurmak kolay değil. En azından böyle günlerde şehir merkezlerinde olduğu gibi çadırlara da yemek dağıtımı yapılsa güzel olur’’ diye konuştu.

23.08.2010


 

Ciğerlerimiz yanıyor

İZMİR'İN Bergama ilçesinde çıkan ve halen süren orman yangını dolayısıyla bölgeye Bursa, Eskişehir, Kütahya ve Muğla orman bölge müdürlüklerinden de ekip gönderildi.

Göçbeyli beldesi Ilgındere Köyü yakınlarındaki çam ağaçlarından oluşan ormanlık alanda henüz belirlenemeyen sebeple çıkan yangına ekiplerin müdahale ederken Yangın bölgesine yakın olan Yukarı Ilgındere, Aşağı Ilgındere, Muratlar, Kozluca ve Yalnızdam Köyleri, gece tedbir amaçlı boşaltıldı. Köy sakinleri, geceyi geçirmek üzere Göçbeyli ve Bölcek beldelerindeki düğün salonlarına yerleştirildi. İzmir Orman Bölge Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, rüzgâr dolayısıyla yangına müdahalede zorlanan ekipler, alevleri kontrol altına almaya çalışıyor. Şiddetli rüzgârın etkisiyle kısa sürede yayılan yangına, 10 helikopter, 2 uçak, 40 arazöz, 20 yer ekibi, 10 dozer, 500 yangın işçisi ve 50 teknik elemanla müdahale ediliyor. Bu arada Adana’nın Kozan ilçesinde çıkan yangında 3 hektar ormanlık alanın tahrip olduğu bildirildi. Kontrol altına alınan yangında soğutma çalışmalarının sürdüğü bildirildi. Gaziantep’in Araban ilçesine 6 kilometre uzaklıktaki Ziyaret Köyü mevkiinde Kaymakamlığın oluşturduğu Araban Hatıra Ormanı’nda henüz belirlenemeyen sebeple yangın çıktı. Vatandaşların ve itfaiye ekiplerinin büyük çabalarıyla söndürülen yangında 140 dönümlük alan yandı. Mersin’in Bozyazı ilçesi ilçesi Karaisalı mevkiindeki kızılçam ormanlık alanında henüz belirlenemeyen sebeple çıkan yangın, rüzgârın da etkisiyle yayılmaya başladı. Orman Bölge Müdürlüğü ekiplerinin müdahale ettiği yangının yerleşim yerlerini ve muz seralarını tehdit ettiği, bazı seralara sıçradığı bildirildi. Yangını söndürme çabaları sürüyor.

23.08.2010


 

Çanakkale’de şehitlerle iftar

BAĞCILAR Belediyesi geleneksel hale getirdiği Çanakkale Şehitliği’ndeki iftarlarının 4.’sünü gerçekleştirdi.

Bağcılar Belediyesi’nin Çanakkale gezisine Bağcılar’da ikamet eden şehit aileleri ve gazilerin de arasında bulunduğu yaklaşık 600 kişi katıldı. Eceabat Belediyesi ile ortaklaşa gerçekleştirilen programa Bağcılar ve Eceabat’tan yaklaşık 750 kişi katıldı. ‘’Mehmet'im iftiharla iftarda sizinleyiz’’ sloganıyla gerçekleştirilen gezi kapsamında Çanakkale’ye otobüslerle gelen misafirler, önce Çanakkale Şehitliği’ni gezdi, sonra Morto Koyu’nda kurulan iftar sofrasında oruçlarını açtı. Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, yaklaşık 750 kişinin katıldığı iftar yemeğinde yaptığı konuşmada, Çanakkale iftarlarının ve Çanakkale gezilerinin geleneksel hale geldiğini söyledi.

23.08.2010


 

Aliağa-Menderes’in güney hattı açılacak

İZMİR Büyükşehir Belediyesi ve TCDD ortaklığında yürütülen Aliağa-Menderes Raylı Sistem Projesi’nin güney hattı olan Alsancak-Cumaovası arasındaki seferlere 30 Ağustosta başlanacağı bildirildi.

İzmir Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamaya göre, projenin Alsancak-Cumaovası arasındaki 22 kilometrelik güney kısmında 1 Temmuzdan beri yolcusuz deneme seferleri sürdürülüyor. İspanya’da üretilen ve Ankara’da testleri tamamlanarak İzmir’e gelen elektrikli banliyö trenleri ile yapılan yolcusuz deneme seferleri 15’er dakikalık periyotlarla devam ediyor. Hattın güney kısmındaki istasyonlara, yolcuların kentkart kullanımları için validatörler getirildi, istasyonlarda yolcuların sorun yaşamaması için gerekli donanımlar tamamlandı. Alsancak’ta bulunan TCDD’ye ait binada, kumanda merkezi oluşturuldu, bu merkezde kurulan dev ekranlardan istasyonlar kameralar aracılığıyla izlenecek. Alsancak-Cumaovası arasındaki yolculu seferlere ise 30 Ağustostan itibaren başlanacak.

23.08.2010


 

Deniz ulaşımına poyraz engeli

MARMARA Denizi’nde etkili olan poyraz, Tekirdağ’ın Şarköy ilçesinde deniz ulaşımını olumsuz etkiledi.

Boğazlardan geçmek üzere Marmara Denizi’nde seyreden 27 yerli ve yabancı bandıralı şilep ve tanker, saatteki hızı zaman zaman 70 kilometreye ulaşan şiddetli poyraz dolayısıyla rotalarını Tekirdağ’ın Şarköy ilçesi sahillerine çevirdi. Gemiler geceyi Şarköy’de demirli geçirdi. Meteorolojik uyarıyı dikkate alan bazı balıkçılar denize açılmazken, denizde olan tekneler ise Şarköy, Mürefte ve Hoşköy balıkçı barınaklarına sığındı. Marmara Bölgesi’nde etkili olan poyraz ve karayel dolayısıyla, İstanbul Deniz Otobüsleri (İDO) AŞ, bazı dış hat deniz otobüsü ve hızlı feribot seferlerini iptal etti. Çanakkale’de de poyraz, deniz ulaşımını olumsuz etkiliyor. Zaman zaman hızını arttıran rüzgâr dolayısıyla Çanakkale’den Bozcaada’ya saat 09.00’da, Bozcaada’dan Çanakkale’ye saat 19.00’da yapılması planlanan seferler iptal edildi. Yetkililer, diğer hatlardaki seferlerin sürdürüldüğünü bildirdi.

23.08.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.